De bestuursrechter sanctioneert schending van de geheimhoudingsplicht zwaarder dan de kantonrechter
Het 469 keer raadplegen van een patiëntendossier van een familielid vormde volgens de kantonrechter geen reden voor ontbinding van een arbeidsovereenkomst wegens een dringende reden. Had een bestuursrechter het besluit tot strafontslag onder soortgelijke omstandigheden wel in stand gelaten? Bij het 33 keer raadplegen van persoonsgebonden gegevens, puur uit nieuwsgierigheid vond de bestuursrechter een stafontslag gerechtvaardigd. Kan daarmee gesteld worden dat een bestuursrechter een schending van de geheimhoudingsplicht zwaarder sanctioneert?
Kantonrechter Amsterdam d.d. 29 augustus 2014
In de uitspraak van 29 augustus 2014 (ECLI:NL:RBAMS:2014:6288) oordeelde de kantonrechter Amsterdam over een verzoek tot ontbinding. Het betrof een arbeidsovereenkomst van een verpleegkundige. De reden van het ontbindingsverzoek was gelegen in het feit dat deze verpleegkundige in een periode van anderhalf jaar 469 keer het patiëntendossier van een familielid had geraadpleegd.
Medisch beroepsgeheim
De werkgever stelde dat de verpleegkundige hiermee niet had gehandeld zoals van een professional mocht worden verwacht. De integriteitsregels waren ernstig geschonden en er was sprake van een schending van het medisch beroepsgeheim zoals neergelegd in artikel 88 Wet BIG en artikel 7:457 BW. De werkgever was van oordeel dat de verpleegkundige als BIG-geregistreerde van deze regels op de hoogte was, althans had moeten zijn, en dat het 469 keer raadplegen van het dossier alle perken te buiten ging. De werkgever kwalificeerde dit als een dringende reden voor ontslag. Gelet op het lange dienstverband, de goede staat van dienst en de persoonlijke omstandigheden, werd geen ontslag op staande voet verleend, maar ontbinding van de arbeidsovereenkomst aangevraagd, primair op grond van een dringende reden en subsidiair op grond van verandering van omstandigheden.
Schending geheimhoudingsplicht onaanvaardbaar
De kantonrechter Amsterdam was met de werkgever van oordeel dat het verwijt dat de verpleegkundige werd gemaakt zeer ernstig was. De verpleegkundige had zich nooit toegang mogen verschaffen tot het elektronische patiëntendossier van een familielid zonder voorafgaande toestemming. Door dit wel te doen werd in vergaande mate en op onaanvaardbare wijze inbreuk gemaakt op de geheimhoudingsplicht.
Verwijt werkgever
Toch werd niet overgegaan tot inwilliging van het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens een dringende reden, omdat de werkgever ook een verwijt kon worden gemaakt. De werkgever had er immers zorg voor dienen te dragen dat de verpleegkundige niet in een positie kwam te verkeren dat een familielid behandeld werd in dezelfde instelling als waar zij werkzaam was. Binnen de instelling was geen protocol aanwezig waarin werd aangegeven hoe te handelen indien dergelijke situaties zich toch zouden voordoen.,De werkgever had deze situatie expliciet moeten bespreken met de verpleegkundige en haar indringend en schriftelijk moeten verzoeken een tijdelijke overplaatsing te accepteren. De situatie aan de orde stellen in een gesprek, zoals was gebeurd, was volgens de kantonrechter onvoldoende. Het lange dienstverband, het goede functioneren, het feit dat de opname in de instelling niet een keuze van de verpleegkundige was geweest, en de druk vanuit de familie omtrent het geven van informatie werden mede meegewogen.
Ontbinding C = 0,3
Het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst op grond van een dringende reden werd om deze redenen afgewezen. Het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst op grond van verandering van omstandigheden werd daarentegen wel toegewezen. Volgens de kantonrechter kon vastgesteld worden dat de werkgever het vertrouwen in de verpleegkundige is verloren en kon verliezen. De arbeidsovereenkomst werd ontbonden en een beperkte vergoeding werd toegekend. Hierbij werd de factor C = 0,3 gehanteerd.
Centrale Raad van Beroep
De vraag komt op of een bestuursrechter tot hetzelfde oordeel zou zijn gekomen wanneer deze casus was voorgelegd. Dit zou aan de orde zijn geweest wanneer de verpleegkundige was aangesteld als ambtenaar.
