Van een ambtenaar kom je maar moeilijk af, zo is vaak het beeld, maar als een ambtenaar niet goed functioneert, of er is bijvoorbeeld sprake van verstoorde verhoudingen, dan kan het bevoegd gezag wel degelijk overgaan tot ontslag. Voorwaarde is wel dat voldaan wordt aan alle regels van zorgvuldigheid en motivering. Maar als dan het besluit tot ontslag valt, blijkt vaak pas na jarenlange procedures of het dossier op orde was, en mede daarom verdient het vaak de voorkeur met de ambtenaar te gaan praten over een vertrekregeling.
Iedere overlegsituatie is verschillend, maar toch komen in onderhandelingen vaak vaste punten naar voren. Een inkomensvangnet voor de ambtenaar staat tegenover de behoefte aan duidelijkheid en kostenbesparing voor de ambtelijk werkgever, bijvoorbeeld. Meestal hebben zowel overheidswerkgever als ambtenaar er het meeste belang bij hebben dat de ambtenaar zo snel mogelijk begeleid wordt naar ander werk en daarom bevatten vertrekregelingen vaak afspraken over voorzieningen die de kans op het vinden van ander werk zo groot mogelijk moeten maken. De kosten die daaraan vast zitten zijn de spreekwoordelijke kosten die voor de baat uitgaan.
Als in een goed overleg dan overeenstemming is bereikt, is het wel zaak om een en ander goed op papier te zetten zodat je je, in het bijzonder als overheidswerkgever, achteraf niet ervoor gesteld ziet dat door een onhandige formulering of gemakkelijke verwijzing risico’s geheel bij de werkgever zijn komen te liggen. Hoe het verkeerd kan uitpakken, komt duidelijk naar voren in de uitspraak van de Voorzieningenrechter van de Centrale Raad van Beroep van 27 september 2010, LJN:BO4393 (LJN-nummers zijn meestal te vinden op www.rechtspraak.nl).
In de kwestie die in deze uitspraak speelde, werden afspraken gemaakt tussen werkgever en werknemer over ontslag ‘op andere gronden’, een ontslaggrond die in bijna elke ambtelijke rechtspositie voor komt en een oplossing biedt voor een situatie waarin sprake is van verstoorde verhoudingen, gebrek aan vertrouwen en onoplosbare impasses.
Volgens vaste jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep moeten dergelijke afspraken worden aangemerkt als een nadere regeling inzake de uitoefening van de aan het bevoegd gezag toekomende ontslagbevoegdheid. Partijen zijn aan een dergelijke regeling gebonden op grond van het beginsel van de rechtszekerheid. Dit beginsel brengt voor het bestuursorgaan met zich dat het bij zijn besluitvorming de gemaakte afspraken in acht dient te nemen. Bij de uitleg van zo’n overeenkomst zijn niet uitsluitend de bewoordingen van hetgeen in de overeenkomst is bepaald van belang, maar ook de zin die partijen in de gegeven omstandigheden over en weer redelijkerwijs aan die bepalingen mochten toekennen en op hetgeen zij te dien aanzien redelijkerwijs van elkaar mochten verwachten (woorden ontleend aan de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van 13 november 2008, LJN:BG5003).
Dat het niettemin zaak is om de afspraken duidelijk vast te leggen, en niet al te zeer te vertrouwen op de aanname dat het voor partijen toch wel duidelijk moet zijn geweest wat zij voor ogen hadden, maakt de uitspraak van 27 september 2010 duidelijk.
In de regeling die met de betreffende ambtenaar was gesloten, werd aan het ontslag op andere gronden de garantie gekoppeld op een uitkering ter hoogte van de som van de WW-uitkering en de bovenwettelijke werkeloosheidsregeling die in de betreffende sector geldt.
