Om maar meteen met de titel te beginnen, nee de ambtenaar in het openbaar onderwijs valt niet direct onder de Wet werk en zekerheid (WWZ). Natuurlijk niet, wil ik haast zeggen. De ambtenaar wordt nadrukkelijk uitgesloten van het arbeidsrecht, zo valt te lezen in artikel 615 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. Waar ik eigenlijk met de titel op doel is op de uitwerking van de gevolgen van de WWZ in de verschillende onderwijs-cao’s. De zogenaamde reflexwerking van de WWZ.
De afgelopen periode zijn zowel in het primair, voortgezet, beroepsonderwijs en MBO als wetenschappelijk onderwijs cao’s afgesloten. Een overeenkomst tussen alle vier de cao’s is dat de sociale partners worstelen met de toepassing van de WWZ in hun eigen sector. En daar is wel wat voor te zeggen. Nederland kent een duaal onderwijsbestel dat bestaat uit openbaar en bijzonder onderwijs. In de onderwijssector zijn zowel werknemers (bijzonder) als ambtenaren (openbaar) werkzaam en voor de ene groep geldt wel de WWZ en voor de andere (nog) niet. Zonder aanpassing van de cao zal dit tot een ongelijkheid in de arbeidsrechtelijke rechtspositie leiden. Voorts biedt de WWZ op een aantal punten de mogelijkheid om bij cao af te wijken en daar zullen de sociale partners zich ook mee bezig moeten houden.
Voor een overzicht van de veranderingen die de WWZ teweeg brengt in het arbeidsrecht verwijs ik graag naar de artikelen van mijn collega’s. Ik zal mij hier toespitsen op de problemen waar de sociale partners tegenaan zijn gelopen in de onderhandelingen.
Ketenregel
De nieuwe ketenregel houdt in dat indien arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd elkaar met tussenpozen van minder dan zes maanden hebben opgevolgd en een periode van 24 maanden hebben overschreden, of meer dan drie overeenkomsten voor bepaalde tijd zijn verleend, er een vast dienstverband is ontstaan. Bij cao kan hiervan afgeweken worden maar niet ongelimiteerd. De periode kan maximaal verhoogd worden tot 48 maanden en het aantal kan verhoogd worden tot maximaal 6 arbeidsovereenkomsten.
Invalkrachten
De kritiek op de nieuwe ketenregel komt vooral uit de hoek van het primair onderwijs. Op grond van de huidige cao is het mogelijk om in een periode van 36 maanden een onbeperkt aantal tijdelijke overeenkomsten te sluiten. Deze regel wordt veelvuldig toegepast bij vervanging van zieke leerkrachten door invalkrachten. Over het algemeen geldt hierbij dat het onwenselijk wordt gevonden om deze invalkrachten een vaste arbeidsovereenkomst aan te bieden. De beperking van maximaal 3, of, indien de afwijkingsmogelijkheid is toegepast, van maximaal 6 contracten zal de vervanging bij ziekte bemoeilijken. De wetgever was voor deze kritiek bepaald niet gevoelig en heeft hierover aangegeven dat ook invalkrachten recht hebben op een vast dienstverband.
Flexpools
Een mogelijke oplossing voor dit probleem kan gevonden worden in het opzetten van flexpools. Dit zal ook van de scholen veel vergen, want er zal samenwerking gezocht moeten worden en de financiën voor een dergelijke pool zijn beperkt.
Overgangsrecht
Gelukkig biedt de WWZ ook een tijdelijke escape voor de sociale partners. In de WWZ is overgangsrecht opgenomen voor de ketenregel. Is op 1 juli 2015 op een arbeidsovereenkomst de huidige ketenregel van toepassing verklaard of is daarvan afgeweken, dan blijft die ketenregel van toepassing op de arbeidsovereenkomst totdat de cao afloopt, maar maximaal tot 1 juli 2016. Per 1 juli 2016 wordt de nieuwe ketenregel van rechtswege van toepassing op alle lopende arbeidsovereenkomsten. Tenzij er inmiddels natuurlijk een nieuwe cao is waarin de nieuwe ketenregel is opgenomen of de afwijkingsmogelijkheid is toegepast.
Transitievergoeding
De introductie van de transitievergoeding in het arbeidsrecht was mede het gevolg van de wens van de wetgever om de ontslagvergoedingen wettelijk te normeren om zodoende de kosten van ontslag voor de werkgever te verminderen en meer in te richten op het vinden van een andere baan.
Vanwege het bestaan van een bovenwettelijke WW-uitkering ligt dit binnen de onderwijssector genuanceerder. Nu geldt dat de aanspraak op een bovenwettelijke WW-uitkering vaak een drukkend effect heeft op de hoogte van de ontslagvergoeding.
De vraag of de bovenwettelijke uitkeringsaanspraken op de transitievergoeding in mindering gebracht mogen worden, moet ik negatief beantwoorden. De wetgever heeft aangegeven dat de transitievergoeding niet beschouwd mag worden als een aanvullende inkomensvoorziening bij werkloosheid. Dit leidt ertoe dat er geen vermindering mag plaatsvinden vanwege de bovenwettelijke uitkeringsaanspraken.
Omgekeerd zou dat wel kunnen. De bovenwettelijke uitkeringsregelingen kunnen worden aangepast zodat er rekening wordt gehouden met de verschuldigde transitievergoedingen. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid de komende periode worden uitgewerkt.
Een ander punt van discussie is de afwijkingsmogelijkheid in de WWZ om bij cao af te wijken van de wettelijke regeling. Sociale partners kunnen zelf regels stellen voor het bevorderen van werk-naar-werk transities. Te denken valt aan voorzieningen gericht op het voorkomen van werkloosheid en het bekorten van de werkloosheidsduur. Hierover zullen de sociale partners uitsluitsel moeten geven voor 1 juli 2015.
