De ambtelijke rechtspositie zoals we die nu nog kennen heeft een uitgebreid stelsel van rechtsbescherming en geschillenbeslechting. Iedere vorm van aanpassing van de rechtspositie van de ambtenaar wordt door middel van een besluit bekend gemaakt. De belanghebbende bij dit besluit, de ambtenaar, heeft de rechtsgang van bezwaar en beroep tot zijn beschikking. De onderwerpen waartegen bezwaar mogelijk is, variëren van een (hoger gewenste) score van een beoordeling tot een ontslag bij wijze van straf.
Procederen voor een knaak
Het procederen is voor de ambtenaar relatief goedkoop. In de fase van bezwaar, wat een bestuurlijke heroverweging oplevert, kost de procedure niets. In beroep en hoger beroep moet de ambtenaar griffierechten betalen, die hij overigens terugkrijgt als hij in het gelijk wordt gesteld. Er is geen verplichte procesvertegenwoordiging en als de ambtenaar zich laat bijstaan door een vakbondsgemachtigde, of een rechtsbijstandsverzekeraar, dan kan hij vrijwel gratis zijn recht halen. Ook is het zo dat als hij gelijk krijgt, hij een forfaitaire vergoeding krijgt; verliest hij, dan wordt hij bijna nooit in de kosten van het bestuursorgaan veroordeeld, behalve bij misbruik van procesrecht.
Vrijwel elke gemeente kent een externe bezwarenadviescommissie, die de bezwaren op het gebied van personeelszaken en/of functiewaardering behandelt en een advies voorlegt aan het bevoegd gezag. Dat advies heeft een belangrijk gewicht, want afwijking van dat advies is slechts mogelijk als dat uitgebreid wordt gemotiveerd. Zoals in de Algemene wet bestuursrecht voorzien, gaat van deze bezwarenprocedure een belangrijke zeefwerking uit: veel procedures eindigen na de beslissing op bezwaar en nadat de bezwarencommissie de kwestie heeft behandeld.
Wat biedt de cao Gemeenten?
Wie deze situatie goed kent, zal zich verbazen over de beperkte aandacht die de geschillenbeslechting in de cao Gemeenten heeft gekregen. Mijn zoektocht naar een hoofdstuk over geschillenbeslechting in de cao leverde een heuse teleurstelling op, want er is geen aparte voorziening in de cao opgenomen. Nu is dat ook in het arbeidsrecht niet noodzakelijk (de bestuurlijke heroverweging kent men niet in het arbeidsrecht), maar vanuit de historisch gegroeide zorg voor de rechtsbescherming van de ambtelijke medewerker zou men toch op zijn minst een paragraaf hierover verwachten. Een paragraaf of een artikel met een aparte regeling voor het oplossen van geschillen via een geschillencommissie voor specifieke onderwerpen als beoordeling, functiewaardering, eenzijdige wijzigingen of ontslag.
Niets van dat al. De enige vorm van geschillenbehandeling die in de cao voorkomt is een al bestaande variant, te weten de paritaire commissie. Deze commissie moet oordelen over geschillen die voortvloeien uit de uitvoering van een Van-werk-naar-werk-contract. De paritaire commissie is geïntroduceerd in het kader van het Van-werk-naar-werk-traject in Hoofdstuk 10d CAR-UWO. De frequentie van hoorzittingen van de paritaire commissie is, gezien het specifieke onderwerp van geschil, fors beperkter dan van een bezwarenadviescommissie. Dat deze commissie een rol krijgt in de nieuwe cao mag om die reden wel verwondering oproepen. In de cao Gemeenten vindt men de commissie terug in Hoofstuk 9, artikel 9.24.
De paritaire commissie brengt volgens artikel 9.24 cao een bindend advies uit. Een bindend advies wil zeggen dat partijen zich op voorhand erop vastleggen dat zij zich gebonden achten aan het oordeel van de commissie. Daarmee krijgt de commissie in de cao een zwaardere stem in de procedure dan op dit moment het geval is. In artikel 10d:24 CAR-UWO brengt de commissie ‘slechts’ een zwaarwegend advies uit over het geschil. Het bevoegd gezag heeft echter het laatste woord. In het arbeidsrecht heeft zo’n zwaarwegend advies geen enkele waarde, omdat daarmee het geschil niet wordt opgelost/beslecht. Vandaar dat nu in de cao een bindend advies wordt afgegeven door de commissie. Ik merk daarbij op dat partijen in begsinel geen keuze hebben om zich uit te spreken over de vraag of zij het advies van de commissie als bindend zullen aanvaarden: voorleggen van een geschil betekent aanvaarden van het karakter van het advies.
De aard van de geschillen die worden voorgelegd aan deze paritaire commissie zijn overigens beperkt tot geschillen die voortvloeien uit de wijze waarop een van de partijen bij een Van-werk-naar-werk-contract uitvoering geeft aan de gemaakte afspraken. Voor het overige heeft de paritaire commissie geen functie, zodat haar rol even beperkt is als nu.
