De behandeling van een Woo-verzoek
van A tot Z

16 mei 2024 – Online

Door docent Sanne Dassen

De cursus in het kort

Elke overheid krijgt te maken met Woo-verzoeken. Bijvoorbeeld van inwoners, andere burgers, bedrijven en media. De openbaarheid van overheidsinformatie is een groot goed, dat daarom ook in de wet is vastgelegd. Tegelijkertijd zijn er ook andere belangen die bescherming verdienen, zoals de privacy van medewerkers of cliënten of vertrouwelijke informatie van andere bedrijven die in het bezit zijn van de gemeente. Een goede basiskennis van de Wet open overheid (Woo) is vereist om in de praktijk met dit soort Woo-verzoeken uit de voeten te kunnen. Deze cursus voorziet in de die behoefte.

Aan de hand van de regelgeving en rechtspraak wordt met een praktische insteek besproken waar u -van ontvangst tot besluitvorming- rekening mee moet houden bij de behandeling van Woo-verzoeken. We bespreken onder meer wanneer er sprake is van een Woo-verzoek en welke termijnen gelden. Er wordt ook stilgestaan bij de beantwoording van de vraag welke informatie onder de Woo valt en welke informatie op basis van de uitzonderingsgronden juist niet openbaar gemaakt hoeft te worden. Uiteraard komen er spraakmakende voorbeelden uit de praktijk aan bod!

8,2

deelnemers
waarderen
deze cursus

Voor wie?

De cursus kent maximaal 20 deelnemers en is geschikt voor iedere functionaris werkzaam bij de overheid die te maken krijgt met, of adviseert over de behandeling van Woo-verzoeken.

Meer weten of aanmelden?

Heeft u vragen over de inhoud van de cursus en of deze aansluit bij uw situatie? Neem dan gerust contact op met Opleidingscoördinator Manuela Dieters via 088 – 579 000 1 of per email academie@capra.nl. U kunt zich aanmelden voor de cursus via de onderstaande button.

Praktische details

Duur en datum

De cursus vindt plaats op 16 mei 2024 en start om 10.00 uur online via Teams. De duur van de cursus is 3 uur.

Docent

De cursus wordt verzorgd door onze Woo-expert Sanne Dassen (Capra Advocaten Maastricht)

Kosten

De kosten van deze cursus bedragen € 375,- (over dit bedrag is geen BTW verschuldigd).

Wat weet u na het volgen van deze cursus?

Aan bod komt waar in de praktijk op te letten bij het behandelen van Woo-verzoeken. We gaan in op de lessen van het eerste jaar Woo, aan de hand van de actualiteiten. Onder meer bespreken we wanneer er sprake is van een Woo-verzoek. Verder gaan we in op de termijnen, welke informatie onder een Woo-verzoek valt, het vragen van zienswijze(n) en het contact met de verzoeker bij een omvangrijk verzoek.

Na deze cursus heeft u antwoord op onder meer de volgende vragen:

 • Wanneer valt een verzoek onder de Woo?
 • Waar moet u bij ontvangst van een Woo-verzoek rekening mee houden?
 • Welke informatie valt onder de Woo?
 • Welke informatie moet openbaar gemaakt worden en welke juist niet?
 • Waar moet bij openbaarmaking rekening verder mee worden gehouden?

Na deze cursus bent u op de hoogte van de achtergrond en het doel van de Wet open overheid, de actuele rechtspraak, en kunt u aan de slag met de beoordeling en de behandeling van Woo-verzoeken. Na afloop van de cursus ontvangt u een checklist Woo-verzoeken.

In 3 uur bent u op de hoogte van de ins en outs rondom de behandeling van Woo-verzoeken. Er is ook voldoende ruimte om vragen te stellen en in te gaan op uw eigen vraagstukken.

“Openbaarheid van informatie leeft in de praktijk. Dat blijkt ook uit de verzoeken om informatie die worden gericht aan de overheid. Goed om op de hoogte te zijn van de spelregels.”

Sanne Dassen is docent van de cursus en werkzaam sinds 2017 als advocaat bij Capra Advocaten op onze vestiging in Maastricht en lid van het Expertteam Privacy en Open Overheid

Deelnemers waarderen deze cursus
met een 8,2

Bestuurlijk juridisch adviseur
“Duidelijke uitleg/voorbeelden voorzien van jurisprudentie”

Bedrijfsjurist
“Zeer verhelderend, moeilijke materie makkelijk uitgelegd. Complimenten.”

Strategisch adviseur
“Praktisch met handige tips”

Wilt u zich aanmelden voor de cursus
of heeft u vragen?

Heeft u vragen over de cursus, neemt u dan contact op met Opleidingscoördinator Manuela Dieters via 088 – 579 000 1 of per e-mail academie@capra.nl. Aanmelden voor de cursus kan op dit moment niet. Heeft u interesse in de cursus, gebruikt u dan het formulier hieronder en we houden u op de hoogte wanneer een nieuwe startdatum bekend is.

  • Persoonsgegevens

   Aanhef ManVrouw

   Adresgegevens

   Factuuradres (invullen indien afwijkend)

   Op de cursussen van de Capra Academie zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

   De nieuwste cursussen en artikelen van Capra Advocaten per mail ontvangen?

   Capra Concreet : Arbeidsverhoudingen bij de overheid
   Capra Concreet : Arbeidsverhoudingen in het onderwijs
   Capra Concreet : Arbeidsverhoudingen in de zorg

    

   Wanneer u zich via de website hebt opgegeven voor een cursus ontvangt u onmiddellijk via de mail een bevestiging van uw inschrijving. Ontvangt u geen mail, dan is uw inschrijving niet bij ons aangekomen. In die situatie vragen wij u een mail te sturen naar academie@capra.nl. Wij nemen dan telefonisch contact met u op. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met onze opleidingscoördinator.

   Velden met een * zijn noodzakelijk voor een goede verwerking van het formulier

  Capra Academie
  Bastion Vught 1
  5211 CZ ‘s-Hertogenbosch
  Telefoon 088 – 579 000 1
  academie@capra.nl

  De Capra Academie is onderdeel
  van Capra Advocaten

  De Capra Academie is geregistreerd
  bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRBKO)

  Onze opleidingen voldoen aan de kwaliteitscode
  en zijn daarom vrijgesteld van btw.