Capra heeft al vaker geschreven over flexibele arbeidsrelaties en meer in het bijzonder over payrolling. De zogenoemde payrollconstructie blijft voer voor discussie. Een heldere juridische definitie is er nog niet.
Wat is payrolling?
De term payrolling zegt op voorhand niets over de feitelijke en juridische situatie in een specifiek geval. De meest vergaande vorm van payrolling is de volgende:
– de payrollmedewerker wordt geworven en geselecteerd door de inlenende (overheids)werkgever,
– de payrollmedewerker sluit een payrollovereenkomst (vaak een arbeidsovereenkomst) met een payrollbedrijf,
– het payrollbedrijf voert slechts de betaling van het loon uit en is administratief de werkgever, zonder dat inhoudelijk op enige wijze invulling wordt gegeven aan het formele werkgeverschap (soms heeft de payrollmedewerker zelfs nooit lijfelijk of anderszins direct contact gehad met het payrollbedrijf),
– de payrollmedewerker wordt exclusief en structureel / permanent ter beschikking gesteld aan de inlenende overheidswerkgever,
– de inlenende overheidswerkgever oefent volledig het werkgeverschap dan wel het gezag uit en behandelt de payrollmedewerker nagenoeg hetzelfde als de overige medewerkers, behalve op het punt van de ontslagbescherming.
Vaak is echter niet geheel helder wat partijen juridisch bedoeld hebben te regelen, of hoe de payrollconstructie juridisch moet worden gekwalificeerd. De rechter moet dit dan bepalen aan de hand van de feiten, wat partijen hebben beoogd en de feitelijke uitvoering van de overeenkomst. Overigens, helder is wel dat de payrollconstructie vaak gebruikt wordt door de overheidswerkgever in situaties waarin het, om verschillende redenen, gewenst is om het ontstaan van een formele werkgeversrelatie te voorkomen.
Op het gebied van payrolling is sprake van een aantal ontwikkelingen. Ik ga daar in dit artikel op in. De eerste is de Circulaire afbouw van de inhuurvorm payrolling bij de sector Rijk.
Circulaire afbouw van de inhuurvorm payrolling bij de sector Rijk
Per 1 mei a.s. treedt de Circulaire afbouw van de inhuurvorm payrolling in werking binnen de sector Rijk. Doelstelling van deze circulaire is, zoals de naam al aangeeft, het volledig afbouwen van inhuur via payrolling. Deze circulaire sluit aan bij het uitgangspunt van het kabinet dat structureel werk zoveel mogelijk structureel moet worden ingevuld via een passende arbeidsrelatie, het gegeven dat er al maatregelen zijn genomen om de externe inhuur van personeel te reduceren en de intentie om tijdelijk werk vaker door eigen personeel te laten verrichten.
In de circulaire wordt met payrolling bedoeld de situatie dat de arbeidskracht door de opdrachtgever wordt geworven en geselecteerd, maar door een payrollbedrijf in dienst wordt genomen. Het blijft wel mogelijk om werkzaamheden met een tijdelijk karakter te laten verrichten door uitzendkrachten, of in te vullen met behulp van detachering, zolang daarbij het uitgangspunt van het kabinet wordt gehanteerd.
Standpunt wetgever
De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in de afgelopen jaren regelmatig kamervragen moeten beantwoorden over payrolling. Uit de beantwoording van die vragen blijkt dat de Minister geen probleem heeft met (de opkomst van) payrolling en aanneemt dat payrolling juridisch vormgegeven kan worden door middel van een uitzendovereenkomst, zoals bedoeld in artikel 7:690 BW. Wel wil de Minister schijnconstructies voorkomen.
