Onder de titel ‘Zorgvuldigheidseisen bij feitenonderzoeken’ schreef ik op 9 januari 2018 in Capra Concreet over twee uitspraken van de Raad van Discipline in het ressort Amsterdam, daterende van 18 december 2017, beide betrekking hebbend op de toetsing door de Raad van een feitenonderzoek dat was uitgevoerd door een gerenommeerd advocatenkantoor namens de NS inzake een Limburgse aanbestedingsprocedure.
Ook nadien is er het nodige te doen geweest rond integriteits- en andere feitenonderzoeken, onder meer wat betreft aansprakelijkheid voor gemaakte fouten. Opvallend in dit verband is een uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland d.d. 22 augustus 2018, betrekking hebbend op de aansprakelijkstelling door een voormalige ambtenaar van een onderzoeksbureau dat met enige regelmaat integriteitsonderzoeken bij gemeenten uitvoert. De claim strandde bij gebreke van een causaal verband tussen de geleden schade en het optreden van het onderzoeksbureau. Wat was er aan de hand?
Toetsing door de tuchtrechter
De raad van de gemeente X had opdracht gegeven aan het bureau tot het instellen van een onderzoek naar mogelijke tekortkomingen in het professioneel handelen van de toenmalige burgemeester, de integriteit van de ambtelijke organisatie en de effectiviteit van de Klokkenluidersregeling. Dit leidde tot een rapport, waarin onder meer werd ingegaan op het handelen en nalaten van de betreffende ambtenaar, die de functie bekleedde van clustermanager Dienstverlening. Naar aanleiding van het rapport ontstond een discussie in de gemeenteraad, waarin het college werd opgeroepen af te treden en gesteld werd dat college en management hadden gefaald. Voorts werd gesteld dat enkele managers waren meegegaan in het af te keuren gedrag van de burgemeester, zoals vastgesteld door het onderzoeksbureau. Vervolgens is aan de betrokken ambtenaar buitengewoon verlof verleend en daarna is met hem een vaststellingsovereenkomst overeengekomen, strekkende tot beëindiging van het dienstverband. Hij diende een klacht in bij de Accountantskamer over het optreden van het onderzoeksbureau. De klacht werd ten dele gegrond verklaard, omdat de onderzoeker het volgende werd verweten:
- het niet tijdig en volledig informeren van klager omtrent het gegeven dat ook zijn functioneren, handelen en nalaten in de te onderzoeken dossiers voorwerp van aandacht zouden (kunnen) zijn en dat daaraan een kwalificatie zou (kunnen) worden gegeven;
- het ontbreken in de uitgebrachte rapportage van een heldere, omlijnde omschrijving van de opdracht;
- het ten onrechte aanmerken van tien feitelijke vragen aan klager als het toepassen van wederhoor en
- het niet blijken van een deugdelijke grondslag voor twee van de vier kritische beoordelingen van het handelen en nalaten van klager.
Aansprakelijkstelling
Het oordeel van de Accountantskamer dateerde van 14 mei 2012. Nadien heeft op 18 december 2014 het College van Beroep voor het Bedrijfsleven over de kwestie uitspraak gedaan en het hoger beroep tegen de uitspraak van de Accountantskamer ongegrond verklaard. Dit leidde vervolgens tot een civielrechtelijke actie tegen het onderzoeksbureau uit hoofde van onrechtmatige daad. Deze actie heeft geresulteerd in een uitspraak van de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland d.d. 9 september 2015, een arrest van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden d.d. 13 december 2016 en de hier bedoelde uitspraak van 22 augustus 2018. In de laatste zaak werd een bedrag aan schadevergoeding gevorderd van € 832.557,00 en rectificatie. De vorderingen werden door de rechtbank afgewezen. Getoetst werd aan de norm van artikel 7:401 BW, namelijk aan het criterium of het onderzoeksbureau als een goed opdrachtnemer had gehandeld. Bepalend voor de vraag of het bureau was tekortgeschoten in de zorgplicht, was of het had gehandeld zoals van een redelijk handelend en redelijk bekwaam onderzoeksbureau mag worden verwacht.