Minder onderwerpen voor geschillen
Een belangrijke versobering in het palet van mogelijkheden om een geschil aan te gaan, of om een geschil intern op te lossen wordt ook veroorzaakt doordat de cao Gemeenten geen bepalingen meer bevat over disciplinaire straffen en over ontslaggronden, onderwerpen die in de CAR-UWO elk in een apart hoofdstuk worden geregeld. Disciplinaire straffen komen als zodanig niet in Boek 7, Titel 10 van het Burgerlijk Wetboek voor en hoewel dit onderwerp wel in een cao kan worden geregeld (zie bijvoorbeeld de cao’s in de het onderwijs), heeft de VNG ervoor gekozen om geen straffen meer op te nemen in de cao. En omdat geen straffen meer kunnen worden opgelegd, vloeien daar ook geen geschillen uit voort.
Met betrekking tot het ontslag kan in elk geval worden geconcludeerd dat de VNG volledig aansluit bij het gesloten stelsel van ontslaggronden dat het arbeidsrecht kent sinds de invoering van de WWZ. Artikel 7:669 BW bevat de (redelijke) gronden waarop de werkgever de arbeidsovereenkomst kan opzeggen. Opzegging overeenkomstig de wettelijke systematiek geschiedt met instemming van de werknemer (artikel 7:671, lid 1 BW). De optie die overblijft als de werknemer niet instemt, is een ontbindingsprocedure bij de kantonrechter, of, ingeval van reorganisatie of ziekte, een procedure via het UWV.
Voorgenomen vormen van geschilbeslechting
Van andere mogelijkheden om te voorzien in het oplossen van geschillen over de rechtspositie van de medewerkers, is nu nog niets terug te vinden in de nieuwe cao Gemeenten. In de begeleidende brief bij de nieuwe cao, met een toelichting op de gemaakte afspraken in het kader van de Wnra bij gemeenten (Lbr. 18/074 LOGA 18/08 d.d. 22 november 2018) wordt gemeld dat medewerkers bij een geschil direct naar de kantonrechter kunnen en dat de nieuwe cao Gemeenten werkgevers verplicht om voor een aantal onderwerpen geschillenregelingen in te stellen.
Dat de medewerkers in feite aangewezen zijn op geschillenbeslechting bij de kantonrechter betekent eigenlijk een keuze voor juridisering van de geschillen en feitelijk zal het een forse daling opleveren van het aantal geschillen dat zal worden uitgeprocedeerd. De gang naar de kantonrechter is namelijk voor de rechtszoekende voorzien van een hogere drempel dan de gang naar een interne bezwarenadviescommissie. Hoewel de kantonrechter geen verplichte procesvertegenwoordiging kent, heeft men toch te maken met (nog) onbekende regels van procesrecht en een rechterlijke procedure. Bovendien kent deze procedure de mogelijkheid dat de verliezende partij, ook de ambtenaar, veroordeeld wordt in de kosten van de tegenpartij.
Om echter een eventuele gang naar de rechter op voorhand te voorkomen hebben de cao-partijen wel afgesproken dat wordt bevorderd dat werkgevers en werknemers geschillen zoveel mogelijk in de prejudiciële fase oplossen. De middelen die dan kunnen worden ingezet zijn:
1. Een goed gesprek
2. Mediation
3. Bemiddeling.
Op zich zijn dit natuurlijk al instrumenten die bekend zijn en die nu in de praktijk al worden beproefd. Maar de inzet van deze instrumenten is nu (nog) niet in de cao opgenomen en de toepassing ervan is afhankelijk van de goede wil van beide partijen. Dat een goed gesprek tussen partijen in het algemeen een voorwaarde vormt om de verhoudingen, als die getroebleerd zijn, te kunnen herstellen, is een prachtig voornemen, maar de praktijk leert evengoed dat dit niet altijd werkt. Niet in alle situaties is elk van beide partijen even ontvankelijk voor het voeren van een goed gesprek. Om die reden kan het als een versobering van de rechtsbescherming van de gemeentelijke werknemer worden beschouwd dat een instrument als geschillenbeslechting door middel van een onafhankelijke geschillencommissie die een bindend advies zou kunnen uitbrengen over een geschil, niet in de cao is opgenomen. Zo’n commissie zou een belangrijke zeefwerking kunnen hebben voor een gang naar de kantonrechter: de bezwarenadviescommissies hebben die functie in de loop der jaren in elk geval waargemaakt.
Voor specifieke vormen van geschillen, zoals geschillen bij functiewaardering en individuele toepassing van sociale statuten en sociale plannen hebben de cao-partijen principeafspraken gemaakt om na de invoering van de Wnra een geschillenregeling ‘te hebben’, maar dat zal dan inhouden dat deze geschillenregeling een plaats krijgt in de regeling zelf. Naar verwachting zullen hiertoe dan speciale geschillencommissies worden ingesteld die ook door middel van een bindend advies een oordeel zullen geven op hun specifieke onderwerp: functiewaardering, eventueel beoordeling, of de toepassing van een sociaal statuut of – plan. Het vormt in elk geval een voorziening waarmee de medewerker in de gelegenheid wordt gesteld de uitkomst van een procedure waarmee hij het niet eens is, aan deskundigen voor te leggen, zonder dat hij meteen naar de kantonrechter wordt verwezen.
