Binnen zorginstellingen zijn ontzettend veel zeer privacygevoelige gegevens voorhanden. Voor de patiënten is het natuurlijk erg belangrijk dat zij erop kunnen vertrouwen dat de medewerkers van de zorginstelling uiterst zorgvuldig met deze gegevens omgaan. De praktijk leert echter dat dit niet altijd gebeurt. Voor het derde jaar op rij verscheen er in de zomer een uitspraak over een medewerker in de zorg aan wie ontslag op staande voet is verleend wegens het ten onrechte inzien van medische gegevens. Is er een lijn te ontdekken in deze uitspraken?
2015: ontslag op staande voet houdt stand
In mei 2015 werd een polikliniekassistente van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) te Amsterdam op staande voet ontslagen wegens het inzien van het medisch dossier van een patiënt. De kwestie was aan het rollen gebracht doordat het OLVG een klacht ontving van een patiënt die erover klaagde dat zijn halfzus, de betreffende polikliniekassistente, zonder gerechtvaardigde grond zijn dossier had ingezien. Het ziekenhuis liet de klacht onderzoeken en daaruit bleek dat de assistente op twee dagen in totaal dertien keer het medisch dossier van haar halfbroer had geraadpleegd.
Als een medewerker van het OLVG een patiënt in het systeem opzoekt, verschijnt er telkens een ‘pop-up’ met de vraag of er een behandel- of administratieve relatie bestaat, welke vraag bevestigend moet worden beantwoord voordat het dossier verder kan worden bekeken. De assistente had deze vraag telkens met ‘ja’ beantwoord, zonder dat er een behandel- of administratieve relatie bestond.
Toen zij hiermee werd geconfronteerd, ontkende zij aanvankelijk het dossier te hebben ingezien. Nadat men haar de onderzoeksresultaten had laten zien, vertelde zij ‘dat dit wel vaker gebeurt wanneer iemand aan haar vraagt te kijken in een dossier’. Zij vertelde ook dat zij wist dat dit eigenlijk niet is toegestaan. Daarop is zij op staande voet ontslagen.
In kort geding stelde de assistente dat haar halfbroer drugsverslaafd is, veel schade in de familie had aangericht, haar herhaaldelijk aan de balie had bedreigd en dat zij hem daarom had gevraagd om over te stappen naar een ander ziekenhuis. Daarom zou zij zijn dossier hebben moeten inzien. De rechter vond dit verweer niet geloofwaardig. Hij geloofde evenmin dat sprake was van een complot. Omdat de assistente zijns inziens onbevoegd medische gegevens had geraadpleegd. en daarover geen openheid van zaken had gegeven, vond de rechter dat zij terecht op staande voet was ontslagen.
2016: ontslag op staande voet houdt geen stand
In juli 2016 moest het Gerechtshof Den Haag oordelen over het ontslag op staande voet van een gespecialiseerd dialyseverpleegkundige die werkzaam was geweest bij het Maasstad Ziekenhuis. In dit geval was de zaak aan het rollen gebracht door een anoniem e-mailbericht. Hierin werd gesteld dat de betreffende medewerker zonder toestemming in het medisch dossier van een patiënt had gekeken, dat hij informatie uit het dossier met derden had gedeeld en dat daardoor bij die derden bekend was geworden dat de betreffende patiënt was overleden aan aids.
Onderzoek wees uit dat de dialyseverpleegkundige twintig keer in het dossier had gekeken, terwijl van een behandelrelatie geen sprake was. Geconfronteerd met deze bevindingen, gaf hij toe oneigenlijke inzage te hebben gehad en de aldus verkregen informatie te hebben gedeeld. Daarop werd hij op staande voet ontslagen.