Commissie van beroep
Een andere grote verandering van de WWZ is de preventieve ontslagtoets. Afhankelijk van de ontslaggrond zal of UWV of de kantonrechter zich buigen over het voorgenomen ontslag. Vanwege de preventieve ontslagtoets zag de wetgever geen wettelijke basis meer om scholen verplicht te laten aansluiten bij een commissie van beroep. De commissie van beroep zal per 1 juli 2015 verdwijnen.
Op dit moment is het zo dat werknemers in het bijzonder onderwijs zijn uitgezonderd van de toepasselijkheid van het BBA en er dus geen preventieve ontslagtoets plaatsvindt door UWV of kantonrechter. Met de commissie van beroep wordt nu in de rechtsbescherming van de werknemers voorzien.
Cao-commissie en ontslagcommissie
Er is een aantal mogelijkheden voor de sociale partners om het verdwijnen van de commissie op te vangen. Zo is het mogelijk om een cao-commissie in te stellen die in plaats van UWV de preventieve ontslagtoets bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen uitvoert. Daarnaast kan een ontslagcommissie, ook wel de ‘onderwijsontslagcommissie’ genoemd, worden ingesteld. Deze commissie richt zich op het toetsen van de opzegging als de reden van de opzegging is gelegen in handelen of nalaten van de werknemer dat onverenigbaar is met de uit godsdienstige of levensbeschouwelijke grondslag voortvloeiende identiteit van de desbetreffende school of instelling. De wetgever heeft aangegeven dat het instellen van beide commissies geen verplichting is en laat de nadere invulling dan ook over aan de sociale partners.
Interessant hierbij is dat de ontslagcommissie naast de preventieve ontslagtoets ook andere taken toebedeeld kan krijgen, die door de wetgever worden omschreven als taken die thans door de commissie van beroep worden verricht. Hierover zullen de sociale partners zich moeten buigen.
Een laatste mogelijkheid voor de sociale partners om de verdwijning van de commissie van beroep op te vangen is de optie van arbitrage. De wetgever heeft de mogelijkheid opengelaten om geschillen over de beëindiging van een dienstverband in plaats van UWV of de kantonrechter middels arbitrage of bindend advies te beslechten. Op deze wijze zou de huidige commissie van beroep opgetuigd kunnen worden als het scheidsgerecht dat in eerste (en enige) instantie de geschillen beslecht.
En nu?
Nu vraagt u zich misschien wel af waarom in de nieuwe cao’s nog bijna niets van de wijzigingen van de WWZ zijn opgenomen. Het is immers al 1 januari geweest en 1 juli komt toch ook wel heel snel dichterbij. Zeker, er is veel werk aan de winkel voor de sociale partners. Maar er wordt achter de schermen ook al driftig aan gewerkt. In alle onderhandelaarsakkoorden is te lezen dat een werkgroep, bestaande uit zowel de werkgevers- als werknemersbonden zich zullen bezig houden met de gevolgen van de WWZ voor de cao. Ookspeelt nog mee dat men eerst het SER-advies over de rol van de sociale partners bij toekomstige arbeidsmarktinfrastructuur en inrichting WW en de Stichting van de Arbeid-advies (StvdA) aan sociale partners met betrekking tot de reparatie van de WW in de cao heeft willen afwachten. Voor beide geldt dat er nog geen afgerond advies is afgegeven.
Er breken spannende tijden aan voor de sociale partners. Ik hoop u het komende halfjaar te kunnen berichten dat de gevolgen van de WWZ zijn doorgevoerd in de onderwijs-cao’s. Dan zal ook de onderwijsambtenaar mogen kennismaken met de (gevolgen van de) WWZ.
Voor vragen over dit artikel kunt u contact opnemen met advocaten van de Praktijkgroep Onderwijs.
Contact over dit onderwerp
Gerelateerd
Passend onderwijs: de themapagina toelaatbaarheidsverklaring is vernieuwd
Artikel
read moreDe kleren van …
Artikel
read moreAppelleren is riskeren: waarom een goed dossier belangrijk is
Artikel
read moreOngelijke gevallen, ongelijke behandeling
Artikel
read moreStructurele oplossing voor de wachttijden bij de WIA-beoordeling? Nog even wachten a.u.b.
Artikel
read moreRechtsbescherming studenten in het MBO – eerste rechtspraak ABRvS
Artikel
read moreArbeidsongeschikte werknemer onbereikbaar. Wat nu?
Artikel
read moreHet uur U nadert: vanaf 1 januari 2025 meer risico’s bij het inhuren van zzp’ers. Is uw organisatie er al klaar voor?
Artikel
read moreMediation is vrijwillig…, of toch niet?
Artikel
read moreWat te doen met zzp’ers nu de Belastingdienst volledig gaat handhaven?
Kennisbijeenkomst 29 augustus 2024
read moreCAO akkoord Nederlandse Universiteiten
Artikel
read moreVerslaafd: een verklaring maar geen excuus?
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – september 2024
Artikel
read moreArbeidsongeschiktheid en de re-integratieverplichtingen van de werkgever
Artikel
read moreLeeftijdsdiscriminatie of toch niet?
Artikel
read moreZes keer is nog steeds geen scheepsrecht: mogen voorwaarden worden gesteld aan mediation?
Artikel
read moreMeebetalen aan WW-uitkering bij afwijzing contractverlening?
Artikel
read moreArbeidsrecht en de Onderwijssector, over ongeschiktheid anders dan
Artikel
read moreZiekmelding geen vereiste voor recht op loondoorbetaling tijdens ziekte
Artikel
read moreEen verworven recht, kan een arbeidsvoorwaarde zo maar ontstaan?
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – mei 2024
Artikel
read moreHet uitsluiten van bewijs als gevolg van een privacyschending
Artikel
read moreHet ‘kennen of kunnen’-criterium: over onderwijsrecht en Awb
Artikel
read moreAlgemene Rekenkamer: Rapportage focus op inhuur van docenten
Artikel
read moreAVG en Personeelszaken; een verstandshuwelijk?