Wordt de jurisprudentie van de bestuursrechter bezien, dan durf ik de stelling te betrekken dat de Bestuursrechter een strafontslag (de ambtenarenrechtelijke equivalent van een ontslag op staande voet) had geaccordeerd. In het bestuursrecht is vergelijkbare jurisprudentie te vinden, daar waar ambtenaren vertrouwelijke gegevens, opgenomen in het GBA (Gemeentelijke Basis Administratie) en Suwinet inzien. De jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep is duidelijk. Inzage in deze systemen voor niet-zakelijke doeleinden wordt niet geaccepteerd. Het beroep dat een werkgever een ambtenaar niet of niet in toereikende mate op de hoogte heeft gesteld van de algemene gedragsregels, kan een ambtenaar in deze kwesties niet baten.
Ambtenarenrecht: ook zonder gedragscode is schending geheimhoudingsplicht ontoelaatbaar
Nog in 2003 oordeelde de Centrale Raad van Beroep dat een ambtenaar, ook los van enige voorlichting door de werkgever, had moeten begrijpen dat bij niet-functionele raadplegingen in persoonsvertrouwelijke gegevensbestanden, de grenzen van het toelaatbare worden overschreden. Een onvoorwaardelijk strafontslag werd, mede in het licht van de door de werkgever terecht gestelde eisen van betrouwbaarheid en integriteit, door de Raad niet onevenredig geacht. Door het raadplegen van persoonsgebonden, vertrouwelijke gegevens was het vertrouwen dat de werkgever in de ambtenaar moest kunnen stellen immers ernstig geschaad, zo oordeelde de Raad (TAR 2013/166).
CRvB sanctioneert schending geheimhoudingsplicht zwaarder dan de Kantonrechter: of toch niet?
Worden beide uitspraken bezien, dan lijkt het erop dat de bestuursrechter meer waarde hecht aan privacy. Toch gaat deze stelling niet helemaal op. De kantonrechter te Leiden oordeelde eerder immers dat het inzien van een patiëntendossier en het delen van die informatie met de echtgenoot wel een dringende reden voor ontbinding opleverde (JAR 2010/285).
Conclusie: schending geheimhouding wordt werknemer zwaar aangerekend
Wordt de jurisprudentie bezien, dan lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat werkgevers in zeer hoge mate hechten aan het respecteren van privacybelangen, daar waar medewerkers inzage hebben in systemen waar deze gegevens in zijn opgeslagen. Wordt misbruik gemaakt van de aan een werknemer gegeven bevoegdheden, dan lijkt een rechter een zware sanctie op zijn plaats te vinden. In het licht van de huidige maatschappelijke discussie komt dit overigens niet vreemd voor.
Maartje Rutten
Contact over dit onderwerp

Maartje Rutten
Gerelateerd
- All
- Zorg Arbeidsverhoudingen Dossieropbouw en ontslag
- Zorg Integriteit
- Integriteit
Jurisprudentie selectie Zorg – april 2025
Artikel
read moreCapra Podcast 3: Het ambtenaren-ontslagrecht
Artikel
read moreDe impact van integriteitskwesties op de cultuur in een onderwijsorganisatie
Artikel
read moreIntegriteit en privacy in de zorgsector
Artikel
read moreVerbetertraject moest op eigen afdeling
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – maart 2025
Artikel
read moreCapra Podcast 2: Een blik op de vrijheid van meningsuiting voor medewerkers in de publieke sector
Artikel
read moreOnline grensoverschrijdend gedrag is een groeiende uitdaging
Artikel
read moreOrthopedisch chirurg hoeft niet ‘hypercorrect’ te communiceren tijdens OK
Artikel
read moreAppelleren is riskeren: waarom een goed dossier belangrijk is
Artikel
read moreFeitenonderzoek naar integriteit in de zorg: lessen uit de jurisprudentie
Artikel
read moreGrensoverschrijdend gedrag en de billijke vergoeding
Artikel
read more15-20 klachten van AOIS over hoofdopleider, maar ontbinding tóch afgewezen
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – november 2024
Artikel
read moreActieve openbaarmaking komt eraan! Hoe gaan we daarmee om?
Artikel
read moreSchoolbestuurders actief bij onderwijsadviesbureaus: belangenverstrengeling?
Artikel
read moreSanctioneren bij niet-integer gedrag: weet u wat u moet doen?
