Verzuimbegeleiding en arbeidsconflicten in de praktijk
7 oktober 2024 – Utrecht
Door docenten Marion Kolijn-van de Merwe en Mark van de Laar
De cursus in het kort
Voor een effectieve organisatie is een laag ziekteverzuim van belang. Komt ziekteverzuim toch voor dan is adequate ziekteverzuimbegeleiding belangrijk. Daarvoor is allereerst van belang dat de geldende regels bekend zijn. Dit kan veel onderlinge discussie voorkomen. Als een ziekmelding in relatie staat tot een arbeidsconflict, en dat komt geregeld voor, dan is het helemaal van belang om goed te weten wat de regels zijn en hoe grip te houden op het proces van ziekteverzuimbegeleiding en het conflict. Anders zou een conflict kunnen escaleren.
Het doel van deze cursus is om handvatten te bieden om dit te voorkomen. Na het volgen van deze cursus bent u veel beter vertrouwd met de regels omtrent ziekteverzuim en hoe deze toe te passen bij arbeidsconflicten.
Wat weet u na het volgen van deze cursus?
Het ochtenddeel van deze cursus is een algemeen gedeelte over hoe om te gaan met ziekteverzuim. Welke regels (rechten en plichten) gelden er dan? Wat is ieders rol daarbij? Aan de hand van een casus met opdrachten en geanonimiseerde stukken uit de dagelijkse praktijk, gaan de deelnemers oefenen met de materie. Aan bod komen onderwerpen en vragen als:
- Het wettelijk kader van de Wet verbetering poortwachter.
- Welke inspanningsverplichtingen de werkgever en werknemer hebben volgens de wet.
- De (juridische) stappen die u kunt nemen wanneer uw werknemer niet meewerkt aan de re-integratie.
- De mogelijke gevolgen van het niet nakomen van de wettelijke verplichtingen van de werkgever.
- De verschillende rollen van de bedrijfsarts, de leidinggevende en HRM.
- Hoe u grip kunt houden op de verzuimbegeleiding.
Tijdens het middagdeel wordt het algemeen gedeelte toegespitst op arbeidsconflicten. Wat moeten werkgever en werknemer doen om een conflict op te lossen? Wat houdt de ‘STECR Werkwijzer arbeidsconflicten’ in? Welke maatregelen kan/moet de werkgever nemen? Ook tijdens dit dagdeel wordt de materie geoefend aan de hand van een casus. In dit dagdeel staan we stil bij:
- De inspanningen die gedaan moeten worden om een conflict op te lossen.
- De gevolgen van een ziekmelding bij arbeidsconflicten.
- De rol van de bedrijfsarts.
- De inhoud van de ‘STECR Werkwijzer arbeidsconflicten’.
- De maatregelen die de werkgever kan nemen.
Na deze cursus bent u beter in staat om de algemene regels omtrent ziekteverzuim toe te passen, in het bijzonder bij arbeidsconflicten.
Heeft u vragen over deze cursus?
Heeft u vragen over de cursus, neemt u dan contact op met Opleidingscoördinator Manuela Dieters via 088 – 579 000 1 of per e-mail academie@capra.nl. U kunt ook het formulier hieronder gebruiken en dan nemen wij contact met u op.
Aanmeldformulier