Op 1 september 2015 heeft de Rechtbank Rotterdam uitspraak gedaan over de toepassing van de Werkloosheidsregeling Onderwijspersoneel Primair Onderwijs (WOPO). In deze zaak ging het om de vraag tot welke leeftijd een aansluitende uitkering kon worden toegekend. Of beter gezegd, of er recht bestaat op een aansluitende uitkering na de dag waarop de werknemer 65 jaar is geworden.
In artikel 7 van de WOPO is geregeld dat de duur van de aansluitende uitkering gekoppeld wordt aan de leeftijd van de medewerker en zijn onderwijsdiensttijd. Artikel 7 is zodanig ingericht dat hoe ouder de medewerker en hoe langer de diensttijd is, de duur van de aansluitende uitkering langer wordt. Zo geldt voor een medewerker van 53 jaar die een onderwijsdiensttijd heeft van 12 jaar aanspraak heeft op een aansluitende uitkering tot de dag waarop hij de leeftijd van 65 jaar bereikt (artikel 7 lid 3 onder a). Dat is, na aftrek van de periode van de WW-uitkering, ruim 8 jaar. Zou de medewerker 49 jaar zijn en een diensttijd hebben van 7 jaar, dan zou hij aanspraak hebben op een aansluitende uitkering van 5,5 jaar (artikel 7 lid 2 onder e).
Gat tussen einde aansluitende uitkering en de pensioendatum door verschuiven AOW-leeftijd
Het uitgangspunt van de uitvoeringsinstantie van de WOPO, WW-plus, is dat iemand die voldoet aan het criterium van 53 jaar en die voldoende onderwijsdiensttijd heeft, aanspraak heeft op een aansluitende uitkering die duurt tot de dag waarop hij 65 wordt. Volgens WW-plus kan zo iemand niet terugvallen op de regeling die voor ‘49-plussers’ geldt. Deze redenering was ook logisch toen de AOW-gerechtigde leeftijd 65 jaar was. Immers bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd bestaat er geen aanspraak meer voor een uitkering. Met de verschuiving van de AOW-gerechtigde leeftijd ontstaat met deze redenering een gat tussen het einde van de aansluitende uitkering en de pensioendatum.
Uitspraak Rechtbank Rotterdam
Een onderwijsmedewerker werd op 60-jarige leeftijd ontslagen. Hij vroeg een WW-uitkering aan en tevens een bovenwettelijke uitkering. WW-plus kende op grond van de WOPO aan de medewerker een aanvullende en aansluitende uitkering toe. De einddatum van de aansluitende uitkering werd vastgesteld op 26 januari 2019, de dag voorafgaand aan de dag waarop de medewerker 65 jaar zou worden. WW-plus baseerde zich op zijn uitgangspunt dat de medewerker voldeed aan het criterium van de ‘53-plusser’ regeling en daar dus aanspraak op had.
De medewerker kon zich niet vinden in de einddatum van zijn aansluitende uitkering en stelde bezwaar en vervolgens beroep in. De medewerker stelde dat hij zowel voldeed aan de voorwaarden voor de regeling van de ‘49-plusser’ als van de ‘53-plusser’. Toepassing van de ‘53-plusser’ regeling zou leiden tot een gat tussen het einde van de aansluitende uitkering en zijn AOW-gerechtigde leeftijd, terwijl toepassing van de ‘49-plusser’ regeling zou leiden tot naadloze aansluiting op zijn AOW-gerechtigde leeftijd. De medewerker vond het door WW-plus gehanteerde uitgangspunt onredelijk. Daaraan legde de medewerker ten grondslag dat de bedoeling van de opbouw van artikel 7 van de WOPO is dat de medewerker naarmate hij ouder is en een langere diensttijd heeft, verdergaande aanspraken heeft op een aansluitende uitkering. Vanuit daar redenerend kan het dan niet zo zijn dat een medewerker van 60 jaar een kortere aansluitende uitkering heeft dan een medewerker van 50 jaar. Volgens de medewerker bracht redelijke toepassing van de WOPO mee dat in dat geval de regeling van de ‘49-plusser’ toegepast diende te worden en de einddatum van de aansluitende uitkering gelijk zou zijn aan zijn AOW-gerechtigde leeftijd.