Artikel
read moreZich gedragen als een goed ambtenaar
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – juli 2024
Artikel
read moreIntegriteit politiek ambtsdragers: heikel onderwerp
Artikel
read moreSociale veiligheid op de provinciale werkvloer
Artikel
read moreLunchwebinar: Aandachtspunten grensoverschrijdend gedrag bij Provincies
Lunchwebinar 20 juni 2024
read moreJurisprudentie selectie Zorg – mei 2024
Artikel
read moreLunchwebinar: Grensoverschrijdend gedrag in de zorg
Lunchwebinar 22 april 2024
read moreBeloofd is beloofd
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – april 2024
Artikel
read moreGrensoverschrijdend gedrag binnen het ziekenhuis
Artikel
read moreWangedrag van de ambtenaar
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – maart 2024
Artikel
read moreOndanks meerdere meldingen forse ontslagvergoeding voor muziekdocent
Artikel
read moreGrensoverschrijdend gedrag vertonen als medisch specialist = einde oefening. Of toch niet?
Artikel
read moreEen melding grensoverschrijdend gedrag. En dan?
Artikel
read moreTraining Arbeidsconflict voor vertrouwenspersonen
Training
read moreJurisprudentie selectie Zorg – december 2023
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – oktober 2023
Artikel
read moreDe klokkenluider van de ‘Amstre dame’
Artikel
read moreOntslag op staande voet wegens stiekem uitje naar de Efteling
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – augustus 2023
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – juli 2023
Artikel
read moreGrensoverschrijdend gedrag leidt tot ontslag op staande voet
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – juni 2023
Artikel
read moreGeen billijke vergoeding na een beëindiging dienstverband met wederzijds goedvinden
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – mei 2023
Artikel
read moreVerliest een zieke werknemer die niet wil meewerken aan een vertrekregeling zijn recht op loon?
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – april 2023
Artikel
read moreNieuwe Cao Gemeenten en Cao SGO na bekrachtiging principeakkoord 2023
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – maart 2023
Artikel
read moreHoezo een arbeidsconflict? Ik ben ziek.
Artikel
read moreVerplichtstelling vertrouwenspersoon
Artikel
read moreWebinar – Grensoverschrijdend gedrag: het gaat toch mis en nu
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – februari 2023
Artikel
read moreNa (aangekondigde) stakingen toch akkoord Cao Gemeenten en Cao SGO 2023
Artikel
read moreNieuwe STECR Werkwijzer Arbeidsconflicten: zou iedere werkgever over een Arbeidsconflictenprotocol moeten beschikken?
Artikel
read moreHELP! Een melding over ongewenst gedrag! Wat nu?
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – januari 2023
Artikel
read moreJurisprudentie Zorg – selectie jaaroverzicht 2022
Artikel
read moreWet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur (tweede tranche)
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – december 2022
Artikel
read moreWebinar Grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs en de zorg – AvdR
Artikel
read moreWet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur: nieuwe integriteitsregels en geheimhoudingsregeling
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – november 2022
Artikel
read moreGrensoverschrijdend gedrag binnen de zorg: wat kunt ú doen?
Artikel
read moreAanpak Ministerie van OC&W tegen discriminatie en racisme
Artikel
read moreOntslag werkneemster ROC na publicatie kritisch boek
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – oktober 2022
Artikel
read moreIntegriteit, niet in beton gegoten, bespreek het!
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – september 2022
Artikel
read moreAppa-uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid van (ex-bestuurders); een onderschat risico
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – augustus 2022
Artikel
read moreDronken gemeenteambtenaar ten onrechte ontslagen
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – juli 2022
Artikel
read moreGrensoverschrijdend gedrag en ernstige verwijtbaarheid
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – juni 2022
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – mei 2022
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – april 2022
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – maart 2022
Artikel
read moreWat we kunnen leren van de zaak G. tegen Volt
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – februari 2022
Artikel
read moreHeeft een werknemer met medische beperkingen recht op ander werk? Werkgevers, pas op!
