Een arts wil zijn vrouw vermoorden. Hij geeft twee drugsverslaafden opdracht haar in brand te steken in hun woning. De vrouw overleeft de aanslag, maar is ernstig verminkt. Hun kinderen en de ouders van het slachtoffer hebben alles zien gebeuren. Zij zijn daardoor getraumatiseerd. Het voorval speelt zich af in de privésfeer. Kan dit de arts ook tuchtrechtelijk worden verweten? Het Centraal Tuchtcollege boog zich onlangs over deze kwestie.
De strafrechtelijke procedure
In het kader van zijn strafrechtelijke vervolging is de arts onderzocht in het Pieter Baan Centrum. De conclusie van het psychologisch en psychiatrisch onderzoek is onder meer dat er bij hem sprake is van een ernstige persoonlijkheidsstoornis, gekenmerkt door borderline, narcistische en antisociale aspecten. Ofschoon de arts enigszins verminderd toerekeningsvatbaar werd geacht, is hij op 8 april 2005 door de strafrechter veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 15 jaar.
De arts gaat weer werken
Tijdens zijn detentie is de arts in staat gesteld zijn kennis op peil te houden en diverse cursussen te volgen. Nog tijdens zijn detentie heeft hij stage kunnen lopen in een (huisartsen)praktijk voor klassieke homeopathie. Per juli 2012 is de arts in het kader van een penitentiair programma, waarin hij in toenemende mate vrijheden kreeg, via een uitzendbureau als basisarts aan het werk gegaan in een verpleeghuis. Ook werd hij toegelaten tot de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde. De arts had geen melding gemaakt van zijn strafrechtelijk verleden, er was niet doorgevraagd naar het ‘gat’ in zijn curriculum vitae en er was niet om afgifte van een Verklaring Omtrent Gedrag gevraagd. Reclassering Nederland had, omdat deze instelling geen verband zag tussen de werkzaamheden als arts binnen zorginstellingen en het delict waarvoor de arts was veroordeeld, positief geadviseerd met betrekking tot deze werkzaamheden. De arts werd tot november 2012 via een elektronische enkelband en daarnaast via tweewekelijkse gesprekken met de reclassering gecontroleerd.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg treedt op
In december 2012 heeft het Ministerie van VWS naar aanleiding van vragen van de pers contact gezocht met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna: de Inspectie). De Inspectie heeft op haar beurt de werkgeefster van de arts benaderd. Dit heeft er toe geleid dat de arts op non-actief is gesteld en uiteindelijk heeft de kantonrechter de arbeidsovereenkomst (voorwaardelijk) ontbonden. Deze beslissing is kort gezegd gebaseerd op een vertrouwensbreuk tussen de arts en zijn werkgeefster omdat hij niet uit eigen beweging open kaart had gespeeld over zijn strafrechtelijk verleden.
De tuchtrechtelijke procedure
Daarnaast heeft de Inspectie met betrekking tot het handelen van de arts een tuchtrechtelijke klacht ingediend. Deze tuchtklacht werd echter door het Regionaal Tuchtcollege niet-ontvankelijk geacht, – dus niet in behandeling genomen -, aangezien het handelen van de arts in de relationele sfeer plaats had gevonden en niet in de hoedanigheid van arts. Handelen dat niet in de hoedanigheid van een beroepsbeoefenaar heeft plaatsgevonden, kan volgens het Regionaal Tuchtcollege niet tuchtrechtelijk worden getoetst aan de tweede tuchtnorm zoals neergelegd in artikel 47, eerste lid onder b van de Wet op de Beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG). Dit artikel bepaalt:
“Degene die in een der in het tweede lid vermelde hoedanigheden in een register ingeschreven staat, is onderworpen aan tuchtrecht ter zake van:
a. (…)
b. enig ander dan onder a bedoeld handelen of nalaten in die hoedanigheid in strijd met het belang van een goede uitoefening van individuele gezondheidszorg.”
Volgens de memorie van toelichting die bij dit artikel hoort, is het in het algemeen niet de bedoeling privégedrag onder tuchtrechtelijke toetsing te brengen (Tweede Kamer, vergaderjaar 1985-1986, 19 522, nr. 3, p. 47). Hieruit blijkt dat bij de invoering van de Wet BIG bewust ervoor is gekozen handelen waarbij de betrokkene niet de hoedanigheid van BIG-geregistreerd beroepsoefenaar heeft, (in het algemeen) niet onder het bereik van het tuchtrecht te brengen. Sinds de invoering van de Wet BIG is het dan ook vaste tuchtrechtelijke jurisprudentie dat een klacht over handelen in de privésfeer tot niet-ontvankelijkheid van de klager leidde, derhalve niet tuchtrechtelijk werd getoetst en niet tot een tuchtrechtelijke maatregel kon leiden.
