Naar verwachting op 1 januari 2020 worden de meeste ambtenaren werknemers naar burgerlijk recht. Eén van de doelstellingen van de initiatiefnemers van deze wet is het bekorten van de doorlooptijd van juridische procedures, zonder de rechtsbescherming van het overheidspersoneel werkelijk te beknotten. De vraag waar ik in deze bijdrage bij stil zal staan is of die doelstelling inderdaad zal worden verwezenlijkt. Op welke manier verandert het procesrecht en welke gevolgen heeft dit voor de ambtenaar die voortaan in dienst zal zijn op basis van een arbeidsovereenkomst?
Het bekorten van de procedure
De rechtsbescherming van de ambtenaar is op dit moment nog bestuursrechtelijk geregeld. Sinds 1994 is sprake van een ook voor ambtenaren geldende algemene regeling van het bestuursprocesrecht, neergelegd in de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Veranderingen in de rechtspositie komen normaal gesproken tot stand na de betrokkene te hebben gevraagd naar zijn of haar zienswijze. Als hij het niet met het besluit eens is vindt in principe een integrale heroverweging plaats in bezwaar, waarna de beslissing in twee instanties door de rechter kan worden getoetst. Het is geen uitzondering als die hele procedure drie jaar duurt. Ook is het geen uitzondering dat procedures worden ‘gestapeld’: om het risico uit te sluiten de formele rechtskracht van een beslissing tegengeworpen te krijgen, maken sommige ambtenaren immers bezwaar tegen alles wat los en vast zit. In sommige gevallen eindigt die procedure met de opdracht opnieuw te besluiten, waarna het proces zich in sommige gevallen (deels) kan herhalen.
Vanuit de stroperigheid van de bestuursrechtelijke rechtsgang bekeken is de roep om verdergaande normalisering wel voorstelbaar. Dat gold zeker toen we in het civiele arbeidsrecht nog het fenomeen kenden van de ontbinding wegens een verandering van omstandigheden. Die procedure maakte namelijk in de regel binnen enkele weken een definitief einde aan het arbeidsconflict. Voordat de WNRA was aangenomen zijn er echter zowel binnen het bestuursrecht als het civiele arbeidsrecht veranderingen doorgevoerd die ertoe hebben geleid dat beide procedures meer op elkaar zijn gaan lijken. Aan de ene kant is de bestuursrechtelijke procedure sneller geworden, meer gericht op een definitieve beslechting van het geschil, terwijl aan de andere kant de civielrechtelijke procedure in zekere zin op de bestuursrechtelijke is gaan lijken en juist langer is gaan duren. Sinds 1 juli 2015, de datum van invoering van (delen van) de Wet werk en zekerheid (WWZ), is de ‘oude’ ontbindingsprocedure namelijk verleden tijd. Sinds die datum kunnen zowel werkgever als werknemer van een ontbindingsbeschikking in hoger beroep en vervolgens zelfs in cassatie. De civiele rechter toetst aan een gesloten stelsel van ontslaggronden, heeft minder instrumenten ter beschikking om een gebrekkig dossier te vertalen in een vergoeding voor de werknemer en komt daarom vaker dan voorheen tot een afwijzing van het verzoek de arbeidsrelatie te verbreken. Zo bezien is het inruilen van het bestuursrecht voor het civiele arbeidsrecht dus niet per definitie een verbetering.
In een recent artikel in ArbeidsRecht wordt geconcludeerd dat het hoger beroep onder de WWZ een nuttige functie vervult en in de regel binnen zeven maanden leidt tot een arrest van het Gerechtshof. De eerste ervaringen met het cassatieberoep laten zien dat ook een oordeel in hoogste instantie onder de WWZ geen drie jaar op zich hoeft te laten wachten. Idealiter is een einduitspraak in de civiele ontslagprocedure te verwachten binnen twee jaar. Van daaruit beschouwd zou de conclusie kunnen zijn dat de invoering van de WNRA in een aantal gevallen inderdaad zal leiden tot een bekorting van de doorlooptijd van ontslagprocedures. De vraag wat dit betekent voor de rechtsbescherming van de ambtenaar is daarmee echter nog niet beantwoord.