Artikel
read moreBeloofd is beloofd
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – april 2024
Artikel
read moreAdvieskosten van een MR: wie betaalt de rekening?
Artikel
read moreAnnotatie JIN Hoofddoek zorgt voor hoofdbrekers
Artikel
read more1% ziek, dat mag toch niet?
Artikel
read moreAnnotatie JIN Vrijheid van meningsuiting
Artikel
read moreNoot JAR bij uitspraak Hoge Raad over een ontslag op staande voet en een strafrechtelijk sepot
Artikel
read moreOpzegverbod in het onderwijs bij langdurige arbeidsongeschiktheid – de kantonrechter legt de cao uit
Artikel
read moreDe opzegtermijn en de opzegging door werknemer
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – december 2023
Artikel
read moreTijdelijke urenuitbreidingen in het onderwijs en de ketenregeling
Artikel
read moreEigenrisicodragen WGA – neem de regie!
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – augustus 2023
Artikel
read moreRVU-regeling en non-activiteit
Artikel
read moreEerste Kamer verwerpt initiatiefwetsvoorstel ‘Wet werken waar je wilt’
Artikel
read moreSchending van privacy – reden voor ontslag?
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – augustus 2023
Artikel
read morePrivacy-perikelen rondom thuiswerken
Artikel
read moreVanaf 1 juli 2023: visie werknemer en werkgever verplicht onderdeel van Plan van Aanpak
Artikel
read moreOpenbreken CAO: (on)mogelijk?
Artikel
read moreGeen billijke vergoeding na een beëindiging dienstverband met wederzijds goedvinden
Artikel
read more5 jaar AVG
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – mei 2023
Artikel
read moreVan passende arbeid naar bedongen arbeid: een dunne grens
Artikel
read moreVerliest een zieke werknemer die niet wil meewerken aan een vertrekregeling zijn recht op loon?
Artikel
read moreEinde Ziektewetuitkering en weer ziek
Artikel
read moreEigen risico dragen voor de WIA, twee werkgevers, wie betaalt wat?
Artikel
read moreKomt er één cao voor het funderend onderwijs?
Artikel
read moreVerlof buiten de schoolvakantie: regels zijn regels …
Artikel
read moreSamenloop verlof en zwangerschap in het voortgezet onderwijs: hoe zit dat nu echt?
Artikel
read moreWetsvoorstel ‘Wet werken waar je wilt’: hoe staat het ermee?
Artikel
read moreHoezo een arbeidsconflict? Ik ben ziek.
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – maart 2023
Artikel
read moreWerkgever schendt zorgplicht – aansprakelijk voor schade als gevolg van Covidbesmetting
Artikel
read moreVasthouden aan het ‘eigen gelijk’ kan je duur komen te staan.
Artikel
read moreHoe los je een structureel lerarentekort op?
Artikel
read moreNiet toegelaten tot MBO-opleiding – nu een klacht, straks bezwaar
Artikel
read moreNieuwe STECR Werkwijzer Arbeidsconflicten: zou iedere werkgever over een Arbeidsconflictenprotocol moeten beschikken?
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – januari 2023
Artikel
read moreJurisprudentie Onderwijs – selectie jaaroverzicht 2022
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – december 2022
Artikel
read moreVereenvoudigde behandeling WIA: eenvoudiger én sneller
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – november 2022
Artikel
read moreAanpak Ministerie van OC&W tegen discriminatie en racisme
Artikel
read moreOntslag werkneemster ROC na publicatie kritisch boek
Artikel
read moreIntegriteit, niet in beton gegoten, bespreek het!
Artikel
read moreAanzegvergoeding steeds verschuldigd bij niet-inachtneming schriftelijkheidseis
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – september 2022
Artikel
read moreEen operatieve ingreep: medisch of cosmetisch?
Artikel
read moreVan tijdelijk naar tijdelijk: een loopbaan binnen de Universiteit
Artikel
read moreControleren en respecteren: monitoren als werkgever versus het privacyrecht van de werknemer
Artikel
read moreDronken gemeenteambtenaar ten onrechte ontslagen
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – juli 2022
Artikel
read moreGrensoverschrijdend gedrag en ernstige verwijtbaarheid
Artikel
read moreFAQ-sheet Vakantie
Artikel
read moreVakantie en ziekte
Artikel
read moreVervallen en verjaren van (boven)wettelijke vakantie-uren
Artikel
read moreInwerkingtreding Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden
Artikel
read moreLunchwebinars: ongewenste omgangsvormen in het onderwijs
Drie korte webinars van 15 minuten over het onderwerp ‘ongewenste omgangsvormen in het onderwijs
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – mei 2022
Artikel
read moreStiekem opnemen van gesprekken leidt tot einde arbeidsovereenkomst
Artikel
read moreEigenrisicodragerschap in het primair onderwijs: een kostbare aangelegenheid?
Artikel
read moreDe corrigerende tik, is die nog van deze tijd?
Artikel
read moreEen veilige werk- en leeromgeving – wie zorgt waarvoor?
Artikel
read moreOntslag op staande voet wegens werkweigering
Artikel
read moreWat we kunnen leren van de zaak G. tegen Volt
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – maart 2022
Artikel
read moreHeeft een werknemer met medische beperkingen recht op ander werk? Werkgevers, pas op!
