De meeste (sectorale) ambtelijke rechtspositieregelingen kennen een gesloten systeem van ontslaggronden. De regeling kent dan een hoofdstuk ontslag, en daarin staan de diverse ontslaggronden genoemd. De werkgever die een ambtenaar wil ontslaan moet een van die gronden kiezen: ongeschiktheid wegens ziekte, functionele ongeschiktheid, reorganisatie of een andere die in dat hoofdstuk wordt genoemd. Voor de ambtenaar kan het financieel nogal wat uitmaken op welke grond hij wordt ontslagen. In de meeste overheidssectoren krijgt de ambtenaar die wegens reorganisatie wordt ontslagen een betrekkelijk ruimhartige uitkering, de ambtenaar die wordt ontslagen wegens functionele ongeschiktheid een minder ruimhartige en de ambtenaar die bij wijze van disciplinaire straf wordt ontslagen helemaal niets.
De ambtenarenrechter toetst dan of die grond van toepassing is en zo ja, of de werkgever in redelijkheid van zijn daarmee gegeven ontslagbevoegdheid gebruik heeft kunnen maken. De rechter kijkt, als hij van mening is dat ontslag op de gehanteerde grond zijn toets niet kan doorstaan, niet eigener beweging of misschien een andere ontslaggrond wel had kunnen worden toegepast. De werkgever mag overigens wel een primaire en een subsidiaire ontslaggrond hanteren, en hij kan ook, als bijvoorbeeld in eerste aanleg het door hem verleende strafontslag herroepen is, hangende zijn hoger beroep een besluit voor zover vereist nemen, waarbij dan bijvoorbeeld ontslag wegens verstoorde verhoudingen wordt verleend. In zulke gevallen beziet de rechter eerst of de primaire ontslaggrond respectievelijk het oorspronkelijke ontslag zijn toets kan doorstaan, en als dat niet het geval is of de subsidiaire grond dan wel het nieuwe ontslag voor zover vereist dat wel kan.
De geslotenheid van het ontslagsysteem wordt verder getemperd doordat vrijwel alle ambtelijke rechtspositieregelingen een artikel kennen dat bepaalt dat de ambtenaar ook op andere gronden dan de in het hoofdstuk dat het ontslag regelt met name genoemde kan worden ontslagen. Dat lijkt de deur open te zetten voor ontslag op elke redelijke grond, maar daar heeft de Centrale Raad van Beroep al lang geleden een rem op gezet, door te bepalen dat toepassing van dit artikel altijd moet zijn gebaseerd op de wijze van functievervulling van de ambtenaar. Toepassing van deze grond wordt door de ambtenarenrechter toegelaten als sprake is van ernstig en duurzaam verstoorde verhoudingen of een zogenaamde impasse. Dat laatste houdt in dat plaatsing van de ambtenaar in enige functie in de ambtelijke organisatie binnen een redelijke termijn onmogelijk is, bijvoorbeeld doordat de ambtenaar blijvend situatief ongeschikt moet worden geacht.
Tot een jaar of vijf geleden bepaalden vrijwel alle rechtspositieregelingen dat de ambtenaar bij een ontslag “op andere gronden” moest worden verzekerd van een uitkering die gelet op de omstandigheden die tot zijn ontslag hadden geleid redelijk was, en die in elk geval minimaal gelijk moest zijn aan de uitkering waarop hij aanspraak zou hebben gehad als hij wegens reorganisatie zou zijn ontslagen. Ook nu nog gaan veel sectorale regelingen daarvan uit.
Daar valt uit een oogpunt van ontslagbescherming wat voor te zeggen, want een dergelijke bepaling maakt dat een werkgever niet lichtvaardig tot op andere gronden zal overgaan. Er valt ook wel wat tegen deze systematiek aan te voeren. Vaak heeft de ambtenaar die wegens verstoorde verhoudingen wordt ontslagen een fors aandeel in de verstoring gehad, en het is een beetje raar dat zo iemand dan ten minste een even goede ontslagregeling moet hebben als de ambtenaar die altijd plichtsgetrouw en opgewekt zijn werk heeft verricht en wordt getroffen door een reorganisatie.
Zelfs als een rechtspositieregeling niet bepaalde dat bij ontslag op andere gronden minimaal dezelfde uitkering toegekend moest worden als bij een reorganisatieontslag, dan moest de overheidswerkgever dat tot voor kort toch doen. Sinds het eind van de vorige eeuw heeft de Centrale Raad van Beroep namelijk in tal van uitspraken vastgelegd dat, omdat de meeste ambtelijke rechtspositieregelingen nu eenmaal een dergelijke minimumgarantie kenden, die garantie ook gold als die niet in de toepasselijke rechtspositieregeling stond. Dat dit juridisch helemaal niet zo´n goede redenering is weet ik ook wel, maar de Raad hanteerde haar toch, laatstelijk op 2 augustus 2012 in een zaak van een ontslagen gemeenteambtenaar.
In een uitspraak van 14 februari 2013, CRvB 12/2152 AW, heeft de Raad een ommezwaai gemaakt. Ook deze uitspraak betrof het ontslag van een gemeenteambtenaar. De sectorale regeling voor de gemeente, de CAR/UWO, kent sinds 2008 geen minimumgarantie meer als hierboven bedoeld. De CAR/UWO bepaalt enkel dat de werkgever bij een ontslag op andere gronden de inhoud van hoofdstuk 10d CAR/UWO, dat de uitkeringen van ambtenaren bij werkloosheid regelt, betrekt voor zover dit redelijk en billijk is (zou er wel eens iets zijn wat redelijk is, maar toch niet billijk, vraag je je af. Maar goed.). En daarmee is niet zoveel gezegd, want niet alleen geeft die tekst de bevoegdheid aan de werkgever om af te wijken van dat hoofdstuk als het volgens hem niet redelijk is het onverkort toe te passen (in de hoop dat de rechter dat met hem eens zal zijn), ook toepassing van het hoofdstuk dwingt de werkgever in elk geval tot een keuze, met name doordat krachtens dit hoofdstuk de ambtenaar die wegens reorganisatie wordt ontslagen een aanvulling op zijn WW-uitkering krijgt en een nawettelijke uitkering, maar de ambtenaar die wegens functionele ongeschiktheid wordt ontslagen in beginsel alleen een aanvulling op de WW.
Anders dan een half jaar daarvoor heeft de Raad aanleiding gezien om, zoals hij het zelf zegt een nadere invulling te geven aan de passage “voor zover dit redelijk en billijk is”. De Raad oordeelde dat de ambtenaar zonder goede grond had gesteld dat zijn vertrouwen in zijn leidinggevenden weg was en hij niet meer met ze kon werken, en zonder goede grond was blijven weigeren om zelfs maar in gesprek te gaan over mogelijkheden om het vertrouwen te herstellen. Ten einde raad had de werkgever maar ontslag op andere gronden verleend, en daarbij helemaal geen bovenwettelijke uitkering toegekend (wel een bedrag voor outplacement, overigens). De Raad achtte het gedrag van de ambtenaar dermate verwijtbaar dat hij de weigering om de ambtenaar een nawettelijke uitkering toe te kennen in stand liet. Wel bepaalde hij dat de ambtenaar een aanvullende uitkering op de WW werd toegekend als bedoeld in hoofdstuk 10d CAR/UWO.
Wat zijn de gevolgen van deze uitspraak? Voor die overheidssectoren waar in de rechtspositieregeling is geregeld dat de ambtenaar bij een ontslag op andere gronden minimaal dezelfde uitkering moet worden toegekend als die welke hij bij reorganisatieontslag zou hebben ontvangen verandert er natuurlijk niets. Voor sectoren in wier rechtspositieregeling die minimumgarantie niet is opgenomen geldt dat voortaan in bepaalde gevallen een lagere uitkering kan worden toegekend dan bij reorganisatieontslag het geval zou zijn geweest. Maar hoe bont moet de ambtenaar het daarvoor maken? In elk geval moet het ontslag in overwegende mate aan de ambtenaar te wijten zijn. Dat blijkt niet alleen uit deze uitspraak, waarin de Raad uitdrukkelijk stelt dat de ambtenaar zijn houding te verwijten valt en dat daarom de werkgever op goede gronden heeft geoordeeld dat hem geen nawettelijke uitkering behoefde te worden toegekend, het blijkt ook uit de hieronder te bespreken uitspraken van de Raad van 28 februari 2013. Maar mag de ambtenaar ook een regeling als die welke hij bij een reorganisatieontslag zou hebben gekregen worden onthouden als het ontslag net iets meer aan hem te wijten is dan aan zijn werkgever? Ik denk het niet. De Raad veroordeelt de opstelling van de ambtenaar in krasse termen. Hij spreekt van zijn onbuigzame houding en onnavolgbare gedrag (ik denk trouwens dat de Raad met onnavolgbare onbegrijpelijke bedoelt). Maar ook uit de uitspraken van 28 februari 2013 valt dat af te leiden.
