Vanaf 1 oktober 2022 tot 1 januari 2024 is het mogelijk het UWV te verzoeken de WIA-aanvragen van 60-plussers vereenvoudigd te behandelen. Dit is een van de (tijdelijke) maatregelen die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangekondigd om de achterstanden bij de sociaal-medische beoordelingen tegen te gaan. De gedachte achter de vereenvoudigde behandeling is dat partijen sneller duidelijkheid krijgen en de eerste ervaringen leren dat dit ook het geval is.
Wat houdt de vereenvoudigde behandeling in en wat betekent dit voor werkgevers?
Vereenvoudigde behandeling
De werknemer die twee jaar arbeidsongeschikt is, kan in aanmerking komen voor een WIA-uitkering. De beoordeling van de WIA-aanvraag wordt altijd gebaseerd op een verzekeringsgeneeskundig én een arbeidsdeskundig onderzoek. Deze toetsing vindt plaats nadat is beoordeeld of voldoende re-integratie-inspanningen zijn verricht (de RIV-toets).
De vereenvoudigde beoordeling houdt in dat werknemers die twee jaar arbeidsongeschikt zijn én op dat moment 60 jaar of ouder zijn, alleen worden beoordeeld door een arbeidsdeskundige. De WIA-aanvraag wordt dan zoveel mogelijk behandeld op basis van schriftelijke informatie, zoals het re-integratieverslag. De werknemer krijgt in principe een WGA-uitkering, gebaseerd op een arbeidsongeschiktheidspercentage van 80-100%, tenzij er sprake is van feitelijke verdiensten van meer dan 65% van het maatmaninkomen.
Alleen als de bedrijfsarts heeft vastgesteld dat een werknemer helemaal geen mogelijkheden meer heeft om te werken, zal alsnog een verzekeringsarts worden ingeschakeld om te bepalen of de werknemer volledig én duurzaam arbeidsongeschikt is en in aanmerking komt voor een (hogere) IVA-uitkering.
Zowel de werknemer als de werkgever moet instemmen met de vereenvoudigde behandeling. Als een van de partijen hier niet mee instemt, blijft het mogelijk om een beoordeling door een verzekeringsarts te vragen. Ook blijft het in het geval van een vereenvoudigde behandeling mogelijk om in bezwaar tegen gaan tegen de beslissing van het UWV.
Gevolgen voor werkgevers
De vereenvoudigde behandeling leidt niet tot extra kosten voor de werkgever. De uitkeringslasten die UWV normaal moet toerekenen aan werkgevers via gedifferentieerde premies of eigenrisicodragerslasten, rekent UWV niet toe aan de (ex-)werkgever van de werknemer die met de vereenvoudigde beoordeling te maken krijgt. De vereenvoudigde behandeling kan de werkgever dus een hoop kosten besparen.
Tot slot
Het is raadzaam tijdig met de arbeidsongeschikte werknemer in gesprek te gaan over de vereenvoudigde behandeling van de WIA-aanvraag. Hebt u vragen over de vereenvoudigde behandeling of hulp nodig bij de aanvraag? Neem contact op met uw vaste advocaat van Capra Advocaten.
Contact over dit onderwerp
Gerelateerd
Uitschrijving uit het doelgroepregister = einde arbeidsovereenkomst?
Artikel
lees meerOnderhandelingen voor de nieuwe CAO Gemeenten/SGO gaan weer van start!
Artikel
lees meer15-20 klachten van AOIS over hoofdopleider, maar ontbinding tóch afgewezen
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – november 2024
Artikel
lees meerDaar zakt me de broek van af… een uitspraak over wangedrag in de zorg
Artikel
lees meerArbeidsongeschikte werknemer onbereikbaar. Wat nu?
Artikel
lees meer