Uit de verschillende evaluaties die zijn gehouden over de Wet werk en zekerheid (Wwz), blijkt dat veel vaker dan voorheen een ontbindingsverzoek door de kantonrechter wordt afgewezen. Vóór de Wwz werd een op de tien ontbindingsverzoeken door de kantonrechter afgewezen en onder de Wwz ongeveer vier op tien, zoals blijkt uit een onderzoek van de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN) en de Vereniging voor Arbeidsrecht (VvA). Voor mij en andere arbeidsrechtadvocaten kwam dat niet als een verrassing. De Wwz biedt immers de rechter amper nog de mogelijkheid om een zaak op te lossen met een vergoeding die hoger is dan de transitievergoeding. Te verwachten was dat kantonrechters daarom strenger zouden worden en dat blijkt ook in de praktijk.
Rechters oordelen streng over ontslagdossier
Voorheen hadden werkgevers die met een ontslagzaak naar de bestuursrechter moesten, vaak de indruk dat die strenger was dan de kantonrechter over de vraag of het ‘ontslagdossier’ wel voldoende was, met name bij een ongeschiktheidsontslag. Inmiddels zijn de twijfels vooral ook toegeslagen bij werkgevers die met zo’n ontslagzaak naar de kantonrechter moeten. Dat is niet geheel ten onrechte. Kantonrechters blijken inmiddels minstens zo kritisch als de bestuursrechter. Een voorbeeld daarvan is een uitspraak van 2 februari 2017 van de kantonrechter te Alkmaar, Rechtbank Noord-Holland. Een verbetertraject dat al in 2011 begon en een dossier over vijf jaar problemen in het functioneren bleek nog niet genoeg te zijn!
Een indrukwekkend functioneringsdossier over vijf jaar
De werkgever verzocht de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst tussen partijen te ontbinden, primair vanwege de ongeschiktheid van de werkneemster tot het verrichten van de bedongen arbeid, ondanks de vele kansen en mogelijkheden die zij had gekregen om haar functioneren te verbeteren. Uit de uitspraak blijkt dat er inderdaad sprake was van een langdurig verbetertraject en weinig werkgevers zullen een ‘dikker dossier’ kunnen overleggen dan in deze zaak. Om daar een beeld van te krijgen vat ik in punten de feiten samen, zoals genoemd in de uitspraak:
- 27-09-2011: functioneringsgesprek met oordeel ‘Matig/Voldoende’ en de opmerking ‘meer initiatief nemen’.
- 2012: gesprekken en loopbaantraject. Werkneemster wordt aangesproken op te weinig initiatieven, non-verbaal een negatieve indruk geven, onduidelijk in communicatie, geen eigen grenzen stellen en bepaalde sociale vaardigheden missen;
- 3-07-2012: evaluatie. Werkgever stelt dat werkneemster baat zou kunnen hebben bij training sociale vaardigheden, gezien de manier waarop ze op anderen overkomt.
- 24-09-2012: functioneringsgesprek met oordeel ‘Onvoldoende’ en de opmerkingen ‘te afwachtend, toont geen initiatieven, kan geen eigen grenzen stellen, openheid en representatief ontbreekt’. Voortgangs- en ontwikkelingsafspraken worden gemaakt.
- 13-12-2012: afspraak dat werkneemster op 9 januari 2013 tijdspad klaar heeft met in juli 2013 een zichtbare ontwikkeling.
- 12-09-2013: functioneringsgesprek met oordeel ‘Matig/Voldoende. De werkneemster toont goede vooruitgang maar zij is er nog niet.
- 14-07-2014: functioneringsgesprek met eindbeoordeling ‘Matig’. ‘De ontwikkelingen die in 2012 in gang gezet zijn, lijken te stagneren’.
- 4 en 11-12-2014: werkbegeleidingsgesprekken. Werkneemster moet op 1 april 2015 voldoen aan competenties communicatie/houding, samenwerking, klantgericht, organisatie-sensitiviteit en initiatief.
- 8-01-2015: werkbegeleidingsgesprek. Feedback van collega’s. Werkneemster geeft aan te overwegen deel te nemen aan een cursus ‘Wakker bewust zijn’. Op 9-02-2015 geeft ze aan hiervoor niet rijp te zijn.
- maart en april 2015: interne coaching gesprekken.
