In dit overzicht van jurisprudentie voor de sector Overheid van augustus 2023 bespreken we weer diverse rechterlijke uitspraken.
1. Ontslag op staande voet voor BOA die onder werktijd drinkt
Werknemer werkt sinds 2017 bij de gemeente als BOA. De gemeente krijgt op een gegeven moment een melding dat werknemer tijdens een horecacontrole (onder andere) alcohol heeft genuttigd en daarna een dienstvoertuig heeft bestuurd. De gemeente heeft hier onderzoek naar laten verrichten en deze gedragingen zijn komen vast te staan. De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst wegens ernstig verwijtbaar handelen.
Rechtbank Limburg 13 juli 2023 (ECLI:NL:RBLIM:2023:4370)
2. Hoogte gefixeerde schadevergoeding
De gefixeerde schadevergoeding strekt ter compensatie van het nadeel dat de wederpartij van de veroorzaker van de dringende reden lijdt. De Hoge Raad oordeelt dat om die reden voor de hoogte van deze vergoeding de opzegtermijn die geldt voor de veroorzaker doorslaggevend is.
Hoge Raad 7 juli 2023 (ECLI:NL:HR:2023:1058)
3. Uitbetaling van opgebouwde, maar niet-genoten vakantiedagen
De werkgever heeft een zorg- en informatieverplichting daar waar het gaat om de werknemer in staat te stellen vakantiedagen op te nemen. De Hoge Raad komt tot de conclusie dat (bovenwettelijke) vakantiedagen niet verjaren wanneer de werkgever niet aan deze verplichting heeft voldaan.
Hoge Raad 23 juni 2023 (ECLI:NL:HR:2023:955)
4. Loonbegrip transitievergoeding
In deze zaak wordt de arbeidsovereenkomst tussen een gemeente en werkneemster ontbonden wegens disfunctioneren. Het gaat in deze zaak om de vraag welke componenten dienen te worden betrokken in de berekening van de transitievergoeding. De rechtbank komt tot het oordeel dat de werkgeversbijdrage levensloop en bijdrage (bovenwettelijk) verlof niet vallen onder het loonbegrip en dus buiten beschouwing dienen te worden gelaten.
Rechtbank Rotterdam 20 april 2023 (ECLI:NL:RBROT:2023:4859)
5. Gedragingen in privétijd reden voor ontbinding arbeidsovereenkomst
Werknemer is sinds 2018 in dienst bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie en werkzaam bij een onderdeel dat zich bezighoudt met het vervoer van arrestanten, gedetineerden en vreemdelingen. Werknemer wordt verweten dat hij buiten werktijd bij drie incidenten betrokken is geweest waaronder de mishandeling van de nieuwe vriend van zijn ex. Omdat de feitelijke toedracht van de voorvallen ruimte laat voor discussie over de aard en de ernst van de verwijten die de werknemer daarbij kunnen worden gemaakt, wordt de arbeidsovereenkomst ontbonden op de g-grond in plaats van de e-grond.
Rechtbank Midden-Nederland 4 mei 2023 (ECLI:NL:RBMNE:2023:2042)
Contact over dit onderwerp
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang onze Jurisprudentie-mailing direct per mail.
Gerelateerd
Jurisprudentie selectie Overheid – oktober 2024
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – april 2024
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – januari 2024
Artikel
lees meer