Over de verplichtingen van de aanstaande ex-ambtenaar werd niets ‘hard’ vastgelegd. De werkgever ging er van uit dat wel duidelijk was dat aan toekenning van de uitkering verplichtingen verbonden waren, waaronder inschrijven als werkzoekende bij het CWI en de verplichting te solliciteren. De werkgever vond, hier in het kort gezegd, dat door de verwijzing naar de WW en de bovenwettelijke uitkeringen uit het stelsel voortvloeide dat voor de ontslagen ambtenaar ook de verplichtingen uit de werkeloosheidswet golden.
De Voorzieningenrechter van de Centrale Raad van Beroep volgde de werkgever niet in deze gedachtegang. De rechter stelde eenvoudigweg dat de uitkering die aan de ambtenaar was toegekend qua hoogte en duur weliswaar overeen kwam met een gewone WW-uitkering en bovenwettelijke uitkering, maar dat daarmee nog niet duidelijk was dat die uitkering ook gestoeld was op die wettelijke regelingen noch dat de in die regelingen neergelegde rechten en verplichtingen automatisch op de ambtenaar van toepassing waren geworden.
Nu de ambtenaar betwistte dat met hem afspraken gemaakt waren over sollicitatieplicht en inschrijving bij CWI en de werkgever niet kon aantonen dat dergelijke afspraken wel gemaakt waren, kon de ambtenaar achterover gaan leunen en van zijn uitkering genieten.
Ook de omstandigheid dat in de beëindigingovereenkomst was vastgelegd dat de ambtenaar outplacementfaciliteiten aangeboden zou krijgen en er afspraken werden gemaakt over de wijze van verrekening van nieuwe inkomsten bracht niet met zich dat voor hem allerlei verplichtingen gingen gelden. Daaruit kon hoogstens worden afgeleid dat het wel de bedoeling van partijen was dat betrokkene zich op een andere werkkring zou gaan richten. De verwachtingen die partijen over en weer mochten hebben konden echter niet tot een sollicitatieplicht voor de ambtenaar leiden: een hard gelag voor de werkgever!
Een soortgelijke casus als die in de uitspraak van 27 september 2010 kwam aan de orde in de uitspraak van de Rechtbank ’s-Gravenhage van 17 november 2010, LJN:BO4588. De rechtbank sprak in lijn met de uitspraak van 27 september 2010 in deze kwestie uit dat de uitkering bij een ontslag op andere gronden een uitkering ‘sui generis’ was die niet de WW-uitkering en de bovenwettelijke werkeloosheidsregeling als grondslag had, maar wel qua hoogte en duur van de uitkering daarmee gelijke tred houdt. Het gevolg was dat ook voor deze ambtenaar geen sollicitatieplicht gold omdat dat niet was afgesproken. Behalve dit zoet zat er echter ook zuur voor de ambtenaar in de uitspraak, want de ambtenaar kwam er na het sluiten van de regeling achter dat zijn pensioenopbouw niet tot zijn 65ste verjaardag doorliep, maar slechts tot de eerste dag van de maand volgende op die waarin hij 62 jaar zou worden. Net zozeer als dat er geen afspraken waren gemaakt over sollicitatieplicht, waren er ook geen aanvullende aanspraken gemaakt op het vlak van pensioen, waardoor de pensionopbouw rechtstreeks voortvloeide uit het Pensioenreglement van het ABP pensioenfonds. Sterker, de rechtbank sprak uit dat het bevoegd gezag het bezwaar van de ambtenaar voor zoverre dat betrekking had op de pensioenopbouw niet-ontvankelijk had moeten verklaren omdat het geen bevoegdheid heeft ten aanzien van de uitleg en toepassing van het Pensioenreglement. Misschien toch een lichtpuntje dus voor de werkgever: mogelijk is het pensioengat voor de betrokken ex-ambtenaar wel reden om weer werk te zoeken.