- 8-06-2015: functioneringsgesprek. Werkneemster wordt op alle vijf competenties onvoldoende beoordeeld zonder zicht op verbetering.
- 9-07-2015: tijdelijk staken van functioneringstraject i.v.m. ziekte werkneemster.
- 7-12-2015 :functioneringstraject weer opgepakt. Doel afgesproken: op 1 april 2016 voldoende scoren op genoemde competenties
- 20-01-2016: werkgever stelt assessment voor, werkneemster gaat niet akkoord.
- 29-02-2016: werkgever wil verder met functioneringstraject met einddatum 1 mei 2016 en noemt voorbeelden van situaties waarin het gebrek aan competenties naar voren komt.
- 17-03-2016: werkgever gaat akkoord met een tijdelijke proefplaatsing van werkneemster.
- 31-03-2016: gesprek waarin twee concrete voorbeelden van disfunctioneren worden gegeven.
- 5-04-2016: kennismakingsgesprek tijdelijke werkplek.
- 12-05-2016: tussentijdse evaluatie. Werkneemster komt negatief over en heeft niet voldaan aan de verwachtingen.
- 20-07-2016: gesprek over competenties. Samenwerking met teamleider is onvoldoende en initiatief ontbreekt. Werkneemster is niet klantgericht.
- 25-07-2016: evaluatiegesprek. Evenmin positief.
- 31-08-2016: gesprek. Leidinggevende zegt dat sprake is van terugval en onstabiel functioneren. Traject wordt met vier weken verlengd.
- 22-09-2016: gesprek met persoonlijk begeleider. Deze vindt dat werkneemster weinig communiceert met collega’s, met weinig nieuwe voorstellen komt rondom de ontwikkeling van de cliënt, een passieve houding heeft, zelfreflectie mist en in praktisch opzicht onvoldoende functioneert.
- 29-09-2016: werkgever schrijft dat werkneemster ondanks alle inzet onvoldoende functioneert. Om die reden wordt ontbinding arbeidsovereenkomst gevraagd.
Voldoende voor ontbinding?
Bent u er nog? Doet u er ook vijf jaar over om een dossier over onvoldoende functioneren op te bouwen? Zou u namens de werkgever met dit ‘dossier’ een ongeschiktheidsontslag aandurven? Ik denk het wel.
Mijn ervaring is dat veel werkgevers zouden willen dat ze zo’n groot dossier hadden opgebouwd. In de praktijk blijkt dat werkgevers nogal eens bijna zonder enig dossier afscheid willen nemen van een medewerker. Dat is natuurlijk lastig maar niet in alle gevallen onmogelijk.
Met de hiervoor beschreven dossiergegevens lijkt het op het eerste gezicht eenvoudig voor de werkgever om een ontbinding van de arbeidsovereenkomst voor elkaar te krijgen. Niet dus. Het loopt het in dit geval voor de werkgever niet goed af en het verzoek van de werkgever wordt afgewezen. De reden: onvoldoende gronden voor ontbinding!
Wat ging er fout voor de werkgever ?
De werkneemster beriep zich op een uitspraak van de kantonrechter te Amsterdam, waarin een ontbindingsverzoek wegens disfunctioneren is afgewezen, omdat naar het oordeel van de kantonrechter in die zaak de beoordeling door alleen de leidinggevende tijdens een langdurig verbetertraject onvoldoende objectief was, met te veel nadruk op de competenties van de werknemer in plaats van de (ongewijzigde) functie-eisen.
De werkneemster had succes met dit betoog want de kantonrechter vond dat haar zaak daarmee overeenkomsten vertoonde, in die zin dat het onderscheid tussen kritiek op karaktereigenschappen van de werkneemster en competenties die nodig zijn om het werk van basismedewerker goed te kunnen doen, niet duidelijk was.
De kantonrechter overwoog dat ook in deze zaak sprake was van een ongebruikelijk lange duur waarin het functioneren van ter discussie stond, waarbij onvoldoende duidelijk is geworden of de gestelde doelen samenvallen met functie-eisen. Ik noem nog enkele belangrijke overwegingen:
“Het functioneringstraject lijkt vooral gericht op verandering van karaktereigenschappen.”
