Naar de kantonrechter voor een disfunctionerende medewerker: van verbeterplan tot succesvolle ontbindingsprocedure. Hoe pakt u dat aan?
Een medewerker die niet goed functioneert is een probleem. Voor zichzelf, de collega’s, het team, de klanten en de leiding. HR wordt vaak gevraagd daarbij te ondersteunen. Over disfunctioneren, of een verbetertraject wordt vaak nog niet gesproken. Liever wordt de medewerker voorgehouden dat er ontwikkelpunten zijn.
Samen met de manager wordt een ontwikkeltraject opgestart. Vaak succesvol, maar er kunnen complicaties optreden. De medewerker kan zich ziekmelden. Het traject kan natuurlijk ook mislukken.
Is dat het geval, dan wil de werkgever doorgaans afscheid nemen. Maar kan dat zo maar? Is het dossier voldoende om afscheid te nemen? Moet na een ontwikkeltraject nog een verbetertraject worden doorlopen? Hoe lang moet een verbetertraject duren? Is gekeken naar herplaatsingsmogelijkheden? En moet eerst geprobeerd worden om in overleg afscheid te nemen voordat de gang naar de kantonrechter wordt gemaakt? En hoe pak je dat aan? Vragen die in deze masterclass worden beantwoord. De docent heeft veel ervaring met het begeleiden van dit soort trajecten, gerechtelijke procedures en het verzorgen van opleidingen.
Tijdens de eendaagse masterclass komen alle facetten van de aanpak van niet goed functioneren aan bod. Van het ultieme verbeterplan tot een succesvolle ontbindingsprocedure bij de kantonrechter. Voor veel overheidswerkgevers is deze – belangrijke – procedure bij de kantonrechter nieuw.
In het interactieve middagdeel staat daarom deze procedure centraal. Hoe verloopt de procedure, welke stukken moet je inbrengen, en hoe overtuig je de rechter? Aan de hand van een casuspositie gaan de deelnemers een compact verzoekschrift opstellen om een fictieve procedure op te starten. Afgesloten wordt met een mini-rechtbank waarin twee deelnemers, die – uiteraard op basis van vrijwilligheid – in de huid van werkgever of werknemer kruipen, het tegen elkaar opnemen.
Aan het einde van de cursus weten de deelnemers hoe een traject met een disfunctionerende medewerker kan verlopen, tot aan de kantonrechter aan toe. Opmerkelijk genoeg zal juist die kennis en ervaring er vaak toe leiden dat partijen uiteindelijk niet bij de kantonrechter uitkomen, omdat het lukt de zaak vroegtijdig op te lossen!
Waaruit bestaat de masterclass?
Ochtend:
- Inleiding: de disfunctionerende medewerker
- Het wettelijk kader: de d-grond
- Het verbeterplan van A tot Z
- Disfunctioneren en ziekte
- De herplaatsingsverplichting
- Opzegtermijn, vergoedingen & uitkeringen
Middag:
- De ontbindingsprocedure
- Opstarten procedure
- Verloop procedure
- Het ontbindingsverzoek
- De zitting
- De uitspraak
- Opstellen ontbindingsverzoek
- Mini-rechtbank: een zitting bij de kantonrechter.
Voor wie?
De masterclass is geschikt voor HRM-adviseurs en P&O-medewerkers werkzaam in het publieke domein.
“Erg veel nuttige informatie in één dag, zeer praktijkgericht en helder uitgelegd.”
P&O-adviseur
Open inschrijving 23 juni 2022
De cursus wordt open inschrijving gegeven op 23 juni 2022 op locatie in Den Haag (verzorgd door Leo Burger).
Incompany cursus (ook online)
De cursus wordt ook incompany gegeven, zowel op locatie als online. Samen met u bespreken we bespreken waar en wanneer u deze cursus wilt volgen. De cursus kunt u ook met meerdere organisaties gezamenlijk volgen.
Praktische informatie
- Duur: de masterclass duurt één dag van 10.00 tot 16.30 uur
- Kosten: de kosten bedragen € 590,– p.p. (vrij van btw)
- Docent: de masterclass wordt verzorgd door Leo Burger, advocaat bij onze vestiging in Den Haag.
- Deelnemers: het aantal deelnemers is maximaal 15 omwille van de interactie
Meer informatie of aanmelden?
Wilt u deelnemen aan de masterclass, dan kunt u gebruik maken van het aanmeldformulier hieronder. Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met opleidingscoördinator Monique Jansen van de Capra Academie via 088 – 57 90 001 of per mail.
Aanmelden voor de masterclasss
Werkt het aanmeldformulier bij u niet goed?
Stuur ons dan een mail en we nemen contact met u op.
Contact over dit onderwerp
De Capra Academie is geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRBKO). Onze opleidingen voldoen aan de kwaliteitscode en zijn daarom vrijgesteld van btw.
Deelnemers waarderen deze masterclass met een 8,6
Gerelateerd
Regels voor het regelen: Masterclass vaststellingsovereenkomsten
In één middag op de hoogte over alles wat u moeten over het sluiten van een vaststellingsovereenkomst
lees meerActualiteiten Publiek Arbeidsrecht
In één middag op de hoogte van de laatste wet- en regeling en de actuele jurisprudentie
lees meerPrivacyvraagstukken voor de HR-praktijk
De AVG concreet gemaakt voor de omgang met persoonsgegevens van personeel
lees meer