Artikel
read moreHet beroepsgeheim van de bedrijfsarts volgens de tuchtrechter
Artikel
read moreDe bedrijfsarts en het tuchtrecht in 2021
Artikel
read moreGeen arbeidsovereenkomst voor studentpromovendi – en andere overeenkomsten in het onderwijs die niet als arbeidsovereenkomst kwalificeren
Artikel
read moreWet werken waar je wilt: reactie initiatiefnemers
Artikel
read moreIntegriteitsschending? Het belang van goed onderzoek
Artikel
read moreVerkouden werknemer weigert zich ziek te melden: loonverlies
Artikel
read morePrivacy in het onderwijs aan de hand van enkele uitspraken
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – december 2021
Artikel
read moreZorgvuldig onderzoek en adequate belangenafweging bij ontslag op staande voet leraar
Artikel
read moreWet open overheid: doel en reikwijdte
Artikel
read moreWetsvoorstel ter implementatie van de EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden: welke veranderingen worden er verwacht?
Artikel
read moreBetaald ouderschapsverlof per 2 augustus 2022
Artikel
read moreMeToo versus ook gij
Artikel
read moreNietigheid artikel opvolgend werkgeverschap Cao NU
Artikel
read moreGesprek met Max Asscher, voormalig bedrijfsarts
Artikel
read moreBillijke vergoeding van € 370.000 vanwege onzorgvuldig feitenonderzoek
Artikel
read moreQR toegangscodes en het coronabeleid; nieuwe vragen voor onderwijswerkgevers
Artikel
read moreArbeidsrechtelijke klassiekers voor op de werkvloer: Davelaar/Allspan: Hoever gaat de rechtsbescherming van de ZZP’er?
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – september 2021
Artikel
read moreZeg werknemer, ben jij gevaccineerd?
Artikel
read moreOntslag wegens kritische berichten op LinkedIn over het vaccinatiebeleid?
Artikel
read moreOnderwijsinstellingen besteden weinig aandacht aan integer gedrag
Artikel
read moreUniversiteiten en tijdelijke dienstverbanden: excessen ten einde?
Artikel
read moreOver de bedrijfsarts, bingo’s en ontslag
Artikel
read moreOntslag vanwege weigering vaccinatie
Artikel
read moreArbeidsvoorwaarden Nederlandse Universiteiten – onderhandelaarsakkoord
Artikel
read moreHet coronavirus en privacyrechtelijke vragen
Artikel
read moreHet coronavirus en de onderwijssector: arbeidsrechtelijke vragen
Artikel
read moreDe preventieve rol van de bedrijfsarts (deel 2)
Artikel
read moreDoorzoeken van de mailbox van de werknemer
Artikel
read moreTerugblik kennisbijeenkomst 27 mei 2021: Actualiteiten openbaarheid van bestuur
Artikel
read moreEen terugblik op de online Privacy Pauze van 25 mei 2021
Artikel
read moreEen nieuw model van de verwerkersovereenkomst
Artikel
read moreEuropese richtlijn zorgt voor veranderingen in het civiele arbeidsrecht
Artikel
read moreDe leerarbeidsplaats: arbeidsovereenkomst, of niet?
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – juni 2021
Artikel
read moreDe VOG als ontbindende voorwaarde
Artikel
read moreWerknemer neemt ontslag op staande voet, vangt bot bij kantonrechter
Artikel
read moreMag een werkgever voorwaarden verbinden aan de wedertewerkstelling van werknemer?
Artikel
read moreWebinar Arbeidsconflicten: het belang van een vroegtijdige, multidisciplinaire aanpak
Webinar 15 juli
read moreDiefstal en mishandeling ≠ diefstal en/of mishandeling
Artikel
read moreOp staande voet of de e-grond? Werkgever, kies snel en bewust!
Artikel
read moreNiet meewerken aan re-integratie uit angst voor corona
Artikel
read moreNoot JAR Passende uitkeringsregeling sector gemeenten
Artikel
read moreDe bedrijfsarts in de knel?
Artikel
read moreBesluit tot opschorting reiskostenvergoeding niet instemmingsplichtig
Artikel
read moreGastcolumn: Voorkomen is beter dan genezen
Artikel
read moreStructuurwijziging van de ambtelijke top van de gemeente
Artikel
read moreWerkgevers en werknemers akkoord over arbeidsmarkthervormingen
Artikel
read moreHoera, de scholen gaan weer open?
Artikel
read moreWet Woo: gevolgen voor de onderwijssector
Artikel
read moreHet OR-privacyboekje
Artikel
read moreToegangstesten en testbewijzen in het onderwijs (mbo en ho)
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – maart en april 2021
Artikel
read moreOntslag op staande voet: onverwijld is ook écht onverwijld
Artikel
read moreCorona & Privacy: een korte terugblik op de online Privacy Pauze van 20 april 2021
Artikel
read moreEen eerste blik op de Wet open overheid
Artikel
read moreWat gaat voor: oordeel bedrijfsarts of deskundigenoordeel UWV?
Artikel
read moreDatalekken: een korte terugblik op de online Privacy Pauze van 30 maart 2021
Artikel
read moreLangdurig ziek? Extra inspanning vereist bij herplaatsing
Artikel
read moreGrensoverschrijdend gedrag in het onderwijs
Artikel
read moreIntegriteit: het belang van het gesprek daarover
Artikel
read moreOnline Privacy Pauze
U verzorgt uw kopje koffie, wij bespreken met u het laatste privacy-nieuws in het publieke domein.
read moreAanstelling? Arbeidsovereenkomst? Hoe een rechter verdwaalt in de Wnra…
Artikel
read moreBovenwettelijke uitkeringsrechten uit de CAO Gemeenten en de WNT
Artikel
read moreWerken met oproepkrachten? Vergeet het aanbod van een vaste arbeidsomvang niet
Artikel
read moreEen jaar later en 100 adviezen van het OMT verder: Covid-19
Artikel
read moreMag ik een ongevaccineerde medewerker de toegang tot de werkplek weigeren? Of ontslaan?