De wettelijke definitie van de uitzendovereenkomst
Met de totstandkoming van de Wet flexibiliteit en zekerheid (Wfz) is de uitzendovereenkomst juridisch gedefinieerd (artikel 7:690 BW e.v.). Uit de Memorie van Toelichting bij artikel 7:690 BW is op te maken dat hiermee de klassieke uitzendrelatie is geregeld die toen in opkomst was. Uit de memorie van toelichting vloeit m.i. ook voort dat deze regeling niet alleen betrekking heeft op de destijds opkomende (klassieke) uitzendrelatie, maar ook al de andere driehoeksrelaties omvat waarbij de medewerker in de uitoefening van beroep of bedrijf van de werkgever aan een inlenende partij te werk wordt gesteld, om onder leiding en toezicht van de inlenende partij arbeid te verrichten. De wetgever heeft bedoeld een uniforme wettelijke regeling te geven voor de vele, onder verschillende benamingen, in de praktijk voorkomende vormen van het ter beschikking stellen van arbeidskrachten. Weliswaar heeft de wetgever er nadrukkelijk op gewezen dat de regeling van de uitzendovereenkomst beperkt is tot het ter beschikking stellen in het kader van zodanig beroep of bedrijf. Vervolgens is echter aangegeven dat dit betekent dat het in de praktijk alleen gaat ‘om organisaties zoals uitzendbureaus, detacheerbedrijven, arbeidspools en andere organisaties, die er hun beroep of bedrijf van maken arbeidskrachten onder welke noemer dan ook tijdelijk aan derden ter beschikking te stellen’. Payrollbedrijven zijn wat mij betreft dus niet op voorhand uitgesloten.
Payrolling in de Wet werk en zekerheid
In het sociaal akkoord van april 2013, dat de basis vormt voor de Wet werk en zekerheid, is niet afgesproken dat payrolling op zich wordt voorkomen of verboden. Wel is opgenomen dat de sociale partners nader zullen onderzoeken hoe oneigenlijk gebruik van driehoeksrelaties, zoals uitzendarbeid en payrolling, kan worden tegengegaan. In de Memorie van Toelichting bij de Wet werk en zekerheid is onder meer vermeld dat payrolling als een alternatieve vorm van flexibele arbeid bij de invoering van de Wfz in 1999 nog nauwelijks in zicht was. De wetgever heeft daarmee destijds dus geen rekening kunnen houden. Herhaald wordt dat het kabinet en de sociale partners willen voorkomen dat driehoeksrelaties (zoals uitzendarbeid en payrolling) oneigenlijk worden gebruikt, alsmede dat is afgesproken dat de relaties in alle gevallen transparant moeten worden gemaakt, zodat geen misverstand zal bestaan over de positie van de medewerker. Ook is de afspraak uit het sociaal akkoord 2013 herhaald dat de ontslagregels die nu voor payrolling gelden worden aangepast. Gedoeld wordt op de Beleidsregels Ontslagtaak UWV die ter zake van bedrijfseconomische omstandigheden soepeler zijn als sprake is van payrolling. Uitgangspunt wordt dat de ontslagbescherming van payrollmedewerkers gelijkwaardig is aan die van de medewerkers die rechtstreeks in dienst zijn bij de inlenende partij.
Dat de wetgever het noodzakelijk vindt om langdurig en oneigenlijk gebruik van flexibele arbeidsrelaties zoveel als mogelijk is terug te dringen, is ook terug te vinden in het wetsvoorstel Wet werk en zekerheid. De mogelijkheden om dienstverbanden aan te gaan voor bepaalde tijd worden namelijk aan banden gelegd.
Tegelijkertijd valt op dat er voor de regeling van de uitzendovereenkomst niet veel wijzigt door de Wet werk en zekerheid. De wetgever wil die juist behouden. In het advies van de (Afdeling advisering van de) Raad van State is vermeld dat de gekozen maatregelen in de Werk werk en zekerheid ertoe leiden dat het voor werkgevers minder aantrekkelijk wordt om gebruik te maken van flexibele arbeidsrelaties (dienstverbanden voor bepaalde tijd). Er wordt vervolgens op gewezen dat werkgevers meer keuze hebben dan slechts vaste of flexibele arbeidscontractanten. Er kan ook gebruik gemaakt worden van bijvoorbeeld constructies waarin geen arbeidscontact nodig is, zoals payrolling, aldus de Raad van State.
Kortom, payrolling hoeft niet in algemene zin te worden voorkomen of bestreden volgens de wetgever.
