Stoomcursus Arbeidsrecht
bij de gemeente en GR

Start: 28 januari 2025

Speciaal ontworpen voor ‘nieuwe’ HRM-medewerkers en P&O-adviseurs

De stoomcursus in het kort

Ga jij binnenkort werken als P&O-adviseur of HRM-medewerker bij een gemeente of Gemeenschappelijke Regeling? Of werk je er sinds kort? Heb je nog niet zo veel ervaring met arbeidsrecht in de publieke sector of vind je het prettig om je kennis daarover op te frissen?

In 6 modules en een oefenrechtbank van elk 1,5 uur behandelen we de kern van het arbeidsrecht voor gemeenten en GR’s, gebaseerd op onze praktijkervaring bij onze klanten. Na afloop van de cursus voel jij je (beter) thuis in het arbeidsrecht en de vraagstukken waar je in de praktijk tegenaan loopt (of zal lopen).

Arbeidsrecht bij de gemeente en GR

Deze cursus is speciaal ontworpen voor ‘nieuwe’ HRM-medewerkers en P&O-adviseurs die werken voor (of gaan werken voor) een gemeente of een Gemeenschappelijke Regeling (GR), maar de cursus is ook erg zinvol als ‘opfriscursus’! Tijdens de leergang zal veel aandacht zijn voor onderwerpen waar de klanten van Capra Advocaten tegenaan lopen in hun (dagelijkse) praktijk. De Cao Gemeenten en Cao SGO komen daarbij uiteraard aan bod. Natuurlijk ook jullie eigen (praktijk)vragen.

9,0

deelnemers
waardering

Voor wie?

De stoomcursus kent maximaal 16 deelnemers en is geschikt voor HRM-medewerkers en P&O-adviseurs met 0-3 jaar ervaring, of die net de overstap naar de gemeente of een Gemeenschappelijke Regeling hebben gemaakt, of op zoek zijn naar een opfriscursus.

Meer weten of aanmelden?

Heb je vragen over de inhoud van de cursus en of deze aansluit bij jouw situatie? Neem dan gerust contact op met Opleidingscoördinator Manuela Dieters via 088 – 579 000 1 of per email academie@capra.nl. Je kan je aanmelden voor de cursus via de onderstaande button.

Praktische details

Duur en data

De stoomcursus bestaat uit 6 modules van 1,5 uur, waarvan 5 digitaal en een dagdeel op locatie. De stoomcursus wordt gegeven op 28 januari, 4 en 11 februari, 11, 18 en 25 maart 2025.

Docenten

De stoomcursus wordt verzorgd door diverse docenten van Capra Advocaten, te weten Sanne Dassen, Tom Koomen, Sjoerd Richters, Suzan Thomassen en William van Wijngaarden.

Kosten

De kosten bedragen € 1.465,- (over dit bedrag is geen BTW verschuldigd).

Programma van de stoomcursus

1. Start en inhoud van de arbeidsovereenkomst (online)
Datum: 28 januari 2025
Tijd: 09:15 tot 11:00
Iedereen weet wel wat een ‘arbeidsovereenkomst’ is. Maar wanneer is iets juridisch een arbeidsovereenkomst? En wat moet daar eigenlijk in staan? Na deze module weet je wat een arbeidsovereenkomst nu precies is, welke verschillende soorten arbeidsovereenkomsten er zijn en wat voor zaken er in een arbeidsovereenkomst kunnen worden geregeld. Ook maak je kennis met de Cao Gemeenten, de Cao SGO en de Ambtenarenwet en leer je over het belang van ‘integriteit’.

2. Arbeidsongeschiktheid (online)
Datum: 4 februari 2025
Tijd: 09:15 tot 11:00
Een collega meldt zich ziek. Wat nu? Is sprake van arbeidsongeschiktheid? Of van ziekte? De bedrijfsarts? En hoe moet de re-integratie vorm worden gegeven? Aan het einde van deze module ben je bekend met het verschil tussen ziekte, arbeidsongeschiktheid en situatieve arbeidsongeschiktheid en de rol van de bedrijfsarts. Ook word je bijgepraat over de loondoorbetaling tijdens ziekte en het (verlengde) opzegverbod tijdens ziekte in de cao. Daarnaast weet je welke (on)mogelijkheden er voor de werkgever zijn als een medewerker niet meewerkt aan zijn/haar re-integratie.

3. Vakantie en verlof (online)
Datum: 11 februari 2025
Tijd: 09:15 tot 11:00
Iedereen houdt van vakantie en verlof. Maar wist je dat het twee verschillende dingen zijn? Tijdens deze module wordt stilgestaan bij de verschillende soorten vakantie- en verlofaanspraken en de verschillende regels die daarvoor (kunnen) gelden. Is er bijvoorbeeld sprake van het vervallen of verjaren van vakantiedagen? Wat regelt de cao hierover? Mag de medewerker de data van het verlof zelf (eenzijdig) bepalen? Wat als een medewerker ziek wordt tijdens vakantie (of andersom)? Welke (nieuwe) regels gelden er voor het opnemen van ouderschapsverlof? Naast deze onderwerpen zal ook worden stilgestaan bij nieuwe en toekomstige wet- en regelgeving.

