Naar verwachting zal met ingang van 1 augustus 2022 het wetsvoorstel ter implementatie van de EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in werking treden. Het wetsvoorstel kan onder meer gevolgen hebben voor het studiekostenbeding en het nevenwerkzaamhedenbeding (het voorstel kent ‘het recht op meerdere banen’). Ook beoogt de wet meer transparantie en voorspelbaarheid voor met name oproepkrachten. Verder moet de werkgever straks alle werknemers schriftelijk duidelijkheid geven over bijvoorbeeld de duur en voorwaarden van de proeftijd en de ontslagprocedure.
Meer informatie over het wetsvoorstel kunt u vinden in het artikel van Jacobien Frederix-Gianotten waarin zij uitgebreid stil staat bij het wetsvoorstel.
Het wetsvoorstel is van groot belang voor de zorgsector. Veel werkgevers in de zorg maken gebruik van een grote flexibele schil. Juist op die werknemers heeft het wetsvoorstel betrekking. Ook bepaalt het wetsvoorstel dat het verrichten van nevenwerkzaamheden, bijvoorbeeld door een arts, alleen nog verboden kan worden als daarvoor een ‘objectieve rechtvaardigingsgrond’ bestaat. De bewijslast daarvoor rust op de werkgever. Het studiekostenbeding komt ook onder druk te staan: het voorstel beperkt voor bepaalde opleidingen de mogelijkheden om met de werknemer af te spreken dat hij of zij bijdraagt aan de kosten en de benodigde studietijd.
Het is daarom helder dat ook werkgevers in de zorg zich op de wetswijziging moeten voorbereiden. Het wetsvoorstel leidt tot diverse ‘huiswerkopdrachten’. Zo zal het beleid ten aanzien van nevenwerkzaamheden en studiekosten tegen het licht moeten worden gehouden. Ook moeten de modelarbeidsovereenkomsten aangepast worden en zal de positie van oproepkrachten bekeken moeten worden. Desgewenst kunnen onze advocaten u hierbij van dienst zijn.
Capra Advocaten houdt het verloop van het wetgevingstraject uiteraard voor u in de gaten.
Contact over dit onderwerp
Gerdin Boelens
Gerelateerd
- Alle
- Zorg
- Zorg Arbeidsverhoudingen
Orthopedisch chirurg hoeft niet ‘hypercorrect’ te communiceren tijdens OK
Artikel
lees meerAppelleren is riskeren: waarom een goed dossier belangrijk is
Artikel
lees meerFeitenonderzoek naar integriteit in de zorg: lessen uit de jurisprudentie
Artikel
lees meerStructurele oplossing voor de wachttijden bij de WIA-beoordeling? Nog even wachten a.u.b.
Artikel
lees meerPast de medezeggenschapsstructuur nog bij de (gewijzigde) organisatie?
Artikel
lees meer15-20 klachten van AOIS over hoofdopleider, maar ontbinding tóch afgewezen
Artikel
lees meer