Artikel
read moreDe jurisprudentie van het eerste jaar Wnra
Artikel
read moreErnstig verwijtbaar handelen en het recht op een transitievergoeding deel II
Artikel
read moreZiekte en disfunctioneren: een complexe combi
Artikel
read moreJurisprudentie selectie Onderwijs – januari en februari 2021
Artikel
read moreVoorstel Wet werken waar je wil
Artikel
read moreWeigering passende functie te aanvaarden? Dan geen transitievergoeding!
Artikel
read moreBent u eigenlijk wel eigenrisicodrager?
Artikel
read moreTijd voor reorganisatie
Artikel
read moreRecht op een transitievergoeding? Hoe een rechter verdwaalt in de Wnra…
Artikel
read moreNut en noodzaak van ambtelijke gedragscodes
Artikel
read moreDe preventieve rol van de bedrijfsarts
Artikel
read moreDatalek: voorkomen is beter dan genezen
Artikel
read moreVerplicht vaccineren, ja of nee?
Artikel
read moreWet bedrag ineens, RVU en verlofsparen akkoord in Eerste Kamer
Artikel
read moreMondkapjesplicht valt onder het instructierecht
Artikel
read moreEen ‘oud’ Sociaal Statuut: geldt dat nog?
Artikel
read moreOntslag op staande voet na mishandeling van een cliënt? Bezint eer ge begint!
Artikel
read moreGeen ‘slapende dienstverbanden’ in de sector Gemeenten en de sector Rijk?
Artikel
read morePartijbedoeling niet relevant bij kwalificatie arbeidsovereenkomst
Artikel
read moreIntegriteit en geanonimiseerde verklaringen
Artikel
read moreOver samenloop van vakantieverlof en zwangerschaps- en bevallingsverlof in het VO
Artikel
read moreCovid-19 en de mondkapjesplicht
Artikel
read moreWetsvoorstel ‘RIV-toets UWV door arbeidsdeskundigen’
Artikel
read moreDe VOG-verklaring als essentieel onderdeel in de totstandkoming van een arbeidsovereenkomst
Artikel
read moreDe invloed van toekomstige reorganisaties op een beëindigingsovereenkomst
Artikel
read moreOnly a few pints a day keeps the doctor away
Artikel
read moreIs Covid-19 van invloed op de omvang van de billijke vergoeding?
Artikel
read moreZet een contractuele opzegtermijn de WNT opzij?
Artikel
read morePas op: onder het gemiddelde presteren is nog geen disfunctioneren!
Artikel
read moreWetsvoorstel Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
Artikel
read moreSelectie van jurisprudentie voor het onderwijs 3e kwartaal 2020
Artikel
read moreDe NOW-regeling en loonkosten van uitzendkrachten
Artikel
read moreStrafrechtelijke vrijspraak kan gevolgen hebben voor ontslag ambtenaar
Artikel
read moreKantonrechter Amsterdam: tussentijds beëindigen van een tijdelijke urenuitbreiding is niet toegestaan
Artikel
read moreErnstig verwijtbaar handelen en het recht op een transitievergoeding
Artikel
read moreOntslagrecht versoepeld? Eerste ontbinding op basis van de ‘cumulatiegrond’ een feit!
Artikel
read moreReorganiseren na normaliseren (TAR juni 2020)
Artikel
read moreDe beëindigingsvergoeding van de topfunctionaris: de toezichthouder teruggefloten
Artikel
read moreSelectie van jurisprudentie voor het onderwijs 2e kwartaal 2020
Artikel
read moreIntegriteit in het onderwijs lastig?
Artikel
read morePrejudiciële vragen aan Hoge Raad over niet genoten verlof in het VO tijdens zwangerschapsverlof
Artikel
read moreOmvang re-integratieverplichting werknemer: hoe zat het ook al weer?
Artikel
read moreWat houdt de NOW-regeling 2.0 in?
Artikel
read moreOver de plicht tot (?) en het recht op (?) thuiswerken in tijden van corona
Artikel
read moreDe eerste ‘coronacrisis’-uitspraken zijn een feit
Artikel
read moreOmvang re-integratieverplichting werkgever: hoe zat het ook al weer?
Artikel
read moreCOVID-19 (Corona), re-integratie en het UWV – 3
Artikel
read moreVirtuele Privacy Pauze
U verzorgt uw kopje koffie, wij bespreken met u het laatste privacy-nieuws in het publieke domein.
read moreSchorsing leerkracht tijdens onderzoek toegestaan?
Artikel
read moreWerkgever aansprakelijk voor burn-out? Makkelijker gezegd dan gedaan.
Artikel
read moreDe eenzijdige wijziging van de arbeidsovereenkomst – het Fair Play Arrest
Artikel
read moreAanvullend geboorteverlof per 1 juli ingevoerd
Artikel
read morePrivacy: enkele hoogtepunten van de afgelopen maand
Artikel
read more€ 725.000,00 boete voor werkgever wegens toegangscontrole met vingerafdrukken
Artikel
read moreThuiswerken, de zorgplicht van de werkgever en de rol van de ondernemingsraad
Artikel
read moreControle en ontslag van een ‘arbeidsongeschikte’ werknemer
Artikel
read moreTransitievergoeding bij herplaatsing van een langdurig arbeidsongeschikte medewerker
Artikel
read moreCOVID-19 (Corona), re-integratie en het UWV
Artikel
read moreOvergang van onderneming voor overheden
Artikel
read moreArbeidsrechtelijke klassiekers voor op de werkvloer: het Condor-arrest
Artikel
read moreGeen transitievergoeding verschuldigd – overgangsrecht WAB
Artikel
read moreUpdate Alcohol- en drugstesten: maak werk van ADM-beleid
Artikel
read moreRecht op compensatie van de transitievergoeding voor diepslapers?