Bovendien werd getoetst of onrechtmatig was gehandeld, in het kader waarvan de rechtbank aandacht besteedde aan het spanningsveld tussen het grondwettelijk en verdragsrechtelijk verankerde recht op vrijheid van meningsuiting en het door artikel 6:162 BW beschermde recht van de betrokkene om niet te worden blootgesteld aan uitingen die, door daarin geuite ongefundeerde of lichtvaardige verdachtmaking, inbreuk maken op zijn eer en goede naam respectievelijk op zijn recht op bescherming daarvan. Het ging hier om de uitlatingen die waren gedaan door het onderzoeksbureau. Of deze onrechtmatig waren, was afhankelijk van alle omstandigheden van het geval, waarbij onder meer relevant werd geacht de aard en het doel van de uitlatingen, de ernst van de te verwachten gevolgen voor degene op wie die uitlatingen betrekking hadden, de ernst van de (vermeende) misstand, de mate waarin de uitlatingen ten tijde van de publicatie steun vonden in het toen beschikbare feitenmateriaal, de totstandkoming en inkleding van de uitlatingen, alsmede het gezag van de bron en de maatschappelijke positie van de betrokken persoon.
Causaal verband
Een en ander sluit aan bij de jurisprudentie ter zake. De rechtbank kwam echter aan inhoudelijke toetsing niet eens toe, omdat geoordeeld werd dat geen sprake was van een causaal verband tussen de gewraakte uitlatingen van de onderzoeker in het rapport en de gevorderde schade. De rechtbank oordeelde dat niet was komen vast te staan dat het onderzoeksrapport (voldoende) dwingend had geleid tot het vertrek van de betrokkene. De causale keten was begonnen met het onderzoeksrapport. Dit rapport was uitgebracht aan de raad. Het leidde vervolgens tot het vertrek van het voltallige college van burgemeester en wethouders. Uit de beraadslagingen van de raad bleek dat de raad aandrong op vervanging van de complete ambtelijke top. Daarbij speelde echter ook mee dat het draagvlak voor behoud van de positie van betrokkene sowieso al weg was, zoals hij ook zelf had geconstateerd, dat sprake was van een ingrijpende wijziging van de organisatiestructuur ten gevolge waarvan de functie van clustermanager verviel en dat ook de andere clustermanagers uiteindelijk waren vertrokken. Handhaving van betrokkene in de functie van clustermanager lag dus niet meer in de rede. Voorts werd overwogen dat de gemeente zich op het standpunt had gesteld dat een nader onderzoek nodig was naar aanleiding van het door de onderzoeker uitgebrachte rapport, alvorens ontslag kon worden verleend aan betrokkene. Dat nader onderzoek zou dan de basis moeten opleveren voor hetzij een ongeschiktheidsontslag, hetzij een strafontslag. Met andere woorden, de gemeente zelf twijfelde eraan of het rapport van het onderzoeksbureau voldoende basis kon zijn voor een gedwongen vertrek van betrokkene. Overigens had betrokkene zelf ook aangedrongen op een nader feitenonderzoek. Uiteindelijk is het echter niet zover gekomen, omdat hij vrijwillig heeft meegewerkt aan de totstandkoming van een vaststellingsovereenkomst. Dat laatste leidde nog tot een andere rechterlijke uitspraak, namelijk CRvB 20 juni 2018, waarin de Raad oordeelde dat betrokkene verwijtbaar werkloos was geworden. Ook in die zaak had de Raad geconcludeerd dat het rapport van de onderzoeker onvoldoende basis vormde voor een strafontslag.
De rechtbank overwoog dan ook dat sprake was van een te ver verwijderd verband tussen het onderzoeksrapport en de gevorderde schade. Betrokkene had immers, ondanks de ook bij hem bestaande wetenschap met betrekking tot de betekenis van het onderzoeksrapport, meegewerkt aan een vaststellingsovereenkomst. Aldus werd de integrale vordering afgewezen.
Kostenverhaal
De uitspraak is met name interessant vanwege de toetsingsnormen die de rechtbank hanteert en de gememoreerde zorgvuldigheidsnormen die de Accountantskamer heeft gehanteerd en die werden onderschreven door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Wat het causaal verband betreft: daarover is in de afgelopen periode meer te doen geweest. Zie in dit verband CRvB 15 februari 2018, en mijn annotatie in de TAR daarbij (TAR 2018/35), betrekking hebbend op het verhaal van onderzoekskosten op een ambtenaar. In de betreffende casus was het causaal verband aan de orde tussen de kosten die waren verbonden aan een integriteitsonderzoek en het onrechtmatig handelen van een ambtenaar, dat uiteindelijk leidde tot strafontslag. Op basis van een tamelijk summiere motivering oordeelde de Raad in die zaak dat geen causaal verband bestond tussen het onrechtmatig handelen van de ambtenaar en de kosten van het fraudeonderzoek. Een andere casus, met een ander juridisch kader, maar met dezelfde uitkomst.
