Met ingang van 1 januari 2015 treedt de Jeugdwet in werking. De Jeugdwet komt in plaats van de Wet op de Jeugdzorg waarin geregeld is dat jeugdzorg tot de verantwoordelijkheid van de provincie behoort. Per 1 januari 2015 gaat deze verantwoordelijkheid over naar de gemeente. De gemeente wordt dan verantwoordelijk voor onder andere de toegang tot jeugdhulp en voor de organisatie van een advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling (AMHK). Gemeenten zijn momenteel druk bezig om deze overgang te bewerkstelligen.
Het doel van de Jeugdwet is om het jeugdstelsel te vereenvoudigen en het efficiënter en effectiever te maken. Decentralisatie van alle jeugdhulp naar gemeenten, waarin de Jeugdwet voorziet, schept hiertoe de bestuurlijke en financiële randvoorwaarden.
De decentralisatie van de jeugdzorg van provincies naar gemeenten gaat gelijktijdig gepaard met een korting op het budget dat jeugdzorginstellingen tot hun beschikking hebben. Het idee hierachter is dat zorg dicht bij huis minder kost en tegelijkertijd van een betere kwaliteit is. Deze opvatting van de regering levert echter ingrijpende consequenties op voor zowel gemeenten als aanbieders van jeugdhulp. Niet alleen als het gaat om de keuze voor een nieuwe organisatievorm voor de jeugdhulpverlening, maar afhankelijk van die keuze zijn ook de gevolgen voor de huidige medewerkers groot.
Momenteel wordt de jeugdzorg uitgevoerd door diverse privaatrechtelijke instellingen: Bureau Jeugdzorg en diverse andere organisaties die onder de Wet op de jeugdzorg vallen. De gemeenten moeten vóór 1 juli 2014 duidelijke afspraken hebben gemaakt over de regionale inkoop. Zodra de gemeenten deze duidelijkheid verschaffen, worden de arbeidsrechtelijke gevolgen voor private instellingen zichtbaar.
Scenario’s
Afhankelijk van de door de gemeente te maken keuze, zijn diverse scenario’s denkbaar. Eén daarvan is dat de gemeente de uitvoering van de taken die nu zijn ondergebracht bij Bureau Jeugdzorg naar zich toe trekt. Een andere mogelijkheid is dat de huidige organisatie geheel of gedeeltelijk verantwoordelijk blijft voor de uitvoering van de taken. De gemeente kan er ook voor kiezen om de uitvoering van de taken onder te brengen in een nieuwe organisatie. Aan al deze scenario’s gaan vragen vooraf. Als de taken worden ondergebracht in een nieuwe organisatie, welke rechtsvorm kan deze organisatie dan hebben en welke is het meest wenselijk? Welke gevolgen zijn verbonden aan de keuze voor een publiekrechtelijke rechtsvorm (bijvoorbeeld: de gemeenschappelijke regeling) of een privaatrechtelijke rechtsvorm (de stichting)? Gaat het personeel van de oude organisatie verplicht mee over naar de nieuwe organisatie (overgang van onderneming), enzovoorts.
Het voert te ver voor dit artikel u mee te nemen in alle mogelijkheden en daaraan verbonden gevolgen. Neemt u gerust met Capra Advocaten contact op als u voor uw organisatie wilt weten wat de mogelijkheden zijn en welke kansen en risico’s daaraan verbonden zijn.
Reorganiseren
De decentralisatie van de jeugdzorg gaat naast een grote organisatorische verandering gepaard met een bezuiniging. Dit betekent dat de gemeenten minder geld te besteden hebben voor de uitvoering van de Jeugdwet. Voor de Bureaus Jeugdzorg kan dit leiden tot een reorganisatie en verlies van arbeidsplaatsen.
Als sprake is van een reorganisatie moet de ondernemer, i.c. de jeugdzorginstelling hierover advies vragen aan de ondernemingsraad op grond van artikel 25 eerste lid en onder e van de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Als de reorganisatie gepaard gaat met banenverlies, zal de werkgever moeten aantonen dat het banenverlies onvermijdelijk is. Hij zal zorgvuldig en objectief moeten bepalen welke werknemers voor ontslag in aanmerking komen en welke niet. Bij ontslag van 20 of meer werknemers binnen 3 maanden moet de werkgever hiervan eerst melding doen bij het UWV en de vakbonden op grond van de Wet Melding Collectief Ontslag (WMCO).