Volgens de kantonrechter had de verpleegkundige weliswaar een fout gemaakt, maar had die fout, gelet op alle omstandigheden, niet mogen worden bestraft met een ontslag op staande voet. Daarop stelde het ziekenhuis hoger beroep in. Het Hof oordeelde vervolgens allereerst dat de medewerker ernstig verwijtbaar had gehandeld door twintig keer, zonder medeweten en toestemming van de behandelend arts, het elektronisch patiënten dossier (EPD) in te zien. Het Hof toonde zich hierbij niet gevoelig voor het verweer van de verpleegkundige dat hij niet van de (strenge) norm van het ziekenhuis op de hoogte was. Als ervaren BIG geregistreerd verpleegkundige had hij volgens het Hof ook zonder die norm beter moeten weten. Toch hield het ontslag op staande voet geen stand. Omdat de medewerker al twaalf jaar in dienst was, hij zijn werk altijd goed had gedaan, hij gelet op zijn leeftijd (56 jaar) moeilijk een nieuwe baan zou kunnen vinden en het ziekenhuis zijn medewerkers niet had laten weten dat het onbevoegd inzien van een EPD zonder meer ontslag op staande voet tot gevolg zou hebben, vond het Hof die maatregel te zwaar. De arbeidsovereenkomst werd wel ontbonden, waarbij het Hof bepaalde dat de medewerker geen aanspraak kon maken op een transitievergoeding. Het ziekenhuis moest daardoor een aantal maanden achterstallig loon betalen, maar het einde van het dienstverband was een feit.
2017: ontslag op staande voet houdt stand
Op 6 juni 2017 heeft de Rechtbank Noord-Holland, in een vergelijkbare kwestie, de vraag beantwoord of een medewerker die op staande voet door het Algemeen Ziekenhuis Westfriesgasthuis was ontslagen, aanspraak kon maken op een transitievergoeding en een bijkomende (‘billijke’) vergoeding. Ditmaal betrof het een afdelingssecretaresse oncologie. Een aantal jaren geleden had zij een officiële waarschuwing gehad vanwege het onterecht inzien van patiëntgegevens. Haar was toen ook een training aangeboden die zag op het gebruik van het ziekenhuisinformatiesysteem en de rechten en plichten die hieruit voortvloeien. Toch was de secretaresse na verloop van tijd weer de fout in gegaan.
De rechter stelde vast dat de medewerkster het dossier had geraadpleegd zonder dat sprake was van een behandelrelatie en een noodzaak voor raadpleging, terwijl zij bekend was met het strikte beleid dat het ziekenhuis hanteerde, kort gezegd inhoudende dat het raadplegen en inzien van een EPD in zo’n situatie absoluut verboden is. Omdat zij bovendien al eens gewaarschuwd was, en een specifieke training had gehad, vond de rechter dat de nieuwe overtreding haar zwaar mocht worden aangerekend. Zijns inziens kon het verleende ontslag op staande voet de toets der kritiek doorstaan. Het feit dat de secretaresse haar werk altijd goed had verricht, dat ze al lang in dienst was en dat het ontslag haar zwaar trof, was voor de rechter geen reden om anders te oordelen. Gezien de ernst van de zaak oordeelde de rechter voorts dat de assistente geen aanspraak kon maken op een transitievergoeding en/of een bijkomende ontslagvergoeding.
Bekijk uw reglement
Deze uitspraken zijn misschien aanleiding om uw reglement na te lopen. Staat daarin voldoende duidelijk dat medewerkers niet onbevoegd medische gegevens mogen bekijken en blijkt ook wat de sancties kunnen zijn als zij dat toch doen? We kijken graag samen met of eventuele aanpassingen nodig zijn. U kunt uiteraard ook contact met ons opnemen als u het vermoeden heeft dat dit binnen uw organisatie speelt en u wilt weten wat u het beste kunt doen.