De Inspectie kon in de beslissing van het Regionaal Tuchtcollege haar niet-ontvankelijk te verklaren in haar klacht, niet berusten. Daarom ging zij hiertegen in hoger beroep bij het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. In deze procedure voerde de Inspectie (in de kern) aan dat het plegen van of het aanzetten tot een levensdelict door een medische beroepsoefenaar, zoals het handelen waarvoor de arts in 2005 is veroordeeld door de strafrechter, niet te verenigen is met diens beroepsuitoefening. Dit handelen kan door de tuchtrechter wel degelijk worden getoetst aan de tweede tuchtnorm zoals neergelegd in artikel 47, eerste lid onder b van de Wet BIG, aldus de Inspectie. Dat het handelen van de arts heeft plaatsgevonden in de privésfeer maakt dit niet anders. Dit handelen getuigt namelijk volgens de Inspectie van een zo ernstig gebrek aan respect voor het leven en de gezondheid van een medemens dat het de hoedanigheid van arts direct raakt.
Saillant detail hierbij is dat de arts twee dagen voor de zitting in 2013 bij het Regionaal Tuchtcollege terechtgestaan heeft voor de meervoudige strafkamer in de rechtbank op verdenking van mishandeling van zijn vriendin en haar moeder. Hiervoor is de arts inmiddels veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur en ten uitvoerlegging van de oorspronkelijke gevangenisstraf voor de duur van 30 dagen.
Het Centraal Tuchtcollege
Het Centraal Tuchtcollege achtte de strekking van het betoog van de Inspectie juist. Hierbij werd overwogen dat het hier gaat om handelen van iemand die de hoedanigheid van arts bezit maar niet in die hoedanigheid handelde, welk handelen met opzet gericht was op het doden van een ander, althans het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Dergelijk gedrag is flagrant in strijd met de algemene zorgplicht die iedereen ten aanzien van het leven en de gezondheid van zijn medemens in acht behoort te nemen. Aan een arts is uit hoofde van diens beroep bij uitstek die zorg toevertrouwd. Het vertrouwen dat de samenleving met het oog daarop in een arts stelt, wordt door dit handelen, dat de waarden van het beroep in de kern raakt, dan ook wezenlijk aangetast. Daarom kan dat handelen niet los worden gezien van de hoedanigheid van arts, ook al vond het niet in de uitoefening van die hoedanigheid plaats. Volgens het Centraal Tuchtcollege is daarom de Inspectie ten onrechte niet-ontvankelijk verklaard. Dit betekende dat alsnog werd overgegaan tot behandeling van de klacht van de Inspectie.
De klacht van de Inspectie dat de arts de tweede tuchtnorm heeft geschonden, werd – gelet op het voorgaande – gegrond verklaard. De Inspectie had daarnaast gevorderd dat aan de arts de maatregel van doorhaling werd opgelegd. Het Centraal Tuchtcollege achtte het opleggen van die maatregel, al of niet voorwaardelijk, in de gegeven omstandigheden echter disproportioneel. Daartoe overwoog het college dat het gewraakte handelen van de arts plaatsvond op 5 juli 2003, dus meer dan twaalf jaar geleden, dat de arts een gevangenisstraf opgelegd heeft gekregen van vijftien jaar welke voor het grootste deel ten uitvoer is gelegd, en dat de arts in de periode van detentie een resocialisatieprogramma gericht op het hervatten van zijn werkzaamheden als (alternatief) arts, heeft gevolgd en op grond daarvan in 2012 als basisarts aan het werk is gegaan. Het Centraal Tuchtcollege legde de arts derhalve geen enkele maatregel op.
Wijziging tweede tuchtnorm
Zoals door de annotator van deze uitspraak, de heer prof. mr. J.H. Hubben, terecht opgemerkt, weegt in de beoordeling van het Centraal Tuchtcollege de ernst van het delict zwaar. Hieruit kan worden geconcludeerd dat het bij tuchtrechtelijke toetsing van handelingen in de privésfeer door een BIG-geregistreerd beroepsbeoefenaar moet gaan om ernstige feiten. Levensdelicten, seksuele delicten en het bezit van kinderporno kunnen daartoe worden gerekend. De rechtspraak zal de grenzen moeten aangeven. Nog beter is het om, conform het advies neergelegd in de Tweede Evaluatie van de Wet BIG opgesteld door J.G. Sijmons e.a., in artikel 47 Wet BIG de woorden “in die hoedanigheid” te schrappen en de tweede tuchtnorm te vervangen door de tekst “enig ander handelen of nalaten in strijd met het belang van een goede individuele gezondheidszorg”. Daarmee komt buiten twijfel dat handelingen in de privésfeer onder omstandigheden tuchtrechtelijk kunnen worden getoetst. De minister van VWS heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat zij deze aanbeveling overneemt.
