Alles wat de werkgever zou moeten weten over ziekteverzuim, re-integratie, WIA, Zw en eigenrisicodragerschap
Ziekteverzuim, re-integratie en WIA-trajecten leveren in de praktijk veel vragen op. Hoe kan de werkgever het beste omgaan met een werknemer die zich ziek heeft gemeld en daarna niet meer bereikbaar is? Kan er een vertrekregeling worden getroffen met een werknemer die ziek is? Wat zijn de financiële gevolgen als een werknemer ziek uit dienst gaat? Hoe kan de werkgever voorkomen dat het UWV een loonsanctie oplegt of zorgen dat de loonsanctie wordt beëindigd? Hoe zit het eigenlijk met de verschillende WIA-uitkeringen en de mogelijkheden van ontslag na twee jaar ziekte? Klopt het dat het UWV de Ziektewetuitkering die aan een zieke ex-werknemer wordt betaald, in bepaalde gevallen op de voormalige werkgever kan verhalen? Hoe kan de werkgever dat voorkomen? Wat zijn de voor- en nadelen van het eigenrisicodragerschap voor de WGA en de Ziektewet?
Tijdens de cursus Ziekteverzuim van A tot Z geven wij een antwoord op deze en vele andere vragen die zich in de praktijk kunnen voordoen. Na afloop van de cursus bent u op de hoogte van de actuele regels en rechtspraak en kunt u deze toepassen.
Wat weet u na het volgen van deze cursus?
De docenten leiden u tijdens de cursus door de regels rondom ziekteverzuim en loondoorbetaling, de WIA en de Zw. Ze zullen allereerst stilstaan bij de verplichtingen en de mogelijke hindernissen tijdens het eerste en tweede ziektejaar. Vervolgens komen de systematiek van de WIA en de verschillende uitkeringen vanwege arbeidsongeschiktheid aan bod. Daarna wordt stilgestaan bij het risico van verhaal van ziekengeld en de vraag hoe de werkgever zich daartegen kan wapenen. Enkele voor- en nadelen van het eigenrisicodragerschap voor de WGA en de Ziektewet komen eveneens aan bod. De cursus is als volgt opgebouwd:
- Het eerste en tweede ziektejaar: wat zijn de rechten en plichten van de werknemer en de werkgever? Wat is de rol van de bedrijfsarts en het UWV?
- Na het tweede ziektejaar: welke uitkeringen zijn er? Wat gebeurt er met medewerkers die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn?
- Hoe zit het met een eventueel ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid?
- Wat zijn de financiële gevolgen als een werknemer ziek uit dienst gaat?
- De Ziektewetuitkering en het risico op verhaal.
- Eigenrisicodragerschap WGA en Zw
- Bijzonderheden: de no-risk polis, verslaving en ziekte en andere actualiteiten.
Voor wie?
De cursus is geschikt voor juristen, HRM-medewerkers en P&O adviseurs die werkzaam zijn binnen de overheid, het onderwijs en de zorg
“De cursus is goed georganiseerd en laagdrempelig.”
Juridisch adviseur van een gemeente
Incompany (online) cursus
De cursus is ook incompany zowel op locatie als online mogelijk. U kunt ook met meerdere organisaties gezamenlijk de cursus volgen.
Praktische informatie
- Duur: de cursus duurt twee dagdelen op één dag
- Kosten: de kosten van de incompany cursus zijn € 4.390,- vrij van btw, de kosten van online cursus zijn op aanvraag
- Docenten: de docenten van de cursus zijn Paula Berends-Schellens of Jacobien Frederix-Gianotten van onze vestiging in Den Haag
- Deelnemers: het aantal deelnemers is maximaal 15 (de RIVM-richtlijnen wordt strikt in acht genomen)
Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Monique Jansen van de Capra Academie via 088 – 57 90 001 of per mail, of rechtstreeks met de docenten Paula Berends-Schellens of Jacobien Frederix-Gianotten.
Contact over dit onderwerp

Paula Berends-Schellens
De Capra Academie is geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRBKO). Onze opleidingen voldoen aan de kwaliteitscode en zijn daarom vrijgesteld van btw.
Deelnemers waarderen onze cursussen met een 8,3
Gerelateerd
Cursus Actualiteiten en verdieping WIA
In één middag bijgepraat over de laatste stand van zaken rond de WIA
lees meerCursus Het eerste en tweede ziektejaar en WIA
Na deze cursus weet u de weg binnen de WIA
lees meerCursus Eigenrisicodrager Ziektewet en WGA
De rechten, plichten en voordelen als u eigenrisicodrager bent
lees meer