En wat is de ondergrens aan de aanspraken die de ambtenaar bij een ontslag op andere gronden moeten worden toegekend? Voor de ambtenaar op wie de CAR/UWO van toepassing is lijken mij dat de aanspraken die hij bij een ontslag wegens functionele ongeschiktheid zou hebben gehad. Ik leid dat af uit het feit dat de Raad de ambtenaar in zijn uitspraak van 14 februari 2013 wel een aanvullende uitkering, als onderscheiden van een bovenwettelijke, toekent. Hoofdstuk 10d CAR/UWO kent een aanvullende en een bovenwettelijke uitkering. De ambtenaar die wegens functionele aanvullende ongeschiktheid wordt ontslagen heeft daar aanspraak op, en de ambtenaar die wegens reorganisatie wordt ontslagen heeft dat ook, maar die heeft ook nog eens aanspraak op een bovenwettelijke uitkering. Vermoedelijk – de Raad zegt het niet – heeft hij in de omstandigheid dat de CAR/UWO de werkgever verplicht aansluiting te zoeken bij de bepalingen van hoofdstuk 10d, voor zover dit redelijk en billijk is aanleiding gevonden om te oordelen dat de aanvullende uitkering in elk geval moet worden toegekend, omdat dit een soort minimale aanspraak ingevolge dit hoofdstuk is. Maar de tekst van de betreffende bepaling dwingt daar, zoals we al zagen, niet toe. Het is dus nog steeds mogelijk dat in extreme gevallen wordt geoordeeld dat zelfs geen aanspraak op een aanvullende uitkering bestaat. En hoe zit dat met sectoren die de werkgever niet eens verplichten ergens aansluiting bij te zoeken? Ik denk dat er nog wel interessante uitspraken over deze materie zullen komen.
Dan zijn we bij de uitspraken van de Raad van 28 februari 2013 met LJN-nummers BZ2043 en BZ2044. De Raad vindt die uitspraken zelf zo belangrijk dat hij ze apart op rechtspraak.nl heeft aangekondigd en van een samenvatting voorzien. En ze brengen inderdaad iets volstrekt nieuws.
Tot nu toe was het zo dat de ambtenaar die werd ontslagen op andere gronden altijd recht had op de uitkeringsaanspraken die hij bij ontslag wegens reorganisatie zou hebben gehad, en dat hem meer diende te worden toegekend als de werkgever een overwegend aandeel had in de omstandigheden die tot zijn ontslag hadden geleid. De werkgever die zelf al oordeelde dat hij zo een overwegend aandeel had, was in beginsel vrij in de keuze van de aard van de compensatie daarvoor. Dat kon een langere uitkeringsduur zijn, of een hoger uitkeringspercentage, of een bedrag voor outplacement, of een extra pensioenvoorziening, of een bedrag ineens, of een combinatie van deze. Als de werkgever zelf niet onderkende dat hij zo een overwegend aandeel had, maar de Centrale Raad dat wel vond, bepaalde die meestal dat de ambtenaar naast de uitkering die hij bij reorganisatieontslag zou hebben ontvangen een bedrag ineens diende te worden toegekend. Niet altijd, overigens. Zie bijvoorbeeld de uitspraak van de Raad van 9 december 2010 met nummer 09/4683 AW, waarin de Raad de uitkeringsduur verlengde.
Die veelkleurigheid alleen al maakte het moeilijk een duidelijke lijn in de jurisprudentie van de Raad te ontdekken. Wel was de Raad altijd op twee punten glashelder: bij de toe te kennen “plus” op de uitkeringsaanspraken ging het niet om volledige schadevergoeding, maar om compensatie van het aandeel van de werkgever, en de kantonrechtsformule mocht niet worden toegepast.
In zijn uitspraken van 28 februari 2013 handhaaft de Raad zijn vaste jurisprudentie dat voor een regeling waarbij de ambtenaar, naast de uitkeringsaanspraken die hij bij reorganisatieontslag zou hebben gehad, een vergoeding wordt toegekend, slechts sprake is als de werkgever een overwegend aandeel in de situatie die tot het ontslag noopt heeft gehad, en herhaalt hij dat de “plus” geen volledige schadevergoeding is, maar compensatie van het aandeel van de werkgever, en dat de kantonrechtersformule niet kan worden toegepast. Over dat laatste punt zegt hij in beide uitspraken dat hij al herhaaldelijk heeft overwogen dat die niet kon worden toegepast, omdat ambtelijke rechtspositieregelingen veelal een ruimere compensatie bieden bij loonderving dan voor reguliere werknemers het geval is, maar ik ken eigenlijk geen andere uitspraken van de Raad waar dat als reden voor het niet toepassen van de kantonrechtersformule wordt gegeven.
Vervolgens maakt de Raad een onderscheid naar de mate van het overwegend aandeel van de werkgever. Daarbij dient, aldus de uitspraken, een onderscheid te worden gemaakt naar drie bandbreedtes: 51 tot 65%, 65 tot 80% en 80 tot 100%, corresponderend met de factor van 0,5, 0,75 en 1.
Het is verder redelijk, aldus de Raad, om bij de vaststelling van de hoogte van de vergoeding rekening te houden met de hoogte van het maandsalaris en de duur van het dienstverband. Voor het eerste geeft de Raad als reden dat de ontslagvergoeding strekt tot gedeeltelijke compensatie van het te verwachten inkomensverlies, en voor het tweede dat de verantwoordelijkheid van de werkgever voor de ambtenaar toeneemt naarmate het dienstverband langer duurt en de relatie hechter is geworden. Met het oog op de voor ambtenaren geldende bovenwettelijke voorzieningen, waaronder de nawettelijke uitkering, bestaat aanleiding een matiging aan te brengen van 50%.
Dit leidt tot de volgende formule: bruto maandsalaris (inclusief vakantietoeslag) x (aantal dienstjaren : 2) x 0,5, 0,75 of 1. En daarmee hebben we in het ambtenarenrecht dus onze eigen ambtenarenrechtersformule.
Voor het meewegen van andere factoren dan de hierboven genoemde, als kansen op de arbeidsmarkt, de gezondheidstoestand van de ambtenaar of reputatieschade bestaat, aldus de Raad, in beginsel geen aanleiding. Wel tekent hij hierbij aan niet uit te sluiten dat een ontslagen ambtenaar in voorkomende gevallen op andere wijze tegemoet moet worden gekomen door bijvoorbeeld het faciliteren van outplacement. De kosten daarvan mogen niet worden afgetrokken van de berekende vergoeding. Ten slotte merkt de Raad op dat de omstandigheid dat een betrokkene als gevolg van maatregelen van de werkgever tijdelijk niet werkzaam is geweest, maar wel salaris heeft ontvangen, behoudens uitzonderlijke omstandigheden evenmin tot aftrek kan leiden.
De Raad heeft met deze uitspraken een handreiking gegeven aan de lagere rechtspraak, en aan ambtenaren en hun werkgevers die onderhandelen over hun ontslag. Dat laatste lukt natuurlijk nooit helemaal, omdat het zelden of nooit voorkomt dat de ambtenaar en zijn werkgever het eens zijn over de mate van hun respectieve aandeel in de situatie die tot ontslag heeft geleid, maar ik denk dat de rechtspraktijk met deze uitspraken goed uit de voeten kan. Partijen en rechtbanken kennen nu in elk geval goeddeels de kaders waaraan zij dienen te houden. De verdeling in procenten suggereert natuurlijk een mate van exactheid die in zaken als deze eigenlijk niet bestaat, maar er valt goed mee te werken.
De formule lijkt mij zeker niet onredelijk. Een kleine berekening leert dat de ambtenaar die (inclusief vakantietoeslag) € 5.000,– per maand verdiende en vijf jaren in dienst was voor hij werd ontslagen op grond van een verstoring van de verhoudingen die voor 90% aan de werkgever te wijten was, een bedrag van € 12.500,– moet worden toegekend naast zijn uitkering. Daar doen de meeste werkgevers het wel voor, denk ik. Laten we maar eens kijken wat de rechtspraktijk hiermee gaat doen.
De nieuwe formule laat nog wel wat vragen open. In beide uitspraken spreekt de Raad uitdrukkelijk van het bruto maandsalaris inclusief vakantietoeslag, en niet van de bezoldiging. Dat lijkt erop te wijzen dat de eindejaarsuitkering en eventuele toelagen niet behoeven te worden meegeteld. Maar in één van de uitspraken (die met LJN-nummer BZ2044) bepaalt de Raad dat de formule dient te worden berekend aan de hand van het bruto maandsalaris inclusief de toelage verzwarende omstandigheden van 10% en inclusief vakantietoeslag. Een volgende uitspraak zal hierin duidelijkheid moeten brengen.