De werkgever kan het bovenstaande vermijden door met de betrokken werknemers tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst te komen door middel van een vaststellingsovereenkomst. Hij hoeft dan niet naar het UWV of de kantonrechter. De werkgever en werknemer maken onderling afspraken over een beëindigingsdatum. Ondanks het feit dat de werknemer feitelijk meewerkt aan zijn ontslag, heeft dit geen verwijtbare werkloosheid tot gevolg. In beginsel komt de werknemer in deze situatie zonder meer voor een werkloosheidsuitkering in aanmerking.
Zieke medewerker
Een zieke medewerker moet wel oppassen met het sluiten van een vaststellingsovereenkomst. Een zieke medewerker heeft in beginsel gedurende twee jaren recht op loondoorbetaling ten laste van zijn werkgever. Stemt hij tijdens zijn ziekte in met een vaststellingsovereenkomst, dan loopt hij het risico dat het UWV bij de aanvraag van een Ziektewetuitkering deze gang van zaken aanmerkt als een benadelingshandeling. Dit is slechts anders als de werknemer kan aantonen dat sprake is van reorganisatie en hij zonder vaststellingsovereenkomst ook voor ontslag in aanmerking zou zijn gekomen. Bijvoorbeeld wanneer hij na toepassing van het afspiegelingsbeginsel degene was geweest die moest afvloeien.
De werkgever moet bij zieke werknemers ook even opletten. De werkgever moet namelijk altijd, ondanks het einde van de arbeidsovereenkomst, melding doen bij het UWV dat een werknemer ziek uit dienst is gegaan. Bij ziekteverzuim langer dan zes weken moet de werkgever ook nog een reïntegratieverslag indienen. Is de werkgever eigenrisicodrager voor de Ziektewet, dan blijft hij ook na beëindiging van de arbeidsovereenkomst de kosten van de Ziektewetuitkering dragen.
Ontslagvergunning of ontbindingsverzoek
Komen werkgever en werknemer niet tot overeenstemming over een vaststellingsovereenkomst, dan is de reguliere vervolgstap dat de werkgever een ontslagvergunning aanvraagt bij het UWV in verband met ontslag wegens bedrijfseconomische redenen of een daartoe strekkend ontbindingsverzoek indient bij de kantonrechter. Het UWV toetst het verzoek van de werkgever aan de hand van de Beleidsregels Ontslagtaak UWV. Vanaf 1 juli 2015 staat bij beëindiging van een arbeidsovereenkomst op grond van bedrijfseconomische redenen alleen nog de weg naar het UWV open (Wet Werk en Zekerheid). Pas als het UWV geen toestemming geeft, kan de werkgever alsnog een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter.
Sociaal Plan
Tenzij in de cao anders is bepaald, is het opstellen van een sociaal plan niet verplicht. Het opstellen van een sociaal plan is wel aan te raden bij het verlies van meerdere arbeidsplaatsen. Binnen de jeugdzorg is tussen vakbonden en werkgevers afgesproken dat in het jaar 2014 getracht zal worden een sociaal plan tot stand te brengen.
Een reorganisatieprocedure met alle daaraan verbonden aspecten vergt een zorgvuldige voorbereiding en goede begeleiding. Vanzelfsprekend staat Capra Advocaten u ook hierbij graag terzijde.
Rianne Dreuning en Suzanne van Loon
Contact over dit onderwerp

Suzanne van Loon
Gerelateerd
- Alle
- Zorg Arbeidsverhoudingen
- Reorganisatie
Leergang Arbeidsrecht
Een gedegen en actueel overzicht van het civiele arbeidsrecht
lees meerHet arbeidsrecht in de publieke sector: een terugkomdag
Interactieve cursus over actualiteiten in het arbeidsrecht
lees meerCursus Inleiding arbeidsrecht voor de overheid
In twee dagdelen een eerste overzicht van het arbeidsrecht
lees meerActualiteitendagen 2020
Vierdaagse interactieve cursus over actualiteiten verspreid over 2020
lees meerCursus Dossieropbouw voor de overheid in het arbeidsrecht
Praktische cursus over de opbouw van een goed personeelsdossier in het arbeidsrecht
lees meerOverplaatsing ter verbetering van de teamsfeer toegestaan?