De bezwarenprocedure
In 1998, vier jaar na de invoering van de Awb, vierde Capra zijn 70-jarig bestaan. Ter gelegenheid van dat jubileum is een symposiumbundel verschenen met de titel “Awb en Ambtenarenrecht: progressie of regressie?”. De algemene teneur van de bijdragen in die bundel is dat de Awb weliswaar het bestuursprocesrecht heeft geüniformeerd, maar geen oplossing heeft gebracht voor de lange duur van de procedures, dat laatste vooral als gevolg van het verplichte karakter van de bezwarenprocedure. De kritiek die toen te beluisteren was hield in dat de bezwarenprocedure in arbeidszaken vaak een nodeloze herhaling van zetten is, ook omdat de beslissing die moeten worden heroverwogen vaak al zeer gedegen is voorbereid. Toch werd ook in die jaren al wel gewezen op in de praktijk nuttige functies van de bezwarenprocedure, zoals daar zijn de zeefwerking, de dossiervorming, de signaalfunctie, de ruimere rechtsbescherming en het voorkomen van juridisering. Kort samengevat gaat het dan met name om de ervaring dat in bezwaar begrip kan ontstaan voor een genomen besluit, al dan niet omdat het beter uitgelegd wordt, gebreken in de besluitvorming kunnen worden hersteld of de belangen alsnog met elkaar blijken te kunnen worden verenigd.
Nu, dat wil zeggen bijna 20 jaar later, is zoveel ervaring opgedaan met de bezwarenprocedure dat de kritiek op dit element van de bestuursrechtelijke besluitvorming eigenlijk grotendeels is verstomd. In deze tijd ligt de nadruk veel meer op het belang van alternatieve geschillenbeslechting, dat wil zeggen het in een zo vroeg mogelijk stadium voorkomen dat iets een echt conflict wordt. Mits goed gebruikt, kan de figuur van verlengde besluitvorming daar een belangrijke rol in spelen. In de praktijk krijgt dat vorm door een zoveel mogelijk op maat gesneden benadering van de rechtzoekende, met als gevolg dat zaken soms al worden opgelost voor het tot een formele behandeling van een bezwaar komt. Als ik kijk naar de praktijk in de stad waarin ik zelf de ambtenarenkamer van de bezwarencommissie voorzit, is daar de praktijk dat maar een deel van de bezwaarschriften daadwerkelijk ter behandeling wordt voorgelegd aan een onafhankelijke bezwarencommissie. Bezwaren die zich daarvoor lenen worden na verduidelijking van het besluit ingetrokken of geschikt dan wel ambtelijk afgedaan, waardoor alleen de zaken waarin een behandeling door de commissie toegevoegde waarde heeft overblijven. Ook van die laatste zaken werd in 2016 bijvoorbeeld bijna een kwart alsnog ingetrokken of geschikt. Soms is dat gevolg van het feit dat partijen zich ter zitting alsnog tot elkaar laten brengen. In al die zaken draagt de verlengde besluitvorming er dus toe bij dat potentiële conflicten niet uitgroeien tot een geschil dat (uiteindelijk) moet worden voorgelegd aan de rechter.
Twee andere in het oog springende effecten van de bezwarenprocedure zijn de zeefwerking en de mogelijkheid fouten te herstellen. Als ik weer kijk naar mijn eigen ervaring in een grote stad, wordt in minder dan 10 procent van de gevallen na bezwaar beroep ingesteld. Van die beroepen mislukt bijna 80 procent, ook als gevolg van het feit dat eventuele gebreken in de primaire besluiten in bezwaar effectief konden worden hersteld. De bezwarenprocedure bewijst dus hier zijn nut op twee manieren: allereerst draagt een zorgvuldige en onafhankelijke bezwarenbehandeling bij aan het vergroten van draagvlak voor het genomen besluit, ook als dat voor de belanghebbende negatief uitpakt, terwijl de integrale heroverweging de werkgever daarnaast de gelegenheid biedt zijn eigen besluit kritisch te bezien en waar nodig te verbeteren. Het aantal zaken dat de rechter haalt wordt daardoor aanzienlijk beperkt, en waar dat niet kan worden vermeden helpt de bezwarenprocedure om als werkgever ‘sterker te staan’.
