Cursus
Ziekteverzuim en WIA
23 januari 2025 – Utrecht
Door docenten Jacobien Frederix-Gianotten en Suzan Thomassen
De cursus in het kort
Ziekteverzuim, re-integratie en WIA-trajecten leveren in de praktijk vaak lastige situaties en vragen op. Hoe kan een werkgever het beste omgaan met een zieke werknemer die niet bereikbaar is? Wat kan een werkgever doen als een werknemer niet meewerkt aan de re-integratie? Wanneer mag het loon worden stopgezet? Hoe kan een werkgever een loonsanctie van het UWV voorkomen? Hoe zit het met de risico’s van een ziekmelding kort voor het einde van het dienstverband? Klopt het dat het UWV de Ziektewetuitkering dan op de ex-werkgever kan verhalen?
En hoe zit het eigenlijk met de verschillende WIA-uitkeringen, is ontslag mogelijk na twee jaar ziekte, en wat betekent dit voor een Eigenrisicodrager? Tijdens de cursus Ziekteverzuim en WIA geven wij antwoord op deze en vele andere vragen.
Wat weet u na het volgen van deze cursus?
We leiden u tijdens de cursus aan de hand van voorbeelden uit de praktijk door de regels rondom ziekteverzuim, re-integratie, loondoorbetaling, de WIA en de Ziektewet. Na afloop van de cursus bent u goed op de hoogte van de actuele regels en rechtspraak en kunt u daar binnen uw eigen werkkring direct mee uit de voeten.
De cursus is als volgt opgebouwd:
- Het eerste en tweede (en eventueel derde) ziektejaar: wat zijn de rechten en plichten van de werknemer en de werkgever? Wat is de rol van de bedrijfsarts en van het UWV?
- Na het tweede ziektejaar: welke WIA-uitkeringen zijn er? Wat gebeurt er met medewerkers die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn? Is ontslag mogelijk?
- De Ziektewet en het risico op verhaal. Wat zijn de financiële gevolgen voor de werkgever als een werknemer ziek uit dienst gaat
- Eigenrisicodragerschap WGA en Zw.
- Bijzonderheden, zoals de no risk polis, verslaving ,de wet gelijke behandeling op grond van handicap en chronische ziekte en andere actualiteiten.
Wilt u zich aanmelden voor de cursus
of heeft u vragen?
Heeft u vragen over de cursus, neemt u dan contact op met Opleidingscoördinator Manuela Dieters via 088 – 579 000 1 of per e-mail academie@capra.nl. U kunt ook het formulier hieronder gebruiken en dan nemen wij contact met u op.
Aanmeldformulier