Beloning en WNT in het onderwijs
De Wet normering topinkomens (WNT) trad op 1 januari 2013 in werking. Het doel van de WNT is het tegengaan van bovenmatige bezoldigingen en ontslagvergoedingen bij instellingen in de publieke en semipublieke sector. Ook onderwijsinstellingen vallen onder de werking van deze wet.
Wie hebben te maken met de WNT?
Onder de werking van de WNT vallen topfunctionarissen in de organisatie. Dat zijn de hoogst leidinggevende of degene(n) die met de dagelijkse leiding van de organisatie zijn belast. Het kan dus gaan om het college van bestuur van een grote onderwijsinstelling, maar ook de directeur van de lokale basisschool (een eenpitter).
Wat merkt een onderwijsinstelling in de dagelijkse praktijk van de WNT?
In de dagelijkse gang van zaken merken onderwijsinstellingen weinig of niets van deze wet. Dat is anders bij het aanstellen van een hoogste leidinggevende of een interim leidinggevende. Dan moet de onderwijsinstelling de WNT goed toepassen en er voor zorgen dat het salaris binnen de normen blijft. Ook bij ontslag speelt de WNT een rol, bijvoorbeeld bij het maken van afspraken over een ontslagvergoeding voor een topfunctionaris of bij het regelen dat de functionaris niet meer op het werk komt. In die gevallen is het nodig om de bepalingen van de WNT door te nemen. Ten slotte moeten onderwijsinstellingen jaarlijks voor de topfunctionaris(sen) in de organisatie melden wat de hoogte van hun bezoldiging is.
Neem contact op met onze specialisten beloning en WNT
Capra Advocaten heeft veel ervaring met de toepassing van de WNT op beloningen in het onderwijs. We zijn heel goed in staat om de WNT in alle mogelijke situatie goed toe te passen. We kunnen ook voor u nagaan welke ruimte de wetgever biedt voor het maken van uitzonderingen. Wilt u meer weten over de WNT en wat dit voor gevolgen voor u of uw organisatie kan hebben? Neem dan contact op met een van onze specialisten. Zij kunnen u van deskundig advies voorzien.