Bestuursrecht versus civiel recht
De oplettende lezer vraagt zich misschien af wat dit alles nu zegt over de invoering van de WNRA voor de rechtsbescherming van de werknemer. Mijn antwoord daarop is kortweg: veel. De drempel om bezwaar te maken is lager dan een gang naar de rechter, niet alleen omdat geen griffierecht verschuldigd is, maar ook omdat procederen zonder gemachtigde veelal geen grote risico’s kent. De werknemer mag er immers van uitgaan dat het besluit waar hij zich tegen richt in de volle omvang wordt heroverwogen en dat niet alleen wordt gekeken naar wat hij er zelf tegenin brengt. De toetsing door een bezwarencommissie gaat daarmee verder dan die van de bestuursrechter, die alleen geroepen wordt om te beoordelen of het besluit op bezwaar rechtmatig is. Zij gaat ook verder dan de toetsing door de civiele rechter, die er misschien minder dan de bestuursrechter voor zal waken op de stoel van de werkgever te gaan zitten, maar die evenzeer gehouden is zich te beperken tot een toetsing aan het recht, in principe alleen op basis van dat wat partijen aan hem voorleggen. In zoverre is de civiele rechter –nog steeds- lijdelijker dan de bestuursrechter, en veel lijdelijker dan de werkgever zelf.
De WNRA haalt een streep door de bezwarenbehandeling zoals we die nu kennen. Het is wel mogelijk op grond van de CAO een vergelijkbare voorziening in het leven te roepen, zoals een commissie die adviseert of beslist over ontslag wegens bedrijfseconomische redenen of (ook) over andere bezwaren en geschillen. De verwachting is ook dat daar in het komende cao-overleg van de kant van de werknemersverenigingen stevig op zal worden ingezet. Ik ben van mening dat het behoud van de bezwarenprocedure ook vanuit het perspectief van de werkgever alleszins het overwegen waard is, ook al zal niet iedereen het als een achteruitgang ervaren als de bezwarenprocedure verdwijnt. Het is namelijk zeer wel denkbaar na inwerkingtreding van de WNRA het goede van de bezwarenprocedure te behouden, zonder tijd te hoeven besteden aan zaken waar het betrokken belang dat eigenlijk niet rechtvaardigt. Hoe dat te doen is iets voor een volgend artikel, net als de vraag hoe een overheidswerkgever kan inspelen op de andere manier waarop de civiele rechter toetst.
Tot slot nog iets over de gevolgen van het inwisselen van het bestuursprocesrecht voor het burgerlijk procesrecht. Daarnet wees ik al op een verschil in benadering tussen de bestuursrechter en de civiele rechter, in de zin dat de eerste vanuit zijn wettelijke taak eerder geneigd is de justitiabele “te hulp te komen”. De civiele rechter doet dat ook wel maar is toch opgevoed vanuit de gedachte dat hij moet oordelen over het geschil zoals hem dat door de partijen wordt voorgelegd. Procederen zonder gemachtigde levert in de civiele procedure in de praktijk eerder problemen op dan in het bestuursproces, bijvoorbeeld vanwege toepasselijkheid van vervaltermijnen en strengere regels ten aanzien van stelplicht en bewijslast. In hoger beroep en in cassatie is mede in verband met die voetangels en klemmen bijstand door een advocaat verplicht, dit anders dan in een bestuursrechtelijke procedure. In dit verband mag ook niet onvermeld blijven dat de proceskosten in een civiele zaak beduidend hoger kunnen liggen dan in het bestuursrecht, ook omdat de werknemer bij verlies in de kosten kan worden veroordeeld. Ook de griffierechten zijn in een civiele zaak doorgaans (veel) hoger. De toegang tot het recht wordt door de WNRA daarom ontegenzeglijk beperkt.
Slotsom
De conclusie op basis van al het voorafgaande kan zijn dat de WNRA waarschijnlijk wel de doorlooptijd van arbeidszaken iets zal verkorten, maar de ambtenaar niet noodzakelijkerwijs een vergelijkbare rechtsbescherming zal bieden. Ook de werkgever wordt er niet zonder meer beter van. Om te voorkomen dat het kind met het badwater wordt weggegooid is het aangewezen bij CAO een voorziening te treffen die het verdwijnen van de verlengde besluitvorming opvangt.
Contact over dit onderwerp
Vincent van Cruijningen
Gerelateerd
- Alle
- Overheid Arbeidsverhoudingen Dossieropbouw en ontslag
- Zorg Arbeidsverhoudingen Dossieropbouw en ontslag
- Advies & bijstand
- Onderwijs Arbeidsverhoudingen Dossieropbouw en ontslag
- Normalisering Ambtenarenrecht
- Procesvoering
Uitschrijving uit het doelgroepregister = einde arbeidsovereenkomst?