Artikel
read moreDe NOW in de (semi-)publieke sector, de sociale werkvoorziening en de participatiebedrijven
Artikel
read moreSelectie van jurisprudentie voor het onderwijs 1e kwartaal 2020
Artikel
read moreAutoriteit Persoonsgegevens over privacy en corona
Artikel
read moreHerplaatsingsonderzoek: oud en nieuw
Artikel
read moreOntslag wegens handelen in strijd met kernwaarden
Artikel
read moreWerkgever vernietigt arbeidsovereenkomst na bedrog psychotherapeut op CV
Artikel
read moreDe rol van de bedrijfsarts volgens het Centraal Tuchtcollege Gezondheidszorg
Artikel
read moreDe arbeidsrechtadvocaat als conflictmanager
Artikel
read moreDe langverwachte eerste uitspraak over de i-grond
Artikel
read moreZiekmelding vanuit het buitenland; wat nu?
Artikel
read more(Overheids)werkgever: Vraag UWV tijdig om compensatie van uitbetaalde transitievergoedingen aan arbeidsongeschikte werknemers
Artikel
read moreArbeidsrechtelijke klassiekers voor de werkvloer: Groen/Schoevers
Artikel
read moreEen machtsstrijd tussen onderwijsbestuurders
Artikel
read moreFocus op privacy
Artikel
read moreRechtbank Midden-Nederland: compensatie zwangerschapsverlof VO-docente niet alleen tijdens zomervakantie
Artikel
read moreEerste blog Publiek arbeidsrecht is aanleiding voor noot in Jurisprudentie Arbeidsrecht
Noot Jurisprudentie Arbeidsrecht
read moreInterim-bestuurder: Beloning en WNT
Artikel
read moreKennisbijeenkomst ‘Werkgeluk’ Maastricht
Kennisbijeenkomst
read moreWelkom arbeidsrecht: een arbeidsrechtelijke tip 10!
Artikel
read moreNieuw: Eerste Hulp bij Arbeidsrecht
Nieuws
read moreAankondiging: Blog over arbeidsrecht
Nieuws
read moreHoge Raad: maak de slapende dienstverbanden wakker!
Artikel
read moreActualiteitendagen 2020
Vierdaagse interactieve cursus over actualiteiten verspreid over 2020
read moreOntslag tijdens de proeftijd
Artikel
read moreTerugblik kennisbijeenkomst Wnra en fiscaliteiten – 7 november (2019)
Kennisbijeenkomst
read moreRegiobijeenkomst Wnra en Wab in Hardinxveld-Giessendam
Kennisbijeenkomst
read moreLoondoorbetaling is geen beëindigingsvergoeding
Artikel
read moreKennisbijeenkomst Actualiteiten Wnra en arbeidsrecht in Heerhugowaard
Kennisbijeenkomst
read moreSelectie van jurisprudentie voor het onderwijs 3e kwartaal 2019
Artikel
read moreVereniging van bedrijfsartsen publiceert richtlijn Conflicten in de werksituatie
Artikel
read moreArbeidsrecht in de praktijk: “Kunt u hem niet overplaatsen?”
Artikel
read moreVia een participatietraject in dienst bij de gemeente?
Artikel
read moreArbeidsrecht in de praktijk – de overplaatsing
Artikel
read morePayrolling onder de Wab
Artikel
read moreOver disfunctioneren en (het opzegverbod tijdens) ziekte
Artikel
read moreFeitenonderzoeken en privacybescherming
Artikel
read moreSelectie Jurisprudentie Onderwijs 2e kwartaal 2019
Artikel
read moreHet belang van urenregistratie
Artikel
read moreOver het aanbieden (en weigeren?) van een schriftelijke arbeidsovereenkomst
Artikel
read moreCapra Advocaten stelt model-arbeidsovereenkomsten beschikbaar
Artikel
read moreRechtspositionele maatregelen voorafgaand aan de normalisering
Artikel
read moreAanpassingswetgeving WNRA: drie praktijkvragen beantwoord
Artikel
read moreScan uw lokale regelingen voor de invoering van de Wnra
Artikel
read moreMedewerker ziek uit dienst? Pas op voor verhaal Ziektewetuitkering!
Artikel
read moreWetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans aangenomen door de Tweede Kamer
Artikel
read moreNieuw toetsingskader Regeling voor vervroegde uittreding (RVU)
Artikel
read moreNieuw: Wnra-helpdesk voor vragen over normalisering
Nieuws
read moreSelectie Jurisprudentie Onderwijs 4e kwartaal 2018
Artikel
read moreBrochure: De Hybride Docent aan het werk
Brochure
read moreHet wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans: weer een verandering in het arbeidsrecht?
Artikel
read moreAanpassingswetgeving Wnra: veel ’techniek’ maar ook ‘praktisch relevant’
Artikel
read moreDe Capra Academie in 2019
Artikel
read moreHet Participatiefonds: modernisering en aanscherping van regels
Artikel
read moreMoet de werkgever zieke medewerkers milder beoordelen dan gezonde collega’s?
Artikel
read moreVier actuele uitspraken voor de sector Onderwijs
Artikel
read moreSelectie Jurisprudentie Onderwijs 3e kwartaal 2018
Artikel
read moreHoge Raad: Ook transitievergoeding bij gedwongen vermindering van arbeidsuren
Artikel
read moreScheldende docente behoudt toch recht op bovenwettelijke uitkering
Artikel
read moreRe-integratie van zieke medewerkers: het blijft opletten geblazen!
Artikel
read moreHoge Raad: ‘Sociaal plan met vrijwilligers- en plaatsmakersregeling kwalificeert niet als RVU’
Artikel
read moreOntslag op staande voet zes dagen voor einde van de arbeidsovereenkomst
Artikel
read moreSelectie Jurisprudentie Onderwijs 2e kwartaal 2018
Artikel
read moreMinister schort invoering verplicht lerarenregister op
Artikel
read more12 Vragen en antwoorden over de AVG
Artikel
read moreEen veilige schoolomgeving? Twee uitspraken
Artikel
read moreKantonrechter zeer kritisch over ongeschiktheidsontslag
Artikel
read moreSelectie Jurisprudentie Onderwijs 1e kwartaal 2018
Artikel
read moreGelden voor onderwijswerkgevers zwaardere eisen als het gaat om duidelijk, consequent en controleerbaar handelen?