Een laatste afspraak die de VNG en de vakbonden hebben gemaakt is dat een studie wordt uitgevoerd naar de wenselijkheid van een gezamenlijke sectorale interpretatiecommissie voor geschillen die ontstaan bij toepassing van de cao. Dat betreft dan een commissie die niet per gemeente actief zal zijn, maar die bij de VNG wordt ingesteld. Een invulling daarvan zal in elk geval pas plaatsvinden na 1 januari 2020, omdat voor die tijd zich nog geen interpretatiegeschillen over de toepassing van de cao kunnen voordoen.
Conclusie
Al met al is de conclusie dat de gemeentelijke werknemers een veel kariger palet van rechtsbescherming krijgen dan zij nu hebben. De mogelijkheden om geschillen voor te leggen aan een aparte geschillencommissie zonder direct naar de rechter te moeten stappen, zijn in deze cao niet opgenomen. Dat geldt in elk geval voor geschillen over specifieke onderwerpen als beoordelingen en overplaatsingen of bij ontslag. Als men er met een goed gesprek niet uitkomt, rest de medewerker slechts de gang naar de rechter. Er zullen nog wel speciale commissies worden ingesteld voor functiewaardering of geschillen over een sociaal statuut of sociaal plan.
Omdat de drempel voor een gang naar de rechter een stuk hoger ligt dan voor een gang naar een interne commissie, zal de keuze die nu is gemaakt in elk geval aanmerkelijk schelen in de procedures. Maar er ligt natuurlijk ook een rol voor de gemeenten om invulling te geven aan het traject van het oplossen van geschillen in de prejudiciële fase. De tijd zal leren in hoeverre ambtelijke medewerkers en hun werkgever nu wel in staat zijn om een dreigend geschil door middel van een goed gesprek op te lossen.
Contact over dit onderwerp

Ad Kerkhof
Gerelateerd
- Alle
- Normalisering Ambtenarenrecht
- Overheid Arbeidsverhoudingen
- Overheid Arbeidsverhoudingen Dossieropbouw en ontslag
Online kennisbijeenkomst Capra Den Bosch 22 april 2021
Online kennisbijeenkomst 22 april
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Maastricht 10 juni 2021
Online kennisbijeenkomst 10 juni
lees meerLangdurig ziek? Extra inspanning vereist bij herplaatsing
Artikel
lees meerOnline Privacy Pauze
U verzorgt uw kopje koffie, wij bespreken met u het laatste privacy-nieuws in het publieke domein.
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Den Haag 27 mei 2021
Online kennisbijeenkomst 27 mei
lees meerAanstelling? Arbeidsovereenkomst? Hoe een rechter verdwaalt in de Wnra…
Artikel
lees meerBovenwettelijke uitkeringsrechten uit de CAO Gemeenten en de WNT
Artikel
lees meerHet coronavirus en de overheid: arbeidsrechtelijke vragen
Artikel
lees meerWerken met oproepkrachten? Vergeet het aanbod van een vaste arbeidsomvang niet
Artikel
lees meerEen jaar later en 100 adviezen van het OMT verder: Covid-19
Artikel
lees meerMag ik een ongevaccineerde medewerker de toegang tot de werkplek weigeren? Of ontslaan?
Artikel
lees meerDe jurisprudentie van het eerste jaar Wnra
Artikel
lees meerZiekte en disfunctioneren: een complexe combi
Artikel
lees meerVoorstel Wet werken waar je wil
Artikel
lees meerArbeidsrechtelijke rechtszaken over ambtenaren in de tweede helft van 2020
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerWeigering passende functie te aanvaarden? Dan geen transitievergoeding!
Artikel
lees meerFunctie-ontheffing bij de rijksoverheid
Artikel
lees meerBent u eigenlijk wel eigenrisicodrager?
Artikel
lees meerTijd voor reorganisatie
Artikel
lees meerCursus Corona en ziekteverzuim (online)
In één dagdeel bijgepraat over ziekte en verzuimbegeleiding
lees meerRecht op een transitievergoeding? Hoe een rechter verdwaalt in de Wnra…
Artikel
lees meerNut en noodzaak van ambtelijke gedragscodes
Artikel
lees meerDe preventieve rol van de bedrijfsarts
Artikel
lees meerDatalek: voorkomen is beter dan genezen
Artikel
lees meerVerplicht vaccineren, ja of nee?
Artikel
lees meerWet bedrag ineens, RVU en verlofsparen akkoord in Eerste Kamer
Artikel
lees meerAmbtenaar die herhaaldelijk liegt over afreizen naar een land met code oranje handelt ernstig verwijtbaar
Artikel
lees meerMondkapjesplicht valt onder het instructierecht
Artikel
lees meerEen ‘oud’ Sociaal Statuut: geldt dat nog?