Artikel
lees meer15-20 klachten van AOIS over hoofdopleider, maar ontbinding tóch afgewezen
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – november 2024
Artikel
lees meerArbeidsongeschikte werknemer onbereikbaar. Wat nu?
Artikel
lees meerVast dienstverband of toch niet? Wat gaat er veranderen voor de zzp-er
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – september 2024
Artikel
lees meerLeeftijdsdiscriminatie of toch niet?
Artikel
lees meerUitbreiding bevoegdheden ondernemingsraad
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juli 2024
Artikel
lees meerEen verworven recht, kan een arbeidsvoorwaarde zo maar ontstaan?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – mei 2024
Artikel
lees meerDe verhoogde zorgvuldigheidsnorm bij kwetsbare medewerkers
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – mei 2024
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – april 2024
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – april 2024
Artikel
lees meerGrensoverschrijdend gedrag binnen het ziekenhuis
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – maart 2024
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – december 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – december 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – oktober 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – augustus 2023
Artikel
lees meerDe Wet open overheid in de zorgsector
Artikel
lees meerSchending van privacy – reden voor ontslag?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – augustus 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – augustus 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juli 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juni 2023
Artikel
lees meerGeen billijke vergoeding na een beëindiging dienstverband met wederzijds goedvinden
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – mei 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – mei 2023
Artikel
lees meerVerliest een zieke werknemer die niet wil meewerken aan een vertrekregeling zijn recht op loon?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – april 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – maart 2023
Artikel
lees meerHoezo een arbeidsconflict? Ik ben ziek.
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – maart 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – februari 2023
Artikel
lees meerNieuwe STECR Werkwijzer Arbeidsconflicten: zou iedere werkgever over een Arbeidsconflictenprotocol moeten beschikken?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – januari 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie Zorg – selectie jaaroverzicht 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – januari 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie Onderwijs – selectie jaaroverzicht 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie Overheid – selectie jaaroverzicht 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – december 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – december 2022
Artikel
lees meerWebinar Grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs en de zorg – AvdR
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – november 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – november 2022
Artikel
lees meerOntslag werkneemster ROC na publicatie kritisch boek
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – oktober 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – september 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – september 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – september 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – augustus 2022
Artikel
lees meerDronken gemeenteambtenaar ten onrechte ontslagen
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juli 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – juli 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juni 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – juni 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – mei 2022
Artikel
lees meerLunchwebinars: ongewenste omgangsvormen in het onderwijs
Drie korte webinars van 15 minuten over het onderwerp ‘ongewenste omgangsvormen in het onderwijs
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – mei 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – april 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – april 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – maart 2022
Artikel
lees meerWat we kunnen leren van de zaak G. tegen Volt
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – maart 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – februari 2022
Artikel
lees meerHeeft een werknemer met medische beperkingen recht op ander werk? Werkgevers, pas op!
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – februari 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie Overheid – selectie jaaroverzicht 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – januari 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie Zorg – selectie jaaroverzicht 2021
Artikel
lees meerOntslag op staande voet en het belang van onverwijld handelen – AdvR TV
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – december 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – december 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – december 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – november 2021
Artikel
lees meerNoot JAR Geen ontbinding op de e-grond ondanks strafrechtelijke veroordeling voor zware mishandeling van een collega
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – november 2021
Artikel
lees meerMeToo versus ook gij
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – oktober 2021
Artikel
lees meerBillijke vergoeding van € 370.000 vanwege onzorgvuldig feitenonderzoek
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – oktober 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – september 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – september 2021
Artikel
lees meerNoot AB Hoger beroep over een kerstcadeau
Artikel
lees meerNoot AB Ontslag brandweerman in verband met lidmaatschap Hells Angels
Artikel
lees meerZeg werknemer, ben jij gevaccineerd?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – september 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – augustus 2021
Artikel
lees meerNoot JAR Openen gevangenisdeuren voor pizzabezorger wel verwijtbaar, maar niet ernstig
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juli 2021
Artikel
lees meerHet coronavirus en de overheid: arbeidsrechtelijke vragen
Artikel
lees meerHet coronavirus en de zorgsector: arbeidsrechtelijke vragen
Artikel
lees meerHet coronavirus en de onderwijssector: arbeidsrechtelijke vragen
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juni 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – juni 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – juni 2021
Artikel
lees meerNoot JAR De ambtelijke molens en de onverwijlde opzegging
Artikel
lees meerUpdate: Code oranje en vakantierichtlijnen
Artikel
lees meerWerknemer neemt ontslag op staande voet, vangt bot bij kantonrechter
Artikel
lees meerMag een werkgever voorwaarden verbinden aan de wedertewerkstelling van werknemer?
