In augustus 2022 heeft het UWV een nieuwe versie van de Werkwijzer Poortwachter gepubliceerd. De Werkwijze biedt werkgevers een richtlijn voor de aanpak van de re-integratie van zieke werknemers. In het document staat hoe de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige van het UWV de geleverde re-integratie-inspanningen beoordelen. Voor de werkgever is de Werkwijzer dan ook een bijzonder nuttig document omdat het voorspelbaarheid op de uitkomst van de toetsing door het UWV geeft.
Eerste twee ziektejaren in het kort
Werkgever en werknemer hebben in de eerste 2 ziektejaren de primaire verantwoordelijkheid van verzuimbegeleiding en re-integratie. Als deze periode is doorlopen kan de zieke werknemer in aanmerking komen voor een WIA-uitkering. Alvorens het UWV besluit een WIA-uitkering toe te kennen, beoordeelt het UWV eerst of de werkgever genoeg heeft gedaan in de verzuim- en re-integratieaanpak. Is dat naar het oordeel van het UWV niet het geval dan volgt een loonsanctie. Bij een loonsanctie moet de werkgever maximaal een jaar het loon doorbetalen aan de zieke werknemer en geldt het opzegverbod bij ziekte. In de Werkwijzer staat aangegeven wat van partijen in de praktijk in redelijkheid wordt verwacht in de eerste 2 ziektejaren.
Wat is nieuw in de Werkwijzer?
1. Extra inspanningen voor werknemers Participatiewet
In paragraaf 6.3 is de bijzondere arbeidsverhouding uitgewerkt van arbeid met een WSW-indicatie en beschut werk vanuit de Participatiewet. Hierin staat onder meer dat als deze werknemers gedetacheerd zijn, het UWV van de formele werkgever een extra inspanning verwacht om passend werk binnen de eigen organisatie te vinden en om het werk aan te passen aan de mogelijkheden van de werknemer. De formele werkgever is de werkgever waar de werknemer een dienstbetrekking heeft (dat kan zijn bij de gemeente, een Gemeenschappelijke Regeling of een regulier bedrijf).
2. Verduidelijking Werkwijzer
In de nieuwe Werkwijzer heeft het UWV teksten aangepast en teksten verduidelijkt. Deze wijzigingen zijn in de kantlijn van elke pagina zichtbaar met een blauwe streep.
3. Update addendum COVID-19
Eind juli is er update verschenen van het COVID-19-addendum op de Werkwijzer. Dit addendum verscheen voor het eerst in mei 2020. Er staat in beschreven hoe het UWV de re-integratie-inspanningen van een werkgever beoordeelt tijdens de op dat moment geldende COVID-19-maatregelen.
Extra: Quick Startdocument
Naast de Werkwijzer heeft het UWV nog een document beschikbaar om de werkgever te helpen met de stappen die hij moet nemen en om zijn verantwoordelijkheid te benadrukken. Dat is het zogeheten Quick Startdocument. Dit document is een aanvulling op de Werkwijzer en is specifiek gericht op de werkgever.
Capra helpt bij een juiste aanpak van de re-integratie
De Werkwijzer Poortwachter is een nuttig document voor de werkgever. Van belang is dat er ook nog een aantal uitzonderingssituaties bestaat. Capra helpt werkgevers stap voor stap bij een juiste aanpak van de re-integratie van zieke werknemers, en helpt – daar waar nodig – wanneer het UWV van mening is dat de re-integratieaanpak te kort schiet.
Contact over dit onderwerp
Sjoerd Richters
Gerelateerd
Uitschrijving uit het doelgroepregister = einde arbeidsovereenkomst?
Artikel
lees meerOnderhandelingen voor de nieuwe CAO Gemeenten/SGO gaan weer van start!
Artikel
lees meer15-20 klachten van AOIS over hoofdopleider, maar ontbinding tóch afgewezen
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – november 2024
Artikel
lees meerDaar zakt me de broek van af… een uitspraak over wangedrag in de zorg
Artikel
lees meerArbeidsongeschikte werknemer onbereikbaar. Wat nu?
Artikel
lees meer