“Ook in deze zaak geldt dat het enkel veelvuldig vastleggen van de indruk van de leidinggevende over (het vermeende uitblijven van) de voortgang in het verbetertraject op zichzelf geen garantie is voor toewijzing ontbindingsverzoek.“
Meer kritiek op het dossier
De rechter had nog meer punten van kritiek op het dossier. In de uitspraak vindt u de uitgebreide versie. Hieronder vast ik ze als volgt samen:
- Het verbetertraject duurde veel te lang.
- Een verbetertraject moet niet zijn gericht op karakterverandering maar op verbetering van het functioneren op het werk.
- Te vaak hetzelfde herhalen doet afbreuk aan de geloofwaardigheid van het probleem.
Een belangwekkende uitspraak?
Het gaat om een kantonrechteruitspraak in een individuele zaak. Ik waag de gissing dat een andere rechter tot een geheel andere uitspraak had kunnen komen. Toch is de uitspraak zeker leerzaam en uit de verwijzing naar de uitspraak van de kantonrechter uit Amsterdam blijkt dat deze uitspraak beslist niet op zichzelf staat.
Lessen voor dossieropbouw
Werkgevers kunnen er zeker lering uit trekken. De belangrijkste lessen zijn dat een verbetertraject niet te kort maar vooral ook niet te lang moet zijn, en dat een dossier over onvoldoende functioneren niet vooral ‘dik’ moet zijn maar dat het juist ‘ to the point’ moet zijn. Als een functioneringstraject te lang duurt, kan het zich tegen de werkgever gaan keren. Daaruit kan een rechter ook afleiden dat de tekortkomingen kennelijk niet zodanig waren dat de werknemer niet in zijn functie gehandhaafd kan blijven.
Van belang is daarom ook dat na het uiten van kritiek niet te lang gewacht moet worden met het nemen van stappen. Dat hoeft overigens niet steeds de gang naar de rechter te zijn. In veel gevallen biedt een minnelijke regeling van het ontslag een betere oplossing. Als de rechter een zaak niet meer met een hogere ontbindingsvergoeding kan oplossen, zult u het zelf moeten doen. Capra is u er graag bij van dienst.
Contact over dit onderwerp
Marien Korevaar
Gerelateerd
- Alle
- Overheid Arbeidsverhoudingen Dossieropbouw en ontslag
- Zorg Arbeidsverhoudingen Dossieropbouw en ontslag
- Onderwijs Arbeidsverhoudingen Dossieropbouw en ontslag
Uitschrijving uit het doelgroepregister = einde arbeidsovereenkomst?
Artikel
lees meer15-20 klachten van AOIS over hoofdopleider, maar ontbinding tóch afgewezen
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – november 2024
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – september 2024
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juli 2024
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – mei 2024
Artikel
lees meerDe verhoogde zorgvuldigheidsnorm bij kwetsbare medewerkers
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – mei 2024
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – april 2024
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – april 2024
Artikel
lees meerGrensoverschrijdend gedrag binnen het ziekenhuis
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – maart 2024
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – december 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – december 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – oktober 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – augustus 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – augustus 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – augustus 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juli 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juni 2023
Artikel
lees meerGeen billijke vergoeding na een beëindiging dienstverband met wederzijds goedvinden
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – mei 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – mei 2023
Artikel
lees meerVerliest een zieke werknemer die niet wil meewerken aan een vertrekregeling zijn recht op loon?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – april 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – maart 2023
Artikel
lees meerHoezo een arbeidsconflict? Ik ben ziek.
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – maart 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – februari 2023
Artikel
lees meerNieuwe STECR Werkwijzer Arbeidsconflicten: zou iedere werkgever over een Arbeidsconflictenprotocol moeten beschikken?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – januari 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie Zorg – selectie jaaroverzicht 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – januari 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie Onderwijs – selectie jaaroverzicht 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie Overheid – selectie jaaroverzicht 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – december 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – december 2022
Artikel
lees meerWebinar Grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs en de zorg – AvdR
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – november 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – november 2022
Artikel
lees meerOntslag werkneemster ROC na publicatie kritisch boek
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – oktober 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – september 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – september 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – september 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – augustus 2022
Artikel
lees meerDronken gemeenteambtenaar ten onrechte ontslagen
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juli 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – juli 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juni 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – juni 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – mei 2022
Artikel
lees meerLunchwebinars: ongewenste omgangsvormen in het onderwijs
Drie korte webinars van 15 minuten over het onderwerp ‘ongewenste omgangsvormen in het onderwijs
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – mei 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – april 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – april 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – maart 2022
Artikel
lees meerWat we kunnen leren van de zaak G. tegen Volt
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – maart 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – februari 2022
Artikel
lees meerHeeft een werknemer met medische beperkingen recht op ander werk? Werkgevers, pas op!