Artikel
lees meerDiefstal en mishandeling ≠ diefstal en/of mishandeling
Artikel
lees meerNoot JAR Passende uitkeringsregeling sector gemeenten
Artikel
lees meerDe bedrijfsarts in de knel?
Artikel
lees meerGastcolumn: Voorkomen is beter dan genezen
Artikel
lees meerWerkgevers en werknemers akkoord over arbeidsmarkthervormingen
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – mei 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – april 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – maart en april 2021
Artikel
lees meerOntslag op staande voet: onverwijld is ook écht onverwijld
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Den Bosch
Online kennisbijeenkomst 22 april
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – maart 2021
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Maastricht
Online kennisbijeenkomst 10 juni
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Den Haag
Online kennisbijeenkomst 27 mei
lees meerAanstelling? Arbeidsovereenkomst? Hoe een rechter verdwaalt in de Wnra…
Artikel
lees meerEen jaar later en 100 adviezen van het OMT verder: Covid-19
Artikel
lees meerMag ik een ongevaccineerde medewerker de toegang tot de werkplek weigeren? Of ontslaan?
Artikel
lees meerDe jurisprudentie van het eerste jaar Wnra
Artikel
lees meerErnstig verwijtbaar handelen en het recht op een transitievergoeding deel II
Artikel
lees meerZiekte en disfunctioneren: een complexe combi
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – februari 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – januari en februari 2021
Artikel
lees meerWeigering passende functie te aanvaarden? Dan geen transitievergoeding!
Artikel
lees meerFunctie-ontheffing bij de rijksoverheid
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – januari 2021
Artikel
lees meerRecht op een transitievergoeding? Hoe een rechter verdwaalt in de Wnra…
Artikel
lees meerNut en noodzaak van ambtelijke gedragscodes
Artikel
lees meerAmbtenaar die herhaaldelijk liegt over afreizen naar een land met code oranje handelt ernstig verwijtbaar
Artikel
lees meerOntslag op staande voet na mishandeling van een cliënt? Bezint eer ge begint!
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Den Haag
Online kennisbijeenkomst 4 februari
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Den Bosch
Online kennisbijeenkomst 21 januari
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Maastricht
Online kennisbijeenkomst 16 maart
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Zwolle
Online kennisbijeenkomst 25 maart
lees meerGeen ‘slapende dienstverbanden’ in de sector Gemeenten en de sector Rijk?
Artikel
lees meerPartijbedoeling niet relevant bij kwalificatie arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerDe VOG-verklaring als essentieel onderdeel in de totstandkoming van een arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerDe invloed van toekomstige reorganisaties op een beëindigingsovereenkomst
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Zwolle
Online kennisbijeenkomst 24 en 26 november en 1 december
lees meerOnly a few pints a day keeps the doctor away
Artikel
lees meerIs Covid-19 van invloed op de omvang van de billijke vergoeding?
Artikel
lees meerPas op: onder het gemiddelde presteren is nog geen disfunctioneren!
Artikel
lees meerSelectie van jurisprudentie voor het onderwijs 3e kwartaal 2020
Artikel
lees meerSelectie van jurisprudentie voor de zorg 3e kwartaal 2020
Artikel
lees meerKantonrechter Amsterdam: tussentijds beëindigen van een tijdelijke urenuitbreiding is niet toegestaan
Artikel
lees meerErnstig verwijtbaar handelen en het recht op een transitievergoeding
Artikel
lees meerAandacht voor integriteit in de zorg
Artikel
lees meerToename van arbeidsrechtelijke rechtszaken over ambtenaren
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerOntslagrecht versoepeld? Eerste ontbinding op basis van de ‘cumulatiegrond’ een feit!
Artikel
lees meerReorganiseren na normaliseren (TAR juni 2020)
Artikel
lees meerCode oranje en vakantierichtlijnen
Artikel
lees meerSelectie van jurisprudentie voor het onderwijs 2e kwartaal 2020
Artikel
lees meerSelectie van jurisprudentie voor de zorg 2e kwartaal 2020
Artikel
lees meerIntegriteit in het onderwijs lastig?
