
Cursus
Het afschaffen van het derde ziektejaar in de Cao Gemeenten/SGO
Bent u voorbereid?
Najaar 2025 – Keuze uit diverse data en locaties
De cursus in het kort
Per 31 december 2023 is de Cao Gemeenten/SGO gewijzigd, waarbij o.a. het derde ziektejaar is afgeschaft. Dit betekent dat medewerkers die vanaf deze datum ziek worden, na 104 weken geen recht meer hebben op loondoorbetaling. De eerste medewerkers die onder deze nieuwe regeling vallen, bereiken vanaf 31 december 2025 het einde van hun loondoorbetalingsperiode.
Deze verandering heeft grote gevolgen voor de manier waarop u als werkgever / HR-professional ziektegevallen moet behandelen. Bent u voorbereid op deze verandering?
Waarom deze cursus?
- Praktijkgericht: Geen droge theorie. De stof wordt behandeld aan de hand van casussen en oefensituaties, zodat u de opgedane kennis direct in uw werk kunt toepassen. .
- Direct bruikbare kennis: na afloop weet u exact hoe te handelen in zowel de oude als de nieuwe situatie.
Voor alle HR-professionals, teamleiders en arbeidsrechtjuristen: of u nu een juridische of een uitvoerende rol heeft, met deze cursus krijgt u krijgt alle handvatten voor de correcte toepassing van zowel de oude als de nieuwe regeling. De stof wordt behandeld aan de hand van casussen en oefensituaties, zodat u de opgedane kennis direct in uw werk kunt toepassen.
Wat leert u in deze cursus?
De cursus kent een grote diversiteit aan onderwerpen, zo komen onder meer aan bod:
- De nieuwe en de oude regels – voor wie geldt wat en per wanneer?
- De loondoorbetaling tijdens en na 104 weken ziekte – wanneer stopt het loon en wat als iemand nog (deels) werkt?De bedongen arbeid – Hoe om te gaan met medewerkers die gedeeltelijk hun eigen werk of aangepaste werkzaamheden verrichten? Wanneer is er sprake van nieuw ‘bedongen arbeid’ en wat betekent dit?
- De beëindigingsmogelijkheden na 104 weken – kan het dienstverband na 104 weken worden beëindigd en op welke aandachtspunten moet de werkgever daarbij letten? Bij dit punt bespreken we ook de wachttijden bij het UWV en wat dit betekent voor de eventuele ontslagaanvraag (zonder WIA-beslissing?).
- Alles over de transitievergoeding – wanneer is het verplicht, hoe wordt deze berekend en wat verandert er in 2026?
Om de opgedane kennis direct in uw werk toe te kunnen passen behandelen we de stof direct aan de hand van casussen en oefensituaties. Een bijzonder interactieve en leerzame opzet. Eén van de docenten, Suzan Thomassen, licht deze opzet hieronder toe.
Wilt u zich aanmelden voor de cursus
of heeft u vragen?
Heeft u vragen over de cursus, neemt u dan contact op met Opleidingscoördinator Manuela Dieters via 088 – 579 000 1 of per e-mail academie@capra.nl. Heeft u interesse in het volgen van de cursus, gebruikt u dan het formulier hieronder.
Aanmeldformulier
Meer weten over de incompany mogelijkheden?
Wilt u het afschaffen van het derde ziektejaar als incompany cursus inzetten in uw organisatie? De cursus is hier zeer geschikt voor. De casussen en oefensituaties stellen we dan in samenspraak met u op zodat het volledig is afgestemd op uw organisatie. De cursus kunt u ook samen met andere gemeenten met wie u samenwerkt inzetten. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie via 088 – 579 000 1 of via het onderstaande formulier.
Neem contact met mij op over de incompany mogelijkheden