Artikel
lees meerCursus Inleiding ambtenarenrecht
In twee dagdelen een goed overzicht van het ambtenarenrecht
lees meerArbeidsrecht voor managers en leidinggevenden bij de overheid
Korte introductie van het arbeidsrecht voor managers en leidinggevenden
lees meerMasterclass Vaststellingsovereenkomsten
Masterclass over vaststellingsovereenkomsten binnen het publieke domein
lees meerKennisbijeenkomst Wnra, Cao Gemeenten en integriteit
Kennisbijeenkomst
lees meerOntslag tijdens de proeftijd
Artikel
lees meerArbeidsrecht in de praktijk: Arbeidsrecht in de zorg
Artikel
lees meerLoondoorbetaling is geen beëindigingsvergoeding
Artikel
lees meerTerugblik kennisbijeenkomst Wnra en fiscaliteiten
Kennisbijeenkomst
lees meerSelectie van jurisprudentie voor de zorg 3e kwartaal 2019
Artikel
lees meerRegiobijeenkomst Wnra en Wab in Hardinxveld-Giessendam
Kennisbijeenkomst
lees meerZiekenhuis in verlegenheid gebracht: Overdrachtslijsten in winkelwagentje
Artikel
lees meerLet op bij het maken van een concurrentiebeding, ook in de zorg!
Artikel
lees meerHet belang van een zorgvuldig proces bij conflicten en ziekte
Artikel
lees meerWNT verhindert uitbetaling van niet-opgenomen vakantiedagen
Artikel
lees meerStaken in de zorg, een allesbehalve onbegrensd recht
Artikel
lees meerVereniging van bedrijfsartsen publiceert richtlijn Conflicten in de werksituatie
Artikel
lees meerArbeidsrecht in de praktijk: “Kunt u hem niet overplaatsen?”
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Wet arbeidsmarkt in balans en de positie van de zzp’er in Maastricht
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst Actualiteiten Wnra en arbeidsrecht in Heerhugowaard
Kennisbijeenkomst
lees meerVia een participatietraject in dienst bij de gemeente?
Artikel
lees meerArbeidsrecht in de praktijk – de overplaatsing
Artikel
lees meerZorg aan Zet Limburg: kennissessie Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)
Bijeenkomst in samenwerking met Zorg aan Zet
lees meerPayrolling onder de Wab
Artikel
lees meerOver disfunctioneren en (het opzegverbod tijdens) ziekte
Artikel
lees meerZorgseminar “Welkom arbeidsrecht”
Zorgseminar Wnra in de zorg in Utrecht
lees meerOverzicht van recente rechterlijke uitspraken over ontslag binnen de zorg
Artikel
lees meerFeitenonderzoeken en privacybescherming
Artikel
lees meerConsultatie: ‘Wet tegengaan ontwijking WNT’ (in de zorg)
Artikel
lees meerVerslag van presentaties arbeidsrecht voor Zorg aan Zet
Artikel
lees meerHet belang van urenregistratie
Artikel
lees meerOver het aanbieden (en weigeren?) van een schriftelijke arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerCapra Advocaten stelt model-arbeidsovereenkomsten beschikbaar
Artikel
lees meerPrivacy schending en de eis van onverwijldheid bij ontslag op staande voet versus strafontslag
Artikel
lees meerCapra Advocaten zorgseminar Wnra in de zorg
Zorgseminar Wnra in de zorg in Utrecht
lees meerBrochure: De Wnra in de zorg
Brochure
lees meerZorg aan zet Limburg: Workshop duurzame inzetbaarheid en de rol van de bedrijfsarts
Bijeenkomst in samenwerking met Zorg aan Zet
lees meerZorg aan zet Limburg: Workshop dossiervorming en ontslag
Bijeenkomst in samenwerking met Zorg aan Zet
lees meerZorg aan zet Limburg: Workshop Flexwerk: de ‘flexibele schil’
Bijeenkomst in samenwerking met Zorg aan Zet
lees meerMasterclass Organisatieveranderingen in de zorg
Cursus van een dagdeel over de arbeidsrechtelijke gevolgen van reorganisaties
lees meerAanpassingswetgeving WNRA: drie praktijkvragen beantwoord
Artikel
lees meerCapra Advocaten en Vereniging werken voor waterschappen organiseren in maart themabijeenkomsten over reorganisatieontslag
Themabijeenkomst voor waterschappen
lees meerScan uw lokale regelingen voor de invoering van de Wnra
Artikel
lees meerMedewerker ziek uit dienst? Pas op voor verhaal Ziektewetuitkering!