Er zijn ook uitspraken te noemen waarbij de rechter wel degelijk uitsprak dat in het geval van onduidelijkheid over een gesloten regeling gezocht moest worden naar wat partijen nu eigenlijk met de regeling bedoeld hadden, bijvoorbeeld in het geval van veranderende wet- en regelgeving waardoor uitgangspunten voor een regeling niet meer gelden. De uitspraken die ik hierboven heb genoemd maken echter duidelijk dat het opstellen van een minnelijke regeling nauw luistert en dat met name de veronderstelling dat iets wel geregeld is, gevaarlijk kan zijn.
Contact over dit onderwerp
Martijn Steuten
Gerelateerd
- Alle
- Overheid Arbeidsverhoudingen Dossieropbouw en ontslag
- Zorg Arbeidsverhoudingen Dossieropbouw en ontslag
- Onderwijs Arbeidsverhoudingen Dossieropbouw en ontslag
Uitschrijving uit het doelgroepregister = einde arbeidsovereenkomst?
Artikel
lees meer15-20 klachten van AOIS over hoofdopleider, maar ontbinding tóch afgewezen
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – november 2024
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – september 2024
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juli 2024
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – mei 2024
Artikel
lees meerDe verhoogde zorgvuldigheidsnorm bij kwetsbare medewerkers
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – mei 2024
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – april 2024
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – april 2024
Artikel
lees meerGrensoverschrijdend gedrag binnen het ziekenhuis
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – maart 2024
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – december 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – december 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – oktober 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – augustus 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – augustus 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – augustus 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juli 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juni 2023
Artikel
lees meerGeen billijke vergoeding na een beëindiging dienstverband met wederzijds goedvinden
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – mei 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – mei 2023
Artikel
lees meerVerliest een zieke werknemer die niet wil meewerken aan een vertrekregeling zijn recht op loon?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – april 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – maart 2023
Artikel
lees meerHoezo een arbeidsconflict? Ik ben ziek.
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – maart 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – februari 2023
Artikel
lees meerNieuwe STECR Werkwijzer Arbeidsconflicten: zou iedere werkgever over een Arbeidsconflictenprotocol moeten beschikken?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – januari 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie Zorg – selectie jaaroverzicht 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – januari 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie Onderwijs – selectie jaaroverzicht 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie Overheid – selectie jaaroverzicht 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – december 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – december 2022
Artikel
lees meerWebinar Grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs en de zorg – AvdR
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – november 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – november 2022
Artikel
lees meerOntslag werkneemster ROC na publicatie kritisch boek
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – oktober 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – september 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – september 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – september 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – augustus 2022
Artikel
lees meerDronken gemeenteambtenaar ten onrechte ontslagen
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juli 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – juli 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juni 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – juni 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – mei 2022
Artikel
lees meerLunchwebinars: ongewenste omgangsvormen in het onderwijs
Drie korte webinars van 15 minuten over het onderwerp ‘ongewenste omgangsvormen in het onderwijs
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – mei 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – april 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – april 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – maart 2022
Artikel
lees meerWat we kunnen leren van de zaak G. tegen Volt
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – maart 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – februari 2022
Artikel
lees meerHeeft een werknemer met medische beperkingen recht op ander werk? Werkgevers, pas op!
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – februari 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie Overheid – selectie jaaroverzicht 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – januari 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie Zorg – selectie jaaroverzicht 2021
Artikel
lees meerOntslag op staande voet en het belang van onverwijld handelen – AdvR TV
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – december 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – december 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – december 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – november 2021
Artikel
lees meerNoot JAR Geen ontbinding op de e-grond ondanks strafrechtelijke veroordeling voor zware mishandeling van een collega
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – november 2021
Artikel
lees meerMeToo versus ook gij
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – oktober 2021
Artikel
lees meerBillijke vergoeding van € 370.000 vanwege onzorgvuldig feitenonderzoek
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – oktober 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – september 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – september 2021
Artikel
lees meerNoot AB Hoger beroep over een kerstcadeau
Artikel
lees meerNoot AB Ontslag brandweerman in verband met lidmaatschap Hells Angels
Artikel
lees meerZeg werknemer, ben jij gevaccineerd?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – september 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – augustus 2021
Artikel
lees meerNoot JAR Openen gevangenisdeuren voor pizzabezorger wel verwijtbaar, maar niet ernstig
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juli 2021
Artikel
lees meerHet coronavirus en de overheid: arbeidsrechtelijke vragen
Artikel
lees meerHet coronavirus en de zorgsector: arbeidsrechtelijke vragen
Artikel
lees meerHet coronavirus en de onderwijssector: arbeidsrechtelijke vragen
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juni 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – juni 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – juni 2021
Artikel
lees meerNoot JAR De ambtelijke molens en de onverwijlde opzegging
Artikel
lees meerUpdate: Code oranje en vakantierichtlijnen
Artikel
lees meerWerknemer neemt ontslag op staande voet, vangt bot bij kantonrechter
Artikel
lees meerMag een werkgever voorwaarden verbinden aan de wedertewerkstelling van werknemer?