De nieuwe formule kent geen plafond. De ambtenaar met veertig dienstjaren kan een heel erg hoge vergoeding krijgen, ook als hij nog maar een jaar van zijn pensioen verwijderd is. Ik denk niet dat dit de bedoeling is, maar ook hier geldt dat we nog wel een uitspraak kunnen verwachten die dat punt opheldert.
De vraag zou gesteld kunnen worden of hier met dienstjaren dienstjaren bij de werkgever die het ontslag verleent of dienstjaren als gedefinieerd in de toepasselijke rechtspositieregeling (voor het ARAR zijn ABP-dienstjaren in overheidsdienst en voor de CAR/UWO dienstjaren in de sector gemeente) wordt bedoeld, maar ik denk eigenlijk dat dit wel duidelijk is. De overweging over de verantwoordelijkheid van de werkgever die groter wordt naarmate het dienstverband langer duurt maakt wel duidelijk dat het hier om dienstjaren bij de werkgever die het ontslag verleent gaat.
En wat te denken van de overweging van de Raad dat de omstandigheid dat de ambtenaar door maatregelen van de werkgever tijdelijk niet werkzaam is geweest, maar wel salaris heeft ontvangen, niet tot aftrek kan leiden? Betekent dit dat de omstandigheid dat de ambtenaar die door eigen toedoen niet werkzaam is geweest maar wel salaris heeft ontvangen, bijvoorbeeld doordat hij zich uit boosheid ziek meldde, situatief arbeidsongeschikt werd geacht en elk gesprek over een oplossing van het conflict weigerde, wel tot verlaging van de vergoeding kan leiden? Ik denk het eigenlijk niet. Ik denk dat in een dergelijk geval veeleer zal worden geoordeeld dat de mate waarin het ontslag aan de werkgever moet worden geweten daardoor kleiner wordt.
Wat zal er eigenlijk gebeuren met die ontslagkwesties die nu nog onder de rechter zijn, waarbij de werkgever de compensatie voor een door hem erkend overwegend aandeel in een andere vorm heeft gegoten dan een bedrag ineens? De tijd zal het leren.
Tot slot vermeld ik nog drie kanttekeningen die in de discussie binnen Capra over deze uitspraken zijn gemaakt.
De eerste betreft de overweging van de Raad dat de kansen van de ontslagen ambtenaar op de arbeidsmarkt geen rol mogen spelen bij de bepaling van de hoogte van de vergoeding. Hiermee lijkt de Raad afstand te nemen van een voorzichtige ontwikkeling in het civiele arbeidsrecht, met name op het stuk van kennelijk onredelijk ontslag. De Raad legt niet uit waarom de kans op de arbeidsmarkt geen rol mag spelen. Ik denk dat de Raad de formule vooral niet te ingewikkeld heeft willen maken, en dat lijkt mij een heel goede reden.
De tweede betreft de matiging van 50% van het aantal dienstjaren, die de Raad motiveert met een verwijzing naar de voor ambtenaren geldende bovenwettelijke voorzieningen. Een kantoorgenoot van mij merkte terecht op dat die voorzieningen per sector nogal verschillen. Een rijksambtenaar die na veertig dienstjaren op 58-jarige leeftijd wordt ontslagen heeft aanspraak op een uitkering tot na de pensioengerechtigde leeftijd, en een gemeenteambtenaar in dezelfde situatie op een uitkering tot hij de leeftijd bereikt van 62 jaar en 9 maanden. Hij wierp de vraag op of dat niet tot een verschil in de berekening van de vergoeding zou moeten leiden. Ik denk dat het antwoord op die vraag ontkennend luidt, hoezeer ik ook met mijn collega meevoel. We moeten namelijk bedenken dat we het hier hebben over een compensatie van het aandeel van de werkgever, en niet over een volledige schadevergoeding.
En verder geldt dat het onderscheid in uitkeringsaanspraken ook geldt bij bijvoorbeeld een reorganisatieontslag, en bij zulke ontslagen oordeelt de Centrale Raad – terecht – ook niet dat een extra ontslagvergoeding moet worden toegekend als de sectorale uitkeringsregeling wat minder ruim uitvalt.
De laatste is de verzuchting dat, doordat de Raad alles versimpelt tot bedragen ineens, de mogelijkheden tot het toekennen van een compensatie op een andere manier, die meer recht doet aan de situatie, worden beperkt. Dat worden ze helemaal niet. In een minnelijke regeling kan nog altijd de toe te kennen vergoeding geheel of gedeeltelijk worden vervangen door bijvoorbeeld een langere opzegtermijn of een hoger uitkeringspercentage. Wat voortaan niet meer kan is dat de werkgever deze keuze eenzijdig maakt en aan de ambtenaar oplegt, en daar hoeven we niet rouwig om te zijn. Non nostri saeculi est.
Pieter Joost Schaap
Over de auteur
Gerelateerd
- All
- Overheid Arbeidsverhoudingen
- Overheid Arbeidsverhoudingen Dossieropbouw en ontslag
- Reorganisatie
ABC van het Arbeidsrecht bij Gemeenten: DEF
Artikel
read moreCapra Podcast 3: Het ambtenaren-ontslagrecht
Artikel
read moreKennisbijeenkomst Capra Advocaten Maastricht – 26 juni 2025
Kennisbijeenkomst 29 augustus 2024
read moreABC van het Arbeidsrecht bij Gemeenten: ABC
Artikel
read moreCapra Podcast 2: Een blik op de vrijheid van meningsuiting voor medewerkers in de publieke sector
Artikel
read moreLunchwebinar – De zorg, de wet DBA en de Belastingdienst: hoe heet wordt de soep gegeten?
Lunchwebinar 24 maart 2025
read moreEen podcast-serie over arbeidsrecht bij de overheid
Artikel
read moreRe-integratieplicht sociale werkgevers: lat ligt nóg hoger
Artikel
read moreAppelleren is riskeren: waarom een goed dossier belangrijk is
Artikel
read moreOnderhandelingen Cao Gemeenten/SGO 2025-2026: witte rook nog ver weg
Artikel
read moreStructurele oplossing voor de wachttijden bij de WIA-beoordeling? Nog even wachten a.u.b.
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Overheid – december 2024
Artikel
read moreGrensoverschrijdend gedrag en de billijke vergoeding
Artikel
read moreUitschrijving uit het doelgroepregister = einde arbeidsovereenkomst?
Artikel
read moreOnderhandelingen voor de nieuwe Cao Gemeenten/SGO gaan weer van start!
Artikel
read moreArbeidsongeschikte werknemer onbereikbaar. Wat nu?
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Overheid – oktober 2024
Artikel
read moreHet uur U nadert: vanaf 1 januari 2025 meer risico’s bij het inhuren van zzp’ers. Is uw organisatie er al klaar voor?
Artikel
read moreVast dienstverband of toch niet? Wat gaat er veranderen voor de zzp’er
Artikel
read moreKennisbijeenkomst Capra Advocaten Zwolle – 14 november 2024
Kennisbijeenkomst 14 november 2024
read moreEuropees Hof verbiedt ongelijkheid in overwerktarieven tussen voltijd- en deeltijdwerkers
Artikel
read moreMediation is vrijwillig…, of toch niet?
Artikel
read moreWat te doen met zzp’ers nu de Belastingdienst volledig gaat handhaven?
Kennisbijeenkomst 29 augustus 2024
read moreVerslaafd: een verklaring maar geen excuus?
Artikel
read moreArbeidsongeschiktheid en de re-integratieverplichtingen van de werkgever
Artikel
read moreKennisbijeenkomst Capra Advocaten Maastricht – 31 oktober 2024
Kennisbijeenkomst 29 augustus 2024
read moreLeeftijdsdiscriminatie of toch niet?
Artikel
read moreVoors en tegens van vormen van bestuurlijke samenwerking in de overheidssector
Artikel
read moreZich gedragen als een goed ambtenaar
Artikel
read moreZes keer is nog steeds geen scheepsrecht: mogen voorwaarden worden gesteld aan mediation?
Artikel
read moreKennisbijeenkomst Capra Advocaten Maastricht – 29 augustus 2024
Kennisbijeenkomst 29 augustus 2024
read moreMeebetalen aan WW-uitkering bij afwijzing contractverlening?
Artikel
read moreArbeidsrecht en de Onderwijssector, over ongeschiktheid anders dan
Artikel
read moreZiekmelding geen vereiste voor recht op loondoorbetaling tijdens ziekte
Artikel
read moreEen verworven recht, kan een arbeidsvoorwaarde zo maar ontstaan?