De rechter stelde in deze zaak vast dat de medewerker voldeed aan zowel de voorwaarden van de 49-plusser regeling als ook van de ‘53-plusser’ regeling. Vervolgens gaat de rechter in op de bedoeling van artikel 7 van de WOPO. Hij overwoog dat artikel 7 van de WOPO zo was opgebouwd dat de werknemer naarmate hij ouder is en langere diensttijd heeft, verdergaande aanspraken op een aansluitende uitkering krijgt, waarbij het derde lid van dit artikel (‘53-plusser’ regeling) de medewerker de meest verdergaande aanspraken verleent. Het zou dan ook in de rede liggen dat de duur van de aansluitende uitkering overeenkomstig de ‘53-plusser’ regeling werd vastgesteld.
Verschuiving AOW-gerechtigde leeftijd
Zou het hier bij gebleven zijn dan was WW-plus in het gelijk gesteld. Maar de rechter stelde nog de verschuiving van de AOW-gerechtigde leeftijd aan de orde. Juist door deze verschuiving zou de medewerker onder toepassing van de ‘49-plusser’ regeling verdergaande aanspraken hebben dan onder toepassing van de ‘53-plusser’ regeling. Zo kwam de rechter bij zijn conclusie dat zowel de tekst als ook de bedoeling van artikel 7 van de WOPO geen belemmeringen vormden en redelijke toepassing van het artikel meebracht dat de ‘49-plusser’ regeling vastgesteld had moeten worden door WW-plus. De rechter voorzag zelf in de zaak en stelde de einddatum van de aansluitende uitkering vast op de datum dat de medewerker de AOW-gerechtigde leeftijd zou bereiken.
Onderwijsmedewerkers van 57 jaar of ouder
Deze uitspraak staat niet op zichzelf. De situatie zoals omschreven in de uitspraak is van toepassing op alle onderwijsmedewerkers van 57 jaar of ouder in het primair onderwijs en die voldoen aan zowel de voorwaarden van de ‘49-plusser’ regeling als ook aan voorwaarden van de ‘53-plusser’ regeling. Maar nog belangrijker, de uitspraak kan nog breder worden getrokken. Het voorgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs kent eenzelfde bovenwettelijke uitkeringsregeling waarbij dezelfde opbouw van de duur van de aansluitende uitkering wordt gehanteerd.
De vraag doet zich dan ook voor of die medewerkers ‘keuze’ hebben in de voor hen gunstigste toepassing van artikel 7 van de WOPO. In eerste instantie is het aan de uitvoeringsinstantie van de bovenwettelijke uitkeringsregeling om die vaststelling te maken. Ik meen evenwel dat de 57+medewerker die een beroep doet op de ‘49-plusser’ regeling op basis van deze uitspraak wel een zaak in handen heeft. De wijze waarop de Rotterdamse rechter de WOPO-regeling uitlegt is naar mijn mening geen onredelijke uitleg van het artikel. Het beperken van een 57+ medewerker in zijn aansluitende uitkeringsaanspraken strookt niet met de bedoeling van het artikel dat een oudere medewerker met een langer dienstverband, verdergaande aanspraken heeft. Overigens zou ook betoogd kunnen worden dat er sprake is van leeftijdsdiscriminatie, nu de jongere medewerker een langere uitkering wordt toegekend dan de oudere medewerker.
Update 2016: in de nieuwe cao PO is het probleem van het AOW-gat gedicht. Tevens is er overgangsrecht opgenomen voor de lopende uitkeringen.
