Het medisch beroepsgeheim van a tot z

Incompany cursus voor zorgprofessionals en zorginstellingen

door docent Christiaan Riemens

De cursus in het kort

Het medisch beroepsgeheim is een groot en kostbaar goed. Vandaag de dag staat het medisch beroepsgeheim echter meer dan ooit onder druk. Politie, justitie, zorgverzekeraars, uitvoeringsinstanties, familie en/of nabestaanden: dagelijks wordt bij iedere zorginstelling medische informatie opgevraagd. Kennis van het medisch beroepsgeheim is dan ook noodzakelijk om de juiste beslissingen te kunnen nemen en/of daarover te adviseren. Met veel voorbeelden uit de praktijk maakt u kennis met hoe het medisch beroepsgeheim moet worden geïnterpreteerd en afgewogen.

8.7

deelnemers
waardering

Voor wie?

De cursus is geschikt voor zorgprofessionals en diegenen binnen zorginstellingen die zorgprofessionals adviseren over hun rechtspositie wanneer zij worden geconfronteerd op vraagstukken die het medisch beroepsgeheim raken. Dit kunnen artsen, verpleegkundigen, managers, juristen of HR-medewerkers zijn.

Meer weten?

Heeft u vragen over deze cursus of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met Opleidingscoördinator Manuela Dieters via 088 – 579 000 1 of per email academie@capra.nl. Ook kunt u het formulier onderaan deze pagina gebruiken.

Praktische details

Duur en deelnemers

De cursus omvat één dagdeel. De cursus wordt incompany verzorgd op locatie van uw instelling. U kunt ook met meerdere organisaties gezamenlijk de cursus volgen. Het aantal deelnemers per dagdeel is maximaal 20.

Vrijblijvende intake

Om de cursus zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de behoefte van uw instelling hoort een vrijblijvende intake via MS Teams tot de mogelijkheden. We bespreken dan voor wie binnen de instelling de cursus het beste past en hoe dat het beste kan worden vorm gegeven. Ook kan aan de orde komen of behoefte bestaat aan extra aandacht voor bepaalde onderwerpen, bijvoorbeeld het medisch beroepsgeheim in relatie met vorderingen van politie en justitie.

Docent

De cursus wordt verzorgd door docent Christiaan Riemens (Capra Advocaten ‘s-Hertogenbosch).

Kosten

De kosten van de incompany cursus zijn € 2.500,– (over dit bedrag is geen BTW verschuldigd).

Wat weet u na het volgen van deze cursus?

Met zoveel mogelijk voorbeelden uit de praktijk laten we zien hoe het medisch beroepsgeheim moet worden geïnterpreteerd en afgewogen in uw dagelijkste praktijk. Tijdens de cursus wordt gewerkt met oefenopdrachten om het geleerde direct in de praktijk te kunnen brengen.

Aan het eind van de cursus bent u dan ook op de hoogte van de hoofdregels en uitzonderingen met betrekking tot het medisch beroepsgeheim. Op die manier weet u hoe u praktisch moet omgaan met dagelijkse vragen en zaken rondom het medisch beroepsgeheim.

De volgende onderwerpen komen zeker aan bod:

 • Ratio medisch beroepsgeheim
 • Omvang en duur van het medisch beroepsgeheim
 • Uitzonderingen op het medisch beroepsgeheim
 • Doorbrekingsgronden van het medisch beroepsgeheim
 • Delen van medische informatie met familie en naasten
 • Inzage in het medisch dossier door nabestaanden
 • Medisch beroepsgeheim en samenwerking
 • Delen van informatie met politie en/of justitie
 • Gebruik medische informatie in een procedure

“Het medisch beroepsgeheim is een groot goed. Maar een rustig bezit is het medisch beroepsgeheim niet. Met praktische kennis kan je de juiste beslissingen nemen en daarover adviseren.”

Christiaan Riemens is docent van de cursus en werkzaam sinds 2023 als advocaat bij Capra Advocaten op onze vestiging in ‘s-Hertogenbosch.

Deelnemers waarderen onze cursussen
met een 8,7

Relatiemanager
“De docenten hebben een erg prettige wijze van cursus geven.”

Juridisch adviseur
“Docenten zorgen voor goede kennisoverdracht en mogelijkheid tot inbreng van cursisten”

Jurist
“Duidelijk, overzichtelijk, goede balans tussen details en hoofdlijnen”

Heeft u vragen over deze cursus?

Heeft u vragen over de cursus, neemt u dan contact op met Opleidingscoördinator Manuela Dieters via 088 – 579 000 1 of per e-mail academie@capra.nl. U kunt ook het formulier hieronder gebruiken en dan nemen wij contact met u op.

  • Persoonsgegevens

   Aanhef ManVrouw

   Velden met een * zijn noodzakelijk voor een goede verwerking van het formulier

  Capra Academie
  Bastion Vught 1
  5211 CZ ‘s-Hertogenbosch
  Telefoon 088 – 579 000 1
  academie@capra.nl

  De Capra Academie is onderdeel
  van Capra Advocaten

  De Capra Academie is geregistreerd
  bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRBKO)

  Onze opleidingen voldoen aan de kwaliteitscode
  en zijn daarom vrijgesteld van btw.