Artikel
read moreDe verhoogde zorgvuldigheidsnorm bij kwetsbare medewerkers
Artikel
read moreHet uitsluiten van bewijs als gevolg van een privacyschending
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Overheid – april 2024
Artikel
read moreAVG en Personeelszaken; een verstandshuwelijk?
Artikel
read moreBeloofd is beloofd
Artikel
read moreWoo-verzoek en de Archiefwet: Procesbelang bij afwezigheid van informatie?
Artikel
read moreEen ‘belangrijke’ organisatiewijziging volgens de Wet op de ondernemingsraden
Artikel
read moreLunchwebinar: de Cao Rijk 2024-2025 in hapklare brokken aangeRIJKt
Lunchwebinar 22 april 2024
read moreKennisbijeenkomst Capra Advocaten Den Bosch – 16 mei 2024
Kennisbijeenkomst 28 maart 2024
read moreEen nieuwe cao voor de provincies!
Artikel
read moreIntegriteit is van alle tijden, ook in het onderwijs
Artikel
read moreAnnotatie JIN Hoofddoek zorgt voor hoofdbrekers
Artikel
read moreNieuwe regeling aanspraken dienstongevallen veiligheidsregio’s
Artikel
read more1% ziek, dat mag toch niet?
Artikel
read moreKennisbijeenkomst Capra Advocaten Zwolle
Kennisbijeenkomst 28 maart 2024
read moreJurisprudentie selectie Overheid – januari 2024
Artikel
read moreAnnotatie JIN Vrijheid van meningsuiting
Artikel
read moreNoot JAR bij uitspraak Hoge Raad over een ontslag op staande voet en een strafrechtelijk sepot
Artikel
read moreHet primaat van de politiek en medezeggenschap
Artikel
read moreZijn alle wijzigingen van de WGR al in uw gemeenschappelijke regeling geïmplementeerd?
Artikel
read moreNieuwe Cao Werken voor Waterschappen
Artikel
read moreDe opzegtermijn en de opzegging door werknemer
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Overheid – december 2023
Artikel
read moreLunchwebinar: de Cao Gemeenten/SGO 2024-2025 in hapklare brokken
Lunchwebinar 18 december 2023
read moreKennisbijeenkomst Capra Advocaten Maastricht
Kennisbijeenkomst 25 januari 2024
read moreLunchwebinar: Wat te doen met een melding van grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs?
Lunchwebinar 14 maart 2024
read moreOnderhandelingsakkoord nieuwe Cao Gemeenten en Cao SGO 2024
Artikel
read moreReorganisaties en generieke functiebeschrijvingen; een lastige combinatie
Artikel
read moreTijdelijke urenuitbreidingen in het onderwijs en de ketenregeling
Artikel
read moreEigenrisicodragen WGA – neem de regie!
Artikel
read moreRechtbank Oost-Brabant: OR vangt bot: Cao Gemeenten laat geen ruimte meer voor lokaal verlof
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Overheid – oktober 2023
Artikel
read moreRVU-regeling en non-activiteit
Artikel
read moreKennisbijeenkomst Capra Advocaten Zwolle
Kennisbijeenkomst 7 september 2023
read moreKennisbijeenkomst Capra Advocaten Den Haag
Kennisbijeenkomst 7 september 2023
read moreEerste Kamer verwerpt initiatiefwetsvoorstel ‘Wet werken waar je wilt’
Artikel
read moreDe OR bij de overheid: een tandeloze tijger?
Artikel
read moreHof Amsterdam: Opheffing één functie adviesplichtig
Artikel
read moreHet verzoek om een herbeoordeling bij het UWV
Artikel
read moreSchending van privacy – reden voor ontslag?
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Overheid – augustus 2023
Artikel
read moreKennisbijeenkomst Capra Advocaten ‘s-Hertogenbosch
Kennisbijeenkomst 26 september 2023
read moreKennisbijeenkomst Capra Advocaten Maastricht
Kennisbijeenkomst 5 oktober 2023
read moreOnline Kennisbijeenkomst Capra Advocaten Den Haag
Kennisbijeenkomst 7 september 2023
read morePrivacy-perikelen rondom thuiswerken
Artikel
read moreVertrouwen is goed, controleren is beter?
Artikel
read moreVanaf 1 juli 2023: visie werknemer en werkgever verplicht onderdeel van Plan van Aanpak
Artikel
read moreExperiment zorg en onderwijs: maatwerk in het (voortgezet) speciaal onderwijs
Artikel
read more(Criteria) aanvraag toelaatbaarheidsverklaring speciaal voortgezet onderwijs
Artikel
read moreOpenbreken CAO: (on)mogelijk?
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Overheid – juni 2023
Artikel
read more5 jaar AVG
Artikel
read moreVan passende arbeid naar bedongen arbeid: een dunne grens
Artikel
read moreVerliest een zieke werknemer die niet wil meewerken aan een vertrekregeling zijn recht op loon?
Artikel
read moreEinde Ziektewetuitkering en weer ziek
Artikel
read moreEigen risico dragen voor de WIA, twee werkgevers, wie betaalt wat?
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Overheid – april 2023
Artikel
read moreWetsvoorstel ‘Wet werken waar je wilt’: hoe staat het ermee?
Artikel
read moreHoezo een arbeidsconflict? Ik ben ziek.
Artikel
read moreWerkgever schendt zorgplicht – aansprakelijk voor schade als gevolg van Covidbesmetting
Artikel
read moreKennisbijeenkomst Capra Advocaten Den Haag
Kennisbijeenkomst 23 maart 2023
read moreNieuwe STECR Werkwijzer Arbeidsconflicten: zou iedere werkgever over een Arbeidsconflictenprotocol moeten beschikken?
Artikel
read moreKennisbijeenkomst Capra Advocaten Zwolle
Kennisbijeenkomst 16 maart 2023
read moreKennisbijeenkomst Capra Advocaten ‘s-Hertogenbosch
Kennisbijeenkomst 2 februari 2023
read moreJurisprudentie Overheid – selectie jaaroverzicht 2022
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Overheid – januari 2023
Artikel
read moreDilemma voor gemeenschappelijke regelingen: het invoeren van een zienswijzemogelijkheid bij besluiten
Artikel
read moreOntvlechting Reinier Haga Groep, het enquêterecht in de zorg
Artikel
read moreHarmoniseren van arbeidsvoorwaarden: een mysterie ontrafeld
Artikel
read morePersoonlijke beleidsopvattingen onder de Woo
Artikel
read moreVereenvoudigde behandeling WIA: eenvoudiger én sneller
Artikel
read moreWebinar Grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs en de zorg – AvdR
Artikel
read moreSleutelfuncties, wat kun je er nog mee?
Artikel
read moreKennisbijeenkomst Capra Advocaten Maastricht
Kennisbijeenkomst 2 februari 2023
read moreJurisprudentie selectie Overheid – november 2022
Artikel
read moreSamenwerken, ook als het anders moet.
Artikel
read moreKennisbijeenkomst Capra Advocaten Zwolle
Kennisbijeenkomst 19 mei
read moreAanzegvergoeding steeds verschuldigd bij niet-inachtneming schriftelijkheidseis
Artikel
read moreKennisbijeenkomst Capra Advocaten Den Haag
Kennisbijeenkomst 20 oktober
read moreCAO Gemeenten 2023: inzet gemeentelijke werkgevers
Artikel
read moreNiet nakoming re-integratieverplichtingen
Artikel
read moreUpdate UWV Werkwijzer Poortwachter
Artikel
read moreEen operatieve ingreep: medisch of cosmetisch?
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Overheid – september 2022
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Overheid – september 2022
Artikel
read moreControleren en respecteren: monitoren als werkgever versus het privacyrecht van de werknemer
Artikel
read moreDronken gemeenteambtenaar ten onrechte ontslagen
Artikel
read moreAmbtenaar oude stijl? Hoe zit het met de transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden?
Artikel
read moreFAQ-sheet Vakantie
Artikel
read moreVakantie en ziekte
Artikel
read moreVervallen en verjaren van (boven)wettelijke vakantie-uren
Artikel
read moreHarmonisatie van bovenwettelijk verlof Cao Gemeenten en Cao SGO
Artikel
read moreInwerkingtreding Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Overheid – juni 2022
Artikel
read moreKennisbijeenkomst Capra Advocaten Den Haag 23 juni
Kennisbijeenkomst 23 juni
read moreKennisbijeenkomst Capra Advocaten Maastricht
Digitale kennisbijeenkomst 16 juni
read moreStiekem opnemen van gesprekken leidt tot einde arbeidsovereenkomst
Artikel
read moreKennisbijeenkomst Capra Advocaten Zwolle
Kennisbijeenkomst 19 mei
read moreWijziging Wet gemeenschappelijke regelingen: versterking politieke verantwoording
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Overheid – april 2022
Artikel
read moreOntslag op staande voet wegens werkweigering
Artikel
read moreWat we kunnen leren van de zaak G. tegen Volt
Artikel
read moreHeeft een werknemer met medische beperkingen recht op ander werk? Werkgevers, pas op!