Contact over dit onderwerp

Marianne Boschman-Stoel
Gerelateerd
- Alle
- Onderwijs Arbeidsverhoudingen Sociale Zekerheid
- Sociale zekerheid
Het coronavirus en de onderwijssector: arbeidsrechtelijke vragen
Artikel
lees meerOver samenloop van vakantieverlof en zwangerschaps- en bevallingsverlof in het VO
Artikel
lees meerCovid-19 en de mondkapjesplicht
Artikel
lees meerWetsvoorstel ‘RIV-toets UWV door arbeidsdeskundigen’
Artikel
lees meerIs Covid-19 van invloed op de omvang van de billijke vergoeding?
Artikel
lees meerZet een contractuele opzegtermijn de WNT opzij?
Artikel
lees meerWetsvoorstel Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
Artikel
lees meerEen handdruk anno 2020: ontslag op staande voet?
Artikel
lees meerCursus Als werkgever beter gebruik maken van de adviezen van de bedrijfsarts
In één middag op de hoogte over alles wat u moeten over de adviezen van de bedrijfsarts
lees meerReorganiseren kun je leren: reorganisatie in de publieke sector
In één middag op de hoogte over alles wat u moeten over een reorganisatie
lees meerPrejudiciële vragen aan Hoge Raad over niet genoten verlof in het VO tijdens zwangerschapsverlof
Artikel
lees meerOmvang re-integratieverplichting werknemer: hoe zat het ook al weer?
Artikel
lees meerOmvang re-integratieverplichting werkgever: hoe zat het ook al weer?
Artikel
lees meerCOVID-19 (Corona), re-integratie en het UWV – 3
Artikel
lees meerZorgovereenkomst met PGB-er: plakker die partijen er zelf op plakken is niet doorslaggevend
Artikel
lees meerAanvullend geboorteverlof per 1 juli ingevoerd
Artikel
lees meerThuiswerken, de zorgplicht van de werkgever en de rol van de ondernemingsraad
Artikel
lees meerControle en ontslag van een ‘arbeidsongeschikte’ werknemer
Artikel
lees meerTransitievergoeding bij herplaatsing van een langdurig arbeidsongeschikte medewerker
Artikel
lees meerActueel: Arbeidsrechtelijke vragen over het coronavirus
Artikel
lees meerCOVID-19 (Corona), re-integratie en het UWV
Artikel
lees meerCursus Ziekteverzuim van A tot Z (ook online)
Na deze cursus weet u alles over ziekteverzuim
lees meerGeen transitievergoeding verschuldigd – overgangsrecht WAB
Artikel
lees meerZorg zzp-er in de zorgen?
Artikel
lees meerRecht op compensatie van de transitievergoeding voor diepslapers?
Artikel
lees meerMinister: zzp’ers in de zorg? Die zijn helemaal geen zzp’er!
Artikel
lees meerDe rol van de bedrijfsarts volgens het Centraal Tuchtcollege Gezondheidszorg
Artikel
lees meerZiekmelding vanuit het buitenland; wat nu?
Artikel
lees meer(Overheids)werkgever: Vraag UWV tijdig om compensatie van uitbetaalde transitievergoedingen aan arbeidsongeschikte werknemers
Artikel
lees meerRechtbank Midden-Nederland: compensatie zwangerschapsverlof VO-docente niet alleen tijdens zomervakantie
Artikel
lees meerWerkgevers opgelet: wat moet u voor 1 april 2020 regelen voor de lage WW-premie?
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Wet arbeidsmarkt in balans en de positie van de zzp’er in Maastricht – 10 oktober (2019)
Kennisbijeenkomst
lees meerHet belang van een zorgvuldig proces bij conflicten en ziekte
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 2e kwartaal 2019
Artikel
lees meerZorg aan Zet Limburg: Workshop duurzame inzetbaarheid en de rol van de bedrijfsarts – 21 maart (2019)
Bijeenkomst in samenwerking met Zorg aan Zet
lees meerMedewerker ziek uit dienst? Pas op voor verhaal Ziektewetuitkering!