Artikel
lees meerEen deal over een dienstverband voor 01-01-2020 is een arbeidsovereenkomst maar geen geslaagde deal (bezint voor gij begint)
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerBijzondere eisen voor medewerkers in de zorg: niet alleen in corona-tijd
Artikel
lees meerSchorsing leerkracht tijdens onderzoek toegestaan?
Artikel
lees meerControle en ontslag van een ‘arbeidsongeschikte’ werknemer
Artikel
lees meerTransitievergoeding bij herplaatsing van een langdurig arbeidsongeschikte medewerker
Artikel
lees meerGeen transitievergoeding verschuldigd – overgangsrecht WAB
Artikel
lees meerUpdate Alcohol- en drugstesten: maak werk van ADM-beleid
Artikel
lees meerRecht op compensatie van de transitievergoeding voor diepslapers?
Artikel
lees meerSelectie van jurisprudentie voor het onderwijs 1e kwartaal 2020
Artikel
lees meerSelectie van jurisprudentie voor de zorg 1e kwartaal 2020
Artikel
lees meerHerplaatsingsonderzoek: oud en nieuw
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Cao Gemeenten en Cao SGO in Roermond
Kennisbijeenkomst
lees meerOntslag wegens handelen in strijd met kernwaarden
Artikel
lees meerWerkgever vernietigt arbeidsovereenkomst na bedrog psychotherapeut op CV
Artikel
lees meerDe arbeidsrechtadvocaat als conflictmanager
Artikel
lees meerDe langverwachte eerste uitspraak over de i-grond
Artikel
lees meer(Overheids)werkgever: Vraag UWV tijdig om compensatie van uitbetaalde transitievergoedingen aan arbeidsongeschikte werknemers
Artikel
lees meerArbeidsrechtelijke klassiekers voor de werkvloer: Groen/Schoevers
Artikel
lees meerEen machtsstrijd tussen onderwijsbestuurders
Artikel
lees meerGeslaagde kennisbijeenkomsten januari ‘Welkom arbeidsrecht’ in ‘s-Hertogenbosch, Groningen en Zwolle
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst ‘Welkom arbeidsrecht’ en Nieuwjaarsborrel in Den Haag
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst ‘Welkom arbeidsrecht’ in Groningen
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst ‘Welkom arbeidsrecht’ en Nieuwjaarsborrel ‘s-Hertogenbosch
Kennisbijeenkomst
lees meerNieuw: Eerste Hulp bij Arbeidsrecht
Nieuws
lees meerAankondiging: Blog over arbeidsrecht
Nieuws
lees meerSelectie van jurisprudentie voor de zorg 4e kwartaal 2019
Artikel
lees meerActualiteitendagen 2020
Vierdaagse interactieve cursus over actualiteiten verspreid over 2020
lees meerOverplaatsing ter verbetering van de teamsfeer toegestaan?
Artikel
lees meerTerugblik kennisbijeenkomst Wnra en fiscaliteiten – 7 november (2019)
Kennisbijeenkomst
lees meerRegiobijeenkomst Wnra en Wab in Hardinxveld-Giessendam
Kennisbijeenkomst
lees meerLoondoorbetaling is geen beëindigingsvergoeding
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Actualiteiten Wnra en arbeidsrecht in Heerhugowaard
Kennisbijeenkomst
lees meerHet belang van een zorgvuldig proces bij conflicten en ziekte
Artikel
lees meerSelectie van jurisprudentie voor het onderwijs 3e kwartaal 2019
Artikel
lees meerVereniging van bedrijfsartsen publiceert richtlijn Conflicten in de werksituatie
Artikel
lees meerOver disfunctioneren en (het opzegverbod tijdens) ziekte
Artikel
lees meerOverzicht van recente rechterlijke uitspraken over ontslag binnen de zorg
Artikel
lees meerFeitenonderzoeken en privacybescherming
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Flexibele arbeid, tijdelijke dienstverbanden en andere praktische zaken na invoering van de Wnra
Kennisbijeenkomst
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 2e kwartaal 2019
Artikel
lees meerHet belang van urenregistratie
Artikel
lees meerOver het aanbieden (en weigeren?) van een schriftelijke arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerCapra Advocaten stelt model-arbeidsovereenkomsten beschikbaar
Artikel
lees meerPrivacy schending en de eis van onverwijldheid bij ontslag op staande voet versus strafontslag
Artikel
lees meerRechtspositionele maatregelen voorafgaand aan de normalisering
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst cao Gemeenten in Kapelle
