Capra Advocaten staat primair onderwijs, voortgezet onderwijs, instellingen voor (hoger) beroepsonderwijs en universiteiten bij in geval van vraagstukken over bijvoorbeeld arbeidsverhoudingen, integriteit, medezeggenschap of de verhouding van het onderwijs met leerlingen, ouders en studenten. Die rol kunnen we alleen goed vervullen dankzij onze kennis van de onderwijssector met zijn specifieke mores en gevoel voor wat daar speelt.
Wijziging van de rechtspositie van medewerkers in het openbaar onderwijs
De rechtspositie van medewerkers in het openbaar onderwijs wordt gelijk aan die van medewerkers in het bijzonder onderwijs. Het begrip ‘ambtenaar’ verdwijnt daar zelfs. Ook met het oog op deze ontwikkeling is gedegen kennis van het arbeidsrecht noodzakelijk. Onze jarenlange ervaring in het bijstaan van bestuurders en directeuren van scholen en universiteiten garandeert dat.
Personele vraagstukken binnen het onderwijs
Werkgevers in het onderwijs zien zich momenteel geplaatst voor tal van vraagstukken van personele aard. Voor ons is dat een vertrouwd werkterrein. Daarnaast zijn onze onderwijsadvocaten actief op onder meer de volgende beleidsterreinen:
- rechten en plichten van personeel
- medezeggenschap
- governance vraagstukken
- regels van het Vervangings- en Participatiefonds
- toelating en verwijdering van leerlingen
- het recht van ouders op informatie over hun kinderen
- organisatiewijzigingen
Affiniteit met onderwijs
Onze advocaten kennen de onderwijssector (openbaar en bijzonder) goed. Dat komt door hun ruime ervaring en ook doordat een aantal advocaten eerder bij werkgevers binnen de onderwijssector heeft gewerkt. Diverse advocaten zijn actief als bestuurder binnen de onderwijssector of lid van bezwaren- en/of geschillencommissies in het onderwijs. Deze praktijkervaring biedt een waardevolle ondersteuning bij de advisering.