Flexibele arbeid in het onderwijs
De flexibele schil in de onderwijssector groeit. De diversiteit aan flexibele arbeidscontracten op scholen en onderwijsinstellingen is groot. Denk daarbij aan tijdelijke contracten, detachering, uitzenden, payrolling, zzp-constructies, vervangingspools of hybride docenten.
Vrijwel elke schoolinstelling maakt gebruik van flexibele arbeidsrelaties
Werkgevers zetten flexibele arbeid om verschillende redenen in, maar altijd met het oog op het realiseren van de organisatiedoelen en in het belang van de leerlingen of studenten. Voor werknemers geldt veelal dat flexibele arbeid aansluit bij de wens (meer) vrijheid te hebben om keuzes te maken voor wie wordt gewerkt, de inhoud van het werk en de omvang daarvan.
Flexibele arbeidsrelaties roepen veel vragen op
De wet- en regelgeving is omvangrijk en tamelijk gecompliceerd. Welk type dienstverband kan het beste aan een nieuwe werknemer worden aangeboden, en met welke aspecten moet rekening worden gehouden? Welke mogelijkheden zijn er om binnen bestaande arbeidsrelaties flexibiliteit aan te brengen? Kan de werkgever een functie eenzijdig wijzigen? Hoe kan er zo flexibel mogelijk, maar tegelijkertijd met zo min mogelijk risico’s flexibel worden gewerkt? Welke rechten en plichten rusten op de werknemer?
Vraag Capra Advocaten om advies over de invulling van flexibele arbeidsrelaties
Capra Advocaten heeft veel ervaring met de invulling van flexibele arbeidsrelaties bij onderwijsinstellingen. Zo kunnen we u bijvoorbeeld adviseren bij de inzet van hybride docenten. We denken met u mee en staan u bij met deskundig advies of in een juridisch geschil. Neem contact op met onze specialisten.