Artikel
lees meerDiefstal en mishandeling ≠ diefstal en/of mishandeling
Artikel
lees meerNoot JAR Passende uitkeringsregeling sector gemeenten
Artikel
lees meerDe bedrijfsarts in de knel?
Artikel
lees meerGastcolumn: Voorkomen is beter dan genezen
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – mei 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – april 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – maart en april 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – maart 2021
Artikel
lees meerEen jaar later en 100 adviezen van het OMT verder: Covid-19
Artikel
lees meerMag ik een ongevaccineerde medewerker de toegang tot de werkplek weigeren? Of ontslaan?
Artikel
lees meerErnstig verwijtbaar handelen en het recht op een transitievergoeding deel II
Artikel
lees meerZiekte en disfunctioneren: een complexe combi
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – februari 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – januari en februari 2021
Artikel
lees meerWeigering passende functie te aanvaarden? Dan geen transitievergoeding!
Artikel
lees meerFunctie-ontheffing bij de rijksoverheid
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – januari 2021
Artikel
lees meerRecht op een transitievergoeding? Hoe een rechter verdwaalt in de Wnra…
Artikel
lees meerAmbtenaar die herhaaldelijk liegt over afreizen naar een land met code oranje handelt ernstig verwijtbaar
Artikel
lees meerOntslag op staande voet na mishandeling van een cliënt? Bezint eer ge begint!
Artikel
lees meerGeen ‘slapende dienstverbanden’ in de sector Gemeenten en de sector Rijk?
Artikel
lees meerPartijbedoeling niet relevant bij kwalificatie arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerDe VOG-verklaring als essentieel onderdeel in de totstandkoming van een arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerDe invloed van toekomstige reorganisaties op een beëindigingsovereenkomst
Artikel
lees meerOnly a few pints a day keeps the doctor away
Artikel
lees meerIs Covid-19 van invloed op de omvang van de billijke vergoeding?
Artikel
lees meerPas op: onder het gemiddelde presteren is nog geen disfunctioneren!
Artikel
lees meerSelectie van jurisprudentie voor het onderwijs 3e kwartaal 2020
Artikel
lees meerSelectie van jurisprudentie voor de zorg 3e kwartaal 2020
Artikel
lees meerKantonrechter Amsterdam: tussentijds beëindigen van een tijdelijke urenuitbreiding is niet toegestaan
Artikel
lees meerErnstig verwijtbaar handelen en het recht op een transitievergoeding
Artikel
lees meerAandacht voor integriteit in de zorg
Artikel
lees meerToename van arbeidsrechtelijke rechtszaken over ambtenaren
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerOntslagrecht versoepeld? Eerste ontbinding op basis van de ‘cumulatiegrond’ een feit!
Artikel
lees meerReorganiseren na normaliseren (TAR juni 2020)
Artikel
lees meerCode oranje en vakantierichtlijnen
Artikel
lees meerSelectie van jurisprudentie voor het onderwijs 2e kwartaal 2020
Artikel
lees meerSelectie van jurisprudentie voor de zorg 2e kwartaal 2020
Artikel
lees meerIntegriteit in het onderwijs lastig?