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – februari 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie Overheid – selectie jaaroverzicht 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – januari 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie Zorg – selectie jaaroverzicht 2021
Artikel
lees meerOntslag op staande voet en het belang van onverwijld handelen – AdvR TV
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – december 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – december 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – december 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – november 2021
Artikel
lees meerNoot JAR Geen ontbinding op de e-grond ondanks strafrechtelijke veroordeling voor zware mishandeling van een collega
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – november 2021
Artikel
lees meerMeToo versus ook gij
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – oktober 2021
Artikel
lees meerBillijke vergoeding van € 370.000 vanwege onzorgvuldig feitenonderzoek
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – oktober 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – september 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – september 2021
Artikel
lees meerNoot AB Hoger beroep over een kerstcadeau
Artikel
lees meerNoot AB Ontslag brandweerman in verband met lidmaatschap Hells Angels
Artikel
lees meerZeg werknemer, ben jij gevaccineerd?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – september 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – augustus 2021
Artikel
lees meerNoot JAR Openen gevangenisdeuren voor pizzabezorger wel verwijtbaar, maar niet ernstig
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juli 2021
Artikel
lees meerHet coronavirus en de overheid: arbeidsrechtelijke vragen
Artikel
lees meerHet coronavirus en de zorgsector: arbeidsrechtelijke vragen
Artikel
lees meerHet coronavirus en de onderwijssector: arbeidsrechtelijke vragen
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juni 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – juni 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – juni 2021
Artikel
lees meerNoot JAR De ambtelijke molens en de onverwijlde opzegging
Artikel
lees meerUpdate: Code oranje en vakantierichtlijnen
Artikel
lees meerWerknemer neemt ontslag op staande voet, vangt bot bij kantonrechter
Artikel
lees meerMag een werkgever voorwaarden verbinden aan de wedertewerkstelling van werknemer?
Artikel
lees meerDiefstal en mishandeling ≠ diefstal en/of mishandeling
Artikel
lees meerNoot JAR Passende uitkeringsregeling sector gemeenten
Artikel
lees meerDe bedrijfsarts in de knel?
Artikel
lees meerGastcolumn: Voorkomen is beter dan genezen
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – mei 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – april 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – maart en april 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – maart 2021
Artikel
lees meerEen jaar later en 100 adviezen van het OMT verder: Covid-19
Artikel
lees meerMag ik een ongevaccineerde medewerker de toegang tot de werkplek weigeren? Of ontslaan?
Artikel
lees meerErnstig verwijtbaar handelen en het recht op een transitievergoeding deel II
Artikel
lees meerZiekte en disfunctioneren: een complexe combi
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – februari 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – januari en februari 2021
Artikel
lees meerWeigering passende functie te aanvaarden? Dan geen transitievergoeding!
Artikel
lees meerFunctie-ontheffing bij de rijksoverheid
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – januari 2021
Artikel
lees meerRecht op een transitievergoeding? Hoe een rechter verdwaalt in de Wnra…
Artikel
lees meerAmbtenaar die herhaaldelijk liegt over afreizen naar een land met code oranje handelt ernstig verwijtbaar
Artikel
lees meerOntslag op staande voet na mishandeling van een cliënt? Bezint eer ge begint!
Artikel
lees meerGeen ‘slapende dienstverbanden’ in de sector Gemeenten en de sector Rijk?
Artikel
lees meerPartijbedoeling niet relevant bij kwalificatie arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerDe VOG-verklaring als essentieel onderdeel in de totstandkoming van een arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerDe invloed van toekomstige reorganisaties op een beëindigingsovereenkomst
Artikel
lees meerOnly a few pints a day keeps the doctor away
Artikel
lees meerIs Covid-19 van invloed op de omvang van de billijke vergoeding?
Artikel
lees meerPas op: onder het gemiddelde presteren is nog geen disfunctioneren!