Aangezien Capra Advocaten regelmatig betrokken is bij integriteits- en andere feitenonderzoeken, hetzij als procesbegeleider, hetzij als onderzoeker, zullen wij vanzelfsprekend de ontwikkelingen op dit terrein en de jurisprudentie ter zake kritisch blijven volgen. We houden u op de hoogte.
Contact over dit onderwerp

Jan Blanken
Gerelateerd
- All
- Zorg Integriteit
- Integriteit
- Overheid Integriteit
- Onderwijs Integriteit
- Feitenonderzoek
Jurisprudentie selectie Zorg – april 2025
Artikel
read moreCapra Podcast 3: Het ambtenaren-ontslagrecht
Artikel
read moreDe impact van integriteitskwesties op de cultuur in een onderwijsorganisatie
Artikel
read moreIntegriteit en privacy in de zorgsector
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – maart 2025
Artikel
read moreCapra Podcast 2: Een blik op de vrijheid van meningsuiting voor medewerkers in de publieke sector
Artikel
read more“Houd nou je bakkes!”: hoe onderlinge omgangsvormen kunnen leiden tot klachten en een verstoorde arbeidsrelatie
Artikel
read moreEen integriteitsanalyse voor bestuurders: relevant voor het onderwijs?
Artikel
read moreOnline grensoverschrijdend gedrag is een groeiende uitdaging
Artikel
read moreOrthopedisch chirurg hoeft niet ‘hypercorrect’ te communiceren tijdens OK
Artikel
read moreAppelleren is riskeren: waarom een goed dossier belangrijk is
Artikel
read moreFeitenonderzoek naar integriteit in de zorg: lessen uit de jurisprudentie
Artikel
read moreGrensoverschrijdend gedrag en de billijke vergoeding
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – november 2024
Artikel
read moreActieve openbaarmaking komt eraan! Hoe gaan we daarmee om?
Artikel
read moreDe arbeidsrechtelijke worsteling met diversiteit
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – september 2024
Artikel
read moreSchoolbestuurders actief bij onderwijsadviesbureaus: belangenverstrengeling?
Artikel
read moreSanctioneren bij niet-integer gedrag: weet u wat u moet doen?
Artikel
read moreZich gedragen als een goed ambtenaar
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – juli 2024
Artikel
read moreIntegriteit politiek ambtsdragers: heikel onderwerp
Artikel
read moreSociale veiligheid op de provinciale werkvloer
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – mei 2024
Artikel
read moreLunchwebinar: Aandachtspunten grensoverschrijdend gedrag bij Provincies
Lunchwebinar 20 juni 2024
read moreJurisprudentie selectie Zorg – mei 2024
Artikel
read moreLunchwebinar: Grensoverschrijdend gedrag in de zorg
Lunchwebinar 22 april 2024
read moreBeloofd is beloofd
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – april 2024
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – april 2024
Artikel
read moreGrensoverschrijdend gedrag binnen het ziekenhuis
Artikel
read moreWangedrag van de ambtenaar
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – maart 2024
Artikel
read moreOndanks meerdere meldingen forse ontslagvergoeding voor muziekdocent
Artikel
read moreGrensoverschrijdend gedrag vertonen als medisch specialist = einde oefening. Of toch niet?
Artikel
read moreEen melding grensoverschrijdend gedrag. En dan?
Artikel
read moreTraining Arbeidsconflict voor vertrouwenspersonen
Training
read moreJurisprudentie selectie Zorg – december 2023
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – december 2023
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – oktober 2023
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – augustus 2023
Artikel
read moreDe klokkenluider van de ‘Amstre dame’
Artikel
read moreOntslag op staande voet wegens stiekem uitje naar de Efteling
Artikel
read moreSchending van privacy – reden voor ontslag?
