Bestuurlijke samenwerking
Voor overheden is samenwerken een belangrijk onderwerp in de voortdurende discussie over de organisatie en vormgeving van de uitvoering van overheidstaken. Overheden kiezen voor samenwerking om de beste invulling te geven aan de hen opgelegde overheidstaken. Het kan gaan om samenwerking met andere overheden of met de private sector (denk ook aan maatschappelijke organisaties). ‘Samen sterker’ is de gedachte achter samenwerking. Goede samenwerking vraagt om goede afspraken over het bereiken van de gezamenlijke doelen. Die afspraken voorkomen ook mogelijke teleurstellingen op een later tijdstip.
Bestuurlijke samenwerking begint met antwoord geven op strategische vragen
Welke afwegingen en argumenten pleiten voor samenwerking? En wat zijn de eventuele nadelen en hoe kunnen die beperkt worden? De keuze om tot samenwerking te komen is een bewust en continu selectie- en keuzeproces. Datzelfde geldt ook voor de keuze voor de juridische vormgeving van de samenwerking. Daarbij is zowel het doel van de samenwerking als de positie en onderlinge verhouding van en tussen de partners en de governance in de samenwerking leidend. Hoe kan greep op die bestuurlijke samenwerking gehouden worden? Samenwerking leidt deels tot bestuur op afstand, maar dat hoeft en mag niet betekenen dat die afstand zo groot wordt dat de (bestuurlijke) greep daarop verzwakt. Bij de governance gaat het dan om de elementen sturing, beheersing, toezicht en verantwoording.
Operationele gevolgen van de keuze voor bestuurlijke samenwerking
Pas na de keuze voor de vorm komen de operationele gevolgen van die keuze aan de orde. Het gaat hier om de uitwerking van de juridische vorm, de (rechts)positie van medewerkers die daarbinnen of daarvoor gaan werken, de financieringsarrangementen en eventuele fiscaal- en aanbestedingsrechtelijke aspecten. Een voorbeeld van een vraag hierbij is of de betrokken medewerkers gedetacheerd worden naar de nieuwe samenwerkingsvorm, of dat sprake is van een overgang van onderneming met de daarbij behorende wettelijke bepalingen.
Ondersteuning bij strategische en operationele vragen rondom bestuurlijke samenwerking
Capra Advocaten is in staat op een kwalitatief hoog niveau te helpen in het volledige proces van het denken over samenwerking tot de uitwerking en implementatie daarvan, de begeleiding van het medezeggenschapstraject, de onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden en het opstellen van sociaal plannen en de afhandeling van rechtspositionele vraagstukken. Wij ondersteunen overheden bij zowel strategische als operationele vraagstukken.
Expertteam bestuurlijke samenwerking
We hebben veel ervaring met vormen van bestuurlijke samenwerking op grond van de Wet gemeenschappelijke regelingen en met privaatrechtelijke vormen voor de samenwerking. Wij hebben ruime ervaring met het vormgeven van de governance voor de nieuwe samenwerkingsvorm. Daarnaast kunnen we u ook ondersteunen bij de personele gevolgen die na het besluit tot een bestuurlijke samenwerking om de nodige aandacht vragen. Capra Advocaten heeft een expertteam voor bestuurlijke samenwerking. Ook werkt Capra Advocaten nauw samen met Peter Schrijvers die veel kennis en ruime ervaring heeft op het volledige terrein van bestuurlijke samenwerking.