Rechtspraak
Gelet op de uitspraken die zijn gedaan over payrolling in de afgelopen paar jaar, is wat mij betreft het volgende op te merken. Met name als de payrolling is vormgegeven in de vergaande vorm, is er een kans dat de rechter aanneemt dat de payrollconstructie geen ander doel heeft dan het omzeilen van de wettelijke ontslagbescherming en daarom door deze constructie heen zal kijken. Dat betekent dat de rechter wel een arbeidsovereenkomst aanneemt tussen het payrollbedrijf en de payrollmedewerker, maar de payrollmedewerker jegens de inlenende overheidswerkgever meer rechtsbescherming toekent dan formeel tot stand is gebracht en bedoeld.
Een andere mogelijkheid is dat de rechter geen arbeidsovereenkomst aanneemt tussen het payrollbedrijf en de payrollmedewerker en soms zelfs expliciet een arbeidsovereenkomst aanneemt tussen de inlenende overheidswerkgever en de payrollmedewerker. Dit laatste oordeel komt steeds vaker voor bij (lagere) rechters. Hierop is in de praktijk kritiek geuit, niet geheel onterecht. Uiteraard moet oneigenlijk gebruik van payrolling worden voorkomen. Maar het voert te ver om payrolling in algemene zin, kort gezegd, als een oneigenlijke arbeidsrechtelijke constructie te beschouwen. De wetgever heeft er immers geen blijk van gegeven payrolling in algemene zin als onwenselijk te beschouwen.
Het aannemen van werkgeverschap in de zin van artikel 7:610 BW tussen een payrollmedewerker en de inlenende overheidswerkgever is inmiddels ook concreet voorgekomen in de rechtspraak (ECLI:NL:RBDHA:2013:7749). Dit lijkt mij juridisch discutabel, aangezien artikel 7:615 BW bewerkstelligt dat titel 10 van boek 7 BW niet van toepassing is op, kort gezegd, de ambtelijke rechtsverhouding en de dwingendrechtelijke bepaling over de arbeidsovereenkomst, of het vermoeden van een arbeidsovereenkomst, dus evenmin van toepassing kan zijn. De vraag is of er in zo’n geval dan een ambtelijke aanstelling is aan te nemen. Een aanstellingsbesluit ontbreekt. Bovendien zal er m.i. in een voorkomend geval niet snel op andere wijze een ambtenaarsverhouding zijn ontstaan. Van een duidelijk blijkende bedoeling van de overheidswerkgever om een ambtenaarsverhouding tot stand te brengen, of feiten of omstandigheden op grond waarvan de betrokkene heeft mogen begrijpen dat feitelijk een aanstelling als ambtenaar heeft plaatsgevonden, zal niet snel sprake zijn. Maar als de verhouding tussen de payrollmedewerker en de overheidswerkgever feitelijk en juridisch niet eenduidig is geregeld, zou een rechter in voorkomend geval misschien wel tot het oordeel kunnen komen dat er sprake is van een arbeidsverhouding die niet helder/concreet is geregeld, zodat alsnog van een aanstelling wordt uitgegaan.
Conclusies
Een heldere wettelijke regeling voor het begrip payrolling ontbreekt. Het ligt voor de hand om in dat kader bijvoorbeeld aan te sluiten bij de regeling van de uitzendovereenkomst. De rechtspraak blijft casuïstisch van aard. Bij arbeidsconflicten wordt wel vaak de voor de payrollwerknemer meest gunstige uitkomst geconstrueerd. In de rechtspraak ontstaat steeds meer een tendens om payrolling op zich als een oneigenlijke arbeidsrechtelijke constructie aan te merken. Gelet op die tendens, is thans aan te nemen dat payrolling risico’s met zich meebrengt, met name als de juridische constellatie onduidelijk is. Het wachten is op de wetgever die duidelijkheid verschaft. Aan te nemen is dat de wetgever payrolling op zich niet onwenselijk vindt. Wel is duidelijk dat de wetgever schijnconstructies en oneigenlijk gebruik van de payrollconstructie – en andere driehoeksrelaties – wil tegengaan. Dit kan alleen maar worden onderschreven. Voorlopig lijkt het verstandig om gebruik te maken van de uitzendconstructies, detachering et cetera, als er tijdelijke werkzaamheden zijn te verrichten.