Artikel
lees meerWetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans aangenomen door de Tweede Kamer
Artikel
lees meerToch geen doorbraak: geen transitievergoeding bij slapend dienstverband
Artikel
lees meerNieuw toetsingskader Regeling voor vervroegde uittreding (RVU)
Artikel
lees meerNieuw: Wnra-helpdesk voor vragen over normalisering
Nieuws
lees meerDe rechtspositie van de medisch specialist
Artikel
lees meerMasterclass integriteit en bewustwording voor leidinggevenden in de zorg
Masterclass over integriteit voor leidinggevenden in de zorg
lees meerGewijzigd toetsingskader verwijtbare werkloosheid WW
Artikel
lees meerCursus Actualiteiten en verdieping WIA
Cursus van 1 dagdeel over de ins en outs van de WIA
lees meerHet wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans: weer een verandering in het arbeidsrecht?
Artikel
lees meerAanpassingswetgeving Wnra: veel ‘techniek’ maar ook ‘praktisch relevant’
Artikel
lees meerBovenwettelijke uitkeringen en de transitievergoeding
Artikel
lees meerDe Capra Academie in 2019
Artikel
lees meerMasterclass Intimidatie op de werkvloer vanuit arbeidsrechtelijk perspectief
Masterclass over intimidatie op de werkvloer binnen de zorg
lees meerCursus WIA en het eerste en tweede ziektejaar
Na deze cursus weet u de weg binnen de WIA
lees meerCursus Normalisering rechtspositie ambtenaren en de Wwz
Wat betekenen de Wnra en Wwz voor uw organisatie?
lees meerCursus Disfunctioneren in het arbeidsrecht
Goed voorbereid op disfunctionerende medewerkers
lees meerCursus Eigenrisicodrager Ziektewet en WGA
De rechten, plichten en voordelen als u eigenrisicodrager bent
lees meerCursus Cao-recht
Cursus over de gevolgen van het vaststellen van een cao
lees meerCursus Arbeidsrecht voor UMC’s
Gevolgen van de Normalisering voor de UMC’s
lees meerTellen dienstjaren als ambtenaar mee bij het berekenen van de transitievergoeding?
Artikel
lees meerMoet de werkgever zieke medewerkers milder beoordelen dan gezonde collega’s?
Artikel
lees meerEerste Kamer neemt voorstel aanpassing Wet BIG aan
Artikel
lees meerRe-integratie van zieke medewerkers: het blijft opletten geblazen!
Artikel
lees meerHoge Raad: ‘Sociaal plan met vrijwilligers- en plaatsmakersregeling kwalificeert niet als RVU’
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Zorg 2e kwartaal 2018
Artikel
lees meerOntslag op staande voet zes dagen voor einde van de arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meer12 Vragen en antwoorden over de AVG
Artikel
lees meerKantonrechter zeer kritisch over ongeschiktheidsontslag
Artikel
lees meerDe Capra Academie en Normalisering van het ambtenarenrecht
Artikel
lees meerHet wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans: gaat het arbeidsrecht wéér veranderen?
Artikel
lees meerUMC’S uitgezonderd van de normalisering?
Artikel
lees meerZorgbestuurders niet groepsgewijs uitgezonderd voor WNT
Artikel
lees meerDe taken en verantwoordelijkheden van de bedrijfsarts
Artikel
lees meerEigenrisico dragen voor ZW en WGA: wat betekent dat?
Artikel
lees meerCentrale Raad staat ongeschiktheidsontslag toe ondanks gebrekkig dossier en niet gevolgde interne gesprekkencyclus
Artikel
lees meerVervolg: Vrijwillige vertrekregeling in sociaal plan is geen RVU
Artikel
lees meerHerplaatsing en een transitievergoeding? Niets is wat het lijkt
Artikel
lees meerRechtsbescherming onder de Wnra
Artikel
lees meerAfspraak is afspraak? Actualiteiten WNT in de zorg
Artikel
lees meerNieuwe aanbevelingen rechtspraak voor schikking ter zitting in Wwz-zaken
Artikel
lees meerRegeerakkoord: de ‘normalisering’ gaat door en de WWZ wordt deels teruggedraaid!