Artikel
lees meerOntslag op staande voet na mishandeling van een cliënt? Bezint eer ge begint!
Artikel
lees meerHoogleraar terecht ontslagen
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Den Haag 4 februari 2021
Online kennisbijeenkomst 4 februari
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Den Bosch 21 en 28 januari 2021
Online kennisbijeenkomst 21 januari
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Maastricht 16 maart 2021
Online kennisbijeenkomst 16 maart
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Zwolle 25 en 30 maart 2021
Online kennisbijeenkomst 25 maart
lees meerGeen ‘slapende dienstverbanden’ in de sector Gemeenten en de sector Rijk?
Artikel
lees meerPartijbedoeling niet relevant bij kwalificatie arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerCovid-19 en de mondkapjesplicht
Artikel
lees meerWetsvoorstel ‘RIV-toets UWV door arbeidsdeskundigen’
Artikel
lees meerDe VOG-verklaring als essentieel onderdeel in de totstandkoming van een arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerDe invloed van toekomstige reorganisaties op een beëindigingsovereenkomst
Artikel
lees meerDe cumulatiegrond: ‘Nul’ plus ‘iets dat niets is’ wordt niet meer dan dat ‘iets dat niets is’
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Zwolle
Online kennisbijeenkomst 24 en 26 november en 1 december
lees meerOnly a few pints a day keeps the doctor away
Artikel
lees meerIs Covid-19 van invloed op de omvang van de billijke vergoeding?
Artikel
lees meerZet een contractuele opzegtermijn de WNT opzij?
Artikel
lees meerPas op: onder het gemiddelde presteren is nog geen disfunctioneren!
Artikel
lees meerOnline Privacy Pauze
U verzorgt uw kopje koffie, wij bespreken met u het laatste privacy-nieuws in het publieke domein.
lees meerWetsvoorstel Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
Artikel
lees meerDe NOW-regeling en loonkosten van uitzendkrachten
Artikel
lees meerStrafrechtelijke vrijspraak kan gevolgen hebben voor ontslag ambtenaar
Artikel
lees meerHet belang van de ‘peildatum’ bij reorganiseren, in het bijzonder bij gemeenten
Artikel
lees meerHet coronavirus en privacyrechtelijke vragen
Artikel
lees meerAmbtenaren blijven bijzondere werknemers
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerToename van arbeidsrechtelijke rechtszaken over ambtenaren
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerOntslagrecht versoepeld? Eerste ontbinding op basis van de ‘cumulatiegrond’ een feit!
Artikel
lees meerReorganiseren na normaliseren (TAR juni 2020)
Artikel
lees meerFrauderende ambtenaar terecht op staande voet ontslagen
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerHet uitsluiten van een lid van de ondernemingsraad
Artikel
lees meerCode oranje en vakantierichtlijnen
Artikel
lees meerCursus Als werkgever beter gebruik maken van de adviezen van de bedrijfsarts
In één middag op de hoogte over alles wat u moeten over de adviezen van de bedrijfsarts
lees meerCorona-jurisprudentie: het vervolg
Artikel
lees meerReorganiseren kun je leren: reorganisatie in de publieke sector
In één middag op de hoogte over alles wat u moeten over een reorganisatie
lees meerDe beëindigingsvergoeding van de topfunctionaris: de toezichthouder teruggefloten
Artikel
lees meerOmvang re-integratieverplichting werknemer: hoe zat het ook al weer?
Artikel
lees meerWat houdt de NOW-regeling 2.0 in?
Artikel
lees meerOver de plicht tot (?) en het recht op (?) thuiswerken in tijden van corona
Artikel
lees meerDe eerste ‘coronacrisis’-uitspraken zijn een feit
Artikel
lees meerEen deal over een dienstverband voor 01-01-2020 is een arbeidsovereenkomst maar geen geslaagde deal (bezint voor gij begint)
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerOmvang re-integratieverplichting werkgever: hoe zat het ook al weer?
Artikel
lees meerCOVID-19 (Corona), re-integratie en het UWV – 3
Artikel
lees meerVirtuele Privacy Pauze
U verzorgt uw kopje koffie, wij bespreken met u het laatste privacy-nieuws in het publieke domein.
lees meerNiet ieder informatieverzoek is een Wob-verzoek!
Artikel
lees meerActualiteiten Publiek Arbeidsrecht (online)
In één middag op de hoogte van de laatste wet- en regeling en de actuele jurisprudentie
lees meerWerkgever aansprakelijk voor burn-out? Makkelijker gezegd dan gedaan.