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – augustus 2023
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – augustus 2023
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – juli 2023
Artikel
read moreGrensoverschrijdend gedrag leidt tot ontslag op staande voet
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – juni 2023
Artikel
read moreGeen billijke vergoeding na een beëindiging dienstverband met wederzijds goedvinden
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – mei 2023
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – mei 2023
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – april 2023
Artikel
read moreNieuwe Cao Gemeenten en Cao SGO na bekrachtiging principeakkoord 2023
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – maart 2023
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – maart 2023
Artikel
read moreVerplichtstelling vertrouwenspersoon
Artikel
read moreWebinar – Grensoverschrijdend gedrag: het gaat toch mis en nu
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – februari 2023
Artikel
read moreNa (aangekondigde) stakingen toch akkoord Cao Gemeenten en Cao SGO 2023
Artikel
read moreHELP! Een melding over ongewenst gedrag! Wat nu?
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – januari 2023
Artikel
read moreJurisprudentie Zorg – selectie jaaroverzicht 2022
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – januari 2023
Artikel
read moreJurisprudentie Onderwijs – selectie jaaroverzicht 2022
Artikel
read moreStakende werknemers en ambtenaren. Hoe ga je hier als werkgever mee om?
Artikel
read moreJurisprudentie Overheid – selectie jaaroverzicht 2022
Artikel
read moreWet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur (tweede tranche)
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – december 2022
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – december 2022
Artikel
read moreWebinar Grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs en de zorg – AvdR
Artikel
read moreWet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur: nieuwe integriteitsregels en geheimhoudingsregeling
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – november 2022
Artikel
read moreGrensoverschrijdend gedrag binnen de zorg: wat kunt ú doen?
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – november 2022
Artikel
read moreAanpak Ministerie van OC&W tegen discriminatie en racisme
Artikel
read moreOntslag werkneemster ROC na publicatie kritisch boek
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – oktober 2022
Artikel
read moreIntegriteit, niet in beton gegoten, bespreek het!
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – september 2022
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – september 2022
Artikel
read moreAppa-uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid van (ex-bestuurders); een onderschat risico
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – augustus 2022
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – juli 2022
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – juli 2022
Artikel
read moreGrensoverschrijdend gedrag en ernstige verwijtbaarheid
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – juni 2022
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – mei 2022
Artikel
read moreLunchwebinars: ongewenste omgangsvormen in het onderwijs
Drie korte webinars van 15 minuten over het onderwerp ‘ongewenste omgangsvormen in het onderwijs
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – mei 2022
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – april 2022
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – maart 2022
Artikel
read moreWat we kunnen leren van de zaak G. tegen Volt
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – maart 2022
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – februari 2022
Artikel
read moreHet beroepsgeheim van de bedrijfsarts volgens de tuchtrechter
Artikel
read moreArtikel in TAR COVID-19, grondrechten, ambtenaarschap en belangenafweging
Artikel
read moreJurisprudentie Overheid – selectie jaaroverzicht 2021
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – januari 2022
Artikel
read moreJurisprudentie Zorg – selectie jaaroverzicht 2021
Artikel
read moreIntegriteitsschending? Het belang van goed onderzoek
Artikel
read moreOntslag op staande voet en het belang van onverwijld handelen – AdvR TV
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – december 2021
Artikel
read moreIntegriteit voor zorginstellingen
Online kennisbijeenkomst 15 februari 2022
read moreVergewisplicht voor werkgevers in de zorg
Webinar 20 januari 2022
read moreIntegriteitsgrenzen in de zorg
Artikel
read moreRisicoanalyse kandidaat-wethouders; stand van zaken wetsvoorstel Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – december 2021
Artikel
read moreZorgvuldig onderzoek en adequate belangenafweging bij ontslag op staande voet leraar
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – november 2021
Artikel
read moreNoot JAR Geen ontbinding op de e-grond ondanks strafrechtelijke veroordeling voor zware mishandeling van een collega
Artikel
read moreMeToo versus ook gij
Artikel
read moreGemeenteraadsverkiezingen 2022 – kandidaat-wethouders: aandacht voor integriteit
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – oktober 2021
Artikel
read moreBillijke vergoeding van € 370.000 vanwege onzorgvuldig feitenonderzoek
Artikel
read morePersoonlijk belang wethouder bij besluit over omgevingsvergunning?
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – september 2021
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – september 2021
Artikel
read moreNoot AB Hoger beroep over een kerstcadeau
Artikel
read moreNoot AB Ontslag brandweerman in verband met lidmaatschap Hells Angels
Artikel
read moreOnderwijsinstellingen besteden weinig aandacht aan integer gedrag
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – augustus 2021
Artikel
read moreNoot JAR Openen gevangenisdeuren voor pizzabezorger wel verwijtbaar, maar niet ernstig
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – juli 2021
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – juni 2021
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – juni 2021
Artikel
read moreAltruïsme of ernstig verwijtbaar handelen?