Artikel
read moreHet beroepsgeheim van de bedrijfsarts volgens de tuchtrechter
Artikel
read moreArtikel in TAR COVID-19, grondrechten, ambtenaarschap en belangenafweging
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – januari 2022
Artikel
read moreJurisprudentie Zorg – selectie jaaroverzicht 2021
Artikel
read moreIntegriteitsschending? Het belang van goed onderzoek
Artikel
read moreOntslag op staande voet en het belang van onverwijld handelen – AdvR TV
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – december 2021
Artikel
read moreIntegriteit voor zorginstellingen
Online kennisbijeenkomst 15 februari 2022
read moreVergewisplicht voor werkgevers in de zorg
Webinar 20 januari 2022
read moreIntegriteitsgrenzen in de zorg
Artikel
read moreRisicoanalyse kandidaat-wethouders; stand van zaken wetsvoorstel Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur
Artikel
read moreZorgvuldig onderzoek en adequate belangenafweging bij ontslag op staande voet leraar
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – november 2021
Artikel
read moreNoot JAR Geen ontbinding op de e-grond ondanks strafrechtelijke veroordeling voor zware mishandeling van een collega
Artikel
read moreMeToo versus ook gij
Artikel
read moreGemeenteraadsverkiezingen 2022 – kandidaat-wethouders: aandacht voor integriteit
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – oktober 2021
Artikel
read moreBillijke vergoeding van € 370.000 vanwege onzorgvuldig feitenonderzoek
Artikel
read morePersoonlijk belang wethouder bij besluit over omgevingsvergunning?
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – september 2021
Artikel
read moreNoot AB Hoger beroep over een kerstcadeau
Artikel
read moreNoot AB Ontslag brandweerman in verband met lidmaatschap Hells Angels
Artikel
read moreZeg werknemer, ben jij gevaccineerd?
Artikel
read moreOnderwijsinstellingen besteden weinig aandacht aan integer gedrag
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – augustus 2021
Artikel
read moreNoot JAR Openen gevangenisdeuren voor pizzabezorger wel verwijtbaar, maar niet ernstig
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – juli 2021
Artikel
read moreHet coronavirus en de zorgsector: arbeidsrechtelijke vragen
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – juni 2021
Artikel
read moreAltruïsme of ernstig verwijtbaar handelen?
Artikel
read moreWerknemer neemt ontslag op staande voet, vangt bot bij kantonrechter
Artikel
read moreMag een werkgever voorwaarden verbinden aan de wedertewerkstelling van werknemer?
Artikel
read moreDiefstal en mishandeling ≠ diefstal en/of mishandeling
Artikel
read moreDe bedrijfsarts in de knel?
Artikel
read moreGastcolumn: Voorkomen is beter dan genezen
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – mei 2021
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – april 2021
Artikel
read moreOnrechtmatig inzien patiëntendossier? Rechter matigt boete tot € 350.000
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – maart 2021
Artikel
read moreGrensoverschrijdend gedrag in het onderwijs
Artikel
read moreIntegriteit: het belang van het gesprek daarover
Artikel
read moreMag ik een ongevaccineerde medewerker de toegang tot de werkplek weigeren? Of ontslaan?
Artikel
read moreErnstig verwijtbaar handelen en het recht op een transitievergoeding deel II
Artikel
read moreZiekte en disfunctioneren: een complexe combi
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – februari 2021
Artikel
read moreWeigering passende functie te aanvaarden? Dan geen transitievergoeding!
Artikel
read moreIntegriteit – Affectieve relatie tussen de gemeentesecretaris en ondergeschikte
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Zorg – januari 2021
Artikel
read moreRecht op een transitievergoeding? Hoe een rechter verdwaalt in de Wnra…
Artikel
read moreNut en noodzaak van ambtelijke gedragscodes
Artikel
read moreWetsvoorstel Wet bevorderen integriteit en functioneren bestuur
Artikel
read moreOntslag op staande voet na mishandeling van een cliënt? Bezint eer ge begint!
Artikel
read moreFoute foto’s op je privé telefoon: integer of niet?
Artikel
read moreGeen ‘slapende dienstverbanden’ in de sector Gemeenten en de sector Rijk?
Artikel
read morePartijbedoeling niet relevant bij kwalificatie arbeidsovereenkomst
Artikel
read moreIntegriteit en geanonimiseerde verklaringen
Artikel
read moreDe VOG-verklaring als essentieel onderdeel in de totstandkoming van een arbeidsovereenkomst
Artikel
read moreDe invloed van toekomstige reorganisaties op een beëindigingsovereenkomst
Artikel
read moreOnly a few pints a day keeps the doctor away
Artikel
read moreIs Covid-19 van invloed op de omvang van de billijke vergoeding?
Artikel
read morePas op: onder het gemiddelde presteren is nog geen disfunctioneren!
Artikel
read moreSelectie van jurisprudentie voor de zorg 3e kwartaal 2020
Artikel
read moreEen handdruk anno 2020: ontslag op staande voet?