Artikel
lees meerMaakt normalisering een einde aan procedures over beoordelingen?
Artikel
lees meerVerstoorde verhoudingen, toch geen ontslag
Artikel
lees meerIn beeld: het ontslagrecht na de normalisering
Artikel
lees meerGastcolumn: Bewijsvoering en opbouw dossier cruciaal bij ontslag
Artikel
lees meerIs onrechtmatige inzage in EPD reden voor ontslag op staande voet?
Artikel
lees meerRe-integratieperikelen: loondoorbetaling terecht gestaakt?
Artikel
lees meerVerzekeringsarts: verlengstuk van Uwv of onafhankelijk deskundige?
Artikel
lees meerMedisch specialist valt niet onder de Wet normering topinkomens
Artikel
lees meerOverzicht van uitspraken over de toepassing van de CRvB-formule
Artikel
lees meerZorg, onderwijs en ambtenaar?
Artikel
lees meerWat zijn de gevolgen van de Evaluatiewet WNT?
Artikel
lees meerWkkgz versus arbeidsrecht: Botst goede zorg met goed werkgeverschap?
Artikel
lees meerOok PGB-houder moet transitievergoeding betalen
Artikel
lees meerWet normalisering rechtspositie ambtenaren: nieuwe ontwikkelingen en vervolgstappen
Artikel
lees meerCapra Advocaten kijkt terug op succesvol Zorgcongres
Nieuws
lees meerHof ’s-Hertogenbosch: ‘Vrijwillige vertrekregeling in Sociaal Plan is geen RVU’
Artikel
lees meerUitgesproken: Hoofddoek
Artikel
lees meerKiezen of delen: de transitievergoeding in het onderwijs
Artikel
lees meerCentrale Raad van Beroep: “payroller geen ambtenaar”
Artikel
lees meerWerkgevers opgelet: uitbreiding no-riskpolis en mogelijk tussentijds oordeel UWV
Artikel
lees meerOverzicht van recente tuchtrechtspraak over de bedrijfsarts
Artikel
lees meerIs het ziekenhuis aansprakelijk bij uitglijden medewerker?
Artikel
lees meerArbeidsverhoudingen in de zorg, hoe complex kan het zijn?
Artikel
lees meerWet normering bezoldiging Topfunctionarissen: wijzigingen per 1 januari 2017
Artikel
lees meerDe rol van de bedrijfsarts in de gewijzigde Arbowet
Artikel
lees meerWet normalisering: Minister presenteert “spoorboekje”
Artikel
lees meerSpraakmakende veranderingen in de SAW bij de waterschappen
Artikel
lees meerDe geschorste topfunctionaris
Artikel
lees meerDe integere zorgbestuurder?
Artikel
lees meerNieuwe verzoekschriftprocedure geldt ook voor verzoek om vergoeding schade opgelopen tijdens dienst
Artikel
lees meerHoge Raad: payrolling is soms een uitzendovereenkomst
Artikel
lees meerVan ambtenarenrecht naar (civiel) arbeidsrecht
Artikel
lees meerHerhaald verzoek medewerker: ‘Al te goed is buurmans gek’
Artikel
lees meerSociale media: screening van sollicitanten en het gebruik door medewerkers
Artikel
lees meerWorden ambtenaren normale werknemers?
Artikel
lees meerOvernames in de zorg. Wat betekent dat voor het personeel?
Artikel
lees meerKennisbijeenkomsten Wet normalisering rechtspositie ambtenaren
Nieuws
lees meerDe Wet normalisering rechtspositie ambtenaren: meer ambtenaren in meer soorten; wat betekent het voor uw organisatie?
Artikel
lees meerEen normaliseringsspecial voor u
Artikel
lees meerTerugblik congres HRM in de Zorg 2016
Nieuws
lees meerDe transitievergoeding, uitkeringsrechten op grond van een cao en de Wet normalisering
Artikel
lees meerEen dementerende patiënt een nacht op het toilet laten zitten geen reden voor ontslag. Rechterlijke misslag?
Artikel
lees meerNormalisering? Ik ben er wel klaar mee!
Artikel
lees meerBestuursrechter prikt door payrollconstructie heen: payrollkracht kan aanspraak maken op ambtelijke aanstelling
Artikel
lees meerKennistafel over zelfsturende teams
Nieuws
lees meerWel of geen voorwaardelijke ontbinding onder de WWZ?