Contact over dit onderwerp

Jacobien Frederix-Gianotten
Gerelateerd
- All
- Zorg Arbeidsverhoudingen Dossieropbouw en ontslag
- Zorg Integriteit
- Integriteit
Jurisprudentie selectie Zorg – april 2025
Artikel
read moreCapra Podcast 3: Het ambtenaren-ontslagrecht
Artikel
read moreDe impact van integriteitskwesties op de cultuur in een onderwijsorganisatie
Artikel
read moreIntegriteit en privacy in de zorgsector
Artikel
read moreVerbetertraject moest op eigen afdeling
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – maart 2025
Artikel
read moreCapra Podcast 2: Een blik op de vrijheid van meningsuiting voor medewerkers in de publieke sector
Artikel
read moreOnline grensoverschrijdend gedrag is een groeiende uitdaging
Artikel
read moreOrthopedisch chirurg hoeft niet ‘hypercorrect’ te communiceren tijdens OK
Artikel
read moreAppelleren is riskeren: waarom een goed dossier belangrijk is
Artikel
read moreFeitenonderzoek naar integriteit in de zorg: lessen uit de jurisprudentie
Artikel
read moreGrensoverschrijdend gedrag en de billijke vergoeding
Artikel
read more15-20 klachten van AOIS over hoofdopleider, maar ontbinding tóch afgewezen
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – november 2024
Artikel
read moreActieve openbaarmaking komt eraan! Hoe gaan we daarmee om?
Artikel
read moreSchoolbestuurders actief bij onderwijsadviesbureaus: belangenverstrengeling?
Artikel
read moreSanctioneren bij niet-integer gedrag: weet u wat u moet doen?
Artikel
read moreZich gedragen als een goed ambtenaar
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – juli 2024
Artikel
read moreIntegriteit politiek ambtsdragers: heikel onderwerp
Artikel
read moreSociale veiligheid op de provinciale werkvloer
Artikel
read moreLunchwebinar: Aandachtspunten grensoverschrijdend gedrag bij Provincies
Lunchwebinar 20 juni 2024
read moreJurisprudentie selectie Zorg – mei 2024
Artikel
read moreLunchwebinar: Grensoverschrijdend gedrag in de zorg
Lunchwebinar 22 april 2024
read moreBeloofd is beloofd
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – april 2024
Artikel
read moreGrensoverschrijdend gedrag binnen het ziekenhuis
Artikel
read moreWangedrag van de ambtenaar
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – maart 2024
Artikel
read moreOndanks meerdere meldingen forse ontslagvergoeding voor muziekdocent
Artikel
read moreGrensoverschrijdend gedrag vertonen als medisch specialist = einde oefening. Of toch niet?
Artikel
read moreEen melding grensoverschrijdend gedrag. En dan?
Artikel
read moreTraining Arbeidsconflict voor vertrouwenspersonen
Training
read moreJurisprudentie selectie Zorg – december 2023
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – oktober 2023
Artikel
read moreDe klokkenluider van de ‘Amstre dame’
Artikel
read moreOntslag op staande voet wegens stiekem uitje naar de Efteling
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – augustus 2023
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – juli 2023
Artikel
read moreGrensoverschrijdend gedrag leidt tot ontslag op staande voet
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – juni 2023
Artikel
read moreGeen billijke vergoeding na een beëindiging dienstverband met wederzijds goedvinden
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – mei 2023
Artikel
read moreVerliest een zieke werknemer die niet wil meewerken aan een vertrekregeling zijn recht op loon?
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – april 2023
Artikel
read moreNieuwe Cao Gemeenten en Cao SGO na bekrachtiging principeakkoord 2023
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – maart 2023
Artikel
read moreHoezo een arbeidsconflict? Ik ben ziek.
Artikel
read moreVerplichtstelling vertrouwenspersoon
Artikel
read moreWebinar – Grensoverschrijdend gedrag: het gaat toch mis en nu
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – februari 2023
Artikel
read moreNa (aangekondigde) stakingen toch akkoord Cao Gemeenten en Cao SGO 2023
Artikel
read moreNieuwe STECR Werkwijzer Arbeidsconflicten: zou iedere werkgever over een Arbeidsconflictenprotocol moeten beschikken?