Artikel
lees meerToch geen doorbraak: geen transitievergoeding bij slapend dienstverband
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 4e kwartaal 2018
Artikel
lees meerCursus Actualiteiten en verdieping WIA
In één middag bijgepraat over de laatste stand van zaken rond de WIA
lees meerBovenwettelijke uitkeringen en de transitievergoeding
Artikel
lees meerCursus Het eerste en tweede ziektejaar en WIA
Na deze cursus weet u de weg binnen de WIA
lees meerHet Participatiefonds: modernisering en aanscherping van regels
Artikel
lees meerCursus Eigenrisicodrager Ziektewet en WGA
De rechten, plichten en voordelen als u eigenrisicodrager bent
lees meerMoet de werkgever zieke medewerkers milder beoordelen dan gezonde collega’s?
Artikel
lees meerVier actuele uitspraken voor de sector Onderwijs
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 3e kwartaal 2018
Artikel
lees meerRe-integratie van zieke medewerkers: het blijft opletten geblazen!
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 2e kwartaal 2018
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 1e kwartaal 2018
Artikel
lees meerDe taken en verantwoordelijkheden van de bedrijfsarts
Artikel
lees meerRechten en verplichtingen van voormalige wethouders
Artikel
lees meerEigenrisico dragen voor ZW en WGA: wat betekent dat?
Artikel
lees meerVervolg: Vrijwillige vertrekregeling in sociaal plan is geen RVU
Artikel
lees meerHerplaatsing en een transitievergoeding? Niets is wat het lijkt
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 4e kwartaal 2017
Artikel
lees meerRegeerakkoord: de ‘normalisering’ gaat door en de WWZ wordt deels teruggedraaid!
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 3e kwartaal 2017
Artikel
lees meerIedereen is gelijk, maar niet hetzelfde
Artikel
lees meerRe-integratieperikelen: loondoorbetaling terecht gestaakt?
Artikel
lees meerAfspraak is afspraak
Artikel
lees meerVerzekeringsarts: verlengstuk van Uwv of onafhankelijk deskundige?
Artikel
lees meerZorg, onderwijs en ambtenaar?
Artikel
lees meerTussen servet en tafellaken: de studentpromovendus in arbeidsrechtelijk perspectief
Artikel
lees meerHof ’s-Hertogenbosch: ‘Vrijwillige vertrekregeling in Sociaal Plan is geen RVU’
Artikel
lees meerWerkgevers opgelet: uitbreiding no-riskpolis en mogelijk tussentijds oordeel UWV
Artikel
lees meerOverzicht van recente tuchtrechtspraak over de bedrijfsarts
Artikel
lees meerDe rol van de bedrijfsarts in de gewijzigde Arbowet
Artikel
lees meerSpraakmakende veranderingen in de SAW bij de waterschappen
Artikel
lees meerAansluitende uitkering na 65 jaar mogelijk in het Primair Onderwijs
Artikel
lees meerNieuwe cao’s voor de sector PO en VO?
Artikel
lees meerDe Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd: minder bescherming voor AOW’ers
Artikel
lees meerDe no-riskpolis; een korte bespiegeling van een stukje Ziektewet
Artikel
lees meerDe Wet werk en zekerheid bij de Rijksoverheid
Artikel
lees meerDe “zieke” werknemer versus de “zieke” ambtenaar
Artikel
lees meerDe bedrijfsarts: onderwerp van wetgeving en procedures
Artikel
lees meerWacht uw organisatie tot de quotumheffing wordt geïnd?
Artikel
lees meerDe Participatiewet en Quotumwet in vogelvlucht
Artikel
lees meerCRvB schept duidelijkheid over voorschotverlening ZW-uitkering
Artikel
lees meerHet grote risico van het eigen risico
Artikel
lees meerEinde wachttijd: WIA-uitkering of loonsanctie?
Artikel
lees meerDe Wet werk en zekerheid en de uitkeringslasten in het onderwijs
Artikel
lees meerDe redelijkheid en het UWV
Artikel
lees meerWetsvoorstel Werk en Zekerheid
Artikel
lees meerOnderwijssector: bovenop lasten bovenwettelijke uitkering ook ontbindingsvergoeding?