Artikel
read moreKennisbijeenkomst Capra Maastricht
Online kennisbijeenkomst 3 maart 2022
read moreCorona : relevante onderwerpen
Artikel
read moreKennisbijeenkomst Capra Zwolle
Online kennisbijeenkomst 3 maart 2022
read moreHet beroepsgeheim van de bedrijfsarts volgens de tuchtrechter
Artikel
read moreArtikel in TAR COVID-19, grondrechten, ambtenaarschap en belangenafweging
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Overheid – februari 2022
Artikel
read moreJurisprudentie Overheid – selectie jaaroverzicht 2021
Artikel
read moreDe bedrijfsarts en het tuchtrecht in 2021
Artikel
read moreWaterschappen en Provincies: de Rechtspositie bestuurders en politiek verlof
In één dagdeel op de hoogte over alles wat u zou moeten weten over de rechtspositie van aankomende en aftredende bestuurders
read moreWet werken waar je wilt: reactie initiatiefnemers
Artikel
read moreVerkouden werknemer weigert zich ziek te melden: loonverlies
Artikel
read moreOntslag op staande voet en het belang van onverwijld handelen – AdvR TV
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Overheid – december 2021
Artikel
read moreRisicoanalyse kandidaat-wethouders; stand van zaken wetsvoorstel Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur
Artikel
read moreWet open overheid: doel en reikwijdte
Artikel
read moreWetsvoorstel ter implementatie van de EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden: welke veranderingen worden er verwacht?
Artikel
read moreBetaald ouderschapsverlof per 2 augustus 2022
Artikel
read moreOnline kennisbijeenkomst Capra Den Haag
Kennisbijeenkomst 20 januari 2022
read moreOnline kennisbijeenkomst Capra Den Bosch
Kennisbijeenkomst 13 januari 2022
read moreNoot JAR Geen ontbinding op de e-grond ondanks strafrechtelijke veroordeling voor zware mishandeling van een collega
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Overheid – november 2021
Artikel
read moreMeToo versus ook gij
Artikel
read moreGesprek met Max Asscher, voormalig bedrijfsarts
Artikel
read moreGemeenteraadsverkiezingen 2022 – kandidaat-wethouders: aandacht voor integriteit
Artikel
read moreGemeenteraadsverkiezingen 2022: de rechtspositie van niet terugkerende wethouders
Artikel
read moreBillijke vergoeding van € 370.000 vanwege onzorgvuldig feitenonderzoek
Artikel
read moreKennisbijeenkomst Capra Maastricht
Kennisbijeenkomst 18 november 2021
read moreArbeidsrechtelijke klassiekers voor op de werkvloer: Davelaar/Allspan: Hoever gaat de rechtsbescherming van de ZZP’er?
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Overheid – oktober 2021
Artikel
read moreOnline kennisbijeenkomst Den Haag: arbeidsongeschiktheid
Online kennisbijeenkomst 4 november
read moreOnline kennisbijeenkomst Den Bosch: arbeidsongeschiktheid
Online kennisbijeenkomst 14 oktober
read moreNoot AB Hoger beroep over een kerstcadeau
Artikel
read moreNoot AB Ontslag brandweerman in verband met lidmaatschap Hells Angels
Artikel
read moreZeg werknemer, ben jij gevaccineerd?
Artikel
read moreOntslag wegens kritische berichten op LinkedIn over het vaccinatiebeleid?
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Overheid – september 2021
Artikel
read moreNoot JAR Openen gevangenisdeuren voor pizzabezorger wel verwijtbaar, maar niet ernstig
Artikel
read moreOver de bedrijfsarts, bingo’s en ontslag
Artikel
read moreWebinar: Aan de slag met cao ‘Aan de slag’
Webinar: Aan de slag met cao ‘Aan de slag’
read moreOntslag vanwege weigering vaccinatie
Artikel
read moreHet coronavirus en de overheid: arbeidsrechtelijke vragen
Artikel
read moreHet coronavirus en privacyrechtelijke vragen
Artikel
read moreActueel: Arbeidsrechtelijke vragen over het coronavirus
Artikel
read moreDe preventieve rol van de bedrijfsarts (deel 2)
Artikel
read moreDoorzoeken van de mailbox van de werknemer
Artikel
read moreTerugblik kennisbijeenkomst 27 mei 2021: Actualiteiten openbaarheid van bestuur
Artikel
read moreEen terugblik op de online Privacy Pauze van 25 mei 2021
Artikel
read moreEen nieuw model van de verwerkersovereenkomst
Artikel
read moreEuropese richtlijn zorgt voor veranderingen in het civiele arbeidsrecht
Artikel
read moreDe leerarbeidsplaats: arbeidsovereenkomst, of niet?
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Overheid – juni 2021
Artikel
read moreDe VOG als ontbindende voorwaarde
Artikel
read moreNoot JAR De ambtelijke molens en de onverwijlde opzegging
Artikel
read moreJeugdwet, WMO, gemeenten, overgang van onderneming, een combinatie die aandacht verdient
Artikel
read moreUpdate: Code oranje en vakantierichtlijnen
Artikel
read moreAltruïsme of ernstig verwijtbaar handelen?
Artikel
read moreWerknemer neemt ontslag op staande voet, vangt bot bij kantonrechter
Artikel
read moreMag een werkgever voorwaarden verbinden aan de wedertewerkstelling van werknemer?
Artikel
read moreWebinar Arbeidsconflicten: het belang van een vroegtijdige, multidisciplinaire aanpak
Webinar 15 juli
read moreDiefstal en mishandeling ≠ diefstal en/of mishandeling
Artikel
read moreOp staande voet of de e-grond? Werkgever, kies snel en bewust!
Artikel
read moreNiet meewerken aan re-integratie uit angst voor corona
Artikel
read moreNoot JAR Passende uitkeringsregeling sector gemeenten
Artikel
read moreDe bedrijfsarts in de knel?
Artikel
read moreBesluit tot opschorting reiskostenvergoeding niet instemmingsplichtig
Artikel
read moreGastcolumn: Voorkomen is beter dan genezen
Artikel
read moreStructuurwijziging van de ambtelijke top van de gemeente
Artikel
read moreWerkgevers en werknemers akkoord over arbeidsmarkthervormingen
Artikel
read moreWet Woo: gevolgen voor de onderwijssector
Artikel
read moreHet OR-privacyboekje
Artikel
read moreToegangstesten en testbewijzen in het onderwijs (mbo en ho)
Artikel
read moreKomt een militair bij de dokter
Artikel
read moreOntslag op staande voet: onverwijld is ook écht onverwijld
Artikel
read moreCorona & Privacy: een korte terugblik op de online Privacy Pauze van 20 april 2021
Artikel
read moreEen eerste blik op de Wet open overheid
Artikel
read moreWat gaat voor: oordeel bedrijfsarts of deskundigenoordeel UWV?
Artikel
read moreOnline kennisbijeenkomst Capra Den Bosch
Online kennisbijeenkomst 22 april
read moreDatalekken: een korte terugblik op de online Privacy Pauze van 30 maart 2021
Artikel
read moreOnline kennisbijeenkomst Capra Maastricht
Online kennisbijeenkomst 10 juni
read moreLangdurig ziek? Extra inspanning vereist bij herplaatsing
Artikel
read moreOnline Privacy Pauze
U verzorgt uw kopje koffie, wij bespreken met u het laatste privacy-nieuws in het publieke domein.
read moreOnline kennisbijeenkomst Capra Den Haag
Online kennisbijeenkomst 27 mei
read moreAanstelling? Arbeidsovereenkomst? Hoe een rechter verdwaalt in de Wnra…
Artikel
read moreBovenwettelijke uitkeringsrechten uit de CAO Gemeenten en de WNT
Artikel
read moreWerken met oproepkrachten? Vergeet het aanbod van een vaste arbeidsomvang niet
Artikel
read moreEen jaar later en 100 adviezen van het OMT verder: Covid-19
Artikel
read moreMag ik een ongevaccineerde medewerker de toegang tot de werkplek weigeren? Of ontslaan?
Artikel
read moreDe jurisprudentie van het eerste jaar Wnra
Artikel
read moreZiekte en disfunctioneren: een complexe combi
Artikel
read moreVoorstel Wet werken waar je wil
Artikel
read moreArbeidsrechtelijke rechtszaken over ambtenaren in de tweede helft van 2020
Blog Publiek Arbeidsrecht
read moreWeigering passende functie te aanvaarden? Dan geen transitievergoeding!
Artikel
read moreFunctie-ontheffing bij de rijksoverheid
Artikel
read moreBent u eigenlijk wel eigenrisicodrager?