Artikel
read moreHELP! Een melding over ongewenst gedrag! Wat nu?
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – januari 2023
Artikel
read moreJurisprudentie Zorg – selectie jaaroverzicht 2022
Artikel
read moreWet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur (tweede tranche)
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – december 2022
Artikel
read moreWebinar Grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs en de zorg – AvdR
Artikel
read moreWet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur: nieuwe integriteitsregels en geheimhoudingsregeling
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – november 2022
Artikel
read moreGrensoverschrijdend gedrag binnen de zorg: wat kunt ú doen?
Artikel
read moreAanpak Ministerie van OC&W tegen discriminatie en racisme
Artikel
read moreOntslag werkneemster ROC na publicatie kritisch boek
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – oktober 2022
Artikel
read moreIntegriteit, niet in beton gegoten, bespreek het!
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – september 2022
Artikel
read moreAppa-uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid van (ex-bestuurders); een onderschat risico
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – augustus 2022
Artikel
read moreDronken gemeenteambtenaar ten onrechte ontslagen
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – juli 2022
Artikel
read moreGrensoverschrijdend gedrag en ernstige verwijtbaarheid
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – juni 2022
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – mei 2022
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – april 2022
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – maart 2022
Artikel
read moreWat we kunnen leren van de zaak G. tegen Volt
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – februari 2022
Artikel
read moreHeeft een werknemer met medische beperkingen recht op ander werk? Werkgevers, pas op!
Artikel
read moreHet beroepsgeheim van de bedrijfsarts volgens de tuchtrechter
Artikel
read moreArtikel in TAR COVID-19, grondrechten, ambtenaarschap en belangenafweging
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – januari 2022
Artikel
read moreJurisprudentie Zorg – selectie jaaroverzicht 2021
Artikel
read moreIntegriteitsschending? Het belang van goed onderzoek
Artikel
read moreOntslag op staande voet en het belang van onverwijld handelen – AdvR TV
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – december 2021
Artikel
read moreIntegriteit voor zorginstellingen
Online kennisbijeenkomst 15 februari 2022
read moreVergewisplicht voor werkgevers in de zorg
Webinar 20 januari 2022
read moreIntegriteitsgrenzen in de zorg
Artikel
read moreRisicoanalyse kandidaat-wethouders; stand van zaken wetsvoorstel Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur
Artikel
read moreZorgvuldig onderzoek en adequate belangenafweging bij ontslag op staande voet leraar
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – november 2021
Artikel
read moreNoot JAR Geen ontbinding op de e-grond ondanks strafrechtelijke veroordeling voor zware mishandeling van een collega
Artikel
read moreMeToo versus ook gij
Artikel
read moreGemeenteraadsverkiezingen 2022 – kandidaat-wethouders: aandacht voor integriteit
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – oktober 2021
Artikel
read moreBillijke vergoeding van € 370.000 vanwege onzorgvuldig feitenonderzoek
Artikel
read morePersoonlijk belang wethouder bij besluit over omgevingsvergunning?
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – september 2021
Artikel
read moreNoot AB Hoger beroep over een kerstcadeau
Artikel
read moreNoot AB Ontslag brandweerman in verband met lidmaatschap Hells Angels
Artikel
read moreZeg werknemer, ben jij gevaccineerd?
Artikel
read moreOnderwijsinstellingen besteden weinig aandacht aan integer gedrag
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – augustus 2021
Artikel
read moreNoot JAR Openen gevangenisdeuren voor pizzabezorger wel verwijtbaar, maar niet ernstig
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – juli 2021
Artikel
read moreHet coronavirus en de zorgsector: arbeidsrechtelijke vragen
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – juni 2021
Artikel
read moreAltruïsme of ernstig verwijtbaar handelen?
