Vrijwel elke organisatie krijgt een keer te maken met een integriteitsmelding of een melding ongewenst gedrag, maar ook met een werknemer die niet goed functioneert of zorgt voor een verstoorde arbeidsrelatie. Een onderzoek naar de feiten of integriteit kan bijdragen aan een oplossing. Het vormt de basis voor rechtspositionele maatregelen of opent de weg naar een beter functioneren van de medewerker. Capra Advocaten heeft veel ervaring met feiten- en integriteitsonderzoeken. Onze onderzoeken en het onderzoeksprotocol hebben zich bewezen in geschillen die het gevolg zijn van (rechtspositionele) maatregelen.
Wanneer kunt u denken aan een onderzoek?
U kunt denken aan een feiten- of integriteitsonderzoek als u bijvoorbeeld het volgende opmerkt binnen uw organisatie:
- Er zijn signalen dat een medewerker zich misdraagt en grensoverschrijdend gedrag vertoont.
- Het vermoeden bestaat dat een medewerker fraudeert of gedragsregels overtreedt.
- U ontvangt klachten over mogelijke belangenverstrengeling door een bestuurder.
- Een medewerker functioneert slecht.
- Er is sprake van een verstoorde arbeidsrelatie.
In deze en andere situaties kunt u contact opnemen met onze experts en de situatie voorleggen. Samen met u bekijken we wat de beste aanpak is. De oplossing varieert: van een goed gesprek tot een onderzoek.
Het belang van gedegen feiten- en integriteitsonderzoek
Een organisatie kan niet ongefundeerd maatregelen nemen bij een integriteitsmelding of een melding ongewenst gedrag. De werkgever dient blijkt te geven van goed werkgeverschap en dus moet een maatregel gebaseerd zijn op een deugdelijk vastgestelde, feitelijk juiste en draagkrachtige motivering. Een goed opgebouwd personeelsdossier over een werknemer kan volstaan. Maar in de praktijk zien we regelmatig dat het dossier tekortkomingen vertoont waardoor een procedure bij de kantonrechter in het voordeel van de medewerker uitpakt. Een feiten- of integriteitsonderzoek kan het dossier ondersteunen en de basis vormen voor een voldoende motivering.
Bij het verrichten van onderzoek dient rekenschap gegeven te worden van de grenzen die daaraan door wet- en regelgeving worden gesteld. Dit betekent in ieder geval dat:
- hoor en wederhoor moet worden toegepast;
- de vertrouwelijkheid geborgd moet zijn (dit vereist per definitie geen geheimhouding);
- degenen die een verklaring afleggen altijd op hun rechten gewezen moeten worden.
Wat levert ons onderzoek u op?
Na afronding van het onderzoek heeft u een volledig beeld van de feiten en omstandigheden. Dan wordt duidelijk of er vervolgstappen nodig zijn. Is dit het geval, dan kunt u eventueel overgaan tot afgewogen en proportionele rechtspositionele maatregelen.
Feiten- en integriteitsonderzoeken van Capra Advocaten
We hebben veel ervaring met onderzoeken naar de feiten, grensoverschrijdend gedrag of de integriteit van medewerkers. Op basis hiervan hebben we een eigen protocol opgesteld. Onze onderzoeksmethode en het protocol hebben zich bewezen tijdens geschillen over rechtspositionele maatregelen tegen medewerkers.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie?
Heeft u vragen over feiten- of integriteitsonderzoek voor uw organisatie? Download dan onze brochure, neem contact op met één van onze specialisten onderaan deze pagina of gebruik het onderstaande formulier.