
Stoomcursus Arbeidsrecht
bij de gemeente en GR
Start: 24 februari 2024
Speciaal ontworpen voor ‘nieuwe’ HRM-medewerkers en P&O-adviseurs
Schrijf u snel in!
De stoomcursus in het kort
Ga jij binnenkort werken als P&O-adviseur of HRM-medewerker bij een gemeente of Gemeenschappelijke Regeling? Of werk je er sinds kort? Heb je nog niet zo veel ervaring met arbeidsrecht in de publieke sector of vind je het prettig om je kennis daarover op te frissen?
In 6 modules en een oefenrechtbank van elk 1,5 uur behandelen we de kern van het arbeidsrecht voor gemeenten en GR’s, gebaseerd op onze praktijkervaring bij onze klanten. Na afloop van de cursus voel jij je (beter) thuis in het arbeidsrecht en de vraagstukken waar je in de praktijk tegenaan loopt (of zal lopen).
Arbeidsrecht bij de gemeente en GR
Deze cursus is speciaal ontworpen voor ‘nieuwe’ HRM-medewerkers en P&O-adviseurs die werken voor (of gaan werken voor) een gemeente of een Gemeenschappelijke Regeling (GR), maar de cursus is ook erg zinvol als ‘opfriscursus’! Tijdens de leergang zal veel aandacht zijn voor onderwerpen waar de klanten van Capra Advocaten tegenaan lopen in hun (dagelijkse) praktijk. De Cao Gemeenten en Cao SGO komen daarbij uiteraard aan bod. Natuurlijk ook jullie eigen (praktijk)vragen.
Programma van de stoomcursus
Online modules (1,5 uur) | diverse data
1. Start en inhoud van de arbeidsovereenkomst
Datum: 27 februari 2024
Iedereen weet wel wat een ‘arbeidsovereenkomst’ is. Maar wanneer is iets juridisch een arbeidsovereenkomst? En wat moet daar eigenlijk in staan? Na deze module weet je wat een arbeidsovereenkomst nu precies is, welke verschillende soorten arbeidsovereenkomsten er zijn en wat voor zaken er in een arbeidsovereenkomst kunnen worden geregeld. Ook maak je kennis met de Cao Gemeenten, de Cao SGO en de Ambtenarenwet en leer je over het belang van ‘integriteit’.
2. Arbeidsongeschiktheid
Datum: 5 maart 2024
Een collega meldt zich ziek. Wat nu? Is sprake van arbeidsongeschiktheid? Of van ziekte? De bedrijfsarts? En hoe moet de re-integratie vorm worden gegeven? Aan het einde van deze module ben je bekend met het verschil tussen ziekte, arbeidsongeschiktheid en situatieve arbeidsongeschiktheid en de rol van de bedrijfsarts. Ook word je bijgepraat over de loondoorbetaling tijdens ziekte en het (verlengde) opzegverbod tijdens ziekte in de cao. Daarnaast weet je welke (on)mogelijkheden er voor de werkgever zijn als een medewerker niet meewerkt aan zijn/haar re-integratie.
3. Vakantie en verlof
Datum: 12 maart 2024
Iedereen houdt van vakantie en verlof. Maar wist je dat het twee verschillende dingen zijn? Tijdens deze module wordt stilgestaan bij de verschillende soorten vakantie- en verlofaanspraken en de verschillende regels die daarvoor (kunnen) gelden. Is er bijvoorbeeld sprake van het vervallen of verjaren van vakantiedagen? Wat regelt de cao hierover? Mag de medewerker de data van het verlof zelf (eenzijdig) bepalen? Wat als een medewerker ziek wordt tijdens vakantie (of andersom)? Welke (nieuwe) regels gelden er voor het opnemen van ouderschapsverlof? Naast deze onderwerpen zal ook worden stilgestaan bij nieuwe en toekomstige wet- en regelgeving.
4. Disfunctioneren
Datum: 19 maart 2024
Het liefst zie je natuurlijk dat iedere medewerker het goed doet in het werk. Helaas kunnen er allerlei reden(en) zijn waardoor dat niet (meer) het geval is. Wat is ‘disfunctioneren’ en wanneer maak je zoiets bespreekbaar met een medewerker? Hoe bouw je een dossier op en hoe moet een verbetertraject eruitzien? Welke eisen stelt de kantonrechter aan het ‘dossier’? En kan er een verbetertraject worden gestart tijdens ziekte? Na deze module weet jij precies wat er moet gebeuren.
5. Einde van de arbeidsovereenkomst
Datum: 26 maart 2024
Aan iedere arbeidsovereenkomst komt uiteindelijk een einde. Maar de vraag is op welke wijze. Kun je een arbeidsovereenkomst zo maar beëindigen? Waar moet je op letten? Na deze module ben je ook bekend met de in de praktijk veel voorkomende ‘vaststellingsovereenkomst’ en weet je over de bijzondere eisen die aan ‘overheidswerknemers’ worden gesteld en de straffen die kunnen worden opgelegd in geval van een integriteitsschending.
Module 6 en oefenrechtbank te Utrecht | Datum: 2 april 2024
6. Vergoedingen bij beëindiging
De afsluitende module zal in het teken staan van ‘ontslagvergoedingen’, zoals de transitievergoeding en de billijke vergoeding. Ook wordt stilgestaan bij de werkloosheidsuitkeringen en het eigenrisicodragerschap.
Oefenrechtbank
Vervolgens zal je met de (eerder) opgedane kennis aan de slag gaan door in groepjes in een casus een standpunt te bepleiten in de ‘oefenrechtbank’ van Capra! Een leuke en interactieve manier om samen de opgedane kennis op ongedwongen wijze in de praktijk te brengen!
Deze laatste module vindt fysiek plaats op een nader te bepalen locatie in Utrecht en wordt feestelijk afgesloten met een borrel.
Heb je interesse in het volgen van onze stoomcursus
of heb je vragen?
Heb je vragen over de cursus? Neem dan contact op met Opleidingscoördinator Manuela Dieters via 088 – 579 000 1 of per e-mail academie@capra.nl. Ben je geïnteresseerd in onze cursus, gebruik dan het formulier hieronder. We houden je op de hoogte wanneer de cursusdatum bekend is.
Aanmeldformulier