Artikel
lees meerEen deal over een dienstverband voor 01-01-2020 is een arbeidsovereenkomst maar geen geslaagde deal (bezint voor gij begint)
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerBijzondere eisen voor medewerkers in de zorg: niet alleen in corona-tijd
Artikel
lees meerSchorsing leerkracht tijdens onderzoek toegestaan?
Artikel
lees meerControle en ontslag van een ‘arbeidsongeschikte’ werknemer
Artikel
lees meerTransitievergoeding bij herplaatsing van een langdurig arbeidsongeschikte medewerker
Artikel
lees meerGeen transitievergoeding verschuldigd – overgangsrecht WAB
Artikel
lees meerUpdate Alcohol- en drugstesten: maak werk van ADM-beleid
Artikel
lees meerRecht op compensatie van de transitievergoeding voor diepslapers?
Artikel
lees meerSelectie van jurisprudentie voor het onderwijs 1e kwartaal 2020
Artikel
lees meerSelectie van jurisprudentie voor de zorg 1e kwartaal 2020
Artikel
lees meerHerplaatsingsonderzoek: oud en nieuw
Artikel
lees meerOntslag wegens handelen in strijd met kernwaarden
Artikel
lees meerWerkgever vernietigt arbeidsovereenkomst na bedrog psychotherapeut op CV
Artikel
lees meerDe arbeidsrechtadvocaat als conflictmanager
Artikel
lees meerDe langverwachte eerste uitspraak over de i-grond
Artikel
lees meer(Overheids)werkgever: Vraag UWV tijdig om compensatie van uitbetaalde transitievergoedingen aan arbeidsongeschikte werknemers
Artikel
lees meerArbeidsrechtelijke klassiekers voor de werkvloer: Groen/Schoevers
Artikel
lees meerEen machtsstrijd tussen onderwijsbestuurders
Artikel
lees meerSelectie van jurisprudentie voor de zorg 4e kwartaal 2019
Artikel
lees meerOverplaatsing ter verbetering van de teamsfeer toegestaan?
Artikel
lees meerLoondoorbetaling is geen beëindigingsvergoeding
Artikel
lees meerHet belang van een zorgvuldig proces bij conflicten en ziekte
Artikel
lees meerSelectie van jurisprudentie voor het onderwijs 3e kwartaal 2019
Artikel
lees meerVereniging van bedrijfsartsen publiceert richtlijn Conflicten in de werksituatie
Artikel
lees meerOver disfunctioneren en (het opzegverbod tijdens) ziekte
Artikel
lees meerOverzicht van recente rechterlijke uitspraken over ontslag binnen de zorg
Artikel
lees meerFeitenonderzoeken en privacybescherming
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 2e kwartaal 2019
Artikel
lees meerHet belang van urenregistratie
Artikel
lees meerPrivacy schending en de eis van onverwijldheid bij ontslag op staande voet versus strafontslag
Artikel
lees meerRechtspositionele maatregelen voorafgaand aan de normalisering
Artikel
lees meerBrochure: De Wnra in de zorg
Brochure
lees meerZorg aan Zet Limburg: Workshop dossiervorming en ontslag – 18 april (2019)
Bijeenkomst in samenwerking met Zorg aan Zet
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 4e kwartaal 2018
Artikel
lees meerCao Gemeenten: technische omzetting met verregaande (inhoudelijke) gevolgen?
