In dit overzicht van jurisprudentie voor de zorgsector over het tweede kwartaal van 2020 bespreken we weer diverse rechterlijke uitspraken.
Ontslag op staande voet wegens wegnemen van Temazepam (slaapmiddel)?
Een groepsbegeleider bij een GGZ-instelling heeft tien tabletten Temazepam (sterk slaapmiddel) mee haar huis genomen. Naar zijn eigen zeggen was er geen apotheek open en had zijn moeder dringend medicatie nodig. Het daaropvolgende ontslag op staande voet laat de kantonrechter in stand: er gelden strenge interne richtlijnen en de groepsleider heeft onvoldoende openheid van zaken gegeven.
Vertrouwensbreuk na vertrek collega’s wegens niet kunnen samenwerken
Een stichting thuiszorg vraagt ontslag aan voor de coördinator vrijwilligers. Er is namelijk een vertrouwensbreuk ontstaan, als gevolg van en na het vertrek van verschillende collega’s die niet meer met deze coördinator wilden samenwerken. Volgens de rechter is er door de werkgever voldoende gedaan om te proberen dit ten goede te keren (gesprekken, externe adviseur). Wat de coördinator in dit geval echter vooral opbreekt, is dat zij volgens de rechter geen enkel zelfinzicht toont, en de oorzaken van de problemen buiten zichzelf legt.
Wanbeleid bij zorginstelling DeSeizoenen
Op 24 januari 2020 heeft de Ondernemingskamer geoordeeld dat in de periode van begin 2020 tot medio februari 2014 sprake is geweest van wanbeleid in de governance en de besluitvorming van zorginstelling DeSeizoenen. Volgens de Ondernemingskamer is er onder meer sprake geweest van belangenverstrengeling. Met het oordeel benadrukt de Ondernemingskamer nog maar eens het belang van integriteit en good governance.
Geen (her)registratie is grond voor ontslag?
In onze vorige nieuwsbrief besteedden wij aandacht aan een verloskundige en een oncoloog die hun (her)registratie niet op orde hadden. In het geval van de verloskundige bleef het ontslag op staande voet in stand , terwijl het verzoek tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst met de oncoloog onderuit ging. Op 18 februari 2020 heeft ook het Scheidsgerecht Gezondheidszorg geoordeeld over een ontslag op staande voet wegens het niet herregistreren, ditmaal van een kinderarts. Het Scheidsgerecht oordeelt dat het ontslag niet in stand kan blijven, omdat het de (door de kinderarts aangevoerde) omstandigheden ogenschijnlijk niet heeft meegewogen.
Overtreding regeling nevenwerkzaamheden niet óók reden voor ontslag
Betreft een revalidatiearts bij een universitair medisch centrum. Deze arts verrichtte in het verleden nevenwerkzaamheden (zoals het bekleden van een functie in het bedrijf van zijn echtgenote en het oprichten van een BV). Dit is voor de rechter onvoldoende voor ontslag. Overtreding van de nevenwerkzaamheden is namelijk al eerder afgedaan met interne disciplinaire straffen, aldus de rechter. Het verzoek om ontbinding wordt daarom afgewezen.
Contact over dit onderwerp

Onze mensen
Naar contact
Gerelateerd
Pauze webinar Deliveroo arrest 3 april 2023
Pauze webinar Deliveroo arrest 3 april 2023
lees meerVerplichtstelling vertrouwenspersoon
Artikel
lees meerWebinar – Grensoverschrijdend gedrag: het gaat toch mis en nu
Artikel
lees meerWerkgever schendt zorgplicht – aansprakelijk voor schade als gevolg van Covidbesmetting
Artikel
lees meerNieuwe STECR Werkwijzer Arbeidsconflicten: zou iedere werkgever over een Arbeidsconflictenprotocol moeten beschikken?
Artikel
lees meerHELP! Een melding over ongewenst gedrag! Wat nu?
Artikel
lees meerJurisprudentie Zorg – selectie jaaroverzicht 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – december 2022
Artikel
lees meerVereenvoudigde behandeling WIA: eenvoudiger én sneller
Artikel
lees meer