Artikel
read moreDe taken en verantwoordelijkheden van de bedrijfsarts
Artikel
read moreEigenrisico dragen voor ZW en WGA: wat betekent dat?
Artikel
read moreCentrale Raad staat ongeschiktheidsontslag toe ondanks gebrekkig dossier en niet gevolgde interne gesprekkencyclus
Artikel
read moreVervolg: Vrijwillige vertrekregeling in sociaal plan is geen RVU
Artikel
read moreDoor Normalisering verdwijnt ambtenarenstatus onderwijsmedewerkers
Artikel
read moreHof: medicijngebruik geen excuus voor vervalsen diploma
Artikel
read moreRechtsbescherming onder de Wnra
Artikel
read moreSelectie Jurisprudentie Onderwijs 4e kwartaal 2017
Artikel
read moreWaarschuwing of toch een berisping?
Artikel
read moreRegeerakkoord: de ‘normalisering’ gaat door en de WWZ wordt deels teruggedraaid!
Artikel
read moreMaakt normalisering een einde aan procedures over beoordelingen?
Artikel
read moreSelectie Jurisprudentie Onderwijs 3e kwartaal 2017
Artikel
read moreIs een rector een topfunctionaris in de zin van de WNT?
Artikel
read moreIn beeld: het ontslagrecht na de normalisering
Artikel
read moreGastcolumn: Bewijsvoering en opbouw dossier cruciaal bij ontslag
Artikel
read moreRe-integratieperikelen: loondoorbetaling terecht gestaakt?
Artikel
read moreAfspraak is afspraak
Artikel
read moreVerzekeringsarts: verlengstuk van Uwv of onafhankelijk deskundige?
Artikel
read moreOverzicht van uitspraken over de toepassing van de CRvB-formule
Artikel
read moreWat zijn de gevolgen van de Evaluatiewet WNT?
Artikel
read moreGerechtshoven zijn duidelijk: overgangsrecht ketenregeling geldt voor cao PO 2014-2015
Artikel
read moreWet normalisering rechtspositie ambtenaren: nieuwe ontwikkelingen en vervolgstappen
Artikel
read moreTussen servet en tafellaken: de studentpromovendus in arbeidsrechtelijk perspectief
Artikel
read moreHof ’s-Hertogenbosch: ‘Vrijwillige vertrekregeling in Sociaal Plan is geen RVU’
Artikel
read moreUitgesproken: Hoofddoek
Artikel
read moreCentrale Raad van Beroep: “payroller geen ambtenaar”
Artikel
read moreEen vakbekwame zorgcoördinator gaat over de schreef
Artikel
read moreOverzicht van recente tuchtrechtspraak over de bedrijfsarts
Artikel
read moreDe rol van de bedrijfsarts in de gewijzigde Arbowet
Artikel
read moreDe geschorste topfunctionaris
Artikel
read moreNieuwe verzoekschriftprocedure geldt ook voor verzoek om vergoeding schade opgelopen tijdens dienst
Artikel
read moreHoge Raad: payrolling is soms een uitzendovereenkomst
Artikel
read moreHerhaald verzoek medewerker: ‘Al te goed is buurmans gek’
Artikel
read moreTijdelijk is de uitkomst
Artikel
read moreSociale media: screening van sollicitanten en het gebruik door medewerkers
Artikel
read moreAansluitende uitkering na 65 jaar mogelijk in het Primair Onderwijs
Artikel
read moreEen update over de positie van de tijdelijke onderwijsmedewerker
Artikel
read moreCapra Advocaten aanwezig bij CKC-congres HRM en het onderwijs 2016
Nieuws
read moreKennistafel over zelfsturende teams
Nieuws
read moreWel of geen voorwaardelijke ontbinding onder de WWZ?
Artikel
read moreDe ongeschikte schooldirecteur onder de Wwz
Artikel
read moreWwz-landschap verder ingekleurd
Artikel
read moreDe Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd: minder bescherming voor AOW’ers
Artikel
read moreDe no-riskpolis; een korte bespiegeling van een stukje Ziektewet
Artikel
read moreLoonsanctie verhalen op de bedrijfsarts?
Artikel
read morePesten in het onderwijs in arbeidsrechtelijk perspectief
Artikel
read moreHerplaatsingsonderzoek verplicht?
Artikel
read moreDe “zieke” werknemer versus de “zieke” ambtenaar
Artikel
read moreCapra Dossier Normalisering Ambtenarenrecht
Nieuws
read moreKennisbijeenkomst ‘Wet werk & zekerheid’ in het onderwijs bij Merces
Nieuws
read moreUpdate onderwijscao’s
Artikel
read moreDe bedrijfsarts: onderwerp van wetgeving en procedures
Artikel
read morePraktijktips Wwz: de aanzegplicht, het concurrentiebeding en de pro forma ontbinding
Artikel
read moreDe onzekere toekomst van de onderwijsmedewerker binnen het primair onderwijs
Artikel
read moreHoe de transitievergoeding productiever zou kunnen worden ingericht bij het vinden van nieuw werk
Artikel
read moreOngeschiktheidsontslag in het onderwijs: zorg dat het dossier op orde is
Artikel
read morePrincipieel is ook een optie, sprak de opportunist
Artikel
read moreWorkshop over duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers
Nieuws
read moreDoorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd
Artikel
read moreKan het nog flexibeler
Artikel
read moreNiet elke fout is een integriteitsschending
Artikel
read moreOnderwijsambtenaar valt onder de Wet werk en zekerheid
Artikel
read moreHoge Raad haalt streep door “vierde jaarcontract”
Artikel
read moreDe reparatie van de WNT
Artikel
read moreActieve rol overheidswerkgever vereist bij re-integratie ex-medewerkers
Artikel
read moreDe Wet werk en zekerheid en de aanzegtermijn
Artikel
read moreHet katoenen jubileum van de ambtenarenrechters-formule
Artikel
read moreDe Wet werk en zekerheid en het concurrentiebeding
Artikel
read moreUitkering bij ontslag op andere gronden en de WNT
Artikel
read moreWeigering aangeboden passende externe functie te aanvaarden
Artikel
read moreDe Wet normering topinkomens en variabele beloningen
Artikel
read moreDe WWZ: de rol van de vakbonden en het “tailored fit-arbeidsrecht”
Artikel
read moreOver de (zieke) medewerker die niet meewerkt aan re-integratie
Artikel
read moreHet Hof van Justitie en de onregelmatigheidstoeslag tijdens vakantie
Artikel
read morePayrolling, een risico of een verlossing?