Toch blijft de beslissing van het Centraal Tuchtcollege wat onbevredigend. Aan de arts wordt immers geen maatregel opgelegd. De vraag rijst dan ook of een maatregel, bijvoorbeeld een voorwaardelijke schorsing, toch niet in de rede had gelegen. Temeer nu de arts in 2013 nog recidiveerde en (wederom) hiervoor strafrechtelijk is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf wegens mishandeling. Zoals door de heer prof. mr. Hubben terecht opgemerkt: zou het belang van de gezondheidszorg niet gediend zijn geweest met een maatregel die erin voorziet dat de arts niet opnieuw aan het werk kan gaan in een instelling voor kwetsbare patiënten zoals bijvoorbeeld geestelijk gestoorde bejaarden of verstandelijk gehandicapten?
Esther van Gaal
Capra Advocaten ‘s-Hertogenbosch
Contact over dit onderwerp
Esther van Gaal
Gerelateerd
- Alle
- Zorg Integriteit
- Integriteit
Jurisprudentie selectie Zorg – november 2024
Artikel
lees meerActieve openbaarmaking komt eraan! Hoe gaan we daarmee om?
Artikel
lees meerSchoolbestuurders actief bij onderwijsadviesbureaus: belangenverstrengeling?
Artikel
lees meerSanctioneren bij niet-integer gedrag: weet u wat u moet doen?
Artikel
lees meerZich gedragen als een goed ambtenaar
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juli 2024
Artikel
lees meerIntegriteit politiek ambtsdragers: heikel onderwerp
Artikel
lees meerSociale veiligheid op de provinciale werkvloer
Artikel
lees meerLunchwebinar: Aandachtspunten grensoverschrijdend gedrag bij Provincies
Lunchwebinar 20 juni 2024
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – mei 2024
Artikel
lees meerLunchwebinar: Grensoverschrijdend gedrag in de zorg
Lunchwebinar 22 april 2024
lees meerBeloofd is beloofd
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – april 2024
Artikel
lees meerGrensoverschrijdend gedrag binnen het ziekenhuis
Artikel
lees meerWangedrag van de ambtenaar
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – maart 2024
Artikel
lees meerOndanks meerdere meldingen forse ontslagvergoeding voor muziekdocent
Artikel
lees meerGrensoverschrijdend gedrag vertonen als medisch specialist = einde oefening. Of toch niet?
Artikel
lees meerEen melding grensoverschrijdend gedrag. En dan?
Artikel
lees meerTraining Arbeidsconflict voor vertrouwenspersonen
Training
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – december 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – oktober 2023
Artikel
lees meerDe klokkenluider van de ‘Amstre dame’
Artikel
lees meerOntslag op staande voet wegens stiekem uitje naar de Efteling
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – augustus 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juli 2023
Artikel
lees meerGrensoverschrijdend gedrag leidt tot ontslag op staande voet
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juni 2023
Artikel
lees meerGeen billijke vergoeding na een beëindiging dienstverband met wederzijds goedvinden
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – mei 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – april 2023
Artikel
lees meerNieuwe Cao Gemeenten en Cao SGO na bekrachtiging principeakkoord 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – maart 2023
Artikel
lees meerVerplichtstelling vertrouwenspersoon
Artikel
lees meerWebinar – Grensoverschrijdend gedrag: het gaat toch mis en nu
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – februari 2023
Artikel
lees meerNa (aangekondigde) stakingen toch akkoord Cao Gemeenten en Cao SGO 2023
Artikel
lees meerHELP! Een melding over ongewenst gedrag! Wat nu?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – januari 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie Zorg – selectie jaaroverzicht 2022
Artikel
lees meerWet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur (tweede tranche)
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – december 2022
Artikel
lees meerWebinar Grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs en de zorg – AvdR
Artikel
lees meerWet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur: nieuwe integriteitsregels en geheimhoudingsregeling
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – november 2022
Artikel
lees meerGrensoverschrijdend gedrag binnen de zorg: wat kunt ú doen?