Artikel
lees meerDe eenzijdige wijziging van de arbeidsovereenkomst – het Fair Play Arrest
Artikel
lees meerAanvullend geboorteverlof per 1 juli ingevoerd
Artikel
lees meerCursus Privacy op de werkvloer (online cursus)
De AVG concreet gemaakt voor de omgang met persoonsgegevens van personeel
lees meerPrivacy: enkele hoogtepunten van de afgelopen maand
Artikel
lees meer€ 725.000,00 boete voor werkgever wegens toegangscontrole met vingerafdrukken
Artikel
lees meerThuiswerken, de zorgplicht van de werkgever en de rol van de ondernemingsraad
Artikel
lees meerControle en ontslag van een ‘arbeidsongeschikte’ werknemer
Artikel
lees meerTransitievergoeding bij herplaatsing van een langdurig arbeidsongeschikte medewerker
Artikel
lees meerCOVID-19 (Corona), re-integratie en het UWV
Artikel
lees meerOvergang van onderneming voor overheden
Artikel
lees meerCursus Ziekteverzuim van A tot Z (ook online)
Na deze cursus weet u alles over ziekteverzuim
lees meerArbeidsrechtelijke klassiekers voor op de werkvloer: het Condor-arrest
Artikel
lees meerUpdate Alcohol- en drugstesten: maak werk van ADM-beleid
Artikel
lees meerRecht op compensatie van de transitievergoeding voor diepslapers?
Artikel
lees meerTijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming provincies, gemeenten, waterschappen en de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba
Artikel
lees meerCao Gemeenten: contact met besmet persoon moet worden gemeld
Artikel
lees meerDe NOW in de (semi-)publieke sector, de sociale werkvoorziening en de participatiebedrijven
Artikel
lees meerCRvB-jurisprudentie blijft relevant voor ambtenaren
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerAutoriteit Persoonsgegevens over privacy en corona
Artikel
lees meerHerplaatsingsonderzoek: oud en nieuw
Artikel
lees meerMisverstanden over ABP-pensioen
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerKennisbijeenkomst Recente jurisprudentie en actualiteiten in Heerlen – 14 mei
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst Cao Gemeenten en Cao SGO in Roermond – 10 maart
Kennisbijeenkomst
lees meerOntslag wegens handelen in strijd met kernwaarden
Artikel
lees meerWerkgever vernietigt arbeidsovereenkomst na bedrog psychotherapeut op CV
Artikel
lees meerDe rol van de bedrijfsarts volgens het Centraal Tuchtcollege Gezondheidszorg
Artikel
lees meerDe arbeidsrechtadvocaat als conflictmanager
Artikel
lees meerDe langverwachte eerste uitspraak over de i-grond
Artikel
lees meerZiekmelding vanuit het buitenland; wat nu?
Artikel
lees meerEen blog, een zoenende matroos, en een arbeidsrechtelijk (bijna) voorwaardelijk ontslag
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meer(Overheids)werkgever: Vraag UWV tijdig om compensatie van uitbetaalde transitievergoedingen aan arbeidsongeschikte werknemers
Artikel
lees meerArbeidsrechtelijke klassiekers voor de werkvloer: Groen/Schoevers
Artikel
lees meerFocus op privacy
Artikel
lees meerEerste blog Publiek arbeidsrecht is aanleiding voor noot in Jurisprudentie Arbeidsrecht
Noot Jurisprudentie Arbeidsrecht
lees meerInterim-bestuurder: Beloning en WNT
Artikel
lees meerGeslaagde kennisbijeenkomsten januari ‘Welkom arbeidsrecht’ in ‘s-Hertogenbosch, Groningen en Zwolle
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst ‘Welkom arbeidsrecht’ en Nieuwjaarsborrel in Den Haag – 30 januari
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst ‘Welkom arbeidsrecht’ in Groningen – 30 januari
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst Wnra, Cao Gemeenten en integriteit Maastricht – 30 januari
Kennisbijeenkomst
lees meerEen leerzame ontbinding van een tijdelijke arbeidsovereenkomst
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerKennisbijeenkomst ‘Welkom arbeidsrecht’ en Nieuwjaarsborrel ‘s-Hertogenbosch – 16 januari
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst ‘Werkgeluk’ Maastricht – 9 januari
Kennisbijeenkomst
lees meerNu al een interessante uitspraak over publiek arbeidsrecht
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerWelkom arbeidsrecht: een arbeidsrechtelijke tip 10!
Artikel
lees meerNieuw: Eerste Hulp bij Arbeidsrecht
Nieuws
lees meerAankondiging: Blog over arbeidsrecht
Nieuws
lees meerAanpassing Ontslagregeling in verband met Wnra
Artikel
lees meerHoge Raad: maak de slapende dienstverbanden wakker!
