In dit overzicht van jurisprudentie voor de zorgsector over de afgelopen maand bespreken we weer diverse rechterlijke uitspraken relevant voor de rechtspositie van zorgprofessionals en zorgwerkgevers.
1. Ontslag op staande voet vanwege delen privé problemen en fysiek contact
Rechtbank Noord-Holland 20 april 2022 (ECLI:NL:RBNE:2022:1524)
Werknemer is werkzaam als praktijkondersteuner GGZ en deelt privéproblemen met patiënten. Hier is hij op aangesproken. Vervolgens heeft hij intieme relaties gehad met een patiënt. Werknemer wordt daaropvolgend op staande voet ontslagen. Hij vordert betaling van achterstallig salaris en toegang tot de werkplek. De kantonrechter wijst dit verzoek af en oordeelt dat het ontslag op staande voet is terecht gegeven. Werknemer was immers gewaarschuwd en heeft desondanks opnieuw zijn professionele grenzen overschreden en de beroepscode geschonden.
2. Zorginstelling aansprakelijk voor PTSS?
Rechtbank Noord-Holland 12 mei 2022 (ECLI:NL:RBNHO:2022:5288)
Een assistent begeleider zorgt in een zorginstelling voor verstandelijk beperkte cliënten. Na de zorg en het overlijden van een cliënt gaat werknemer in behandeling in verband met PTSS-symptomen. De vraag is of de PTSS arbeidsgerelateerd is en aan de werkgever verweten kan worden. De kantonrechter oordeelt dat er geen sprake was van (objectief) gevaarlijke werkomstandigheden. Het causaal verband tussen de aangedragen oorzaken en het ziektebeeld zijn te onzeker. Werkgever had weliswaar een zorgplicht, maar was niet bekend met de psychische kwetsbaarheid van werknemer. Werkgever hoefde derhalve geen probleem of risico te vermoeden.
3. Nieuw bedongen arbeid zieke werknemer
Rechtbank Noord-Holland 12 mei 2022 (ECLI:NL:RBNHO:2022:5286)
Werkneemster is werkzaam als orthopedisch vakspecialist. Zij is meer dan twee jaar arbeidsongeschikt. Zij kan geen 36 uren meer werken, maar wel 32 uur. Zij meldt zich opnieuw ziek. Volgens de werkgever leidt dat tot een samengesteld verzuim waardoor geen (nieuwe) loondoorbetalingsplicht geldt. Volgens de werkneemster is er wel een nieuwe plicht gestart, omdat de bedongen arbeid is gewijzigd. Het UWV weigert toestemming tot opzegging en ook de kantonrechter stelt werkgever in het ongelijk. De nieuwe bedongen arbeid is aangevangen toen werkneemster voor 32 uur per week werkzaamheden hervatte. Daardoor is een nieuwe ziekteperiode van 104 weken aangevangen en geldt er voor de werkgever een opzegverbod.
4. Betasten stagiaire leidt tot ontbinding arbeidsovereenkomst
Rechtbank Zeeland-West-Brabant (ECLI:NL:RBZWB:2022:2954)
Werknemer is werkzaam als geestelijk islamitisch verzorger. Een stagiaire heeft verklaard dat deze werknemer haar heeft betast tijdens een autorit vanaf een cliënt naar het werk. Op dezelfde dag is werknemer op non-actief gesteld. De werknemer heeft het voorval ontkend. De werkgever verzoekt niettemin om ontbinding van de arbeidsovereenkomst. De rechter oordeelt dat bewezen is dat werknemer seksueel overschrijdend gedrag heeft vertoond. De verklaringen van de stagiaire, haar moeder, de stagebegeleidster en twee medewerkers geven blijk van een consistent verhaal. Daarbij komt dat werknemer zonder kennis te hebben genomen van waar deze betrekking op had, direct verklaarde over de vermeende autorit. De arbeidsovereenkomst wordt ontbonden.
5. Ontbreken negatieve PCR-test reden om niet terug naar Nederland te reizen
Rechtbank Den Haag 24 mei 2022 (ECLI:NL:RBDHA:2022:6666)
Werknemer is arts-assistent bij een privé kliniek. Hij heeft een verzoek ingediend om zijn werkzaamheden na zijn vakantie vanuit Irak voort te zetten. De kliniek gaat niet akkoord. Na verloop van tijd heeft de werknemer twee positieve coronatesten overgelegd aan de kliniek. Volgens de Arboverpleegkundige heeft de werknemer tijdelijk geen benutbare mogelijkheden. Teruggekeerd in Nederland heeft de werknemer een gesprek met de bedrijfsarts en de werkgever, waarna de kliniek een ontbindingsprocedure start. De kantonrechter oordeelt dat de werknemer voldoende heeft meegewerkt aan zijn re-integratie. Hij gaf gehoor aan oproepen voor consulten en kon wegens de positieve PCR-test niet eerder naar Nederland terugreizen. Het dienstverband blijft in stand.
6. Leerling verzorgende heeft aanvankelijk geen arbeidsovereenkomst
Rechtbank Rotterdam 17 juni 2022 (ECLI:NL:RBROT:2022:4934)
Betreft een leerling Verzorgende IG. Zij heeft met de onderwijsinstelling en een leerbedrijf een praktijkovereenkomst gesloten. Uit het ondertekende document blijkt dat er een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is aangegaan. Deze overeenkomst wordt verlengd. De leerling vordert een verklaring voor recht dat zij reeds vanaf de eerste dag van de opleiding op basis van een arbeidsovereenkomst in dienst is getreden. De kantonrechter oordeelt dat aanvankelijk sprake was van een stageovereenkomst (en niet van een arbeidsovereenkomst). De werkzaamheden hebben een leerfunctie, de overeenkomst geldt tijdens de duur van haar opleiding en de partijbedoelingen zijn om kennis en ervaring op te doen.
7. Onderzoek plicht bij opzegging arbeidsovereenkomst door werknemer
Rechtbank Rotterdam 15 juli 2022 (ECLI:NL:RBROT:2022:582)
Werkneemster is verzorgende IG in een verpleeghuis. Zij meldt zich na een positieve coronatest ziek. Het beleid van het verpleeghuis is dat wanneer positief geteste werknemers geen klachten hebben, zij doorwerken. Werkneemster acht dit als te risicovol. Nadien bevestigt werkneemster telefonisch en via e-mail dat ze bij het verpleeghuis wil stoppen. De werkgever honoreert dat, maar volgens de werkneemster is het dienstverband niet opgezegd. Haar wil en verklaring zouden niet overeenkomen. De rechter volgt haar. Een werkgever mag niet zomaar aannemen dat een dergelijke verklaring gericht is op beëindiging van de arbeidsovereenkomst. De arbeidsovereenkomst blijft in stand.
Blijf op de hoogte
Wilt u op de hoogte blijven van de laatste jurisprudentie voor de zorgsector? Meldt u zich dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief met rechterlijke uitspraken.
Contact over dit onderwerp
Gerelateerd
Jurisprudentie selectie Zorg – juli 2024
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – mei 2024
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – april 2024
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – maart 2024
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – december 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – oktober 2023
Artikel
lees meer