Artikel
lees meerEen andere manier van werken
Artikel
lees meerCapra Select: arbeidsrechtelijke actualiteiten in de zorg
Nieuws
lees meerAfschaffing VAR-verklaring leidt tot onrust zzp’ers in de zorg
Artikel
lees meerDe ongeschikte schooldirecteur onder de Wwz
Artikel
lees meerWwz-landschap verder ingekleurd
Artikel
lees meerDe Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd: minder bescherming voor AOW’ers
Artikel
lees meerDe no-riskpolis; een korte bespiegeling van een stukje Ziektewet
Artikel
lees meerVerruiming van het stakingsrecht
Artikel
lees meerLoonsanctie verhalen op de bedrijfsarts?
Artikel
lees meerEenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden in de zorg
Artikel
lees meerHelp: mijn ex-werknemer vordert schadevergoeding voor wettelijke vakantiedagen van voor 2012
Artikel
lees meerHerplaatsingsonderzoek verplicht?
Artikel
lees meerDe “zieke” werknemer versus de “zieke” ambtenaar
Artikel
lees meerKlaar voor de normalisering?
Artikel
lees meerOntduiking Wwz?
Artikel
lees meerCapra Dossier Normalisering Ambtenarenrecht
Nieuws
lees meerDe bedrijfsarts: onderwerp van wetgeving en procedures
Artikel
lees meerPraktijktips Wwz: de aanzegplicht, het concurrentiebeding en de pro forma ontbinding
Artikel
lees meerDe prijs van de ‘wet normalisering’ na de WWZ: grotere verschillen tussen ambtenaren en niet-ambtenaren bij ontslag
Artikel
lees meerCongres HRM in de zorg
Nieuws
lees meerHoe de transitievergoeding productiever zou kunnen worden ingericht bij het vinden van nieuw werk
Artikel
lees meerPrincipieel is ook een optie, sprak de opportunist
Artikel
lees meerWorkshop over duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers
Nieuws
lees meerAmbtelijke rechtspositie anno 2017
Artikel
lees meerActualiteiten WNT in de zorgsector
Artikel
lees meerWacht uw organisatie tot de quotumheffing wordt geïnd?
Artikel
lees meerActualiteiten WNT in de zorgsector
Artikel
lees meerDoorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd
Artikel
lees meerKan het nog flexibeler
Artikel
lees meerTerugblik bijeenkomst flexibele arbeidsrelaties in de zorg
Artikel
lees meerNiet elke fout is een integriteitsschending
Artikel
lees meerVerplichte kledingvoorschriften in de zorg; in strijd met een grondrecht?
Artikel
lees meerDe cao vvt 2014-2016: een update
Artikel
lees meerHoe bereken je de vergoeding aanzegtermijn en transitievergoeding uit de WWZ?
Artikel
lees meerDe Participatiewet en Quotumwet in vogelvlucht
Artikel
lees meerUpdate Normalisering rechtspositie ambtenaren
Artikel
lees meerGenormaliseerde integriteitsdiscussie
Artikel
lees meerVerbod op nuluren-contracten in de zorg (voorlopig?) van de baan
Artikel
lees meerHoge Raad haalt streep door “vierde jaarcontract”
Artikel
lees meerDe reparatie van de WNT
Artikel
lees meerDoorhaling uit het BIG-register is doorhaling uit de zorg?
Artikel
lees meerFraude op school- let op de onverwijlde mededeling!
Artikel
lees meerActieve rol overheidswerkgever vereist bij re-integratie ex-medewerkers
Artikel
lees meerDe Wet werk en zekerheid en de aanzegtermijn
Artikel
lees meerAanpassing Ontslagbesluit per 1 januari 2015- de payrollwerknemer beschermd?
Artikel
lees meerFlexibele arbeidskrachten- van VAR-verklaring naar Beschikking geen loonheffing
Artikel
lees meerMedisch specialisten – over communiceren en samenwerken
Artikel
lees meerCRvB schept duidelijkheid over voorschotverlening ZW-uitkering
Artikel
lees meerHet katoenen jubileum van de ambtenarenrechters-formule
Artikel
lees meerHet grote risico van het eigen risico
Artikel
lees meerWWZ-scan biedt helpende hand
Artikel
lees meerDe Wet werk en zekerheid en het concurrentiebeding
Artikel
lees meerUitkering bij ontslag op andere gronden en de WNT
Artikel
lees meerWeigering aangeboden passende externe functie te aanvaarden
Artikel
lees meerDe Wet normering topinkomens en variabele beloningen
Artikel
lees meerOnderhandelaarsakkoord cao VVT 2014-2016: eindelijk!