Artikel
lees meerLeergang Publiek Arbeidsrecht (online)
Een gedegen en actueel overzicht van het publiek arbeidsrecht
lees meerCursus Inleiding Publiek Arbeidsrecht (online)
In twee dagdelen op de hoogte van hoofdlijnen van het publiek arbeidsrecht
lees meerActualiteitendagen 2020
Vierdaagse interactieve cursus over actualiteiten verspreid over 2020
lees meerCursus Dossieropbouw voor de overheid in het arbeidsrecht
Praktische cursus over de opbouw van een goed personeelsdossier in het arbeidsrecht
lees meerCursus Inleiding ambtenarenrecht
In twee dagdelen een goed overzicht van het ambtenarenrecht
lees meerCursus Arbeidsrecht voor managers en leidinggevenden bij de overheid (ook online)
Korte introductie van het arbeidsrecht voor managers en leidinggevenden
lees meerRegels voor het regelen: Masterclass vaststellingsovereenkomsten
In één middag op de hoogte over alles wat u moeten over het sluiten van een vaststellingsovereenkomst
lees meerOntslag tijdens de proeftijd
Artikel
lees meerCao Gemeenten: toch passende regeling bij verstoorde arbeidsverhouding
Artikel
lees meerTerugblik kennisbijeenkomst Wnra en fiscaliteiten – 7 november (2019)
Kennisbijeenkomst
lees meerRegiobijeenkomst Wnra en Wab in Hardinxveld-Giessendam – 29 oktober (2019)
Kennisbijeenkomst
lees meerGeen algemeenverbindendverklaring voor de Cao Gemeenten
Artikel
lees meerLoondoorbetaling is geen beëindigingsvergoeding
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Wet arbeidsmarkt in balans en de positie van de zzp’er in Maastricht – 10 oktober (2019)
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst Actualiteiten Wnra en arbeidsrecht in Heerhugowaard – 10 oktober (2019)
Kennisbijeenkomst
lees meerVereniging van bedrijfsartsen publiceert richtlijn Conflicten in de werksituatie
Artikel
lees meerArbeidsrecht in de praktijk: “Kunt u hem niet overplaatsen?”
Artikel
lees meerVia een participatietraject in dienst bij de gemeente?
Artikel
lees meerArbeidsrecht in de praktijk – de overplaatsing
Artikel
lees meerPayrolling onder de Wab
Artikel
lees meerOver disfunctioneren en (het opzegverbod tijdens) ziekte
Artikel
lees meerCapra Advocaten maakt uw gemeenschappelijke regeling Wnra-proof
Artikel
lees meerFeitenonderzoeken en privacybescherming
Artikel
lees meerDe Cao Gemeenten beschouwd
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Flexibele arbeid, tijdelijke dienstverbanden en andere praktische zaken na invoering van de Wnra – 13 juni (2019)
Kennisbijeenkomst
lees meerHet belang van urenregistratie
Artikel
lees meerOver het aanbieden (en weigeren?) van een schriftelijke arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerCapra Advocaten stelt model-arbeidsovereenkomsten beschikbaar
Artikel
lees meerPrivacy schending en de eis van onverwijldheid bij ontslag op staande voet versus strafontslag
Artikel
lees meerRechtspositionele maatregelen voorafgaand aan de normalisering
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst cao Gemeenten in Kapelle – 18 april (2019)
Kennisbijeenkomst
lees meerCapra Advocaten zorgseminar Wnra in de zorg
Zorgseminar Wnra in de zorg in Utrecht
lees meerCapra Advocaten en Vereniging werken voor waterschappen themabijeenkomsten reorganisatieontslag – 13 en 20 maart (2019)
Themabijeenkomst voor waterschappen
lees meerKennisbijeenkomst cao Gemeenten in Maastricht – 19 maart (2019)
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst cao Gemeenten in Venlo – 19 maart (2019)
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst cao Gemeenten in Sittard-Geleen – 14 maart (2019)
Kennisbijeenkomst
lees meerAanpassingswetgeving WNRA: drie praktijkvragen beantwoord
Artikel
lees meerAdvies bij toepassing model arbeidsovereenkomst VNG
Artikel
lees meerAdvies bij toepassing model arbeidsovereenkomst VNG
Artikel
lees meerScan uw lokale regelingen voor de invoering van de Wnra
Artikel
lees meerMedewerker ziek uit dienst? Pas op voor verhaal Ziektewetuitkering!
Artikel
lees meerDe Wnra heeft gevolgen voor uw mandaat- en volmachtbesluiten
Artikel
lees meerWetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans aangenomen door de Tweede Kamer
Artikel
lees meerToch geen doorbraak: geen transitievergoeding bij slapend dienstverband
Artikel
lees meerCapra Advocaten geeft 3 workshops voor Zorg aan zet Limburg
Nieuws
lees meerNieuw toetsingskader Regeling voor vervroegde uittreding (RVU)
Artikel
lees meerNieuw: Wnra-helpdesk voor vragen over normalisering
Nieuws
lees meerDe gevolgen van de Wnra voor privatiseren en deprivatiseren
Artikel
lees meerDe rechtspositie van de medisch specialist
Artikel
lees meerCao Gemeenten: technische omzetting met verregaande (inhoudelijke) gevolgen?
Artikel
lees meerCursus Actualiteiten en verdieping WIA
In één middag bijgepraat over de laatste stand van zaken rond de WIA
lees meerGeschillenbeslechting in de cao Gemeenten
Artikel
lees meerHet wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans: weer een verandering in het arbeidsrecht?