Artikel
read moreTijd voor reorganisatie
Artikel
read moreRecht op een transitievergoeding? Hoe een rechter verdwaalt in de Wnra…
Artikel
read moreNut en noodzaak van ambtelijke gedragscodes
Artikel
read moreDe preventieve rol van de bedrijfsarts
Artikel
read moreDatalek: voorkomen is beter dan genezen
Artikel
read moreVerplicht vaccineren, ja of nee?
Artikel
read moreWet bedrag ineens, RVU en verlofsparen akkoord in Eerste Kamer
Artikel
read moreAmbtenaar die herhaaldelijk liegt over afreizen naar een land met code oranje handelt ernstig verwijtbaar
Artikel
read moreMondkapjesplicht valt onder het instructierecht
Artikel
read moreEen ‘oud’ Sociaal Statuut: geldt dat nog?
Artikel
read moreOntslag op staande voet na mishandeling van een cliënt? Bezint eer ge begint!
Artikel
read moreOnline kennisbijeenkomst Capra Den Haag
Online kennisbijeenkomst 4 februari
read moreOnline kennisbijeenkomst Capra Den Bosch
Online kennisbijeenkomst 21 januari
read moreOnline kennisbijeenkomst Capra Maastricht
Online kennisbijeenkomst 16 maart
read moreOnline kennisbijeenkomst Capra Zwolle
Online kennisbijeenkomst 25 maart
read moreGeen ‘slapende dienstverbanden’ in de sector Gemeenten en de sector Rijk?
Artikel
read morePartijbedoeling niet relevant bij kwalificatie arbeidsovereenkomst
Artikel
read moreCovid-19 en de mondkapjesplicht
Artikel
read moreWetsvoorstel ‘RIV-toets UWV door arbeidsdeskundigen’
Artikel
read moreDe VOG-verklaring als essentieel onderdeel in de totstandkoming van een arbeidsovereenkomst
Artikel
read moreDe invloed van toekomstige reorganisaties op een beëindigingsovereenkomst
Artikel
read moreOnline kennisbijeenkomst Capra Zwolle
Online kennisbijeenkomst 24 en 26 november en 1 december
read moreOnly a few pints a day keeps the doctor away
Artikel
read moreIs Covid-19 van invloed op de omvang van de billijke vergoeding?
Artikel
read moreZet een contractuele opzegtermijn de WNT opzij?
Artikel
read morePas op: onder het gemiddelde presteren is nog geen disfunctioneren!
Artikel
read moreWetsvoorstel Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
Artikel
read moreDe NOW-regeling en loonkosten van uitzendkrachten
Artikel
read moreStrafrechtelijke vrijspraak kan gevolgen hebben voor ontslag ambtenaar
Artikel
read moreToename van arbeidsrechtelijke rechtszaken over ambtenaren
Blog Publiek Arbeidsrecht
read moreOntslagrecht versoepeld? Eerste ontbinding op basis van de ‘cumulatiegrond’ een feit!
Artikel
read moreReorganiseren na normaliseren (TAR juni 2020)
Artikel
read moreHet uitsluiten van een lid van de ondernemingsraad
Artikel
read moreCode oranje en vakantierichtlijnen
Artikel
read moreDe beëindigingsvergoeding van de topfunctionaris: de toezichthouder teruggefloten
Artikel
read moreOmvang re-integratieverplichting werknemer: hoe zat het ook al weer?
Artikel
read moreWat houdt de NOW-regeling 2.0 in?
Artikel
read moreOver de plicht tot (?) en het recht op (?) thuiswerken in tijden van corona
Artikel
read moreDe eerste ‘coronacrisis’-uitspraken zijn een feit
Artikel
read moreEen deal over een dienstverband voor 01-01-2020 is een arbeidsovereenkomst maar geen geslaagde deal (bezint voor gij begint)
Blog Publiek Arbeidsrecht
read moreOmvang re-integratieverplichting werkgever: hoe zat het ook al weer?
Artikel
read moreCOVID-19 (Corona), re-integratie en het UWV – 3
Artikel
read moreVirtuele Privacy Pauze
U verzorgt uw kopje koffie, wij bespreken met u het laatste privacy-nieuws in het publieke domein.
read moreNiet ieder informatieverzoek is een Wob-verzoek!
Artikel
read moreWerkgever aansprakelijk voor burn-out? Makkelijker gezegd dan gedaan.
Artikel
read moreDe eenzijdige wijziging van de arbeidsovereenkomst – het Fair Play Arrest
Artikel
read moreAanvullend geboorteverlof per 1 juli ingevoerd
Artikel
read morePrivacy: enkele hoogtepunten van de afgelopen maand
Artikel
read more€ 725.000,00 boete voor werkgever wegens toegangscontrole met vingerafdrukken
Artikel
read moreThuiswerken, de zorgplicht van de werkgever en de rol van de ondernemingsraad
Artikel
read moreControle en ontslag van een ‘arbeidsongeschikte’ werknemer
Artikel
read moreTransitievergoeding bij herplaatsing van een langdurig arbeidsongeschikte medewerker
Artikel
read moreCOVID-19 (Corona), re-integratie en het UWV
Artikel
read moreOvergang van onderneming voor overheden
Artikel
read moreArbeidsrechtelijke klassiekers voor op de werkvloer: het Condor-arrest
Artikel
read moreUpdate Alcohol- en drugstesten: maak werk van ADM-beleid
Artikel
read moreRecht op compensatie van de transitievergoeding voor diepslapers?
Artikel
read moreTijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming provincies, gemeenten, waterschappen en de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba
Artikel
read moreCao Gemeenten: contact met besmet persoon moet worden gemeld
Artikel
read moreDe NOW in de (semi-)publieke sector, de sociale werkvoorziening en de participatiebedrijven
Artikel
read moreCRvB-jurisprudentie blijft relevant voor ambtenaren
Blog Publiek Arbeidsrecht
read moreAutoriteit Persoonsgegevens over privacy en corona
Artikel
read moreHerplaatsingsonderzoek: oud en nieuw
Artikel
read moreMisverstanden over ABP-pensioen
Blog Publiek Arbeidsrecht
read moreKennisbijeenkomst Cao Gemeenten en Cao SGO in Roermond
Kennisbijeenkomst
read moreOntslag wegens handelen in strijd met kernwaarden
Artikel
read moreWerkgever vernietigt arbeidsovereenkomst na bedrog psychotherapeut op CV
Artikel
read moreDe rol van de bedrijfsarts volgens het Centraal Tuchtcollege Gezondheidszorg
Artikel
read moreDe arbeidsrechtadvocaat als conflictmanager
Artikel
read moreDe langverwachte eerste uitspraak over de i-grond
Artikel
read moreZiekmelding vanuit het buitenland; wat nu?
Artikel
read moreEen blog, een zoenende matroos, en een arbeidsrechtelijk (bijna) voorwaardelijk ontslag
Blog Publiek Arbeidsrecht
read more(Overheids)werkgever: Vraag UWV tijdig om compensatie van uitbetaalde transitievergoedingen aan arbeidsongeschikte werknemers
Artikel
read moreArbeidsrechtelijke klassiekers voor de werkvloer: Groen/Schoevers
Artikel
read moreFocus op privacy
Artikel
read moreEerste blog Publiek arbeidsrecht is aanleiding voor noot in Jurisprudentie Arbeidsrecht
Noot Jurisprudentie Arbeidsrecht
read moreInterim-bestuurder: Beloning en WNT
Artikel
read moreGeslaagde kennisbijeenkomsten januari ‘Welkom arbeidsrecht’ in ‘s-Hertogenbosch, Groningen en Zwolle
Kennisbijeenkomst
read moreKennisbijeenkomst ‘Welkom arbeidsrecht’ en Nieuwjaarsborrel in Den Haag
Kennisbijeenkomst
read moreKennisbijeenkomst ‘Welkom arbeidsrecht’ in Groningen
Kennisbijeenkomst
read moreEen leerzame ontbinding van een tijdelijke arbeidsovereenkomst
Blog Publiek Arbeidsrecht
read moreKennisbijeenkomst ‘Welkom arbeidsrecht’ en Nieuwjaarsborrel ‘s-Hertogenbosch
Kennisbijeenkomst
read moreKennisbijeenkomst ‘Werkgeluk’ Maastricht
Kennisbijeenkomst
read moreNu al een interessante uitspraak over publiek arbeidsrecht
Blog Publiek Arbeidsrecht
read moreWelkom arbeidsrecht: een arbeidsrechtelijke tip 10!
Artikel
read moreNieuw: Eerste Hulp bij Arbeidsrecht
Nieuws
read moreAankondiging: Blog over arbeidsrecht
Nieuws
read moreAanpassing Ontslagregeling in verband met Wnra
Artikel
read moreHoge Raad: maak de slapende dienstverbanden wakker!