Artikel
read moreDiefstal en mishandeling ≠ diefstal en/of mishandeling
Artikel
read moreGastcolumn: Voorkomen is beter dan genezen
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – mei 2021
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – april 2021
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – maart en april 2021
Artikel
read moreOnrechtmatig inzien patiëntendossier? Rechter matigt boete tot € 350.000
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – maart 2021
Artikel
read moreGrensoverschrijdend gedrag in het onderwijs
Artikel
read moreIntegriteit: het belang van het gesprek daarover
Artikel
read moreErnstig verwijtbaar handelen en het recht op een transitievergoeding deel II
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – februari 2021
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – januari en februari 2021
Artikel
read moreIntegriteit – Affectieve relatie tussen de gemeentesecretaris en ondergeschikte
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – januari 2021
Artikel
read moreNut en noodzaak van ambtelijke gedragscodes
Artikel
read moreAmbtenaar die herhaaldelijk liegt over afreizen naar een land met code oranje handelt ernstig verwijtbaar
Artikel
read moreWetsvoorstel Wet bevorderen integriteit en functioneren bestuur
Artikel
read moreFoute foto’s op je privé telefoon: integer of niet?
Artikel
read moreIntegriteit en geanonimiseerde verklaringen
Artikel
read moreDe VOG-verklaring als essentieel onderdeel in de totstandkoming van een arbeidsovereenkomst
Artikel
read moreEen handdruk anno 2020: ontslag op staande voet?
Artikel
read moreErnstig verwijtbaar handelen en het recht op een transitievergoeding
Artikel
read moreAandacht voor integriteit in de zorg
Artikel
read moreWebinars : Integriteit in de zorg
In drie online webinars verdieping over integriteit in de zorg
read moreToename van arbeidsrechtelijke rechtszaken over ambtenaren
Blog Publiek Arbeidsrecht
read moreIntegriteit op de universiteit
In drie online webinars verdieping over integriteit op de universiteit
read moreIntegriteit in het onderwijs lastig?
Artikel
read moreBijzondere eisen voor medewerkers in de zorg: niet alleen in corona-tijd
Artikel
read moreSchorsing leerkracht tijdens onderzoek toegestaan?
Artikel
read moreNiet ieder informatieverzoek is een Wob-verzoek!
Artikel
read moreWerkgevers, controleer uw gedragscode (en sanctiebeleid)!
Artikel
read moreUpdate Alcohol- en drugstesten: maak werk van ADM-beleid
Artikel
read moreIntegriteit volgens de civiele rechter
Artikel
read moreIntegriteit in tijden van corona
Artikel
read moreHerplaatsingsonderzoek: oud en nieuw
Artikel
read moreWerkgever vernietigt arbeidsovereenkomst na bedrog psychotherapeut op CV
Artikel
read moreWetenschappelijke integriteit is een pijler voor betrouwbare wetenschap
Artikel
read moreDe arbeidsrechtadvocaat als conflictmanager
Artikel
read moreIntegriteit, oftewel het morele kompas
Artikel
read moreIntegriteit binnen de zorg
Artikel
read moreZorgseminar “Welkom arbeidsrecht”
Zorgseminar Wnra in de zorg in Utrecht
read moreFeitenonderzoeken en privacybescherming
Artikel
read moreCapra Advocaten neemt Integriteit.nl Training & Advies over
Nieuws
read moreSelectie Jurisprudentie Onderwijs 2e kwartaal 2019
Artikel
read moreIntegriteitsanalyse besturen provinciale staten
Nieuws
read moreIntegriteitsanalyse leden en (hoog)heemraden waterschappen
Nieuws
read moreSelectie Jurisprudentie Onderwijs 4e kwartaal 2018
Artikel
read moreMasterclass integriteit en bewustwording voor leidinggevenden in de zorg
Masterclass over integriteit voor leidinggevenden in de zorg
read moreOver de Wnra, de (concept)cao gemeenten en diefstal
Artikel
read moreColumn: Schade ten gevolge van integriteitsonderzoeken
Artikel
read moreUpdate voorgenomen maatregelen ter versterking van de integriteit van het lokaal bestuur
Artikel
read moreVier actuele uitspraken voor de sector Onderwijs
Artikel
read moreEerste Kamer neemt voorstel aanpassing Wet BIG aan
Artikel
read moreSelectie Jurisprudentie Onderwijs 3e kwartaal 2018
Artikel
read moreUitgesproken: Satudarah
Artikel
read moreSelectie Jurisprudentie Zorg 2e kwartaal 2018
Artikel
read moreOntslag op staande voet zes dagen voor einde van de arbeidsovereenkomst
Artikel
read moreSelectie Jurisprudentie Onderwijs 2e kwartaal 2018
Artikel
read moreEen veilige schoolomgeving? Twee uitspraken
Artikel
read moreMag iedere ziekenhuismedewerker het patiëntendossier van Barbie inzien?