Artikel
lees meerAanpassingswetgeving Wnra: veel ‘techniek’ maar ook ‘praktisch relevant’
Artikel
lees meerDe Capra Academie in 2019
Artikel
lees meerOver de Wnra, de (concept)cao gemeenten en diefstal
Artikel
lees meerCursus Het eerste en tweede ziektejaar en WIA
Na deze cursus weet u de weg binnen de WIA
lees meerCursus Normalisering rechtspositie ambtenaren en de Wwz
Wat betekenen de Wnra en Wwz voor uw organisatie?
lees meerCursus Disfunctioneren in het arbeidsrecht
Goed voorbereid op disfunctionerende medewerkers
lees meerCursus Eigenrisicodrager Ziektewet en WGA
De rechten, plichten en voordelen als u eigenrisicodrager bent
lees meerCursus Cao-recht
Cursus over de gevolgen van het vaststellen van een cao
lees meerMoet de werkgever zieke medewerkers milder beoordelen dan gezonde collega’s?
Artikel
lees meerRe-integratie van zieke medewerkers: het blijft opletten geblazen!
Artikel
lees meerHoge Raad: ‘Sociaal plan met vrijwilligers- en plaatsmakersregeling kwalificeert niet als RVU’
Artikel
lees meerOntslag op staande voet zes dagen voor einde van de arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerWendbaar werken bij de overheid
Nieuws
lees meer12 Vragen en antwoorden over de AVG
Artikel
lees meerUitgesproken: Klimaatbeheersing
Artikel
lees meerKantonrechter zeer kritisch over ongeschiktheidsontslag
Artikel
lees meerJuryrapport Jo Maes / Capra Advocaten scriptieprijs 2017
Nieuws
lees meerDe taken en verantwoordelijkheden van de bedrijfsarts
Artikel
lees meerUitgesproken: Frans Naerebout
Artikel
lees meerEigenrisico dragen voor ZW en WGA: wat betekent dat?
Artikel
lees meerCentrale Raad staat ongeschiktheidsontslag toe ondanks gebrekkig dossier en niet gevolgde interne gesprekkencyclus
Artikel
lees meerVervolg: Vrijwillige vertrekregeling in sociaal plan is geen RVU
Artikel
lees meerDoor Normalisering verdwijnt ambtenarenstatus onderwijsmedewerkers
Artikel
lees meerAnalyse overheidswerkgever
Nieuws
lees meerRechtsbescherming onder de Wnra
Artikel
lees meerRegeerakkoord: de ‘normalisering’ gaat door en de WWZ wordt deels teruggedraaid!
Artikel
lees meerMaakt normalisering een einde aan procedures over beoordelingen?
Artikel
lees meerRegeerakkoord draait de WWZ op onderdelen terug en bevestigt de ‘normalisering’!
Artikel
lees meerIn beeld: het ontslagrecht na de normalisering
Artikel
lees meerGastcolumn: Bewijsvoering en opbouw dossier cruciaal bij ontslag
Artikel
lees meerRe-integratieperikelen: loondoorbetaling terecht gestaakt?
Artikel
lees meerVerzekeringsarts: verlengstuk van Uwv of onafhankelijk deskundige?
Artikel
lees meerOverzicht van uitspraken over de toepassing van de CRvB-formule
Artikel
lees meerGeen sector-cao maar een eigen cao? De Wnra biedt ruimte voor ‘maatwerk’!
Artikel
lees meerWat zijn de gevolgen van de Evaluatiewet WNT?
Artikel
lees meerWet normalisering rechtspositie ambtenaren: nieuwe ontwikkelingen en vervolgstappen
Artikel
lees meerHof ’s-Hertogenbosch: ‘Vrijwillige vertrekregeling in Sociaal Plan is geen RVU’
Artikel
lees meerUitgesproken: Hoofddoek
Artikel
lees meerCentrale Raad van Beroep: “payroller geen ambtenaar”
Artikel
lees meerOverzicht van recente tuchtrechtspraak over de bedrijfsarts
Artikel
lees meerDe komst van nieuwe ambtenaren: welkom bij de club
Artikel
lees meerDe rol van de bedrijfsarts in de gewijzigde Arbowet
Artikel
lees meerDe geschorste topfunctionaris
Artikel
lees meerNieuwe verzoekschriftprocedure geldt ook voor verzoek om vergoeding schade opgelopen tijdens dienst
Artikel
lees meerHoge Raad: payrolling is soms een uitzendovereenkomst
Artikel
lees meerHerhaald verzoek medewerker: ‘Al te goed is buurmans gek’
Artikel
lees meerSociale media: screening van sollicitanten en het gebruik door medewerkers
Artikel
lees meerKennisbijeenkomsten Wet normalisering rechtspositie ambtenaren
Nieuws
lees meerKennistafel over zelfsturende teams
Nieuws
lees meerBuitengriffier
Artikel
lees meerWel of geen voorwaardelijke ontbinding onder de WWZ?
