Jurisprudentie selectie Zorg – december 2023

Jurisprudentie selectie Zorg – december 2023

Jurisprudentie selectie Zorg – december 2023 150 150 Capra Advocaten

In dit overzicht van jurisprudentie voor de zorgsector over de afgelopen periode bespreken we weer diverse rechterlijke uitspraken relevant voor de rechtspositie van zorgprofessionals en zorgwerkgevers.

1. Ontslag vanwege te hard rijden in ambulance

Betreft een verpleegkundige bij de Ambulance. Deze werknemer is niet aangenomen om als chauffeur in de ambulance te rijden. Toch rijdt hij in de ambulance. Hij laat de ambulance onbeheerd achter in een wasstraat met de sleutels er nog in, overschrijft ruimschoots de maximumsnelheid en rijdt zonder aanleiding over de vluchtstrook. Uit onderzoek blijkt dat hij dertien keer snelheidsovertredingen heeft begaan. De ambulance is ook buiten werktijd gebruikt. De werkgever verzoekt de rechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De werknemer stelt dat het bewijs onrechtmatig is verkregen, maar daar is de rechter het niet mee eens. Toen bleek dat de maximumsnelheid ruimschoots was overschreden, was er voldoende belang om de persoonlijke tag van de werknemer te onderzoeken. Door veel te hard te rijden heeft de werknemer in strijd gehandeld met de Gedagscode. De arbeidsovereenkomst wordt ontbonden, ook al is de werknemer niet eerder uitdrukkelijk gewaarschuwd.

Gerechtshof Amsterdam 10 oktober 2023 (ECLI:NL:GHAMS:2023:2602)

2. Uitleg van artikel 9.2.2, lid 2 Cao VVT (aanbesteding)

Een gemeente heeft besloten dat zij met minder aanbieders van huishoudelijke hulp in het kader van de Wmo contracten zal aangaan. Er wordt geselecteerd op kwaliteit. Werkneemster werkt als huishoudelijk ondersteuner bij een organisatie die een contract had met de gemeente. De opdracht wordt echter niet aan deze organisatie gegund. De werkneemster meldt zich bij de organisatie aan wie de opdracht wel is gegund, met de bedoeling haar dienstverband bij deze organisatie voort te zetten. De werkneemster beroept zich op artikel 9.2.2 lid 2 van de Cao VVT (verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg en jeugdgezondheidszorg). Maar deze organisatie biedt haar geen dienstverband, en volgens de rechter terecht. De in genoemd artikel geschetste situatie, namelijk dat de aanbesteding in percelen wordt opgedeeld, doet zich in dit geval namelijk niet voor. Daarom is de organisatie die de opdracht is gegund, niet verplicht om de werkneemster een dienstverband aan te bieden.

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 17 oktober 2023 (ECLI:NL:GHARL:2023:8743)

3. Grensoverschrijdend gedrag in de relatie verpleger-patiënt

Werknemer is als verpleegkundige in dienst bij een zorginstelling. Hij doet voornamelijk nachtdiensten. Er gelden diverse regels (protocol/beroepscode) over seksueel (grensoverschrijdend) gedrag. Op een gegeven moment meldt een bewoonster dat de werknemer zich jegens haar seksueel grensoverschrijdend heeft gedragen. Naar aanleiding daarvan wordt een onderzoek gestart. De commissie stelt vast dat er sprake is van seksueel grensoverschrijdend gedrag, en daarmee geweld, in de zorgrelatie. Op verzoek van de zorginstelling ontbindt de rechter de arbeidsovereenkomst. Van professionele distantie is volgens de rechter geen sprake geweest. De openhartigheid van de werknemer is door enkele patiënten als bedreigend ervaren. Zij verkeren in een kwetsbare positie. Dat de werknemer geen seksuele bijbedoelingen had met zijn opmerkingen, doet er niet aan af dat de arbeidsovereenkomst wordt ontbonden.

Rechtbank Amsterdam 19 oktober 2023 (ECLI:NL:RBAMS:2023:6486)

4. Diefstal van verzorgster niet bewezen

Werkneemster is bij een zorginstelling in dienst getreden als helpende/verzorgster. Zij wordt na 13 jaar dienstverband op staande voet ontslagen omdat zij volgens de werkgever EUR 5,55 had gestolen van een door haar verzorgde bewoonster. De werkneemster geeft aan dat de bewoonster haar had gevraagd om met het geld enkele boodschappen te doen. Zij vecht haar ontslag daarom aan. Volgens de rechter is de diefstal niet bewezen. In de procedure hebben enkele getuigen een verklaring afgelegd die belastend zijn voor de werkneemster. Maar deze sluiten volgens de rechter niet uit, dat werkneemster inderdaad boodschappen ging doen voor de bewoonster.

Hoge Raad 17 november 2023 (ECLI:NL:HR:2023:1573)

5. Apotheker verkoopt geneesmiddelen via eigen onderneming

Betreft een werknemer bij een apotheek. De werknemer wordt op staande voet ontslagen, wegens het verkopen van medicijnen aan derden die niet bekend zijn bij de apotheek. Het factuurbedrag is overgemaakt op het rekeningnummer van de werknemer. Maar volgens de werknemer is het ontslag niet terecht. Hij stelt dat een en ander met toestemming van de werkgever zou zijn gebeurd. Maar daarvan is volgens de rechter niet gebleken. Het ontslag blijft in stand.

Rechtbank Den Haag 14 september 2023 (ECLI:NL:RBDHA:2023:15407)

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste jurisprudentie voor de zorgsector? Meldt u zich dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief met rechterlijke uitspraken.

Contact over dit onderwerp

Teaser Medezeggenschap

Onze mensen

Heeft u vragen en/of opmerkingen neem dan contact op met een van onze specialisten!

Gerelateerd

Jurisprudentie selectie Zorg – november 2024 150 150 Capra Advocaten

Jurisprudentie selectie Zorg – november 2024

Artikel

lees meer
Jurisprudentie selectie Zorg – juli 2024 150 150 Capra Advocaten

Jurisprudentie selectie Zorg – juli 2024

Artikel

lees meer
Jurisprudentie selectie Zorg – mei 2024 150 150 Capra Advocaten

Jurisprudentie selectie Zorg – mei 2024

Artikel

lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte over ontwikkelingen, interessante jurisprudentie en wetswijzigingen op het gebied van arbeidsverhoudingen binnen de sectoren overheid, onderwijs en zorg. Selecteer welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen en wij houden u op de hoogte.

Vestiging Den Haag
Laan Copes van Cattenburch 56
2585 GC Den Haag
Telefoon 070-364 81 02
Fax 070-361 78 47
denhaag@capra.nl

Vestiging ‘s-Hertogenbosch
Willem van Oranjelaan 2
5211 CT ‘s-Hertogenbosch
Telefoon 073-613 13 45
Fax 073-614 82 16
s-hertogenbosch@capra.nl

Vestiging Zwolle
Terborchstraat 12
8011 GG Zwolle
Telefoon 038-423 54 14
Fax 038-423 47 84
zwolle@capra.nl

Vestiging Maastricht
Spoorweglaan 7
6221 BS Maastricht
Telefoon 043-7 600 600
Fax 043-7 600 609
maastricht@capra.nl