Artikel
lees meerAanpak Ministerie van OC&W tegen discriminatie en racisme
Artikel
lees meerOntslag werkneemster ROC na publicatie kritisch boek
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – oktober 2022
Artikel
lees meerIntegriteit, niet in beton gegoten, bespreek het!
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – september 2022
Artikel
lees meerAppa-uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid van (ex-bestuurders); een onderschat risico
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – augustus 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juli 2022
Artikel
lees meerGrensoverschrijdend gedrag en ernstige verwijtbaarheid
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juni 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – mei 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – april 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – maart 2022
Artikel
lees meerWat we kunnen leren van de zaak G. tegen Volt
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – februari 2022
Artikel
lees meerHet beroepsgeheim van de bedrijfsarts volgens de tuchtrechter
Artikel
lees meerArtikel in TAR COVID-19, grondrechten, ambtenaarschap en belangenafweging
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – januari 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie Zorg – selectie jaaroverzicht 2021
Artikel
lees meerIntegriteitsschending? Het belang van goed onderzoek
Artikel
lees meerOntslag op staande voet en het belang van onverwijld handelen – AdvR TV
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – december 2021
Artikel
lees meerIntegriteit voor zorginstellingen
Online kennisbijeenkomst 15 februari 2022
lees meerVergewisplicht voor werkgevers in de zorg
Webinar 20 januari 2022
lees meerIntegriteitsgrenzen in de zorg
Artikel
lees meerRisicoanalyse kandidaat-wethouders; stand van zaken wetsvoorstel Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur
Artikel
lees meerZorgvuldig onderzoek en adequate belangenafweging bij ontslag op staande voet leraar
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – november 2021
Artikel
lees meerNoot JAR Geen ontbinding op de e-grond ondanks strafrechtelijke veroordeling voor zware mishandeling van een collega
Artikel
lees meerMeToo versus ook gij
Artikel
lees meerGemeenteraadsverkiezingen 2022 – kandidaat-wethouders: aandacht voor integriteit
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – oktober 2021
Artikel
lees meerBillijke vergoeding van € 370.000 vanwege onzorgvuldig feitenonderzoek
Artikel
lees meerPersoonlijk belang wethouder bij besluit over omgevingsvergunning?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – september 2021
Artikel
lees meerNoot AB Hoger beroep over een kerstcadeau
Artikel
lees meerNoot AB Ontslag brandweerman in verband met lidmaatschap Hells Angels
Artikel
lees meerOnderwijsinstellingen besteden weinig aandacht aan integer gedrag
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – augustus 2021
Artikel
lees meerNoot JAR Openen gevangenisdeuren voor pizzabezorger wel verwijtbaar, maar niet ernstig
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juli 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juni 2021
Artikel
lees meerAltruïsme of ernstig verwijtbaar handelen?
Artikel
lees meerDiefstal en mishandeling ≠ diefstal en/of mishandeling
Artikel
lees meerGastcolumn: Voorkomen is beter dan genezen
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – mei 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – april 2021
Artikel
lees meerOnrechtmatig inzien patiëntendossier? Rechter matigt boete tot € 350.000
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – maart 2021
Artikel
lees meerGrensoverschrijdend gedrag in het onderwijs
Artikel
lees meerIntegriteit: het belang van het gesprek daarover
Artikel
lees meerErnstig verwijtbaar handelen en het recht op een transitievergoeding deel II
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – februari 2021
Artikel
lees meerIntegriteit – Affectieve relatie tussen de gemeentesecretaris en ondergeschikte
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – januari 2021
Artikel
lees meerNut en noodzaak van ambtelijke gedragscodes
Artikel
lees meerWetsvoorstel Wet bevorderen integriteit en functioneren bestuur
Artikel
lees meerFoute foto’s op je privé telefoon: integer of niet?
Artikel
lees meerIntegriteit en geanonimiseerde verklaringen
Artikel
lees meerDe VOG-verklaring als essentieel onderdeel in de totstandkoming van een arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerEen handdruk anno 2020: ontslag op staande voet?
Artikel
lees meerErnstig verwijtbaar handelen en het recht op een transitievergoeding
Artikel
lees meerAandacht voor integriteit in de zorg
Artikel
lees meerWebinars : Integriteit in de zorg
In drie online webinars verdieping over integriteit in de zorg
lees meerToename van arbeidsrechtelijke rechtszaken over ambtenaren
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerIntegriteit op de universiteit
In drie online webinars verdieping over integriteit op de universiteit
lees meerIntegriteit in het onderwijs lastig?
Artikel
lees meerBijzondere eisen voor medewerkers in de zorg: niet alleen in corona-tijd
Artikel
lees meerWerkgevers, controleer uw gedragscode (en sanctiebeleid)!