Artikel
lees meerDe Ondernemingskamer gaat om: beperking van het adviesrecht bij de overheid
Artikel
lees meerDe ongeschikte schooldirecteur onder de Wwz
Artikel
lees meerWwz-landschap verder ingekleurd
Artikel
lees meerDe Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd: minder bescherming voor AOW’ers
Artikel
lees meerDe no-riskpolis; een korte bespiegeling van een stukje Ziektewet
Artikel
lees meerDe Wet werk en zekerheid bij de Rijksoverheid
Artikel
lees meerLoonsanctie verhalen op de bedrijfsarts?
Artikel
lees meerHet overgangsrecht van de Wgr
Artikel
lees meerHerplaatsingsonderzoek verplicht?
Artikel
lees meerDe “zieke” werknemer versus de “zieke” ambtenaar
Artikel
lees meerCapra Dossier Normalisering Ambtenarenrecht
Nieuws
lees meerFlexwerk bij gemeenten, let op de nieuwe ketenregeling en opvolgend werkgeverschap
Artikel
lees meerDe WNT haalt geen streep door ‘passende regeling’ bij ontslag
Artikel
lees meerDe bedrijfsarts: onderwerp van wetgeving en procedures
Artikel
lees meerIs de Wet gemeenschappelijke regelingen alweer aan herziening toe?
Artikel
lees meerPraktijktips Wwz: de aanzegplicht, het concurrentiebeding en de pro forma ontbinding
Artikel
lees meerPayrolling, keep on rolling? Het kabinet slaat bres in payrollconstructie
Artikel
lees meerOntslag op verzoek en het recht op een WW-uitkering
Artikel
lees meerHoe de transitievergoeding productiever zou kunnen worden ingericht bij het vinden van nieuw werk
Artikel
lees meerPrincipieel is ook een optie, sprak de opportunist
Artikel
lees meerWorkshop over duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers
Nieuws
lees meerWachtgeldgegevens en de Wob
Artikel
lees meerDoorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd
Artikel
lees meerKan het nog flexibeler
Artikel
lees meerNiet elke fout is een integriteitsschending
Artikel
lees meerSalarisverlaging slecht functionerende ambtenaren?
Artikel
lees meerHoge Raad haalt streep door “vierde jaarcontract”
Artikel
lees meerDe reparatie van de WNT
Artikel
lees meerNieuwe gedachten over bestuurlijke samenwerking: de gedeelde wethouder
Artikel
lees meerActieve rol overheidswerkgever vereist bij re-integratie ex-medewerkers
Artikel
lees meerDe Wet werk en zekerheid en de aanzegtermijn
Artikel
lees meerHet katoenen jubileum van de ambtenarenrechters-formule
Artikel
lees meerDe Wet werk en zekerheid en het concurrentiebeding
Artikel
lees meerUitkering bij ontslag op andere gronden en de WNT
Artikel
lees meerWeigering aangeboden passende externe functie te aanvaarden
Artikel
lees meerDe Wet normering topinkomens en variabele beloningen
Artikel
lees meerDe WWZ: de rol van de vakbonden en het “tailored fit-arbeidsrecht”
Artikel
lees meerOver de (zieke) medewerker die niet meewerkt aan re-integratie
Artikel
lees meerUitkeringen gemeenteambtenaren tot 67 jaar: opmaat voor een nieuwe prepensioenpraktijk?
Artikel
lees meerHet Hof van Justitie en de onregelmatigheidstoeslag tijdens vakantie
Artikel
lees meerPayrolling, een risico of een verlossing?
Artikel
lees meerWerkgever heeft geen haast om zijn rechtspositieregeling na wetswijziging aan te passen
Artikel
lees meerArbeidsmobiliteit
Artikel
lees meerFlexwerk bij de overheid: de ketenregeling
Artikel
lees meerDe Hoge Raad koestert het primaat van de politiek
Artikel
lees meerDe Wet normering topinkomens: werk in uitvoering
Artikel
lees meerGratis webinar ‘flexwerk bij de overheid: wat zijn de mogelijkheden?’
Artikel
lees meerHet primaat van de politiek
Artikel
lees meerWetsvoorstel Werk en Zekerheid
Artikel
lees meerVerplicht met vakantie?
Artikel
lees meerVormen van samenwerking op bedrijfsvoeringstaken (PIOFACH)
Artikel
lees meerStage lopen na je studie
Artikel
lees meerVerwijtbare werkloosheid, wel of geen WW?
Artikel
lees meerLeidt loonbeslag tot strafontslag?
Artikel
lees meerDe samenwerkende overheid
Artikel
lees meerSectorenmodel
Artikel
lees meerIs RSI (of CANS) een hersenschim?
Artikel
lees meerDe “no risk polis”; een tegemoetkoming in de kosten van loondoorbetaling bij ziekte
Artikel
lees meerDe “no risk polis”; een tegemoetkoming in de kosten van loondoorbetaling bij ziekte
Artikel
lees meer