Artikel
lees meerVerwijtbare werkloosheid, wel of geen WW?
Artikel
lees meerOngeschiktheid voor de functie, herplaatsingsinspanning en re-integratiefase: nieuwe jurisprudentie
Artikel
lees meerDe bedrijfsarts bedreigd
Artikel
lees meerIs RSI (of CANS) een hersenschim?
Artikel
lees meerDe “no risk polis”; een tegemoetkoming in de kosten van loondoorbetaling bij ziekte
Artikel
lees meerDe “no risk polis”; een tegemoetkoming in de kosten van loondoorbetaling bij ziekte
Artikel
lees meerDe Ziektewet is gewijzigd
Artikel
lees meerDe zorgplicht van de overheidswerkgever: geen woorden, maar daden
Artikel
lees meerHoe hard is de flexibele schil? Rechtbank Almelo slaat bres in payrollconstructie
Artikel
lees meerUitbreiding tijdsbestedingsnorm wethouder versus tijdelijke waarneming in collegeverband
Artikel
lees meerDe arbeidsongeschikte politieke ambtsdrager
Artikel
lees meerOverheidswerkgever en bovenwettelijke uitkeringslasten
Artikel
lees meerVeranderingen in het onderwijs: om ziek van te worden!
Artikel
lees meerCapra Maastricht: grenzeloze advisering
Artikel
lees meerKabinetsplannen voor aanpassing van het ontslagrecht en de WW
Artikel
lees meerOntslag wegens het niet meewerken aan re-integratie geeft recht op WW en kost de overheidswerkgever geld
Artikel
lees meerWijziging in de AOW per 1 april 2012
Artikel
lees meerKortere uitkeringsduur voor Rijksambtenaren
Artikel
lees meerEen nieuwe maat (man/vrouw)?
Artikel
lees meerGrensarbeid, een complex verhaal, deel II
Artikel
lees meerGrensarbeid, een complex verhaal
Artikel
lees meerDe (niet) terugkerende wethouder
Artikel
lees meerOpbouw van verlof tijdens ziekte (deel IV)
Artikel
lees meerWerkgever sneller aansprakelijk voor psychische arbeidsongeschiktheid als gevolg van het werk
Artikel
lees meerEen nieuwe tijdelijke baan aangeboden tijdens de re-integratiefase. Wat dan?
Artikel
lees meerZiek op de laatste werkdag van het dienstverband. Nou en?
Artikel
lees meerCAO Ambulancezorg
Artikel
lees meerDe gunstigste ontslaggrond?
Artikel
lees meerOpbouw verlofaanspraken tijdens ziekte
Artikel
lees meerHet advies van de bedrijfsarts
Artikel
lees meerOproep werkhervatting na hersteldmelding
Artikel
lees meerStand van zaken jurisprudentie loonsanctie
Artikel
lees meerOntslagbescherming tijdelijke aanstelling
Artikel
lees meerWijzigingen CAR/UWO en SAW: de ervaringen in het eerste jaar
Artikel
lees meerVerlies vakantiedagen tijdens ziekte (zaken Schultz-Hoff en Stringer e.a.)
Artikel
lees meerPreventie werkt!
Artikel
lees meerBent u nog bekend met de bekendmaking van wijzigingen in de CAR/UWO?
Artikel
lees meerEigenrisicodrager voor de WGA
Artikel
lees meerInstellen medisch onderzoek na ontslag
Artikel
lees meerSchadevergoeding bij overschrijding redelijke termijn
Artikel
lees meerZiekte van Lyme aangemerkt als beroepsziekte
Artikel
lees meerVerhaal re-integratiekosten op veroorzaker ongeval
Artikel
lees meerSituatieve arbeidsongeschiktheid
Artikel
lees meerVerbod op verrichten nevenfunctie
Artikel
lees meerDe Commissie Bakker en de CAR/UWO
Artikel
lees meer