Artikel
lees meerGeschillenbeslechting in de cao Gemeenten
Artikel
lees meerOver de Wnra, de (concept)cao gemeenten en diefstal
Artikel
lees meerHet Participatiefonds: modernisering en aanscherping van regels
Artikel
lees meerVier actuele uitspraken voor de sector Onderwijs
Artikel
lees meerEerste Kamer neemt voorstel aanpassing Wet BIG aan
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 3e kwartaal 2018
Artikel
lees meerScheldende docente behoudt toch recht op bovenwettelijke uitkering
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Zorg 2e kwartaal 2018
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 2e kwartaal 2018
Artikel
lees meerEen veilige schoolomgeving? Twee uitspraken
Artikel
lees meerUitgesproken: Klimaatbeheersing
Artikel
lees meerKantonrechter zeer kritisch over ongeschiktheidsontslag
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 1e kwartaal 2018
Artikel
lees meerGelden voor onderwijswerkgevers zwaardere eisen als het gaat om duidelijk, consequent en controleerbaar handelen?
Artikel
lees meerUitgesproken: Frans Naerebout
Artikel
lees meerCentrale Raad staat ongeschiktheidsontslag toe ondanks gebrekkig dossier en niet gevolgde interne gesprekkencyclus
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 4e kwartaal 2017
Artikel
lees meerWaarschuwing of toch een berisping?
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 3e kwartaal 2017
Artikel
lees meerIn beeld: het ontslagrecht na de normalisering
Artikel
lees meerGastcolumn: Bewijsvoering en opbouw dossier cruciaal bij ontslag
Artikel
lees meerIs onrechtmatige inzage in EPD reden voor ontslag op staande voet?
Artikel
lees meerEen vakbekwame zorgcoördinator gaat over de schreef
Artikel
lees meerSociale media: screening van sollicitanten en het gebruik door medewerkers
Artikel
lees meerEen dementerende patiënt een nacht op het toilet laten zitten geen reden voor ontslag. Rechterlijke misslag?
Artikel
lees meerDe ongeschikte schooldirecteur onder de Wwz
Artikel
lees meerWwz-landschap verder ingekleurd
Artikel
lees meerPesten in het onderwijs in arbeidsrechtelijk perspectief
Artikel
lees meerDe WNT haalt geen streep door ‘passende regeling’ bij ontslag
Artikel
lees meerOngeschiktheidsontslag in het onderwijs: zorg dat het dossier op orde is
Artikel
lees meerNiet elke fout is een integriteitsschending
Artikel
lees meerSalarisverlaging slecht functionerende ambtenaren?
Artikel
lees meerMedisch specialisten – over communiceren en samenwerken
Artikel
lees meerHet katoenen jubileum van de ambtenarenrechters-formule
Artikel
lees meerOntbinding arbeidsovereenkomst verpleegkundige wegens schending geheimhoudingsplicht!?
Artikel
lees meerDe WWZ: de rol van de vakbonden en het “tailored fit-arbeidsrecht”
Artikel
lees meerHet functioneren van de medisch specialist: over bomen en regie
Artikel
lees meerAmbulance defect door psychisch defect?
Artikel
lees meerLeidt loonbeslag tot strafontslag?
Artikel
lees meerDe ambtenarenrechtersformule
Artikel
lees meerOnrechtmatig verkregen bewijs
Artikel
lees meerFlitsontslag
Artikel
lees meerMinder salaris voor (te) dikke Nederlandse agent?
Artikel
lees meerEen ‘wenselijk’ ontslag …
Artikel
lees meerEn dan denk je het geregeld te hebben…
Artikel
lees meerStrafontslag vanwege beledigen werkgever
Artikel
lees meerSturen in interne verhoudingen niet voor bezwaar en beroep vatbaar
Artikel
lees meerOntzeggen afscheidsreceptie na ontslag is Awb-besluit
Artikel
lees meerInstellen medisch onderzoek na ontslag
Artikel
lees meerVerplichtingen werkgever in geval van een arbeidsconflict
Artikel
lees meerGeen ontslag mogelijk ondanks ontbreken onderwijsbevoegdheid
Artikel
lees meerHeimelijk cameratoezicht
Artikel
lees meerOntslag arbeidsongeschikte ambtenaar na weigering functie
Artikel
lees meerKlokkenluiden of onrechtmatig lekken
Artikel
lees meerVerbod op verrichten nevenfunctie
Artikel
lees meer