Artikel
read moreActualiteitendagen 2020
Vierdaagse interactieve cursus over actualiteiten verspreid over 2020
read moreOntslag tijdens de proeftijd
Artikel
read moreCao Gemeenten: toch passende regeling bij verstoorde arbeidsverhouding
Artikel
read moreTerugblik kennisbijeenkomst Wnra en fiscaliteiten – 7 november (2019)
Kennisbijeenkomst
read moreRegiobijeenkomst Wnra en Wab in Hardinxveld-Giessendam
Kennisbijeenkomst
read moreGeen algemeenverbindendverklaring voor de Cao Gemeenten
Artikel
read moreLoondoorbetaling is geen beëindigingsvergoeding
Artikel
read moreKennisbijeenkomst Actualiteiten Wnra en arbeidsrecht in Heerhugowaard
Kennisbijeenkomst
read moreVereniging van bedrijfsartsen publiceert richtlijn Conflicten in de werksituatie
Artikel
read moreArbeidsrecht in de praktijk: “Kunt u hem niet overplaatsen?”
Artikel
read moreVia een participatietraject in dienst bij de gemeente?
Artikel
read moreArbeidsrecht in de praktijk – de overplaatsing
Artikel
read morePayrolling onder de Wab
Artikel
read moreOver disfunctioneren en (het opzegverbod tijdens) ziekte
Artikel
read moreCapra Advocaten maakt uw gemeenschappelijke regeling Wnra-proof
Artikel
read moreFeitenonderzoeken en privacybescherming
Artikel
read moreKennisbijeenkomst Flexibele arbeid, tijdelijke dienstverbanden en andere praktische zaken na invoering van de Wnra
Kennisbijeenkomst
read moreHet belang van urenregistratie
Artikel
read moreOver het aanbieden (en weigeren?) van een schriftelijke arbeidsovereenkomst
Artikel
read moreCapra Advocaten stelt model-arbeidsovereenkomsten beschikbaar
Artikel
read moreKennisbijeenkomst cao Gemeenten in Kapelle
Kennisbijeenkomst
read moreCapra Advocaten en Vereniging werken voor waterschappen themabijeenkomsten reorganisatieontslag – 13 en 20 maart (2019)
Themabijeenkomst voor waterschappen
read moreMasterclass Organisatieveranderingen in de zorg
Cursus van een dagdeel over de arbeidsrechtelijke gevolgen van reorganisaties
read moreAanpassingswetgeving WNRA: drie praktijkvragen beantwoord
Artikel
read moreAdvies bij toepassing model arbeidsovereenkomst VNG
Artikel
read moreAdvies bij toepassing model arbeidsovereenkomst VNG
Artikel
read moreScan uw lokale regelingen voor de invoering van de Wnra
Artikel
read moreMedewerker ziek uit dienst? Pas op voor verhaal Ziektewetuitkering!
Artikel
read moreWetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans aangenomen door de Tweede Kamer
Artikel
read moreNieuw toetsingskader Regeling voor vervroegde uittreding (RVU)
Artikel
read moreNieuw: Wnra-helpdesk voor vragen over normalisering
Nieuws
read moreDe gevolgen van de Wnra voor privatiseren en deprivatiseren
Artikel
read moreCao Gemeenten: technische omzetting met verregaande (inhoudelijke) gevolgen?
Artikel
read moreGeschillenbeslechting in de cao Gemeenten
Artikel
read moreHet wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans: weer een verandering in het arbeidsrecht?
Artikel
read moreAanpassingswetgeving Wnra: veel ’techniek’ maar ook ‘praktisch relevant’
Artikel
read moreDe Capra Academie in 2019
Artikel
read moreOver de Wnra, de (concept)cao gemeenten en diefstal
Artikel
read moreMoet de werkgever zieke medewerkers milder beoordelen dan gezonde collega’s?
Artikel
read moreRe-integratie van zieke medewerkers: het blijft opletten geblazen!
Artikel
read moreHoge Raad: ‘Sociaal plan met vrijwilligers- en plaatsmakersregeling kwalificeert niet als RVU’
Artikel
read moreOntslag op staande voet zes dagen voor einde van de arbeidsovereenkomst
Artikel
read moreWendbaar werken bij de overheid
Nieuws
read more12 Vragen en antwoorden over de AVG
Artikel
read moreUitgesproken: Klimaatbeheersing
Artikel
read moreKantonrechter zeer kritisch over ongeschiktheidsontslag
Artikel
read moreJuryrapport Jo Maes / Capra Advocaten scriptieprijs 2017
Nieuws
read moreDe taken en verantwoordelijkheden van de bedrijfsarts
Artikel
read moreUitgesproken: Frans Naerebout
Artikel
read moreEigenrisico dragen voor ZW en WGA: wat betekent dat?
Artikel
read moreCentrale Raad staat ongeschiktheidsontslag toe ondanks gebrekkig dossier en niet gevolgde interne gesprekkencyclus
Artikel
read moreVervolg: Vrijwillige vertrekregeling in sociaal plan is geen RVU
Artikel
read moreRechtsbescherming onder de Wnra
Artikel
read moreMaakt normalisering een einde aan procedures over beoordelingen?
Artikel
read moreIn beeld: het ontslagrecht na de normalisering
Artikel
read moreGastcolumn: Bewijsvoering en opbouw dossier cruciaal bij ontslag
Artikel
read moreRe-integratieperikelen: loondoorbetaling terecht gestaakt?
Artikel
read moreVerzekeringsarts: verlengstuk van Uwv of onafhankelijk deskundige?
Artikel
read moreOverzicht van uitspraken over de toepassing van de CRvB-formule
Artikel
read moreGeen sector-cao maar een eigen cao? De Wnra biedt ruimte voor ‘maatwerk’!
Artikel
read moreWat zijn de gevolgen van de Evaluatiewet WNT?
Artikel
read moreWet normalisering rechtspositie ambtenaren: nieuwe ontwikkelingen en vervolgstappen
Artikel
read moreHof ’s-Hertogenbosch: ‘Vrijwillige vertrekregeling in Sociaal Plan is geen RVU’
Artikel
read moreUitgesproken: Hoofddoek
Artikel
read moreCentrale Raad van Beroep: “payroller geen ambtenaar”
Artikel
read moreOverzicht van recente tuchtrechtspraak over de bedrijfsarts
Artikel
read moreDe komst van nieuwe ambtenaren: welkom bij de club
Artikel
read moreDe rol van de bedrijfsarts in de gewijzigde Arbowet
Artikel
read moreDe geschorste topfunctionaris
Artikel
read moreNieuwe verzoekschriftprocedure geldt ook voor verzoek om vergoeding schade opgelopen tijdens dienst
Artikel
read moreHoge Raad: payrolling is soms een uitzendovereenkomst
Artikel
read moreHerhaald verzoek medewerker: ‘Al te goed is buurmans gek’
Artikel
read moreSociale media: screening van sollicitanten en het gebruik door medewerkers
Artikel
read moreOvernames in de zorg. Wat betekent dat voor het personeel?
Artikel
read moreKennistafel over zelfsturende teams
Nieuws
read moreBuitengriffier
Artikel
read moreWel of geen voorwaardelijke ontbinding onder de WWZ?
Artikel
read moreDe Ondernemingskamer gaat om: beperking van het adviesrecht bij de overheid
Artikel
read moreDe ongeschikte schooldirecteur onder de Wwz
Artikel
read moreWwz-landschap verder ingekleurd
Artikel
read moreDe Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd: minder bescherming voor AOW’ers
Artikel
read moreDe no-riskpolis; een korte bespiegeling van een stukje Ziektewet
Artikel
read moreDe Wet werk en zekerheid bij de Rijksoverheid
Artikel
read moreLoonsanctie verhalen op de bedrijfsarts?
Artikel
read moreHet overgangsrecht van de Wgr
Artikel
read moreHerplaatsingsonderzoek verplicht?
Artikel
read moreDe “zieke” werknemer versus de “zieke” ambtenaar
Artikel
read moreCapra Dossier Normalisering Ambtenarenrecht
Nieuws
read moreFlexwerk bij gemeenten, let op de nieuwe ketenregeling en opvolgend werkgeverschap
Artikel
read moreDe WNT haalt geen streep door ‘passende regeling’ bij ontslag
Artikel
read moreDe bedrijfsarts: onderwerp van wetgeving en procedures
Artikel
read moreIs de Wet gemeenschappelijke regelingen alweer aan herziening toe?
