Integriteit – Affectieve relatie tussen de gemeentesecretaris en ondergeschikte

Integriteit – Affectieve relatie tussen de gemeentesecretaris en ondergeschikte

Integriteit – Affectieve relatie tussen de gemeentesecretaris en ondergeschikte 150 150 Capra Advocaten

Kort geleden heeft de kantonrechter Overijssel bepaald dat de gemeente Twenterand haar gemeentesecretaris niet mag ontslaan (ECLI:NL:RBOVE:2021:220). Volgens het oordeel van de rechter is er wel sprake van plichtsverzuim vanwege de weigering mee te werken aan een integriteitsonderzoek, maar niet ernstig genoeg om ontslag te rechtvaardigen.

De arbeidsrechter is bijzonder mild voor de gemeentesecretaris. Als hoogste ambtenaar van de gemeente heeft hij immers een voorbeeldrol. De gemeentesecretaris dient een toonbeeld van integriteit te zijn en hij moet uitdragen dat integriteit een belangrijk thema is.

Wat zijn de feiten

In het voorjaar van 2020 legt de gemeentesecretaris op verzoek van de gemeente zijn taken neer na al langer rondgaande geruchten over een affectieve relatie met een ondergeschikte collega. De gemeente ontvangt hierna van een anoniem gebleven afzender een enveloppe met foto’s van de auto van de gemeentesecretaris die op diverse dagen en tijden geparkeerd stond bij het huis van een ondergeschikte collega. Bij de gemeente nemen de twijfels toe over de integriteit van de gemeentesecretaris. De gemeente vindt ook dat die collega een opmerkelijke opgaande carrière heeft doorlopen. De gemeente laat een onderzoeksbureau onderzoek doen naar de vragen of er sprake is (geweest) van een affectieve relatie tussen de gemeentesecretaris en ondergeschikte collega en of in deze affectieve relatie bevoordeling is ontstaan. De gemeentesecretaris werkt niet mee aan dat onderzoek. Voor de gemeente is dat voldoende reden voor ontslag zonder toekenning van de transitievergoeding.

Overwegingen

De kantonrechter vindt dat de gemeente voldoende aanleiding had om onderzoek te willen doen. Het bewaken van de integriteit van haar organisatie en haar medewerkers is een belangrijke taak van de gemeente en zeker als het om haar hoogste ambtenaar gaat. Ook meent de kantonrechter dat waar van een ‘gewone’ ambtenaar in soortgelijke omstandigheden verwacht mag worden dat hij meewerkt aan een onderzoek, dat van een gemeentesecretaris helemaal mag worden verlangd.

De kantonrechter vindt echter ook dat de gemeente te laat de gemeentesecretaris op de hoogte heeft gesteld van het onderzoek. Daarmee heeft de gemeente in strijd gehandeld met haar eigen beleid (‘Je bespreekt twijfels over de integriteit van collega’s zo veel mogelijk met henzelf’). Ook wordt het de gemeente aangerekend een gesprek met de gemeentesecretaris uit de weg te zijn gegaan. Waar een openhartig gesprek misschien had kunnen leiden tot voltooiing van het onderzoek met medewerking van de secretaris, zijn partijen blijven steken in een mailwisseling via hun gemachtigden.

Uitspraak

De conclusie van de kantonrechter is dat de gemeentesecretaris een verwijt treft dat hij niet aan het onderzoek heeft meegewerkt, maar dat dit verwijt onvoldoende is voor ontslag. In de oude ambtenaarrechtelijke terminologie: er is wel plichtsverzuim, maar de sanctie van ontslag is te zwaar. Ook de daarna ontstane verstoring van de arbeidsrelatie hoeft volgens de kantonrechter er niet aan in de weg te staan dat partijen de draad weer oppakken waar die zij hebben laten vallen.

Online: Leergang Publiek Arbeidsrecht

Tijdens deze cursus krijgt u in zes dagdelen een gedegen en actueel overzicht gegeven van het publiek arbeidsrecht. Na het volgen van deze digitale leergang bent u volledig op de hoogte van het publieke arbeidsrecht. De leergang wordt online gegeven met kleine groepen.

Contact over dit onderwerp

Sjoerd Richters

Sjoerd Richters

Advocaat
Vestiging:
's-Hertogenbosch
Sector:
Overheid, Onderwijs
Expertteam:
Arbeidsrecht, Ambtenarenrecht
Telefoon:
073 - 613 13 45
Mobiel:
06 48 97 21 37

Gerelateerd

Beloofd is beloofd 150 150 Capra Advocaten

Beloofd is beloofd

Artikel

lees meer
Opleidingsverplichtingen en studiekostenbedingen 150 150 Capra Advocaten

Opleidingsverplichtingen en studiekostenbedingen

Artikel

lees meer
Advieskosten van een MR: wie betaalt de rekening? 150 150 Capra Advocaten

Advieskosten van een MR: wie betaalt de rekening?

Artikel

lees meer
Lunchwebinar: de Cao Rijk 2024-2025 in hapklare brokken aangeRIJKt 150 150 Capra Advocaten

Lunchwebinar: de Cao Rijk 2024-2025 in hapklare brokken aangeRIJKt

Lunchwebinar 22 april 2024

lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte over ontwikkelingen, interessante jurisprudentie en wetswijzigingen op het gebied van arbeidsverhoudingen binnen de sectoren overheid, onderwijs en zorg. Selecteer welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen en wij houden u op de hoogte.

Vestiging Den Haag
Laan Copes van Cattenburch 56
2585 GC Den Haag
Telefoon 070-364 81 02
Fax 070-361 78 47
denhaag@capra.nl

Vestiging ‘s-Hertogenbosch
Bastion Vught 1
5211 CZ ‘s-Hertogenbosch
Telefoon 073-613 13 45
Fax 073-614 82 16
s-hertogenbosch@capra.nl

Vestiging Zwolle
Terborchstraat 12
8011 GG Zwolle
Telefoon 038-423 54 14
Fax 038-423 47 84
zwolle@capra.nl

Vestiging Maastricht
Spoorweglaan 7
6221 BS Maastricht
Telefoon 043-7 600 600
Fax 043-7 600 609
maastricht@capra.nl