Cursus

Ziekteverzuim en WIA
voor werkgevers in het onderwijs

Datum en locatie volgen binnenkort

Door docent Jacobien Frederix-Gianotten

De cursus in het kort

Ziekteverzuim, re-integratie en WIA-trajecten leveren in de praktijk vaak lastige situaties op. Hoe kan een leidinggevende het beste omgaan met een zieke docent of onderwijsassistent die niet bereikbaar is? Wat kan een werkgever doen als een medewerker niet meewerkt aan de re-integratie, bijvoorbeeld omdat hij (of zij) niet op een andere school wil re-integreren? Hoe ver gaan de verplichtingen van de werkgever eigenlijk, bij re-integratie 1e spoor, moet de school een functie creëren? Mag de werkgever het loon stopzetten, in een poging om een zieke docent in beweging te krijgen? Hoe zit het met de risico’s van een ziekmelding kort voor het einde van de arbeidsovereenkomst? Klopt het dat het UWV de Ziektewetuitkering dan op de ex-werkgever kan verhalen? En hoe zit het eigenlijk met de verschillende WIA-uitkeringen, en is ontslag mogelijk na twee jaar ziekte?

Tijdens de cursus Ziekteverzuim en WIA geven wij antwoord op deze en vele andere vragen. De cursus is bedoeld voor werkgevers in het onderwijs. Bij het bespreken van casuïstiek en het beantwoorden van vragen zal dus rekening worden gehouden met de toepasselijke (onderwijs-)cao’s en met het bijzondere speelveld van de school / onderwijsinstelling.

8.7

deelnemers
waardering

Voor wie?

Omdat we het belangrijk vinden dat er tijdens de cursus voldoende ruimte is om vragen te stellen en om eigen casuïstiek in te brengen, hanteren wij een groepsgrootte van maximaal 17 deelnemers. De cursus is geschikt voor juristen, HRM-medewerkers en P&O adviseurs die werkzaam zijn binnen het onderwijs.

Meer weten of aanmelden?

Heeft u vragen over de inhoud van de cursus en of deze aansluit bij uw situatie? Neem dan gerust contact op met Opleidingscoördinator Manuela Dieters via 088 – 579 000 1 of per email academie@capra.nl. U kunt zich aanmelden voor de cursus via de onderstaande button.

Praktische details

Duur, datum & locatie

De cursus duurt één dag, van 10.00 uur tot 16.00 uur (inclusief lunch). Datum en locatie volgen.

Docent

De cursus wordt verzorgd door docent Jacobien Frederix-Gianotten van Capra Advocaten.

Kosten

De kosten bedragen € 750,– (over dit bedrag is geen BTW verschuldigd).

Wat weet u na het volgen van deze cursus?

Tijdens de cursus leiden we u aan de hand van veelvoorkomende praktijksituaties door de regels rondom ziekteverzuim, re-integratie, loondoorbetaling, de WIA en de Ziektewet. Daarbij houden we natuurlijk rekening met de punten die volgen uit de diverse onderwijs cao’s en met de aandachtspunten die speciaal gelden voor het onderwijs.

Na afloop van de cursus bent u goed op de hoogte van de actuele (spel-) regels. Door de praktische opzet van de cursus kunt u de opgedane kennis ook meteen in de praktijk toepassen.

De cursus is als volgt opgebouwd:

 • Het eerste en tweede (en eventueel derde) ziektejaar: wat zijn de rechten en plichten van de werkgever en de medewerker? Wat is de rol van de bedrijfsarts en van het UWV?
 • Na het tweede ziektejaar: welke WIA-uitkeringen zijn er? Wat gebeurt er met medewerkers die minder dan 35 % arbeidsongeschikt zijn? Is ontslag een optie?
 • De Ziektewet en het risico op verhaal. Wat zijn de financiële gevolgen voor de werkgever als een medewerker ziek uit dienst gaat?
 • Eigenrisicodragerschap WGA en Zw.
 • Bijzonderheden, zoals de no risk polis, verslaving, de Wet Gelijke Behandeling op grond van Handicap en Chronische Ziekte en andere actualiteiten.

“In een cursus is altijd ontzettend leuk om aan de deelnemers te laten zien dat ook lastige verzuimdossiers met het zetten van de juiste stappen kunnen worden vlot getrokken.”

Jacobien Frederix-Gianotten is één van de docenten van de cursus en werkzaam sinds 2009 als advocaat bij Capra Advocaten op onze vestiging in Den Haag.

Deelnemers waarderen onze cursussen
met een 8,7

Juridisch adviseur
“Het gaat leven door voorbeelden met casussen en rechtspraak”

Jurist Overheidsorganisatie
“Goed georganiseerd en laagdrempelig”

HR-adviseur Verzuim
“Prettige docenten, kennis, kunde en koppeling met de praktijk”

Wilt u zich aanmelden voor de cursus
of heeft u vragen?

Heeft u vragen over de cursus, neemt u dan contact op met Opleidingscoördinator Manuela Dieters via 088 – 579 000 1 of per e-mail academie@capra.nl.

Aanmelden voor de cursus kan op dit moment niet. Heeft u interesse in de cursus, gebruikt u dan het formulier hieronder en we houden u op de hoogte wanneer een nieuwe startdatum bekend is.

  • Persoonsgegevens

   Geslacht ManVrouw


   Ontvang de nieuwste cursussen en artikelen van Capra Advocaten per mail

   Wilt je op de hoogte blijven? Maak dan hieronder een keuze uit onze nieuwsbrieven:

   Capra Concreet : Arbeidsverhoudingen bij de overheid
   Capra Concreet : Arbeidsverhoudingen in het onderwijs
   Capra Concreet : Arbeidsverhoudingen in de zorg

    

   De velden met een * zijn noodzakelijk voor een goede verwerking van het formulier

  Capra Academie
  Bastion Vught 1
  5211 CZ ‘s-Hertogenbosch
  Telefoon 088 – 579 000 1
  academie@capra.nl

  De Capra Academie is onderdeel
  van Capra Advocaten

  De Capra Academie is geregistreerd
  bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRBKO)

  Onze opleidingen voldoen aan de kwaliteitscode
  en zijn daarom vrijgesteld van btw.