In dit overzicht van jurisprudentie voor de onderwijssector over het derde kwartaal van 2020 bespreken we weer een selectie van rechterlijke uitspraken.
Kantonrechter Amsterdam: tussentijds beëindigen van een tijdelijke urenuitbreiding is niet toegestaan!
In een geschil tussen onderwijsinstelling Esprit en een van haar medewerksters stond de vraag centraal of de tijdelijke urenuitbreiding van de medewerkster van rechtswege was geëindigd. De school vond dat dit zo was, omdat de werkneemster al enige tijd geen werkzaamheden werden opgedragen en wees daarbij op artikel 10.a.2 cao VO 2018-2019 (thans artikel 10.2 cao VO 2020). Partijen waren het erover eens dat hier sprake was van een ontbindende voorwaarde. De werkneemster meende echter dat die ontbindende voorwaarde niet rechtsgeldig was en de kantonrechter gaf haar daarin gelijk. Sterker nog: de kantonrechter oordeelde dat de cao-bepaling nietig is.
Een ontbindende voorwaarde is een voorwaarde die leidt tot het van rechtswege eindigen van een arbeidsovereenkomst, nog voordat de einddatum daarvan is bereikt. Zo’n voorwaarde is in het BW niet terug te vinden en is slechts toegestaan als aan strikte, uit de rechtspraak voortvloeiende, eisen is voldaan. Een belangrijk vereiste is dat geen van partijen invloed mag hebben op het intreden van de voorwaarde en dat was volgens de kantonrechter nu juist wél het geval, want de school kan doorgaans zelf bepalen of zij de werkneemster nog langer taken zal opdragen.
Ontslagrecht versoepeld? Eerste ontbinding op basis van de ‘cumulatiegrond’ een feit!
Ontslag op basis van twee ontslaggronden. Sinds 1 januari 2020 biedt de wet die mogelijkheid, maar uit de rechtspraak is inmiddels wel gebleken dat de rechter deze cumulatiegrond met een zekere terughoudendheid benadert. Op 6 juli 2020 was het eindelijk zover. Voor het eerst werd een arbeidsovereenkomst ontbonden op basis van de cumulatiegrond. Jacobien Frederix-Gianotten licht deze uitspraak toe.
Toename van arbeidsrechtelijke rechtszaken over ambtenaren
In dit blog bespreekt Marien Korevaar vijf recente uitspraken op het gebied van publiek arbeidsrecht. Een aanrader voor wie bij een publiekrechtelijke instelling werkzaam is en/of interesse heeft in de ontwikkelingen in de rechtspraak na de normalisering van het ambtenarenrecht.
Contact over dit onderwerp
Gerelateerd
Tijdelijke urenuitbreidingen in het onderwijs en de ketenregeling
Artikel
lees meerEigenrisicodragen WGA – neem de regie!
Artikel
lees meerRVU-regeling en non-activiteit
Artikel
lees meerEerste Kamer verwerpt initiatiefwetsvoorstel ‘Wet werken waar je wilt’
Artikel
lees meerSchending van privacy – reden voor ontslag?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – augustus 2023
Artikel
lees meerPrivacy-perikelen rondom thuiswerken
Artikel
lees meerVanaf 1 juli 2023: visie werknemer en werkgever verplicht onderdeel van Plan van Aanpak
Artikel
lees meerOpenbreken CAO: (on)mogelijk?
Artikel
lees meer