Kennisbijeenkomst
lees meerCapra Advocaten zorgseminar Wnra in de zorg
Zorgseminar Wnra in de zorg in Utrecht
lees meerBrochure: De Wnra in de zorg
Brochure
lees meerCapra Advocaten en Vereniging werken voor waterschappen themabijeenkomsten reorganisatieontslag – 13 en 20 maart (2019)
Themabijeenkomst voor waterschappen
lees meerZorg aan Zet Limburg: Workshop dossiervorming en ontslag – 18 april (2019)
Bijeenkomst in samenwerking met Zorg aan Zet
lees meerAanpassingswetgeving WNRA: drie praktijkvragen beantwoord
Artikel
lees meerAdvies bij toepassing model arbeidsovereenkomst VNG
Artikel
lees meerScan uw lokale regelingen voor de invoering van de Wnra
Artikel
lees meerDe Wnra heeft gevolgen voor uw mandaat- en volmachtbesluiten
Artikel
lees meerCapra Advocaten geeft 3 workshops voor Zorg aan zet Limburg
Nieuws
lees meerNieuw: Wnra-helpdesk voor vragen over normalisering
Nieuws
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 4e kwartaal 2018
Artikel
lees meerDe gevolgen van de Wnra voor privatiseren en deprivatiseren
Artikel
lees meerDe rechtspositie van de medisch specialist
Artikel
lees meerCao Gemeenten: technische omzetting met verregaande (inhoudelijke) gevolgen?
Artikel
lees meerGeschillenbeslechting in de cao Gemeenten
Artikel
lees meerHet wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans: weer een verandering in het arbeidsrecht?
Artikel
lees meerAanpassingswetgeving Wnra: veel ’techniek’ maar ook ‘praktisch relevant’
Artikel
lees meerDe Capra Academie in 2019
Artikel
lees meerOver de Wnra, de (concept)cao gemeenten en diefstal
Artikel
lees meerHet Participatiefonds: modernisering en aanscherping van regels
Artikel
lees meerVier actuele uitspraken voor de sector Onderwijs
Artikel
lees meerEerste Kamer neemt voorstel aanpassing Wet BIG aan
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 3e kwartaal 2018
Artikel
lees meerScheldende docente behoudt toch recht op bovenwettelijke uitkering
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Zorg 2e kwartaal 2018
Artikel
lees meerWendbaar werken bij de overheid
Nieuws
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 2e kwartaal 2018
Artikel
lees meerEen veilige schoolomgeving? Twee uitspraken
Artikel
lees meerUitgesproken: Klimaatbeheersing
Artikel
lees meerKantonrechter zeer kritisch over ongeschiktheidsontslag
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 1e kwartaal 2018
Artikel
lees meerGelden voor onderwijswerkgevers zwaardere eisen als het gaat om duidelijk, consequent en controleerbaar handelen?
Artikel
lees meerUitgesproken: Frans Naerebout
Artikel
lees meerEigenrisico dragen voor ZW en WGA: wat betekent dat?
Artikel
lees meerVan school verwijderd: is dat een straf?
Artikel
lees meerCentrale Raad staat ongeschiktheidsontslag toe ondanks gebrekkig dossier en niet gevolgde interne gesprekkencyclus
Artikel
lees meerDoor Normalisering verdwijnt ambtenarenstatus onderwijsmedewerkers
Artikel
lees meerDe quotumregeling arbeidsbeperkten wordt geactiveerd
Artikel
lees meerAnalyse overheidswerkgever
Nieuws
lees meerRechtsbescherming onder de Wnra
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 4e kwartaal 2017
Artikel
lees meerWaarschuwing of toch een berisping?
Artikel
lees meerZwijgen is zilver, spreken is goud?
Artikel
lees meerHet recht op vergetelheid in het onderwijs
Artikel
lees meerDe verstandhouding tussen school en ouders
Artikel
lees meerRegeerakkoord: de ‘normalisering’ gaat door en de WWZ wordt deels teruggedraaid!
Artikel
lees meerMaakt normalisering een einde aan procedures over beoordelingen?
Artikel
lees meerRegeerakkoord draait de WWZ op onderdelen terug en bevestigt de ‘normalisering’!
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 3e kwartaal 2017
Artikel
lees meerIn beeld: het ontslagrecht na de normalisering
Artikel
lees meerGastcolumn: Bewijsvoering en opbouw dossier cruciaal bij ontslag
Artikel
lees meerIedereen is gelijk, maar niet hetzelfde
Artikel
lees meerIs onrechtmatige inzage in EPD reden voor ontslag op staande voet?