Artikel
lees meerUpdate Alcohol- en drugstesten: maak werk van ADM-beleid
Artikel
lees meerIntegriteit volgens de civiele rechter
Artikel
lees meerIntegriteit in tijden van corona
Artikel
lees meerHerplaatsingsonderzoek: oud en nieuw
Artikel
lees meerWerkgever vernietigt arbeidsovereenkomst na bedrog psychotherapeut op CV
Artikel
lees meerWetenschappelijke integriteit is een pijler voor betrouwbare wetenschap
Artikel
lees meerDe arbeidsrechtadvocaat als conflictmanager
Artikel
lees meerIntegriteit, oftewel het morele kompas
Artikel
lees meerIntegriteit binnen de zorg
Artikel
lees meerZorgseminar “Welkom arbeidsrecht”
Zorgseminar Wnra in de zorg in Utrecht
lees meerFeitenonderzoeken en privacybescherming
Artikel
lees meerCapra Advocaten neemt Integriteit.nl Training & Advies over
Nieuws
lees meerIntegriteitsanalyse besturen provinciale staten
Nieuws
lees meerIntegriteitsanalyse leden en (hoog)heemraden waterschappen
Nieuws
lees meerMasterclass integriteit en bewustwording voor leidinggevenden in de zorg
Masterclass over integriteit voor leidinggevenden in de zorg
lees meerColumn: Schade ten gevolge van integriteitsonderzoeken
Artikel
lees meerUpdate voorgenomen maatregelen ter versterking van de integriteit van het lokaal bestuur
Artikel
lees meerEerste Kamer neemt voorstel aanpassing Wet BIG aan
Artikel
lees meerUitgesproken: Satudarah
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Zorg 2e kwartaal 2018
Artikel
lees meerOntslag op staande voet zes dagen voor einde van de arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerMag iedere ziekenhuismedewerker het patiëntendossier van Barbie inzien?
Artikel
lees meerUitgesproken: Frans Naerebout
Artikel
lees meerHof: medicijngebruik geen excuus voor vervalsen diploma
Artikel
lees meerRisicoanalyse integriteit kandidaat-wethouders
Artikel
lees meerColumn: Zorgvuldigheidseisen bij feitenonderzoeken
Artikel
lees meerZwijgen is zilver, spreken is goud?
Artikel
lees meerIn beeld: het ontslagrecht na de normalisering
Artikel
lees meerIs onrechtmatige inzage in EPD reden voor ontslag op staande voet?
Artikel
lees meerDe frauderende apotheker en samenloop van rechtsgangen
Artikel
lees meerColumn: Integriteit bij de overheid: een blijvend hot issue
Artikel
lees meerBelangenverstrengeling hoogleraar leidt tot strafontslag
Artikel
lees meerOproep aan schoolbesturen: zet integriteit op de agenda
Artikel
lees meerColumn: Alternatieve feitenonderzoeken?
Artikel
lees meerGovernancecode Zorg 2017: goed bestuur in de zorg
Artikel
lees meerEen vakbekwame zorgcoördinator gaat over de schreef
Artikel
lees meerDe integere zorgbestuurder?
Artikel
lees meerFeitenonderzoeken: geen sinecure
Artikel
lees meerNiet elke fout is een integriteitsschending
Artikel
lees meerEen beetje integer …
Artikel
lees meerRisicoanalyse integriteit Gedeputeerde Staten en dagelijks bestuur waterschappen
Artikel
lees meerOntbinding arbeidsovereenkomst verpleegkundige wegens schending geheimhoudingsplicht!?
Artikel
lees meerHet bewustwordingsgesprek
Artikel
lees meerNetwerkbijeenkomsten ‘het ambt van raadslid’
Artikel
lees meerMisbruik van Suwinet wordt aangepakt
Artikel
lees meerDe gemeenteraadsverkiezingen komen eraan
Artikel
lees meerEen beetje meer integer graag!
Artikel
lees meerLeidt loonbeslag tot strafontslag?
Artikel
lees meerLidmaatschap Hells Angels en Satudara reden voor ontslag?
Artikel
lees meerPubliek/private samenwerking: integriteit in een ander daglicht?
Artikel
lees meerIntegriteit overkomt je
Artikel
lees meerDe voorbeeldfunctie van de bestuurder
Artikel
lees meerIntegriteit, een blijvend actueel onderwerp
Artikel
lees meerOntzeggen afscheidsreceptie na ontslag is Awb-besluit
Artikel
lees meerKlokkenluiden of onrechtmatig lekken
Artikel
lees meer