Artikel
lees meerOntbinding arbeidsovereenkomst verpleegkundige wegens schending geheimhoudingsplicht!?
Artikel
lees meerDe WWZ: de rol van de vakbonden en het “tailored fit-arbeidsrecht”
Artikel
lees meerSurfen onder werktijd
Artikel
lees meerWebinar arbeidsrecht in de zorg
Artikel
lees meerOver de (zieke) medewerker die niet meewerkt aan re-integratie
Artikel
lees meerTransitievergoedingen
Artikel
lees meerDe wet Werk en Zekerheid: een nieuwe juridische werkelijkheid
Artikel
lees meerHet Hof van Justitie en de onregelmatigheidstoeslag tijdens vakantie
Artikel
lees meerDe WWZ: een feest van herkenning voor beoefenaren van het ambtenarenrecht
Artikel
lees meerReorganisatie binnen de Jeugdzorg
Artikel
lees meerEinde wachttijd: WIA-uitkering of loonsanctie?
Artikel
lees meerStand van zaken weigerambtenaar, de Wet werk en zekerheid en de normalisering rechtspositie ambtenaren
Artikel
lees meerPayrolling, een risico of een verlossing?
Artikel
lees meerGebrek in CAO Ambulancezorg lijkt hersteld
Artikel
lees meerArbeidsmobiliteit
Artikel
lees meerHet functioneren van de medisch specialist: over bomen en regie
Artikel
lees meerAmbulance defect door psychisch defect?
Artikel
lees meerDe totstandkoming van de CAO VVT: is er licht aan het einde van de tunnel?
Artikel
lees meerDag aanstelling, hallo arbeidsovereenkomst!
Artikel
lees meerDe Hoge Raad koestert het primaat van de politiek
Artikel
lees meerDe Wet normering topinkomens: werk in uitvoering
Artikel
lees meerDe redelijkheid en het UWV
Artikel
lees meerWetsvoorstel Werk en Zekerheid
Artikel
lees meerVerplicht met vakantie?
Artikel
lees meerStaat aansprakelijk voor niet uitbetaalde vakantiedagen bij arbeidsongeschiktheid?
Artikel
lees meerOntwikkelingen rond de RVU en stamrechtvrijstelling
Artikel
lees meerStage lopen na je studie
Artikel
lees meerZorgsymposium Maastricht een succes
Artikel
lees meerVerwijtbare werkloosheid, wel of geen WW?
Artikel
lees meerLeidt loonbeslag tot strafontslag?
Artikel
lees meerHet Model Sociaal Statuut: een kritische noot
Artikel
lees meerIs RSI (of CANS) een hersenschim?
Artikel
lees meerDe “no risk polis”; een tegemoetkoming in de kosten van loondoorbetaling bij ziekte
Artikel
lees meerDe “no risk polis”; een tegemoetkoming in de kosten van loondoorbetaling bij ziekte
Artikel
lees meerWerk, zorg en jeugd
Artikel
lees meerOver het opheffen van functies
Artikel
lees meerIs uw Sociaal Statuut nog “hoofdstuk 10d-proof”?
Artikel
lees meerDe ambtenarenrechtersformule
Artikel
lees meerOntslaguitkering gewone functionaris ook openbaar maken op grond van de WNT
Artikel
lees meerOrganisatieaanpassingen bij de Nederlandse universiteiten belangrijk genoeg voor de OR?
Artikel
lees meerLidmaatschap Hells Angels en Satudara reden voor ontslag?
Artikel
lees meerVwnw-contract, de nieuwe term bij reorganisaties
Artikel
lees meerVeranderingen in het onderwijs: om ziek van te worden!
Artikel
lees meerSollicitatieperikelen
Artikel
lees meerWat verandert er door de ‘Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector’?
Artikel
lees meerAanstelling in algemene dienst: oude wijn in nieuwe zakken
Artikel
lees meerRegeerakkoord VVD-PvdA: bruggen slaan!
