Medezeggenschap in de zorg
Verandering is aan de orde van de dag in de zorgsector: decentralisatie, steeds meer zzp’ers, zelfsturende teams, krimpende organisaties, etc. In Nederland vinden we het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen over deze veranderingen samen inspraak en verantwoordelijkheid krijgen en hebben. Ondernemingsraad, patiëntenraden en vakbonden spelen allemaal een rol bij medezeggenschap in de zorg.
Medezeggenschap door de ondernemingsraad
De ondernemingsraad (OR) behartigt de belangen van het personeel in een onderneming. De OR mag ook meepraten over bedrijfseconomische beslissingen van de directie. Zo bevordert de OR dat er voldoende werkoverleg is, er goede arbeidsomstandigheden zijn, regels voor arbeidsvoorwaarden, arbeidstijden en rusttijden worden nageleefd, en medewerkers gelijk behandeld en beloond worden.
Vakbond
De primaire taak van een vakbond is het bundelen van de krachten van werknemers zodat een collectief kan worden gevormd, dat op een gelijkwaardig niveau kan spreken met werkgevers en politieke organen. De vakbond onderhandelt over de rechten en plichten van de werknemers.
Patiëntenraad/cliëntenraad
De Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) regelt de invloed van cliënten op de bedrijfsvoering van een zorginstelling. Een greep uit de belangrijkste rechten van cliënten:
- De zorginstelling is verplicht een cliëntenraad in te stellen
- De zorginstelling moet de cliëntenraad de mogelijkheid geven om te adviseren
- De cliëntenraad heeft naast een adviesrecht, voor bepaalde besluiten ook een instemmingsrecht
- De zorginstelling met minstens 50 werknemers moet de cliëntenraad het recht van enquête geven
Heeft u vragen over medezeggenschap in de zorg?
Een goede zorgondernemer weet om te gaan met de medezeggenschap, onder meer door de spelregels goed te kennen en te hanteren. Het is daarbij de kunst een balans te vinden tussen de verschillende belangen. Voor vragen over medezeggenschap kunt u terecht bij de ervaren advocaten van Capra.