Artikel
read moreWerknemer neemt ontslag op staande voet, vangt bot bij kantonrechter
Artikel
read moreMag een werkgever voorwaarden verbinden aan de wedertewerkstelling van werknemer?
Artikel
read moreDiefstal en mishandeling ≠ diefstal en/of mishandeling
Artikel
read moreDe bedrijfsarts in de knel?
Artikel
read moreGastcolumn: Voorkomen is beter dan genezen
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – mei 2021
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – april 2021
Artikel
read moreOnrechtmatig inzien patiëntendossier? Rechter matigt boete tot € 350.000
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – maart 2021
Artikel
read moreGrensoverschrijdend gedrag in het onderwijs
Artikel
read moreIntegriteit: het belang van het gesprek daarover
Artikel
read moreMag ik een ongevaccineerde medewerker de toegang tot de werkplek weigeren? Of ontslaan?
Artikel
read moreErnstig verwijtbaar handelen en het recht op een transitievergoeding deel II
Artikel
read moreZiekte en disfunctioneren: een complexe combi
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – februari 2021
Artikel
read moreWeigering passende functie te aanvaarden? Dan geen transitievergoeding!
Artikel
read moreIntegriteit – Affectieve relatie tussen de gemeentesecretaris en ondergeschikte
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – januari 2021
Artikel
read moreRecht op een transitievergoeding? Hoe een rechter verdwaalt in de Wnra…
Artikel
read moreNut en noodzaak van ambtelijke gedragscodes
Artikel
read moreWetsvoorstel Wet bevorderen integriteit en functioneren bestuur
Artikel
read moreOntslag op staande voet na mishandeling van een cliënt? Bezint eer ge begint!
Artikel
read moreFoute foto’s op je privé telefoon: integer of niet?
Artikel
read moreGeen ‘slapende dienstverbanden’ in de sector Gemeenten en de sector Rijk?
Artikel
read morePartijbedoeling niet relevant bij kwalificatie arbeidsovereenkomst
Artikel
read moreIntegriteit en geanonimiseerde verklaringen
Artikel
read moreDe VOG-verklaring als essentieel onderdeel in de totstandkoming van een arbeidsovereenkomst
Artikel
read moreDe invloed van toekomstige reorganisaties op een beëindigingsovereenkomst
Artikel
read moreOnly a few pints a day keeps the doctor away
Artikel
read moreIs Covid-19 van invloed op de omvang van de billijke vergoeding?
Artikel
read morePas op: onder het gemiddelde presteren is nog geen disfunctioneren!
Artikel
read moreSelectie van jurisprudentie voor de zorg 3e kwartaal 2020
Artikel
read moreEen handdruk anno 2020: ontslag op staande voet?
Artikel
read moreErnstig verwijtbaar handelen en het recht op een transitievergoeding
Artikel
read moreAandacht voor integriteit in de zorg
Artikel
read moreWebinars : Integriteit in de zorg
In drie online webinars verdieping over integriteit in de zorg
read moreToename van arbeidsrechtelijke rechtszaken over ambtenaren
Blog Publiek Arbeidsrecht
read moreOntslagrecht versoepeld? Eerste ontbinding op basis van de ‘cumulatiegrond’ een feit!
Artikel
read moreSelectie van jurisprudentie voor de zorg 2e kwartaal 2020
Artikel
read moreIntegriteit op de universiteit
In drie online webinars verdieping over integriteit op de universiteit
read moreIntegriteit in het onderwijs lastig?
Artikel
read moreBijzondere eisen voor medewerkers in de zorg: niet alleen in corona-tijd
Artikel
read moreControle en ontslag van een ‘arbeidsongeschikte’ werknemer
Artikel
read moreTransitievergoeding bij herplaatsing van een langdurig arbeidsongeschikte medewerker
Artikel
read moreWerkgevers, controleer uw gedragscode (en sanctiebeleid)!
