In dit overzicht van jurisprudentie voor de onderwijssector over het tweede kwartaal van 2020 bespreken we weer diverse rechterlijke uitspraken.
Geen transitievergoeding verschuldigd – overgangsrecht WAB
De cao’s binnen de onderwijssector omvatten regelingen voor sociale zekerheid, zoals een regeling voor ziekte en arbeidsongeschiktheid en een bovenwettelijke werkloosheidsregeling. Teneinde onredelijke samenloop van zulke regelingen met de wettelijke transitievergoeding te voorkomen, kende de wet (artikel 7:673b, lid 1 BW) een regeling voor ‘gelijkwaardige voorzieningen’. Dit artikel is per 1 januari 2020 door inwerkingtreding van de Wab (Wet arbeidsmarkt in balans) geschrapt. Het overgangsrecht van de Wab maakt aan de gelijkwaardige voorziening binnen het onderwijs echter niet direct een einde.
In deze editie van de nieuwsbrief besteedt Paula Berends aandacht aan het overgangsrecht van de Wab en aan het begrip ‘gelijkwaardige voorziening’, aan de hand van een interessante uitspraak van het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch van 23 januari 2020. In deze uitspraak heeft het hof geoordeeld dat de voorzieningen in geval van werkloosheid na ontslag op grond van de BWRHBO feitelijk gelijkwaardig zijn aan de transitievergoeding. De werkgever, een Hbo-instelling, was dan ook geen transitievergoeding verschuldigd.
Het gehele artikel van Paula Berends kunt u hier lezen.
Prejudiciële vragen aan Hoge Raad over niet genoten verlof in het VO tijdens zwangerschapsverlof
De discussie over niet genoten verlof tijdens vakantieperioden wegens zwangerschapsverlof wordt in de rechtbanken vrolijk verder gevoerd. Onlangs heeft de kantonrechter Den Haag hierover drie prejudiciële vragen voorgelegd aan de Hoge Raad. Wij houden u uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen over dit onderwerp. Onze collega bespreekt het in dit artikel.
Contact over dit onderwerp

Onze mensen
Naar contact
Gerelateerd
Hoezo een arbeidsconflict? Ik ben ziek.
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – maart 2023
Artikel
lees meerWerkgever schendt zorgplicht – aansprakelijk voor schade als gevolg van Covidbesmetting
Artikel
lees meerVasthouden aan het ‘eigen gelijk’ kan je duur komen te staan.
Artikel
lees meerHoe los je een structureel lerarentekort op?
Artikel
lees meerNiet toegelaten tot MBO-opleiding – nu een klacht, straks bezwaar
Artikel
lees meerNieuwe STECR Werkwijzer Arbeidsconflicten: zou iedere werkgever over een Arbeidsconflictenprotocol moeten beschikken?
Artikel
lees meerJurisprudentie Onderwijs – selectie jaaroverzicht 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – december 2022
Artikel
lees meer