Artikel
read moreArbeidsmobiliteit
Artikel
read moreDe Wet normering topinkomens: werk in uitvoering
Artikel
read moreWetsvoorstel Werk en Zekerheid
Artikel
read moreVerplicht met vakantie?
Artikel
read moreStage lopen na je studie
Artikel
read moreVerwijtbare werkloosheid, wel of geen WW?
Artikel
read moreLeidt loonbeslag tot strafontslag?
Artikel
read moreIs RSI (of CANS) een hersenschim?
Artikel
read moreDe “no risk polis”; een tegemoetkoming in de kosten van loondoorbetaling bij ziekte
Artikel
read moreDe “no risk polis”; een tegemoetkoming in de kosten van loondoorbetaling bij ziekte
Artikel
read moreOver het opheffen van functies
Artikel
read moreOntslaguitkering gewone functionaris ook openbaar maken op grond van de WNT
Artikel
read moreLidmaatschap Hells Angels en Satudara reden voor ontslag?
Artikel
read moreVwnw-contract, de nieuwe term bij reorganisaties
Artikel
read moreVeranderingen in het onderwijs: om ziek van te worden!
Artikel
read moreSollicitatieperikelen
Artikel
read moreWat verandert er door de ‘Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector’?
Artikel
read moreRegeerakkoord VVD-PvdA: bruggen slaan!
Artikel
read moreCapra Maastricht: grenzeloze advisering
Artikel
read moreRegeerakkoord noodzaakt tot bezinning over arbeidsverhoudingen binnen de overheid
Artikel
read moreKabinetsplannen voor aanpassing van het ontslagrecht en de WW
Artikel
read moreFlitsontslag
Artikel
read moreMinder salaris voor (te) dikke Nederlandse agent?
Artikel
read moreWijziging in de AOW per 1 april 2012
Artikel
read moreGrensarbeid, een complex verhaal, deel II
Artikel
read moreGrensarbeid, een complex verhaal
Artikel
read moreDetacheren, uitzenden en vaste aanstelling
Artikel
read moreVakantiedagen, verjaring en ziekte
Artikel
read moreHet blijft oppassen met detacheringen en uitzendconstructies
Artikel
read moreWerkgever sneller aansprakelijk voor psychische arbeidsongeschiktheid als gevolg van het werk
Artikel
read moreEen nieuwe tijdelijke baan aangeboden tijdens de re-integratiefase. Wat dan?
Artikel
read moreKijk goed naar uw detacheringsovereenkomsten
Artikel
read moreEn dan denk je het geregeld te hebben…
Artikel
read moreDe Flexwet hoe zit het ook al weer?
Artikel
read moreDat is beloofd!
Artikel
read moreEen onduidelijk adviesje
Artikel
read moreHeeft u een meetlatje bij de hand?
Artikel
read moreNog maar een keer: de ambtelijke status
Artikel
read moreHet advies van de bedrijfsarts
Artikel
read moreRuimere mogelijkheden om arbeidsduur te wijzigen of verlof op te nemen
Artikel
read morePro-actief adviseren / de AOW naar 67 jaar. Wat nu?
Artikel
read moreOproep werkhervatting na hersteldmelding
Artikel
read moreStand van zaken jurisprudentie loonsanctie
Artikel
read moreOntslagbescherming tijdelijke aanstelling
Artikel
read moreSturen in interne verhoudingen niet voor bezwaar en beroep vatbaar
Artikel
read morePreventie werkt!
Artikel
read moreEigenrisicodrager voor de WGA
Artikel
read moreVerbod hypotheekverstrekking aan personeel
Artikel
read moreOntzeggen afscheidsreceptie na ontslag is Awb-besluit
Artikel
read moreInstellen medisch onderzoek na ontslag
Artikel
read moreTAR bestaat 25 jaar
Artikel
read moreZiekte van Lyme aangemerkt als beroepsziekte
Artikel
read moreVerplichtingen werkgever in geval van een arbeidsconflict
Artikel
read moreGeen ontslag mogelijk ondanks ontbreken onderwijsbevoegdheid
Artikel
read moreImmateriële schadevergoeding voor RSI wegens niet nakomen zorgplicht
Artikel
read moreHandhaving bijzondere rechtspositie van ambtenaren
Artikel
read moreVerhaal re-integratiekosten op veroorzaker ongeval
Artikel
read moreFlexibele werktijden vanwege zorgtaken (de zaak Coleman)
Artikel
read moreSituatieve arbeidsongeschiktheid
Artikel
read moreHeimelijk cameratoezicht
Artikel
read moreEerste uitspraken FLO overgangsrecht
Artikel
read moreOntslag arbeidsongeschikte ambtenaar na weigering functie
Artikel
read moreVerbod op verrichten nevenfunctie
Artikel
read moreWet openbaarmaking topinkomens
Artikel
read moreWet normering topinkomens in de semipublieke sector
Artikel
read more