Foute foto’s op je privé telefoon: integer of niet?

Foute foto’s op je privé telefoon: integer of niet?

Foute foto’s op je privé telefoon: integer of niet? 150 150 Capra Advocaten

We hebben dit jaar al enkele keren geschreven over integriteit oftewel het morele kompas van werkenden in het onderwijs. Dat het morele kompas niet bij iedereen even scherp staat afgesteld, bewijst een recente uitspraak van de Rechtbank Noord-Nederland. Een docent (VO) had heel veel foto’s op zijn (privé) telefoon staan van jonge (minderjarige) meisjes in badkleding. De kernvraag was of die foto’s hem ongeschikt maakten als docent. De docent was al 39 (!) jaar in dienst van het schoolbestuur. Het antwoord van de rechtbank luidde ontkennend. Het schoolbestuur had namelijk onvoldoende inzichtelijk gemaakt dat ten aanzien van de foto’s sprake was van een seksuele connotatie. Het schoolbestuur had evenmin voldoende gemotiveerd dat de docent ongeschikt was voor zijn functie. Toch hield het ontslag stand, zij het op een andere grond dan ongeschiktheid.

Dat de docent wel 200 foto’s op zijn privé telefoon had verzameld, kwam aan het licht toen hij de telefoon uitleende aan een van de leerlingen die zijn eigen telefoon was vergeten. Van de foto’s is melding gemaakt bij de rector van de school. Daarop is een onderzoek gestart dat heeft geresulteerd in het ontslag. De fotoverzameling is namelijk publiekelijk bekend geworden en heeft geleid tot grote aanhoudende onrust bij leerlingen, ouders en collega’s. De rechtbank overweegt dat de positie van de docent als gevolg hiervan ongeloofwaardig was geworden en vervolgt de uitspraak met: “In zijn werk als docent moet iemand per definitie de uitstraling hebben van een persoon die kinderen kunnen vertrouwen, waar kinderen tegenop kijken en die kinderen geloofwaardig achten. Daarbij betrekt de rechtbank dat een docent een voorbeeldfunctie heeft, ook privé. Eisers positie is onhoudbaar geworden door de keuzes die hij privé heeft gemaakt”.

In deze zaak geen strafbare feiten, wel gedrag dat de nodige vraagtekens oproept. Ook bij een zeer lang dienstverband bestaan geen garanties dat het met het morele kompas van een docent wel goed zit. Natuurlijk worden situaties als deze bij voorkeur voorkomen. Het regelmatig bespreken van dilemma’s op school, in teamverband maar ook individueel, draagt bij aan de reflectie op gedrag en houding, en aan de mogelijkheid om dit tijdig bij te sturen. Denk hierbij eens aan de integriteitmodule van Integriteit.nl. Bel gerust voor meer informatie.

Ook in 2021 besteedt Capra in de nieuwsbrief aandacht aan integriteit. Zo hopen wij u dan te kunnen informeren over de resultaten van het onderzoek dat HBO-student recht, mevrouw Dannika Pietjoe, gaat uitvoeren. Het betreft onder meer een kwantitatieve en kwalitatieve analyse van grensoverschrijdend (niet-integer) gedrag binnen de sector onderwijs, inclusief aanbevelingen om dergelijk gedrag te voorkomen. Capra wenst haar veel succes en zal de resultaten van het onderzoek met u delen.

Contact over dit onderwerp

Teaser Medezeggenschap

Onze mensen

Heeft u vragen en/of opmerkingen neem dan contact op met een van onze specialisten!

Gerelateerd

Integriteit politiek ambtsdragers: heikel onderwerp 150 150 Capra Advocaten

Integriteit politiek ambtsdragers: heikel onderwerp

Artikel

lees meer
Sociale veiligheid op de provinciale werkvloer 150 150 Capra Advocaten

Sociale veiligheid op de provinciale werkvloer

Artikel

lees meer
Beloofd is beloofd 150 150 Capra Advocaten

Beloofd is beloofd

Artikel

lees meer
Grensoverschrijdend gedrag binnen het ziekenhuis 150 150 Capra Advocaten

Grensoverschrijdend gedrag binnen het ziekenhuis

Artikel

lees meer
Wangedrag van de ambtenaar 150 150 Capra Advocaten

Wangedrag van de ambtenaar

Artikel

lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte over ontwikkelingen, interessante jurisprudentie en wetswijzigingen op het gebied van arbeidsverhoudingen binnen de sectoren overheid, onderwijs en zorg. Selecteer welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen en wij houden u op de hoogte.

Vestiging Den Haag
Laan Copes van Cattenburch 56
2585 GC Den Haag
Telefoon 070-364 81 02
Fax 070-361 78 47
denhaag@capra.nl

Vestiging ‘s-Hertogenbosch
Bastion Vught 1
5211 CZ ‘s-Hertogenbosch
Telefoon 073-613 13 45
Fax 073-614 82 16
s-hertogenbosch@capra.nl

Vestiging Zwolle
Terborchstraat 12
8011 GG Zwolle
Telefoon 038-423 54 14
Fax 038-423 47 84
zwolle@capra.nl

Vestiging Maastricht
Spoorweglaan 7
6221 BS Maastricht
Telefoon 043-7 600 600
Fax 043-7 600 609
maastricht@capra.nl