Integer handelen krijgt steeds meer aandacht als belangrijk onderwerp binnen de overheid en samenleving, maar ook binnen de zorg. Integer handelen is een bewustwordingsproces. Het bureau Integriteit.nl, onderdeel van Capra Advocaten, geeft uw integriteitsbeleid praktisch vorm. Daarvoor worden verschillende instrumenten gehanteerd, zoals trainingen en de integriteitmodule.
Integriteit gaat niet over goed of fout, maar over de manier waarop wordt omgegaan met morele dilemma’s. Integriteit gaat over waarden en normen: twee componenten die, samen met gewoonten, de cultuur van een groep vormen. De cultuur is vaak vastgelegd in een gedragscode, die het kader van een groep aangeeft. Het hebben van zo’n document hoeft echter niet te betekenen dat de inhoud ervan ook daadwerkelijk wordt nageleefd. Daar is meer voor nodig, namelijk bewustwording en bewust blijven. Bewustzijn creëer je door elkaar aan te spreken op gedrag. Integer handelen beklijft door met elkaar de dialoog aan te gaan. Je bent tenslotte deel van een organisatie en haar cultuur. Samen maak en bewaak je de morele grenzen.
De integriteit van een organisatie wordt in belangrijke mate bepaald door de integriteit van de medewerkers, net zoals de integriteit van de medewerkers in belangrijke mate wordt bepaald door de integriteit van de organisatie. Morele competentie is niet met één training ‘aan te leren’. Het is een vaardigheid die onderhoud behoeft en verder gevormd en ontwikkeld moet worden, net als vakkennis. Een workshop integriteit kan een belangrijke motor zijn in het proces naar een interne cultuurverandering waarin ethische kennis en bewustzijn meer dan voorheen onderdeel van het karakter van de organisatie vormen.
De workshop integriteit is een interactieve workshop van één dagdeel waarbij een groep van maximaal 50 medewerkers tegelijk een boeiend verhaal krijgt over nut en noodzaak van integriteit, gelardeerd met videomateriaal en gefilmde interviews om daarna aan de slag te gaan. Andere werkvormen worden gebruikt om scherp te krijgen waar mogelijke integriteitsrisico’s in het werkveld liggen en de verschillende dilemma’s uit de praktijk leiden tot een interessant discours. Dilemma’s, risico’s, vertrouwenspersoon en handvatten voor het nemen van de juiste beslissing, het komt allemaal aan de orde.
Een workshop integriteit kan gezien worden als een aftrap naar een structurele borging. Integriteit.nl heeft daarvoor een instrument ontwikkeld, de integriteitmodule. De integriteitmodule is een blended learning instrument waarmee u integriteit op een hele slimme maar eenvoudige manier borgt binnen uw organisatie. Eerst doen alle medewerkers een online dilemmatraining van zo’n 15 minuten, daarna worden de meest opvallende resultaten daaruit besproken in groepjes. Integriteit is een heel breed onderwerp, van omgangsvormen tot financiële fraude, maar wordt in de dagelijkse praktijk weinig besproken. Met de integriteitmodule zorgt u dat de dialoog wel wordt gevoerd en er aan bewustwording wordt gewerkt maar op een hele efficiënte manier door het direct over de onderwerpen te kunnen hebben die echt spelen. Het kost de medewerkers en de organisatie daarom weinig tijd en kost met zo’n €2,- per maand niet meer dan een kop koffie per medewerker.
Mocht u geïnteresseerd zijn in een workshop integriteit of de integriteitmodule, neem dan gerust contact op met mij.
Contact over dit onderwerp
Esther van Gaal
Gerelateerd
- Alle
- Integriteit
- Onderwijs Integriteit
- Overheid Integriteit
- Zorg Integriteit
- Integriteit en de zorg
Schoolbestuurders actief bij onderwijsadviesbureaus: belangenverstrengeling?
Artikel
lees meerSanctioneren bij niet-integer gedrag: weet u wat u moet doen?
Artikel
lees meerZich gedragen als een goed ambtenaar
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juli 2024
Artikel
lees meerIntegriteit politiek ambtsdragers: heikel onderwerp
Artikel
lees meerSociale veiligheid op de provinciale werkvloer
Artikel
lees meerGeheime camera’s in de zorg
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – mei 2024
Artikel
lees meerLunchwebinar: Aandachtspunten grensoverschrijdend gedrag bij Provincies
Lunchwebinar 20 juni 2024
lees meer