Richtlijn voorspelbare arbeidsvoorwaarden is van toepassing: Wat doet u ermee?
- Inwerkingtreding afwachten?
- Actie ondernemen?
- Wel of niet nu de eigen modellen aanpassen?
- Welke actie is noodzakelijk?
- Wat is praktisch wenselijk?
De wijzigingen die verband houden met de richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (Richtlijn (EU) 2019/1152) zijn per 1 augustus 2022 ingegaan en hebben onmiddellijk werking.
De veranderingen in het kort
Nu zult u zich afvragen: Wat voor gevolgen heeft dat dan voor mij als werkgever? Wat gaat er allemaal veranderen? De veranderingen komen, kort samengevat, neer op het volgende:
- een uitbereiding van de informatieplicht van de werkgever, zoals opgenomen in artikel 7:655 BW;
- de kosten van wettelijk verplichte opleidingen kunnen niet op de werknemer worden verhaald en de opleiding moet onder werktijd kunnen worden volbracht (artikel 7:611a BW);
- er is geen verplichting tot werk in geval van een geheel of grotendeels onvoorspelbaar werkpatroon. Er komt een schadevergoeding voor de werknemer bij niet tijdig annuleren (artikel 7:628b BW);
- de werkgever mag de werknemer niet belemmeren om buiten het werkrooster te gaan werken voor een andere werkgever, tenzij er een objectieve rechtvaardigingsgrond voor is (artikel 7:653a BW);
- werknemers kunnen na 26 weken een keuze maken voor een vorm van arbeid met meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden.
Welke gevolgen heeft het voor u?
De eerste vraag is natuurlijk in hoeverre de wijzigingen voor u of uw organisatie van toepassing zijn. De wijziging van de informatieplicht geldt voor iedereen, maar betekent dat nu ook dat u alle werknemers een nieuwe arbeidsovereenkomst moet aanbieden? Wat betreft de scholing en de kosten ervan zullen veel werkgevers die de scholing van hun werknemers nog niet naar geest en letter van deze wetswijziging uitvoeren hun werkwijze moeten aanpassen. De bij veel werkgevers gangbare studieovereenkomst, met een terugbetalingsregeling bij vroegtijdig verstrek, zal in veel gevallen niet meer mogelijk zijn. Dat geldt ook voor bestaande contracten.
Als uw organisatie werkt met oproepkrachten, dan is extra aandacht eveneens vereist. En ook de nieuwe bepalingen over nevenwerkzaamheden van de werknemers mogen niet onopgemerkt voorbijgaan. Heeft uw organisatie voldoende objectieve redenen om een beperking van de vrijheid van nevenwerkzaamheden te mogen uitvoeren te rechtvaardigen?
Inzicht met onze praktische QuickScan
Capra kan uw organisatie behulpzaam zijn bij het maken van een keuze met een QuickScan van uw huidige modellen en arbeidsovereenkomsten. Capra kan uw modellen (arbeidsovereenkomsten, studieovereenkomst, eventuele regelingen op het gebied van nevenwerkzaamheden en studiekosten) toetsen en met een praktisch advies aangeven in hoeverre het nu wenselijk of noodzakelijk is actie te ondernemen en welke acties dan prioriteit verdienen.
Waar bestaat de QuickScan uit?
- Capra beoordeelt de huidige modellen en regelingen die in uw organisatie worden gebruikt.
- Capra geeft aan in hoeverre de bestaande modellen moeten worden aangepast en zo ja op welke wijze.
- Capra beoordeelt of er ook op andere punten reden is de modellen aan te passen.
- Capra geeft een praktisch advies over de vraag in hoeverre bestaande arbeidsovereenkomsten/modellen/regelingen moeten worden aangepast.
Kortom, met deze QuickScan wordt u volledig ontzorgd.
Dit kost een QuickScan
Capra kan deze QuickScan uitvoeren voor een vast bedrag van € 995,- exclusief BTW. Het is uiteraard ook mogelijk maatwerkafspraken te maken met uw contactpersoon.
Meer informatie?
Heeft u vragen over de QuickScan transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden of wilt u deze inzetten voor uw organisatie? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier of met één van onze specialisten onder aan deze pagina. Zij helpen u graag verder.