Artikel
read morePraktijktips Wwz: de aanzegplicht, het concurrentiebeding en de pro forma ontbinding
Artikel
read morePayrolling, keep on rolling? Het kabinet slaat bres in payrollconstructie
Artikel
read moreOntslag op verzoek en het recht op een WW-uitkering
Artikel
read moreHoe de transitievergoeding productiever zou kunnen worden ingericht bij het vinden van nieuw werk
Artikel
read morePrincipieel is ook een optie, sprak de opportunist
Artikel
read moreWorkshop over duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers
Nieuws
read moreWachtgeldgegevens en de Wob
Artikel
read moreDoorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd
Artikel
read moreKan het nog flexibeler
Artikel
read moreNiet elke fout is een integriteitsschending
Artikel
read moreSalarisverlaging slecht functionerende ambtenaren?
Artikel
read moreHoge Raad haalt streep door “vierde jaarcontract”
Artikel
read moreDe reparatie van de WNT
Artikel
read moreNieuwe gedachten over bestuurlijke samenwerking: de gedeelde wethouder
Artikel
read moreActieve rol overheidswerkgever vereist bij re-integratie ex-medewerkers
Artikel
read moreDe Wet werk en zekerheid en de aanzegtermijn
Artikel
read moreHet katoenen jubileum van de ambtenarenrechters-formule
Artikel
read moreDe Wet werk en zekerheid en het concurrentiebeding
Artikel
read moreUitkering bij ontslag op andere gronden en de WNT
Artikel
read moreWeigering aangeboden passende externe functie te aanvaarden
Artikel
read moreDe Wet normering topinkomens en variabele beloningen
Artikel
read moreDe WWZ: de rol van de vakbonden en het “tailored fit-arbeidsrecht”
Artikel
read moreOver de (zieke) medewerker die niet meewerkt aan re-integratie
Artikel
read moreUitkeringen gemeenteambtenaren tot 67 jaar: opmaat voor een nieuwe prepensioenpraktijk?
Artikel
read moreHet Hof van Justitie en de onregelmatigheidstoeslag tijdens vakantie
Artikel
read morePayrolling, een risico of een verlossing?
Artikel
read moreWerkgever heeft geen haast om zijn rechtspositieregeling na wetswijziging aan te passen
Artikel
read moreArbeidsmobiliteit
Artikel
read moreFlexwerk bij de overheid: de ketenregeling
Artikel
read moreDe Hoge Raad koestert het primaat van de politiek
Artikel
read moreDe Wet normering topinkomens: werk in uitvoering
Artikel
read moreGratis webinar ‘flexwerk bij de overheid: wat zijn de mogelijkheden?’
Artikel
read moreHet primaat van de politiek
Artikel
read moreWetsvoorstel Werk en Zekerheid
Artikel
read moreVerplicht met vakantie?
Artikel
read moreVormen van samenwerking op bedrijfsvoeringstaken (PIOFACH)
Artikel
read moreStage lopen na je studie
Artikel
read moreVerwijtbare werkloosheid, wel of geen WW?
Artikel
read moreLeidt loonbeslag tot strafontslag?
Artikel
read moreDe samenwerkende overheid
Artikel
read moreSectorenmodel
Artikel
read moreIs RSI (of CANS) een hersenschim?
Artikel
read moreDe “no risk polis”; een tegemoetkoming in de kosten van loondoorbetaling bij ziekte
Artikel
read moreDe “no risk polis”; een tegemoetkoming in de kosten van loondoorbetaling bij ziekte
Artikel
read moreDe Ziektewet is gewijzigd
Artikel
read moreWerk, zorg en jeugd
Artikel
read moreOver het opheffen van functies
Artikel
read moreDe ambtenarenrechtersformule
Artikel
read moreOntslaguitkering gewone functionaris ook openbaar maken op grond van de WNT
Artikel
read moreDe arbeidsongeschikte politieke ambtsdrager
Artikel
read moreOrganisatieaanpassingen bij de Nederlandse universiteiten belangrijk genoeg voor de OR?
Artikel
read moreCapra Maastricht: de eerste ervaringen
Artikel
read moreLidmaatschap Hells Angels en Satudara reden voor ontslag?
Artikel
read moreVwnw-contract, de nieuwe term bij reorganisaties
Artikel
read moreOverheidswerkgever en bovenwettelijke uitkeringslasten
Artikel
read moreOnrechtmatig verkregen bewijs
Artikel
read moreVeranderingen in het onderwijs: om ziek van te worden!
Artikel
read moreSollicitatieperikelen
Artikel
read moreWat verandert er door de ‘Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector’?
Artikel
read moreRegeerakkoord VVD-PvdA: bruggen slaan!
Artikel
read moreCapra Maastricht: grenzeloze advisering
Artikel
read moreRegeerakkoord noodzaakt tot bezinning over arbeidsverhoudingen binnen de overheid
Artikel
read moreKabinetsplannen voor aanpassing van het ontslagrecht en de WW
Artikel
read moreTerugkomen op een al gegeven akkoord?
Artikel
read moreOntslag wegens het niet meewerken aan re-integratie geeft recht op WW en kost de overheidswerkgever geld
Artikel
read moreFlitsontslag
Artikel
read moreIntergemeentelijke samenwerking: Wat gebeurt er met de rechtspositie van de ambtenaar?
Artikel
read moreMinder salaris voor (te) dikke Nederlandse agent?
Artikel
read moreWijziging in de AOW per 1 april 2012
Artikel
read moreEen ‘wenselijk’ ontslag …
Artikel
read moreGrensarbeid, een complex verhaal, deel II
Artikel
read moreGrensarbeid, een complex verhaal
Artikel
read moreDetacheren, uitzenden en vaste aanstelling
Artikel
read moreDe (niet) terugkerende wethouder
Artikel
read moreVakantiedagen, verjaring en ziekte
Artikel
read moreHet blijft oppassen met detacheringen en uitzendconstructies
Artikel
read moreWerkgever sneller aansprakelijk voor psychische arbeidsongeschiktheid als gevolg van het werk
Artikel
read moreEen nieuwe tijdelijke baan aangeboden tijdens de re-integratiefase. Wat dan?
Artikel
read moreKijk goed naar uw detacheringsovereenkomsten
Artikel
read moreWijziging rechtspositie vrijwilligers bij de gemeentelijke brandweer
Artikel
read moreEn dan denk je het geregeld te hebben…
Artikel
read moreDe Flexwet hoe zit het ook al weer?
Artikel
read moreDat is beloofd!
Artikel
read moreEen onduidelijk adviesje
Artikel
read moreHeeft u een meetlatje bij de hand?
Artikel
read moreBezuinigingen en reorganisaties
Artikel
read moreNog maar een keer: de ambtelijke status
Artikel
read moreHet advies van de bedrijfsarts
Artikel
read moreRuimere mogelijkheden om arbeidsduur te wijzigen of verlof op te nemen
Artikel
read morePro-actief adviseren / de AOW naar 67 jaar. Wat nu?
Artikel
read moreOproep werkhervatting na hersteldmelding
Artikel
read moreRechterlijke toets beoordelingsbesluit
Artikel
read moreStrafontslag vanwege beledigen werkgever
Artikel
read moreStand van zaken jurisprudentie loonsanctie
Artikel
read moreOntslagbescherming tijdelijke aanstelling
Artikel
read moreSturen in interne verhoudingen niet voor bezwaar en beroep vatbaar
Artikel
read morePreventie werkt!
Artikel
read moreEigenrisicodrager voor de WGA
Artikel
read moreVerbod hypotheekverstrekking aan personeel
Artikel
read moreMinnelijke regeling, een vies begrip?
Artikel
read moreOntzeggen afscheidsreceptie na ontslag is Awb-besluit
Artikel
read moreInstellen medisch onderzoek na ontslag
Artikel
read moreTAR bestaat 25 jaar
Artikel
read moreZiekte van Lyme aangemerkt als beroepsziekte
Artikel
read moreVerplichtingen werkgever in geval van een arbeidsconflict
Artikel
read moreImmateriële schadevergoeding voor RSI wegens niet nakomen zorgplicht
Artikel
read moreHandhaving bijzondere rechtspositie van ambtenaren
Artikel
read moreVerhaal re-integratiekosten op veroorzaker ongeval
Artikel
read moreFlexibele werktijden vanwege zorgtaken (de zaak Coleman)
Artikel
read moreSituatieve arbeidsongeschiktheid
Artikel
read moreHeimelijk cameratoezicht
Artikel
read moreEerste uitspraken FLO overgangsrecht
Artikel
read moreOntslag arbeidsongeschikte ambtenaar na weigering functie
Artikel
read moreKlokkenluiden of onrechtmatig lekken
Artikel
read moreVerbod op verrichten nevenfunctie
Artikel
read moreWet openbaarmaking topinkomens
Artikel
read moreArbeidsvoorwaarden waterschappen
Artikel
read moreWet normering topinkomens in de semipublieke sector
Artikel
read more