Artikel
lees meerCapra Maastricht: grenzeloze advisering
Artikel
lees meerRegeerakkoord noodzaakt tot bezinning over arbeidsverhoudingen binnen de overheid
Artikel
lees meerDe Wet normalisering rechtspositie ambtenaren, van wetsvoorstel tot werkelijkheid? Aflevering 3
Artikel
lees meerHet politiek primaat in de zin van artikel 46d WOR
Artikel
lees meerKabinetsplannen voor aanpassing van het ontslagrecht en de WW
Artikel
lees meerFlitsontslag
Artikel
lees meerMinder salaris voor (te) dikke Nederlandse agent?
Artikel
lees meerDe Wet normalisering rechtspositie ambtenaren, van wetsvoorstel tot werkelijkheid? Aflevering 2
Artikel
lees meerDe Wet normalisering rechtspositie ambtenaren, van wetsvoorstel tot werkelijkheid?’
Artikel
lees meerNieuwe regels omtrent aanbestedingen?
Artikel
lees meerWijziging in de AOW per 1 april 2012
Artikel
lees meerEen nieuwe maat (man/vrouw)?
Artikel
lees meerGrensarbeid, een complex verhaal, deel II
Artikel
lees meerStaat aansprakelijk voor schade als gevolg van onjuiste vakantiewetgeving
Artikel
lees meerGrensarbeid, een complex verhaal
Artikel
lees meerGetob over aftoppen topinkomens
Artikel
lees meerDetacheren, uitzenden en vaste aanstelling
Artikel
lees meerVakantiedagen, verjaring en ziekte
Artikel
lees meerKind badwater en kosten
Artikel
lees meerOpbouw van verlof tijdens ziekte (deel IV)
Artikel
lees meerPayrolling? Bezint eer gij begint..
Artikel
lees meerHet blijft oppassen met detacheringen en uitzendconstructies
Artikel
lees meerWerkgever sneller aansprakelijk voor psychische arbeidsongeschiktheid als gevolg van het werk
Artikel
lees meerEen nieuwe tijdelijke baan aangeboden tijdens de re-integratiefase. Wat dan?
Artikel
lees meerKijk goed naar uw detacheringsovereenkomsten
Artikel
lees meerRegeling voor vervroegde uittreding of niet?
Artikel
lees meerZiek op de laatste werkdag van het dienstverband. Nou en?
Artikel
lees meerWet verrommeling rechtspositie ambtenaren?
Artikel
lees meerEn dan denk je het geregeld te hebben…
Artikel
lees meerDe Flexwet hoe zit het ook al weer?
Artikel
lees meerDat is beloofd!
Artikel
lees meerAanbesteden; een goed begin is het halve werk
Artikel
lees meerEen onduidelijk adviesje
Artikel
lees meerLinksom of rechtsom eruit?
Artikel
lees meerHeeft u een meetlatje bij de hand?
Artikel
lees meerBezuinigingen en reorganisaties
Artikel
lees meerCAO Ambulancezorg
Artikel
lees meerDe gunstigste ontslaggrond?
Artikel
lees meerNog maar een keer: de ambtelijke status
Artikel
lees meerNetwerkbijeenkomsten
Artikel
lees meerDoorwerken na 65 jaar kan financieel nadelig zijn voor 59-plussers (2)
Artikel
lees meerHet advies van de bedrijfsarts
Artikel
lees meerDoorwerken na 65 jaar kan financieel nadelig zijn voor 59-plussers
Artikel
lees meerRuimere mogelijkheden om arbeidsduur te wijzigen of verlof op te nemen
Artikel
lees meerPro-actief adviseren / de AOW naar 67 jaar. Wat nu?
Artikel
lees meerOproep werkhervatting na hersteldmelding
Artikel
lees meerStand van zaken jurisprudentie loonsanctie
Artikel
lees meerOntslagbescherming tijdelijke aanstelling
Artikel
lees meerSturen in interne verhoudingen niet voor bezwaar en beroep vatbaar
Artikel
lees meerPreventie werkt!
Artikel
lees meerEigenrisicodrager voor de WGA
Artikel
lees meerTijd voor reorganisatie?
Artikel
lees meerVerbod hypotheekverstrekking aan personeel
Artikel
lees meerOntzeggen afscheidsreceptie na ontslag is Awb-besluit
Artikel
lees meer