In dit overzicht van jurisprudentie voor de zorgsector besteden we aandacht aan het belang van een zorgvuldig proces bij het beëindigen van een arbeidsovereenkomst in geval van een verstoorde arbeidsverhouding in combinatie met ziekte. Ook in het tweede arrest is sprake van het beëindigen van een dienstverband. Dat is echter niet toegestaan als sprake is van een zieke werknemer. Het derde arrest gaat eveneens over de beëindiging van een arbeidsovereenkomst. De niet-opgenomen vakantiedagen kunnen als gevolg van de Wet normering topinkomens niet worden uitbetaald aan de bestuurder van een zorginstelling.
Het belang van een zorgvuldig proces bij conflicten en ziekte
Op 3 december 2018 deed de rechtbank Oost-Brabant een uitspraak over een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst van een medisch technoloog wegens een verstoorde arbeidsverhouding. De uitspraak van de rechtbank is een goed voorbeeld waarin het belang van een zorgvuldige procedure wordt benadrukt en de noodzakelijke extra oplettendheid als sprake is (of kan zijn) van samenloop met ziekte.
Over disfunctioneren en (het opzegverbod tijdens) ziekte
Nadat een medewerker een tijd lang niet op voldoende niveau functioneerde en verbetering uitbleef, heeft een werkgever in 2016 aan de rechter verzocht de arbeidsovereenkomst te ontbinden wegens onvoldoende functioneren. Er werd niet (echt) gesproken over ziekte. De kantonrechter ontbond de arbeidsovereenkomst. De werknemer ging in hoger beroep en voerde toen – pas – aan dat sprake was van een opzegverbod wegens ziekte. Volgens het Gerechtshof had de werknemer dat al bij de kantonrechter moeten aanvoeren en was de werknemer te laat. De werknemer ging met succes in cassatie bij de Hoge Raad.
WNT verhindert uitbetaling van niet-opgenomen vakantiedagen
Een medewerker is in het najaar van 2007 in dienst getreden bij een werkgever in de zorg. De medewerker heeft het sindsdien uitstekend gedaan en is in de zomer van 2010 een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aangeboden, waarbij hij als (mede-)bestuurder benoemd zou worden in de Raad van Bestuur. Dit gaat een aantal jaren goed, totdat in 2016 de OR en (een deel van) het MT het vertrouwen in de Raad van Bestuur opzegt. Er wordt een vaststellingsovereenkomst gesloten, maar dan komt de WNT om de hoek.
Contact over dit onderwerp

Sanne Dassen

Mark van de Laar

Tom Koomen
Gerelateerd
“Houd nou je bakkes!”: hoe onderlinge omgangsvormen kunnen leiden tot klachten en een verstoorde arbeidsrelatie
Artikel
lees meerOnline grensoverschrijdend gedrag is een groeiende uitdaging
Artikel
lees meerVerplichte scholing en weinig inzet: kunnen studiekosten toch bij de zorgmedewerker worden neergelegd?
Artikel
lees meerOrthopedisch chirurg hoeft niet ‘hypercorrect’ te communiceren tijdens OK
Artikel
lees meerAppelleren is riskeren: waarom een goed dossier belangrijk is
Artikel
lees meerFeitenonderzoek naar integriteit in de zorg: lessen uit de jurisprudentie
Artikel
lees meerStructurele oplossing voor de wachttijden bij de WIA-beoordeling? Nog even wachten a.u.b.
Artikel
lees meerPast de medezeggenschapsstructuur nog bij de (gewijzigde) organisatie?
Artikel
lees meer15-20 klachten van AOIS over hoofdopleider, maar ontbinding tóch afgewezen
Artikel
lees meer