Artikel
lees meerSelectie van jurisprudentie voor het onderwijs 3e kwartaal 2020
Artikel
lees meerSelectie van jurisprudentie voor de zorg 3e kwartaal 2020
Artikel
lees meerKantonrechter Amsterdam: tussentijds beëindigen van een tijdelijke urenuitbreiding is niet toegestaan
Artikel
lees meerErnstig verwijtbaar handelen en het recht op een transitievergoeding
Artikel
lees meerAandacht voor integriteit in de zorg
Artikel
lees meerToename van arbeidsrechtelijke rechtszaken over ambtenaren
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerOntslagrecht versoepeld? Eerste ontbinding op basis van de ‘cumulatiegrond’ een feit!
Artikel
lees meerReorganiseren na normaliseren (TAR juni 2020)
Artikel
lees meerCode oranje en vakantierichtlijnen
Artikel
lees meerSelectie van jurisprudentie voor het onderwijs 2e kwartaal 2020
Artikel
lees meerSelectie van jurisprudentie voor de zorg 2e kwartaal 2020
Artikel
lees meerIntegriteit in het onderwijs lastig?
Artikel
lees meerEen deal over een dienstverband voor 01-01-2020 is een arbeidsovereenkomst maar geen geslaagde deal (bezint voor gij begint)
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerBijzondere eisen voor medewerkers in de zorg: niet alleen in corona-tijd
Artikel
lees meerSchorsing leerkracht tijdens onderzoek toegestaan?
Artikel
lees meerControle en ontslag van een ‘arbeidsongeschikte’ werknemer
Artikel
lees meerTransitievergoeding bij herplaatsing van een langdurig arbeidsongeschikte medewerker
Artikel
lees meerGeen transitievergoeding verschuldigd – overgangsrecht WAB
Artikel
lees meerUpdate Alcohol- en drugstesten: maak werk van ADM-beleid
Artikel
lees meerRecht op compensatie van de transitievergoeding voor diepslapers?
Artikel
lees meerSelectie van jurisprudentie voor het onderwijs 1e kwartaal 2020
Artikel
lees meerSelectie van jurisprudentie voor de zorg 1e kwartaal 2020
Artikel
lees meerHerplaatsingsonderzoek: oud en nieuw
Artikel
lees meerOntslag wegens handelen in strijd met kernwaarden
Artikel
lees meerWerkgever vernietigt arbeidsovereenkomst na bedrog psychotherapeut op CV
Artikel
lees meerDe arbeidsrechtadvocaat als conflictmanager
Artikel
lees meerDe langverwachte eerste uitspraak over de i-grond
Artikel
lees meer(Overheids)werkgever: Vraag UWV tijdig om compensatie van uitbetaalde transitievergoedingen aan arbeidsongeschikte werknemers
Artikel
lees meerArbeidsrechtelijke klassiekers voor de werkvloer: Groen/Schoevers
Artikel
lees meerEen machtsstrijd tussen onderwijsbestuurders
Artikel
lees meerSelectie van jurisprudentie voor de zorg 4e kwartaal 2019
Artikel
lees meerOverplaatsing ter verbetering van de teamsfeer toegestaan?
Artikel
lees meerLoondoorbetaling is geen beëindigingsvergoeding
Artikel
lees meerHet belang van een zorgvuldig proces bij conflicten en ziekte
Artikel
lees meerSelectie van jurisprudentie voor het onderwijs 3e kwartaal 2019
Artikel
lees meerVereniging van bedrijfsartsen publiceert richtlijn Conflicten in de werksituatie
Artikel
lees meerOver disfunctioneren en (het opzegverbod tijdens) ziekte
Artikel
lees meerOverzicht van recente rechterlijke uitspraken over ontslag binnen de zorg
Artikel
lees meerFeitenonderzoeken en privacybescherming
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 2e kwartaal 2019
Artikel
lees meerHet belang van urenregistratie
Artikel
lees meerPrivacy schending en de eis van onverwijldheid bij ontslag op staande voet versus strafontslag
Artikel
lees meerRechtspositionele maatregelen voorafgaand aan de normalisering
Artikel
lees meerBrochure: De Wnra in de zorg
Brochure
lees meerZorg aan Zet Limburg: Workshop dossiervorming en ontslag – 18 april (2019)
Bijeenkomst in samenwerking met Zorg aan Zet
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 4e kwartaal 2018
Artikel
lees meerCao Gemeenten: technische omzetting met verregaande (inhoudelijke) gevolgen?
