Medezeggenschap in het onderwijs maakt dat een vertegenwoordiging van het personeel, de ouders en de leerlingen van een school invloed kunnen uitoefenen op het beleid van het bestuur.
Medezeggenschap in het basis- en voortgezet onderwijs
Voor het basis- en het voortgezet onderwijs regelt de Wet medezeggenschap op scholen (Wms) dat een medezeggenschapsraad moet worden ingesteld. Dit orgaan mag met het bevoegd gezag meepraten, voorstellen doen en zijn standpunten kenbaar maken over alle aangelegenheden die de school raken. Ten aanzien van sommige voorgenomen besluiten, moet het bevoegd gezag de medezeggenschapsraad advies vragen of zelfs om instemming verzoeken.
Medezeggenschap in het beroepsonderwijs en volwasseneneducatie
In het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie is sprake van ‘gedeelde medezeggenschap’. Ook hier geldt, net als in de Wms, dat sprake kan zijn van een recht op informatie en overleg en een verplichting tot het vragen van advies en/of instemming.
Medezeggenschap in het hoger en wetenschappelijk onderwijs
In het hoger en wetenschappelijk onderwijs is de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (Whw) van toepassing. In deze wet is een ‘keuzemodel’ opgenomen: er kan ofwel een ondernemingsraad worden ingesteld, ofwel een medezeggenschapsraad of universiteitsraad.
Heeft u vragen over medezeggenschap binnen het onderwijs?
Medezeggenschap leidt nogal eens tot vragen over de taken en verantwoordelijkheden van de verschillende partijen en uiteindelijk soms ook tot geschillen. Bij Capra Advocaten werken advocaten die zowel het bevoegd gezag als medezeggenschapsorgaan van juridische ondersteuning kunnen voorzien. Bijvoorbeeld als advies nodig is omdat een bevoegd gezag een negatief advies van de medezeggenschapsraad naast zich neerlegt of indien de medezeggenschapsraad meer bevoegdheden claimt dan hem daadwerkelijk toekomen.