4. Disfunctioneren (online)
Datum: 11 maart 2025
Tijd: 09:15 tot 11:00
Het liefst zie je natuurlijk dat iedere medewerker het goed doet in het werk. Helaas kunnen er allerlei reden(en) zijn waardoor dat niet (meer) het geval is. Wat is ‘disfunctioneren’ en wanneer maak je zoiets bespreekbaar met een medewerker? Hoe bouw je een dossier op en hoe moet een verbetertraject eruitzien? Welke eisen stelt de kantonrechter aan het ‘dossier’? En kan er een verbetertraject worden gestart tijdens ziekte? Na deze module weet jij precies wat er moet gebeuren.

5. Einde van de arbeidsovereenkomst (online)
Datum: 18 maart 2025
Tijd: 09:15 tot 11:00
Aan iedere arbeidsovereenkomst komt uiteindelijk een einde. Maar de vraag is op welke wijze. Kun je een arbeidsovereenkomst zo maar beëindigen? Waar moet je op letten? Na deze module ben je ook bekend met de in de praktijk veel voorkomende ‘vaststellingsovereenkomst’ en weet je over de bijzondere eisen die aan ‘overheidswerknemers’ worden gesteld en de straffen die kunnen worden opgelegd in geval van een integriteitsschending.

6. Vergoedingen bij beëindiging & oefenrechtbank (te Utrecht)
Datum: 25 maart 2025
Tijd: 13:00 tot 16:00 uur (inloop vanaf 12.30 uur)
De afsluitende module zal in het teken staan van ‘ontslagvergoedingen’, zoals de transitievergoeding en de billijke vergoeding. Ook wordt stilgestaan bij de werkloosheidsuitkeringen en het eigenrisicodragerschap.
Vervolgens zal je met de (eerder) opgedane kennis aan de slag gaan door in groepjes in een casus een standpunt te bepleiten in de ‘oefenrechtbank’ van Capra! Een leuke en interactieve manier om samen de opgedane kennis op ongedwongen wijze in de praktijk te brengen!

Deze laatste module vindt fysiek plaats op een nader te bepalen locatie in Utrecht en wordt feestelijk afgesloten met een borrel. Voorafgaand aan de module zal worden gezorgd voor een broodje.

“Het mooiste aan deze cursus vind ik de persoonlijke en laagdrempelige manier waarop de docenten en deelnemers met elkaar omgaan.”

Tom Koomen is één van de docenten in de stoomcursus en werkzaam sinds 2012 als advocaat bij Capra op onze vestiging in Den Haag.

Deelnemers waarderen de stoomcursus
met een 9,0

HR Trainee
“Leuke cursusleiders, die duidelijk en rustig uitleggen en zorgen dat aandacht erbij blijft ook door persoonlijke ervaringen”

HR adviseur
“Prettige docenten en een goede introductie in het arbeidsrecht”

P&O-adviseur
“Mooi enthousiasme van de docenten en vol met nuttige praktijktips. De ‘proefrechtbank’ is écht een leuke afsluiter!”

Heb je interesse in het volgen van onze stoomcursus
of heb je vragen?

Heeft u vragen over de cursus? Neem dan contact op met Opleidingscoördinator Manuela Dieters via 088 – 579 000 1 of per e-mail academie@capra.nl. Wilt u zich aanmelden voor de cursus, gebruikt u dan het formulier hieronder. Na uw aanmelding ontvangt u een bevestiging per mail.

    • Persoonsgegevens

      Aanhef ManVrouw

      Adresgegevens

      Factuuradres (invullen indien afwijkend)

      Op de cursussen van de Capra Academie zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

      De nieuwste cursussen en artikelen van Capra Advocaten per mail ontvangen?

      Capra Concreet : Arbeidsverhoudingen bij de overheid
      Capra Concreet : Arbeidsverhoudingen in het onderwijs
      Capra Concreet : Arbeidsverhoudingen in de zorg

       

      Wanneer je je via de website hebt opgegeven voor een cursus ontvang je onmiddellijk via de mail een bevestiging van je inschrijving. Ontvang je geen mail, dan is je inschrijving niet bij ons aangekomen. In die situatie vragen wij je een mail te sturen naar academie@capra.nl. Wij nemen dan telefonisch contact met je op. Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met onze opleidingscoördinator.

      Velden met een * zijn noodzakelijk voor een goede verwerking van het formulier

    Capra Academie
    Bastion Vught 1
    5211 CZ ‘s-Hertogenbosch
    Telefoon 088 – 579 000 1
    academie@capra.nl

    De Capra Academie is onderdeel
    van Capra Advocaten

    De Capra Academie is geregistreerd
    bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRBKO)

    Onze opleidingen voldoen aan de kwaliteitscode
    en zijn daarom vrijgesteld van btw.