Bestuurlijke samenwerking
Bestuurlijke samenwerking is voor veel klanten van Capra Advocaten een ‘hot item’. In de zorgsector, in het onderwijs en binnen (semi) overheidsorganisaties wordt vaak over samenwerking gesproken. Die samenwerking kan op allerlei manieren worden uitgevoerd. Partijen kunnen kiezen voor een ‘lichte’ vorm van bestuurlijke samenwerking tot een volledige fusie. Voorbeelden hiervan zijn samenwerking op het gebied van zorgtaken, muziek- en cultuureducatie, belastingsamenwerking, RUD-vorming, de oprichting van shared service centers, gemeenschappelijke bestuursdiensten (ambtelijke fusies).
Samenwerkingsvormen bij bestuurlijke samenwerking
Hoe kunnen partijen hun bestuurlijke samenwerking het beste vormgeven? Er zijn diverse oplossing mogelijk:
- een ‘los samenwerkingsverband’ zonder juridische status
- een stichting
- een BV
- een coöperatieve vereniging
- een gemeenschappelijke regeling
- een fusie/gemeentelijke herindeling
Bestuurlijke samenwerking en de gevolgen voor het personeel
Bestuurlijke samenwerking heeft vaak ook gevolgen voor de medewerkers van de organisaties die samengaan. Wat de gevolgen zijn, hangt ook af de vorm van de samenwerking. Verandert de rechtspositie van de medewerkers? Treden de medewerkers in dienst van de nieuwe organisatie of worden ze gedetacheerd vanuit andere organisaties? Het antwoord op deze vragen is bepalend voor het vaststellen van de gevolgen van de mogelijke samemwerking.
Vraag Capra Advocaten om advies bij bestuurlijke samenwerking
U kunt onze experts al in een vroeg stadium betrekken bij het samenwerkingsproces. We helpen u dan bij het maken van strategische keuzes en beantwoorden tal van andere vragen die spelen in de voorfase van de bestuurlijke samenwerking. Daarna denken we met u mee over de gevolgen van de samenwerking voor de arbeidsrelatie van de medewerkers. We kennen de (politieke) omgeving waarbinnen de besluitvorming moet plaatsvinden. We adviseren graag over de vraag hoe uw organisatie de uitvoering van de taken het beste kan waarborgen. Daarbij besteden we uiteraard ook aandacht aan een éénduidige aansturing van de organisatie en uw medewerkers. Een bestuurlijke samenwerking wordt een succes als de juridische vorm van de organisatie en de positie en de aansturing van het personeel goed geregeld is.