Artikel
read moreUpdate Alcohol- en drugstesten: maak werk van ADM-beleid
Artikel
read moreRecht op compensatie van de transitievergoeding voor diepslapers?
Artikel
read moreIntegriteit volgens de civiele rechter
Artikel
read moreSelectie van jurisprudentie voor de zorg 1e kwartaal 2020
Artikel
read moreIntegriteit in tijden van corona
Artikel
read moreHerplaatsingsonderzoek: oud en nieuw
Artikel
read moreOntslag wegens handelen in strijd met kernwaarden
Artikel
read moreWerkgever vernietigt arbeidsovereenkomst na bedrog psychotherapeut op CV
Artikel
read moreWetenschappelijke integriteit is een pijler voor betrouwbare wetenschap
Artikel
read moreDe arbeidsrechtadvocaat als conflictmanager
Artikel
read moreDe langverwachte eerste uitspraak over de i-grond
Artikel
read more(Overheids)werkgever: Vraag UWV tijdig om compensatie van uitbetaalde transitievergoedingen aan arbeidsongeschikte werknemers
Artikel
read moreArbeidsrechtelijke klassiekers voor de werkvloer: Groen/Schoevers
Artikel
read moreIntegriteit, oftewel het morele kompas
Artikel
read moreSelectie van jurisprudentie voor de zorg 4e kwartaal 2019
Artikel
read moreOverplaatsing ter verbetering van de teamsfeer toegestaan?
Artikel
read moreIntegriteit binnen de zorg
Artikel
read moreHet belang van een zorgvuldig proces bij conflicten en ziekte
Artikel
read moreVereniging van bedrijfsartsen publiceert richtlijn Conflicten in de werksituatie
Artikel
read moreOver disfunctioneren en (het opzegverbod tijdens) ziekte
Artikel
read moreZorgseminar “Welkom arbeidsrecht”
Zorgseminar Wnra in de zorg in Utrecht
read moreOverzicht van recente rechterlijke uitspraken over ontslag binnen de zorg
Artikel
read moreFeitenonderzoeken en privacybescherming
Artikel
read moreCapra Advocaten neemt Integriteit.nl Training & Advies over
Nieuws
read moreHet belang van urenregistratie
Artikel
read morePrivacy schending en de eis van onverwijldheid bij ontslag op staande voet versus strafontslag
Artikel
read moreBrochure: De Wnra in de zorg
Brochure
read moreZorg aan Zet Limburg: Workshop dossiervorming en ontslag – 18 april (2019)
Bijeenkomst in samenwerking met Zorg aan Zet
read moreIntegriteitsanalyse besturen provinciale staten
Nieuws
read moreIntegriteitsanalyse leden en (hoog)heemraden waterschappen
Nieuws
read moreMasterclass integriteit en bewustwording voor leidinggevenden in de zorg
Masterclass over integriteit voor leidinggevenden in de zorg
read moreColumn: Schade ten gevolge van integriteitsonderzoeken
Artikel
read moreUpdate voorgenomen maatregelen ter versterking van de integriteit van het lokaal bestuur
Artikel
read moreEerste Kamer neemt voorstel aanpassing Wet BIG aan
Artikel
read moreUitgesproken: Satudarah
Artikel
read moreSelectie Jurisprudentie Zorg 2e kwartaal 2018
Artikel
read moreOntslag op staande voet zes dagen voor einde van de arbeidsovereenkomst
Artikel
read moreKantonrechter zeer kritisch over ongeschiktheidsontslag
Artikel
read moreMag iedere ziekenhuismedewerker het patiëntendossier van Barbie inzien?
Artikel
read moreUitgesproken: Frans Naerebout
Artikel
read moreCentrale Raad staat ongeschiktheidsontslag toe ondanks gebrekkig dossier en niet gevolgde interne gesprekkencyclus
Artikel
read moreHof: medicijngebruik geen excuus voor vervalsen diploma
Artikel
read moreRisicoanalyse integriteit kandidaat-wethouders
Artikel
read moreColumn: Zorgvuldigheidseisen bij feitenonderzoeken
Artikel
read moreZwijgen is zilver, spreken is goud?