Artikel
read moreSelectie Jurisprudentie Onderwijs 1e kwartaal 2018
Artikel
read moreGelden voor onderwijswerkgevers zwaardere eisen als het gaat om duidelijk, consequent en controleerbaar handelen?
Artikel
read moreUitgesproken: Frans Naerebout
Artikel
read moreHof: medicijngebruik geen excuus voor vervalsen diploma
Artikel
read moreRisicoanalyse integriteit kandidaat-wethouders
Artikel
read moreColumn: Zorgvuldigheidseisen bij feitenonderzoeken
Artikel
read moreSelectie Jurisprudentie Onderwijs 4e kwartaal 2017
Artikel
read moreZwijgen is zilver, spreken is goud?
Artikel
read moreSelectie Jurisprudentie Onderwijs 3e kwartaal 2017
Artikel
read moreIn beeld: het ontslagrecht na de normalisering
Artikel
read moreGastcolumn: Bewijsvoering en opbouw dossier cruciaal bij ontslag
Artikel
read moreIs onrechtmatige inzage in EPD reden voor ontslag op staande voet?
Artikel
read moreDe frauderende apotheker en samenloop van rechtsgangen
Artikel
read moreColumn: Integriteit bij de overheid: een blijvend hot issue
Artikel
read moreBelangenverstrengeling hoogleraar leidt tot strafontslag
Artikel
read moreOproep aan schoolbesturen: zet integriteit op de agenda
Artikel
read moreColumn: Alternatieve feitenonderzoeken?
Artikel
read moreGovernancecode Zorg 2017: goed bestuur in de zorg
Artikel
read moreEen vakbekwame zorgcoördinator gaat over de schreef
Artikel
read moreDe integere zorgbestuurder?
Artikel
read moreCapra Advocaten aanwezig bij CKC-congres HRM en het onderwijs 2016
Nieuws
read moreFeitenonderzoeken: geen sinecure
Artikel
read moreNiet elke fout is een integriteitsschending
Artikel
read moreEen beetje integer …
Artikel
read moreRisicoanalyse integriteit Gedeputeerde Staten en dagelijks bestuur waterschappen
Artikel
read moreOntbinding arbeidsovereenkomst verpleegkundige wegens schending geheimhoudingsplicht!?
Artikel
read moreDe WWZ: de rol van de vakbonden en het “tailored fit-arbeidsrecht”
Artikel
read moreHet bewustwordingsgesprek
Artikel
read moreNetwerkbijeenkomsten ‘het ambt van raadslid’
Artikel
read moreMisbruik van Suwinet wordt aangepakt
Artikel
read moreDe gemeenteraadsverkiezingen komen eraan
Artikel
read moreEen beetje meer integer graag!
Artikel
read moreLeidt loonbeslag tot strafontslag?
Artikel
read moreLidmaatschap Hells Angels en Satudara reden voor ontslag?
Artikel
read morePubliek/private samenwerking: integriteit in een ander daglicht?
Artikel
read moreOnrechtmatig verkregen bewijs
Artikel
read moreIntegriteit overkomt je
Artikel
read moreDe voorbeeldfunctie van de bestuurder
Artikel
read moreIntegriteit, een blijvend actueel onderwerp
Artikel
read moreSturen in interne verhoudingen niet voor bezwaar en beroep vatbaar
Artikel
read moreOntzeggen afscheidsreceptie na ontslag is Awb-besluit
Artikel
read moreHeimelijk cameratoezicht
Artikel
read moreKlokkenluiden of onrechtmatig lekken
Artikel
read moreVerbod op verrichten nevenfunctie
Artikel
read more