Artikel
read moreErnstig verwijtbaar handelen en het recht op een transitievergoeding
Artikel
read moreAandacht voor integriteit in de zorg
Artikel
read moreWebinars : Integriteit in de zorg
In drie online webinars verdieping over integriteit in de zorg
read moreToename van arbeidsrechtelijke rechtszaken over ambtenaren
Blog Publiek Arbeidsrecht
read moreOntslagrecht versoepeld? Eerste ontbinding op basis van de ‘cumulatiegrond’ een feit!
Artikel
read moreSelectie van jurisprudentie voor de zorg 2e kwartaal 2020
Artikel
read moreIntegriteit op de universiteit
In drie online webinars verdieping over integriteit op de universiteit
read moreIntegriteit in het onderwijs lastig?
Artikel
read moreBijzondere eisen voor medewerkers in de zorg: niet alleen in corona-tijd
Artikel
read moreControle en ontslag van een ‘arbeidsongeschikte’ werknemer
Artikel
read moreTransitievergoeding bij herplaatsing van een langdurig arbeidsongeschikte medewerker
Artikel
read moreWerkgevers, controleer uw gedragscode (en sanctiebeleid)!
Artikel
read moreUpdate Alcohol- en drugstesten: maak werk van ADM-beleid
Artikel
read moreRecht op compensatie van de transitievergoeding voor diepslapers?
Artikel
read moreIntegriteit volgens de civiele rechter
Artikel
read moreSelectie van jurisprudentie voor de zorg 1e kwartaal 2020
Artikel
read moreIntegriteit in tijden van corona
Artikel
read moreHerplaatsingsonderzoek: oud en nieuw
Artikel
read moreOntslag wegens handelen in strijd met kernwaarden
Artikel
read moreWerkgever vernietigt arbeidsovereenkomst na bedrog psychotherapeut op CV
Artikel
read moreWetenschappelijke integriteit is een pijler voor betrouwbare wetenschap
Artikel
read moreDe arbeidsrechtadvocaat als conflictmanager
Artikel
read moreDe langverwachte eerste uitspraak over de i-grond
Artikel
read more(Overheids)werkgever: Vraag UWV tijdig om compensatie van uitbetaalde transitievergoedingen aan arbeidsongeschikte werknemers
Artikel
read moreArbeidsrechtelijke klassiekers voor de werkvloer: Groen/Schoevers
Artikel
read moreIntegriteit, oftewel het morele kompas
Artikel
read moreSelectie van jurisprudentie voor de zorg 4e kwartaal 2019
Artikel
read moreOverplaatsing ter verbetering van de teamsfeer toegestaan?
Artikel
read moreIntegriteit binnen de zorg
Artikel
read moreHet belang van een zorgvuldig proces bij conflicten en ziekte
Artikel
read moreVereniging van bedrijfsartsen publiceert richtlijn Conflicten in de werksituatie
Artikel
read moreOver disfunctioneren en (het opzegverbod tijdens) ziekte
Artikel
read moreZorgseminar “Welkom arbeidsrecht”
Zorgseminar Wnra in de zorg in Utrecht
read moreOverzicht van recente rechterlijke uitspraken over ontslag binnen de zorg
Artikel
read moreFeitenonderzoeken en privacybescherming
Artikel
read moreCapra Advocaten neemt Integriteit.nl Training & Advies over
Nieuws
read moreHet belang van urenregistratie
Artikel
read morePrivacy schending en de eis van onverwijldheid bij ontslag op staande voet versus strafontslag
Artikel
read moreBrochure: De Wnra in de zorg
Brochure
read moreZorg aan Zet Limburg: Workshop dossiervorming en ontslag – 18 april (2019)
Bijeenkomst in samenwerking met Zorg aan Zet
read moreIntegriteitsanalyse besturen provinciale staten
Nieuws
read moreIntegriteitsanalyse leden en (hoog)heemraden waterschappen
Nieuws
read moreMasterclass integriteit en bewustwording voor leidinggevenden in de zorg
Masterclass over integriteit voor leidinggevenden in de zorg
read moreColumn: Schade ten gevolge van integriteitsonderzoeken
Artikel
read moreUpdate voorgenomen maatregelen ter versterking van de integriteit van het lokaal bestuur
Artikel
read moreEerste Kamer neemt voorstel aanpassing Wet BIG aan
Artikel
read moreUitgesproken: Satudarah
Artikel
read moreSelectie Jurisprudentie Zorg 2e kwartaal 2018
Artikel
read moreOntslag op staande voet zes dagen voor einde van de arbeidsovereenkomst
Artikel
read moreKantonrechter zeer kritisch over ongeschiktheidsontslag
Artikel
read moreMag iedere ziekenhuismedewerker het patiëntendossier van Barbie inzien?