Artikel
read moreIn beeld: het ontslagrecht na de normalisering
Artikel
read moreGastcolumn: Bewijsvoering en opbouw dossier cruciaal bij ontslag
Artikel
read moreIs onrechtmatige inzage in EPD reden voor ontslag op staande voet?
Artikel
read moreDe frauderende apotheker en samenloop van rechtsgangen
Artikel
read moreColumn: Integriteit bij de overheid: een blijvend hot issue
Artikel
read moreBelangenverstrengeling hoogleraar leidt tot strafontslag
Artikel
read moreOproep aan schoolbesturen: zet integriteit op de agenda
Artikel
read moreColumn: Alternatieve feitenonderzoeken?
Artikel
read moreGovernancecode Zorg 2017: goed bestuur in de zorg
Artikel
read moreEen vakbekwame zorgcoördinator gaat over de schreef
Artikel
read moreDe integere zorgbestuurder?
Artikel
read moreSociale media: screening van sollicitanten en het gebruik door medewerkers
Artikel
read moreEen dementerende patiënt een nacht op het toilet laten zitten geen reden voor ontslag. Rechterlijke misslag?
Artikel
read moreDe ongeschikte schooldirecteur onder de Wwz
Artikel
read moreWwz-landschap verder ingekleurd
Artikel
read moreFeitenonderzoeken: geen sinecure
Artikel
read moreNiet elke fout is een integriteitsschending
Artikel
read moreEen beetje integer …
Artikel
read moreRisicoanalyse integriteit Gedeputeerde Staten en dagelijks bestuur waterschappen
Artikel
read moreMedisch specialisten – over communiceren en samenwerken
Artikel
read moreHet katoenen jubileum van de ambtenarenrechters-formule
Artikel
read moreOntbinding arbeidsovereenkomst verpleegkundige wegens schending geheimhoudingsplicht!?
Artikel
read moreDe WWZ: de rol van de vakbonden en het “tailored fit-arbeidsrecht”
Artikel
read moreHet bewustwordingsgesprek
Artikel
read moreHet functioneren van de medisch specialist: over bomen en regie
Artikel
read moreAmbulance defect door psychisch defect?
Artikel
read moreNetwerkbijeenkomsten ‘het ambt van raadslid’
Artikel
read moreMisbruik van Suwinet wordt aangepakt
Artikel
read moreDe gemeenteraadsverkiezingen komen eraan
Artikel
read moreEen beetje meer integer graag!
Artikel
read moreLeidt loonbeslag tot strafontslag?
Artikel
read moreLidmaatschap Hells Angels en Satudara reden voor ontslag?
Artikel
read morePubliek/private samenwerking: integriteit in een ander daglicht?
Artikel
read moreIntegriteit overkomt je
Artikel
read moreDe voorbeeldfunctie van de bestuurder
Artikel
read moreFlitsontslag
Artikel
read moreMinder salaris voor (te) dikke Nederlandse agent?
Artikel
read moreEn dan denk je het geregeld te hebben…
Artikel
read moreIntegriteit, een blijvend actueel onderwerp
Artikel
read moreSturen in interne verhoudingen niet voor bezwaar en beroep vatbaar
Artikel
read moreOntzeggen afscheidsreceptie na ontslag is Awb-besluit
Artikel
read moreInstellen medisch onderzoek na ontslag
Artikel
read moreVerplichtingen werkgever in geval van een arbeidsconflict
Artikel
read moreHeimelijk cameratoezicht
Artikel
read moreOntslag arbeidsongeschikte ambtenaar na weigering functie
Artikel
read moreKlokkenluiden of onrechtmatig lekken
Artikel
read moreVerbod op verrichten nevenfunctie
Artikel
read more