Capra Advocaten verzorgt door het jaar heen (online) kennisbijeenkomsten vanuit onze verschillende vestigingen. Ook verzorgen wij cursussen waarin wij nog dieper in de materie duiken. De komende tijd neemt Capra Advocaten graag de gevolgen van de inwerkingtreding van de Woo met u door tijdens een pauze-webinar en twee cursussen.
Inwerkingtreding van de Woo
De Wet open overheid (Woo) is inmiddels aangenomen door zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer en treedt per 1 mei aanstaande in werking. Het doel van de Woo is om overheden en semi-overheden transparanter te maken. Om die reden worden de weigeringsgronden in geval van een Woo-verzoek op onderdelen bijvoorbeeld aangescherpt en komt er een sterkere focus op actieve openbaarmaking.
Pauze-webinars
Tijdens de pauze-webinars zoomen we heel specifiek in op één onderwerp tijdens ca. een kwartier. Daarbij komt ook relevante actuele rechtspraak aanbod. U kunt deelnemen aan de volgende webinars:
- 18 januari om 12:30 uur: Informatieverzoek, AVG- of Woo-verzoek? (aanmelden niet meer mogelijk)
- 15 maart om 12:30 uur: Persoonlijke beleidsopvattingen en intern beraad (aanmelden niet meer mogelijk)
- 26 april om 12:30 uur: Woo-verzoeken, de uitzonderingsgronden
Cursussen
Door het volgen van onze cursussen bent u nog beter voorbereid op de Wet open overheid. U kunt zich inschrijven voor de volgende cursussen:
- 12 mei 2022 om 13.30 uur: Behandelen Woo-verzoeken
- 16 juni 2022 om 09.30 uur: Privacyvraagstukken voor de HR-praktijk
Deelnemen of meer informatie?
Aan uw deelname aan de pauze-webinars zijn geen kosten verbonden, de deelname aan onze online cursus bedraagt € 295,- vrij van BTW. . Om de kwaliteit van onze online bijeenkomsten ook hoog te houden, kiezen we voor een maximaal aantal deelnemers. Wees er dus op tijd bij. Klik op een bijeenkomst om u aan te melden.
Heeft u vragen over de online bijeenkomsten of wilt u meer weten over wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.
Contact over dit onderwerp

Sanne Dassen
Gerelateerd
De bedrijfsarts als getuige: verschoningsrecht bepaald niet absoluut
Artikel
lees meerMijn zorgmedewerker wordt tuchtrechtelijk aangeklaagd. Mag mijn zorgmedewerker medische gegevens gebruiken om zich te verweren?
Artikel
lees meerSchending privacy: werkgever moet betalen
Artikel
lees meerDe Wet open overheid in de zorgsector
Artikel
lees meerSchending van privacy – reden voor ontslag?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – augustus 2023
Artikel
lees meer