Artikel
lees meerOverzicht van uitspraken over de toepassing van de CRvB-formule
Artikel
lees meerVerboden onderscheid naar leeftijd; uitvoering Generatiepact een stap te ver!?
Artikel
lees meerGeen sector-cao maar een eigen cao? De Wnra biedt ruimte voor ‘maatwerk’!
Artikel
lees meerWet normalisering rechtspositie ambtenaren: nieuwe ontwikkelingen en vervolgstappen
Artikel
lees meerEen vakbekwame zorgcoördinator gaat over de schreef
Artikel
lees meerDe komst van nieuwe ambtenaren: welkom bij de club
Artikel
lees meerSociale media: screening van sollicitanten en het gebruik door medewerkers
Artikel
lees meerEen dementerende patiënt een nacht op het toilet laten zitten geen reden voor ontslag. Rechterlijke misslag?
Artikel
lees meerBoetes en datalekken op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens
Artikel
lees meerHet medisch beroepsgeheim onder druk
Artikel
lees meerDe ongeschikte schooldirecteur onder de Wwz
Artikel
lees meerWwz-landschap verder ingekleurd
Artikel
lees meerDe Wet openbaarheid van bestuur
Artikel
lees meerDe Wet werk en zekerheid bij de Rijksoverheid
Artikel
lees meerPesten in het onderwijs in arbeidsrechtelijk perspectief
Artikel
lees meerCapra Dossier Normalisering Ambtenarenrecht
Nieuws
lees meerDe WNT haalt geen streep door ‘passende regeling’ bij ontslag
Artikel
lees meerOngeschiktheidsontslag in het onderwijs: zorg dat het dossier op orde is
Artikel
lees meerPrincipieel is ook een optie, sprak de opportunist
Artikel
lees meerNiet elke fout is een integriteitsschending
Artikel
lees meerSalarisverlaging slecht functionerende ambtenaren?
Artikel
lees meerMedisch specialisten – over communiceren en samenwerken
Artikel
lees meerHet katoenen jubileum van de ambtenarenrechters-formule
Artikel
lees meerOntbinding arbeidsovereenkomst verpleegkundige wegens schending geheimhoudingsplicht!?
Artikel
lees meerDe WWZ: de rol van de vakbonden en het “tailored fit-arbeidsrecht”
Artikel
lees meerArbeidsmobiliteit
Artikel
lees meerHet functioneren van de medisch specialist: over bomen en regie
Artikel
lees meerAmbulance defect door psychisch defect?
Artikel
lees meerLeidt loonbeslag tot strafontslag?
Artikel
lees meerDe ambtenarenrechtersformule
Artikel
lees meerOnrechtmatig verkregen bewijs
Artikel
lees meerRegeerakkoord noodzaakt tot bezinning over arbeidsverhoudingen binnen de overheid
Artikel
lees meerFlitsontslag
Artikel
lees meerMinder salaris voor (te) dikke Nederlandse agent?
Artikel
lees meerEen ‘wenselijk’ ontslag …
Artikel
lees meerTe vroeg in gebreke gesteld: geen dwangsom
Artikel
lees meerEn dan denk je het geregeld te hebben…
Artikel
lees meerAanbesteden; een goed begin is het halve werk
Artikel
lees meerNog maar een keer: de ambtelijke status
Artikel
lees meerStrafontslag vanwege beledigen werkgever
Artikel
lees meerSturen in interne verhoudingen niet voor bezwaar en beroep vatbaar
Artikel
lees meerOntzeggen afscheidsreceptie na ontslag is Awb-besluit
Artikel
lees meerInstellen medisch onderzoek na ontslag
Artikel
lees meerTAR bestaat 25 jaar
Artikel
lees meerVerplichtingen werkgever in geval van een arbeidsconflict
Artikel
lees meerGeen ontslag mogelijk ondanks ontbreken onderwijsbevoegdheid
Artikel
lees meerHandhaving bijzondere rechtspositie van ambtenaren
Artikel
lees meerHeimelijk cameratoezicht
Artikel
lees meerOntslag arbeidsongeschikte ambtenaar na weigering functie
Artikel
lees meerKlokkenluiden of onrechtmatig lekken
Artikel
lees meerVerbod op verrichten nevenfunctie
Artikel
lees meer