Artikel
lees meerGeschillenbeslechting in de cao Gemeenten
Artikel
lees meerOver de Wnra, de (concept)cao gemeenten en diefstal
Artikel
lees meerHet Participatiefonds: modernisering en aanscherping van regels
Artikel
lees meerVier actuele uitspraken voor de sector Onderwijs
Artikel
lees meerEerste Kamer neemt voorstel aanpassing Wet BIG aan
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 3e kwartaal 2018
Artikel
lees meerScheldende docente behoudt toch recht op bovenwettelijke uitkering
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Zorg 2e kwartaal 2018
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 2e kwartaal 2018
Artikel
lees meerEen veilige schoolomgeving? Twee uitspraken
Artikel
lees meerUitgesproken: Klimaatbeheersing
Artikel
lees meerKantonrechter zeer kritisch over ongeschiktheidsontslag
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 1e kwartaal 2018
Artikel
lees meerGelden voor onderwijswerkgevers zwaardere eisen als het gaat om duidelijk, consequent en controleerbaar handelen?
Artikel
lees meerUitgesproken: Frans Naerebout
Artikel
lees meerCentrale Raad staat ongeschiktheidsontslag toe ondanks gebrekkig dossier en niet gevolgde interne gesprekkencyclus
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 4e kwartaal 2017
Artikel
lees meerWaarschuwing of toch een berisping?
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 3e kwartaal 2017
Artikel
lees meerIn beeld: het ontslagrecht na de normalisering
Artikel
lees meerGastcolumn: Bewijsvoering en opbouw dossier cruciaal bij ontslag
Artikel
lees meerIs onrechtmatige inzage in EPD reden voor ontslag op staande voet?
Artikel
lees meerEen vakbekwame zorgcoördinator gaat over de schreef
Artikel
lees meerSociale media: screening van sollicitanten en het gebruik door medewerkers
Artikel
lees meerEen dementerende patiënt een nacht op het toilet laten zitten geen reden voor ontslag. Rechterlijke misslag?
Artikel
lees meerDe ongeschikte schooldirecteur onder de Wwz
Artikel
lees meerWwz-landschap verder ingekleurd
Artikel
lees meerPesten in het onderwijs in arbeidsrechtelijk perspectief
Artikel
lees meerDe WNT haalt geen streep door ‘passende regeling’ bij ontslag
Artikel
lees meerOngeschiktheidsontslag in het onderwijs: zorg dat het dossier op orde is
Artikel
lees meerNiet elke fout is een integriteitsschending
Artikel
lees meerSalarisverlaging slecht functionerende ambtenaren?
Artikel
lees meerMedisch specialisten – over communiceren en samenwerken
Artikel
lees meerHet katoenen jubileum van de ambtenarenrechters-formule
Artikel
lees meerOntbinding arbeidsovereenkomst verpleegkundige wegens schending geheimhoudingsplicht!?
Artikel
lees meerDe WWZ: de rol van de vakbonden en het “tailored fit-arbeidsrecht”
Artikel
lees meerHet functioneren van de medisch specialist: over bomen en regie
Artikel
lees meerAmbulance defect door psychisch defect?
Artikel
lees meerLeidt loonbeslag tot strafontslag?
Artikel
lees meerDe ambtenarenrechtersformule
Artikel
lees meerOnrechtmatig verkregen bewijs
Artikel
lees meerFlitsontslag
Artikel
lees meerMinder salaris voor (te) dikke Nederlandse agent?
Artikel
lees meerEen ‘wenselijk’ ontslag …
Artikel
lees meerEn dan denk je het geregeld te hebben…
Artikel
lees meerStrafontslag vanwege beledigen werkgever
Artikel
lees meerSturen in interne verhoudingen niet voor bezwaar en beroep vatbaar
Artikel
lees meerOntzeggen afscheidsreceptie na ontslag is Awb-besluit
Artikel
lees meerInstellen medisch onderzoek na ontslag
Artikel
lees meerVerplichtingen werkgever in geval van een arbeidsconflict
Artikel
lees meerGeen ontslag mogelijk ondanks ontbreken onderwijsbevoegdheid
Artikel
lees meerHeimelijk cameratoezicht
Artikel
lees meerOntslag arbeidsongeschikte ambtenaar na weigering functie
Artikel
lees meerKlokkenluiden of onrechtmatig lekken
Artikel
lees meerVerbod op verrichten nevenfunctie
Artikel
lees meer