Het ABC van de Awb
Incompany cursus voor MBO instellingen
Een introductie op de Algemene wet bestuursrecht
De cursus in het kort
De regels die over de rechtspositie en de rechtsbescherming gaan van de student in het MBO zijn ingrijpend gewijzigd. Per 1 augustus 2023 is de Awb op deze onderwerpen van toepassing in plaats van het civiele recht. Kennis van de Awb is dan ook noodzakelijk om de juiste beslissingen te nemen en om deze op de juiste wijze te toetsen.
De cursus bestaat uit drie dagdelen voor drie verschillende doelgroepen. Neemt u beslissingen over studenten, bijvoorbeeld over inschrijving, uitschrijving of een schorsing? Dan past het dagdeel voor de beslissers het beste voor u. Bent u betrokken bij de totstandkoming van beslissingen op bezwaar of de behandeling van bezwaren of beroepen? Dan past het dagdeel voor de toetsers het beste bij u. En als u lid bent van een examencommissie, dan past het dagdeel voor examencommissies het beste.
Dagdeel voor beslissers
In het dagdeel voor de beslissers brengen we u op de hoogte van de basisbegrippen in de Awb, over de eisen die aan beslissingen worden gesteld, over de voorbereiding ervan, over de bevoegdheid om een beslissing te nemen en over de mandatering daarvan, en over de diverse termijnen die binnen de Awb gelden.
Dagdeel voor toetsers
In het dagdeel voor de toetsers gaan we in op de mogelijkheden om bezwaar of beroep in te stellen of een voorlopige voorziening te vragen, de eisen die aan rechtsmiddel worden gesteld, en de manier waarop de onderwijsinstelling een bezwaarschrift moet behandelen.
De verhouding tussen de Awb en de WEB komt in beide dagdelen aan de orde. Voorbeelden spitsen we toe op de praktijk van het MBO.
Dagdeel examencommissies
De beslissing van de examencommissie kan aan de basis liggen van een juridische procedure. Voor die procedure is de Awb leidend. In dit dagdeel lichten we toe wat dit betekent voor de beslissingen van de examencommissies naar aanleiding van klachten en/of beroepen.
Wat weet u na het volgen van deze cursus?
Aan het eind van de cursus bent u als ‘beslisser’ op de hoogte van begrippen uit de Awb die voor de praktijk in het MBO nodig zijn. Daarbij gaat het niet alleen om (de voorbereiding van) individuele besluiten maar ook om de totstandkoming van besluiten met een algemene strekking. Denk hierbij aan een studentenstatuut en ook aan beleidsregels. De juiste toepassing van begrippen als bevoegdheid en mandaatverlening voorkomen dat tegen onbevoegd genomen besluiten met succes wordt opgekomen.
Aan het eind van de cursus bent u als ‘toetser’ niet alleen op de hoogte van de basisbegrippen in de Awb maar ook van het proces dat moet worden gevolgd bij de behandeling van bezwaren, de spoedvoorziening, en de totstandkoming van een beslissing op bezwaar. Ook wordt aandacht besteed aan de beroepsprocedure bij de Raad van State.
Aan het eind van de cursus bent u zich als lid van de examencommissie ervan bewust welke beslissing van de commissie kan leiden tot een juridische procedure en hoe de commissie dit duidelijk moet maken in de communicatie met de student (en/of ouder/verzorger/gemachtigde). Met zoveel mogelijk voorbeelden uit de praktijk laten we zien waar een procedure toe kan leiden
De volgende onderwerpen komen zeker aan bod:
- Begrippen: o.a. bestuursorgaan, besluit, belanghebbende
- Voorbereiding van besluiten
- Besluiten van algemene strekking
- Bevoegdheid en mandaat
- Algemene beginselen van behoorlijk bestuur
- Bezwaar en termijnen
- Geschillenadviescommissie
- Beslissing op bezwaar
- Beroep
Tijdens de cursus wordt gewerkt met oefenopdrachten om het geleerde direct in de praktijk te kunnen brengen.
Heeft u vragen over deze cursus?
Heeft u vragen over de cursus, neemt u dan contact op met Opleidingscoördinator Manuela Dieters via 088 – 579 000 1 of per e-mail academie@capra.nl. U kunt ook het formulier hieronder gebruiken en dan nemen wij contact met u op.
Contactformulier