Op 9 maart jl. verscheen het jaarlijkse overzicht van de vertrouwensinspecteurs in het onderwijs. Het overzicht bevat informatie waar je niet echt vrolijk van wordt. Ondanks de (gedeeltelijke) sluiting van onderwijsinstellingen in de periode vanaf april tot aan de zomervakantie 2020, werden er in het schooljaar 2019-2020 maar liefst 1351 meldingen gedaan bij de vertrouwensinspecteurs.
De meldingen betreffen gedrag dat onder de noemer valt van seksuele intimidatie en seksueel misbruik, psychisch en fysiek geweld, en discriminatie en radicalisering. Een van de opvallende trends is het percentage dat verband houdt met de beklaagden van seksueel misbruik. 69% van die beklaagden betreft een zogenaamde met ‘taken belast persoon’. In het jargon van de vertrouwensinspecteurs wordt hiermee gedoeld op medewerkers van de onderwijsinstelling zelf. In de schooljaren voor 2019-2020 was dit percentage lager, maar nam wel toe. Dezelfde stijgende trend is zichtbaar in de categorie seksuele intimidatie. In ongeveer 64% van het aantal meldingen is de beklaagde een medewerker van de instelling.
Alle onderwijssectoren zijn in het onderzoek betrokken. Met enige onderlinge variatie is in alle sectoren sprake van toename van de betrokkenheid door medewerkers van de instelling. Voor het HBO en het WO zijn de cijfers van de vertrouwensinspecteurs echter minder nauwkeurig omdat voor meerderjarige klagers/melders binnen die sectoren een ander wettelijk kader geldt. Klik hier meer informatie.
Grensoverschrijdend gedrag is ongewenst en zeker binnen het onderwijs. Dat procentueel gezien over steeds meer medewerkers een melding wordt gedaan baart extra zorgen. Alle aandacht die tot nu toe uitgegaan is naar gedragscodes, de ontwikkeling van professionele standaarden, etc., is niet voor niets. Alleen een papieren tijger is echter onvoldoende. Bewustwording en het daadwerkelijk praktiseren van gewenst gedrag, vereist inbedding in de cultuur van de school. Integriteit.nl biedt hiervoor volop mogelijkheden.
Mocht het toch misgaan en de onderwijsinstelling wordt geconfronteerd met een melding van grensoverschrijdend gedrag, zorg er dan voor dat een zorgvuldig feitenonderzoek plaatsvindt. Dit onderzoek moet voldoen aan strikte eisen van zorgvuldigheid en deugdelijkheid. Capra Advocaten heeft veel ervaring met het uitvoeren van feitenonderzoeken in dit soort situaties. Voor meer informatie hierover en voor advies over datgene wat in zo’n situatie op de onderwijsinstelling afkomt, kunt u bellen met ondergetekende of met een van de andere Capra advocaten.
Contact over dit onderwerp
Gerelateerd
Actieve openbaarmaking komt eraan! Hoe gaan we daarmee om?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – september 2024
Artikel
lees meerSchoolbestuurders actief bij onderwijsadviesbureaus: belangenverstrengeling?
Artikel
lees meerSanctioneren bij niet-integer gedrag: weet u wat u moet doen?
Artikel
lees meerZich gedragen als een goed ambtenaar
Artikel
lees meerIntegriteit politiek ambtsdragers: heikel onderwerp
Artikel
lees meer