Artikel
read moreUitgesproken: Frans Naerebout
Artikel
read moreCentrale Raad staat ongeschiktheidsontslag toe ondanks gebrekkig dossier en niet gevolgde interne gesprekkencyclus
Artikel
read moreHof: medicijngebruik geen excuus voor vervalsen diploma
Artikel
read moreRisicoanalyse integriteit kandidaat-wethouders
Artikel
read moreColumn: Zorgvuldigheidseisen bij feitenonderzoeken
Artikel
read moreZwijgen is zilver, spreken is goud?
Artikel
read moreIn beeld: het ontslagrecht na de normalisering
Artikel
read moreGastcolumn: Bewijsvoering en opbouw dossier cruciaal bij ontslag
Artikel
read moreIs onrechtmatige inzage in EPD reden voor ontslag op staande voet?
Artikel
read moreDe frauderende apotheker en samenloop van rechtsgangen
Artikel
read moreColumn: Integriteit bij de overheid: een blijvend hot issue
Artikel
read moreBelangenverstrengeling hoogleraar leidt tot strafontslag
Artikel
read moreOproep aan schoolbesturen: zet integriteit op de agenda
Artikel
read moreColumn: Alternatieve feitenonderzoeken?
Artikel
read moreGovernancecode Zorg 2017: goed bestuur in de zorg
Artikel
read moreEen vakbekwame zorgcoördinator gaat over de schreef
Artikel
read moreDe integere zorgbestuurder?
Artikel
read moreSociale media: screening van sollicitanten en het gebruik door medewerkers
Artikel
read moreEen dementerende patiënt een nacht op het toilet laten zitten geen reden voor ontslag. Rechterlijke misslag?
Artikel
read moreDe ongeschikte schooldirecteur onder de Wwz
Artikel
read moreWwz-landschap verder ingekleurd
Artikel
read moreFeitenonderzoeken: geen sinecure
Artikel
read moreNiet elke fout is een integriteitsschending
Artikel
read moreEen beetje integer …
Artikel
read moreRisicoanalyse integriteit Gedeputeerde Staten en dagelijks bestuur waterschappen
Artikel
read moreMedisch specialisten – over communiceren en samenwerken
Artikel
read moreHet katoenen jubileum van de ambtenarenrechters-formule
Artikel
read moreOntbinding arbeidsovereenkomst verpleegkundige wegens schending geheimhoudingsplicht!?
Artikel
read moreDe WWZ: de rol van de vakbonden en het “tailored fit-arbeidsrecht”
Artikel
read moreHet bewustwordingsgesprek
Artikel
read moreHet functioneren van de medisch specialist: over bomen en regie
Artikel
read moreAmbulance defect door psychisch defect?
Artikel
read moreNetwerkbijeenkomsten ‘het ambt van raadslid’
Artikel
read moreMisbruik van Suwinet wordt aangepakt
Artikel
read moreDe gemeenteraadsverkiezingen komen eraan
Artikel
read moreEen beetje meer integer graag!
Artikel
read moreLeidt loonbeslag tot strafontslag?
Artikel
read moreLidmaatschap Hells Angels en Satudara reden voor ontslag?
Artikel
read morePubliek/private samenwerking: integriteit in een ander daglicht?
Artikel
read moreIntegriteit overkomt je
Artikel
read moreDe voorbeeldfunctie van de bestuurder
Artikel
read moreFlitsontslag
Artikel
read moreMinder salaris voor (te) dikke Nederlandse agent?
Artikel
read moreEn dan denk je het geregeld te hebben…
Artikel
read moreIntegriteit, een blijvend actueel onderwerp
Artikel
read moreSturen in interne verhoudingen niet voor bezwaar en beroep vatbaar
Artikel
read moreOntzeggen afscheidsreceptie na ontslag is Awb-besluit
Artikel
read moreInstellen medisch onderzoek na ontslag
Artikel
read moreVerplichtingen werkgever in geval van een arbeidsconflict
Artikel
read moreHeimelijk cameratoezicht
Artikel
read moreOntslag arbeidsongeschikte ambtenaar na weigering functie
Artikel
read moreKlokkenluiden of onrechtmatig lekken
Artikel
read moreVerbod op verrichten nevenfunctie
Artikel
read more