Een werkgever kan niet ongefundeerd een rechtspositionele maatregel, zoals een ontslag of overplaatsing, treffen tegen een medewerker. De werkgever dient blijkt te geven van goed werkgeverschap en dus moet een maatregel gebaseerd zijn op een deugdelijk vastgestelde, feitelijk juiste en draagkrachtige motivering. Een goed opgebouwd personeelsdossier over een werknemer kan volstaan. Maar in de praktijk zien we regelmatig dat het dossier tekortkomingen vertoont waardoor een procedure bij de kantonrechter in het voordeel van de medewerker uitpakt. Een feiten- of integriteitsonderzoek kan het dossier ondersteunen en de basis vormen voor een voldoende motivering.
Bij het verrichten van onderzoek dient rekenschap gegeven te worden van de grenzen die daaraan door wet en regelgeving worden gesteld. Denk bijvoorbeeld aan de Algemene verordening gegevensbescherming (Avg). Dit betekent in ieder geval dat:
- hoor en wederhoor moet worden toegepast;
- de vertrouwelijkheid geborgd moet zijn (dit vereist per definitie geen geheimhouding);
- degenen die een verklaring afleggen altijd op hun rechten gewezen moeten worden.
Feiten- en integriteitsonderzoeken van Capra Advocaten
We hebben veel ervaring met onderzoeken naar de feiten of de integriteit van medewerkers. Op basis hiervan hebben we een eigen protocol opgesteld. Onze onderzoeksmethode en het protocol hebben zich bewezen tijdens geschillen over rechtspositionele maatregelen tegen medewerkers.