De Europese Klokkenluidersrichtijn is rechtstreeks van toepassing: Wat doet u ermee?
- Afwachten?
- Actie ondernemen?
- Wel of niet nu de eigen regeling aanpassen?
- Welke actie is noodzakelijk?
- Wat is praktisch wenselijk?
Op 17 december 2021 heeft de Europese klokkenluidersrichtlijn (Richtlijn (EU) 2019/1937 van 23 oktober 2019) rechtstreekse werking gekregen. Het is een richtlijn die als doel heeft om klokkenluiders in Europa beter te beschermen. De bedoeling was dat de richtlijn voor 17 december 2021 zou zijn omgezet in nationale wetgeving. Nederland heeft die termijn niet gehaald (zoals voor veel andere landen in Europa geldt).
Op 17 december 2021 heeft de Europese klokkenluidersrichtlijn
rechtstreekse werking gekregen
Er ligt wel een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer. Met dat voorstel zou de bestaande Wet Huis voor klokkenluiders worden vervangen door de ‘Wet bescherming klokkenluiders’ en daarmee zou de nationale wet dan volledig voldoen aan de Richtlijn. De normale weg zou zijn dat dit eerst gebeurt en dat vervolgens dan werkgevers hun eigen regelingen daarop aanpassen.
Een Nederlandse aangepaste wet is er echter nog niet en dat kan nog wel even duren. In een brief van 4 februari 2022 schreef de nieuwe Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wel dat zij een ingebrekestelling van de Europese Commissie heeft ontvangen en dat het haar streven is “om gezamenlijk binnen afzienbare tijd te komen tot een wetsvoorstel ter implementatie van de EU-klokkenluidersrichtlijn waarmee uw Kamer kan instemmen”.
De richtlijn is al van toepassing voor overheidswerkgevers
De vraag is af u dit kunt afwachten. Overheidswerkgevers moeten zich al vanaf 17 december 2021 houden aan de Richtlijn en die direct in hun eigen organisatie toepassen. Er zijn overheidswerkgevers die al de interne procedure en regeling melden vermoeden misstand aangepast hebben. Anderen wachten nog even af. Veel overheidswerkgevers twijfelen wat zij moeten doen. Ook de brancheorganisaties reageren verschillend. In het onderwijs heeft de PO raad al een aangepaste modelregeling gepresenteerd. De VNG gaat nog veel verder en heeft een zeer lijvig document van 47 pagina’s uitgebracht als handreiking voor het aanpassen van de regeling melden vermoeden misstand aan de Europese klokkenluidersrichtlijn. Andere brancheorganisaties blijven tot nu toe stil en wachten kennelijk af.
Wat verstandig is om te doen hangt af van de mate
waarin uw huidige regeling afwijkt van de Europese richtlijn
Voor klanten van Capra bestaat er onzekerheid over de vraag wat verstandig is om nu te doen. Dat hangt ook af van de vraag in hoeverre de huidige regeling afwijkt van de Europese richtlijn en wat er op dit moment al op dit terrein voor regeling geldt.
Snel inzicht met onze praktische quickscan
Capra kan uw organisatie behulpzaam zijn bij het maken van een keuze met een quickscan van uw huidige regelingen. Capra kan uw regeling toetsen en dan met een praktisch advies aangeven in hoeverre het nu wenselijk of noodzakelijk is actie te ondernemen en welke acties dan prioriteit verdienen.
Waar bestaat de quickscan uit?
- Capra beoordeelt de huidige regeling die er bij de werkgever is over het melden van misstanden.
- Capra geeft aan in hoeverre de bestaande regeling (al) voldoet aan de Europese richtlijn en op welke punten dat (nog) niet zo is.
- Capra beoordeelt of er ook op andere punten reden is de regeling aan te passen.
- Capra geeft aan op welke wijze de bestaande regeling aangepast zou kunnen worden.
- Capra geeft een praktisch advies over de vraag in hoeverre het nodig is de regeling nu aan te passen of dat gewacht kan worden tot de landelijke wetgeving is aangepast.
Kosten quickscan
Capra kan deze quickscan uitvoeren voor een vast bedrag van € 995,– excl. BTW. Daarvoor krijgt u dan een praktisch advies op maat over uw eigen regeling.
Brochure aanvragen of meer informatie?
Heeft u vragen over de Quickscan Klokkenluidersregeling of wilt u deze inzetten voor uw organisatie? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier of met een van onze specialisten onderaan deze pagina. Zij helpen u graag verder. U kunt ook direct onze brochure Quickscan Klokkenluidersregeling aanvragen via het formulier.