Fatou Tevette
Contact over dit onderwerp

Fatou Tevette
Gerelateerd
- Alle
- Overheid Arbeidsverhoudingen
- Onderwijs Arbeidsverhoudingen Flexibele arbeid
- Zorg Arbeidsverhoudingen Flexibele arbeidsrelaties
Cursus Inleiding ambtenarenrecht
In twee dagdelen een goed overzicht van het ambtenarenrecht
lees meerActualiteitendagen 2020
Vierdaagse interactieve cursus over actualiteiten verspreid over 2020
lees meerArbeidsrecht voor managers en leidinggevenden bij de overheid
Korte introductie van het arbeidsrecht voor managers en leidinggevenden
lees meerMasterclass Vaststellingsovereenkomsten
Masterclass over vaststellingsovereenkomsten binnen het publieke domein
lees meerCursus Dossieropbouw voor de overheid in het arbeidsrecht
Praktische cursus over de opbouw van een goed personeelsdossier in het arbeidsrecht
lees meerHet arbeidsrecht in de publieke sector: een terugkomdag
Interactieve cursus over actualiteiten in het arbeidsrecht
lees meerKennisbijeenkomst Wnra, Cao Gemeenten en integriteit
Kennisbijeenkomst
lees meerOntslag tijdens de proeftijd
Artikel
lees meerCao Gemeenten: toch passende regeling bij verstoorde arbeidsverhouding
Artikel
lees meerGeen algemeenverbindendverklaring voor de Cao Gemeenten
Artikel
lees meerLoondoorbetaling is geen beëindigingsvergoeding
Artikel
lees meerTerugblik kennisbijeenkomst Wnra en fiscaliteiten
Kennisbijeenkomst
lees meerRegiobijeenkomst Wnra en Wab in Hardinxveld-Giessendam
Kennisbijeenkomst
lees meerVereniging van bedrijfsartsen publiceert richtlijn Conflicten in de werksituatie
Artikel
lees meerArbeidsrecht in de praktijk: “Kunt u hem niet overplaatsen?”
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Wet arbeidsmarkt in balans en de positie van de zzp’er in Maastricht
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst Actualiteiten Wnra en arbeidsrecht in Heerhugowaard
Kennisbijeenkomst
lees meerVia een participatietraject in dienst bij de gemeente?
Artikel
lees meerArbeidsrecht in de praktijk – de overplaatsing
Artikel
lees meerZorg aan Zet Limburg: kennissessie Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)
Bijeenkomst in samenwerking met Zorg aan Zet
lees meerPayrolling onder de Wab
Artikel
lees meerOver disfunctioneren en (het opzegverbod tijdens) ziekte
Artikel
lees meerCapra Advocaten maakt uw gemeenschappelijke regeling Wnra-proof
Artikel
lees meerFeitenonderzoeken en privacybescherming
Artikel
lees meerVerslag van presentaties arbeidsrecht voor Zorg aan Zet
Artikel
lees meerDe Cao Gemeenten beschouwd
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 2e kwartaal 2019
Artikel
lees meerHet belang van urenregistratie
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Flexibele arbeid, tijdelijke dienstverbanden en andere praktische zaken na invoering van de Wnra
Kennisbijeenkomst
lees meerOver het aanbieden (en weigeren?) van een schriftelijke arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerCapra Advocaten stelt model-arbeidsovereenkomsten beschikbaar
Artikel
lees meerLeergang Arbeidsrecht
Een gedegen en actueel overzicht van het civiele arbeidsrecht
lees meerKennisbijeenkomst cao Gemeenten in Kapelle
Kennisbijeenkomst
lees meerBrochure: De Wnra in de zorg
Brochure
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 1e kwartaal 2019
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst cao Gemeenten in Venlo
Kennisbijeenkomst
lees meerZorg aan zet Limburg: Workshop Flexwerk: de ‘flexibele schil’
Bijeenkomst in samenwerking met Zorg aan Zet
lees meerCursus Inleiding arbeidsrecht voor de overheid
In twee dagdelen een eerste overzicht van het arbeidsrecht
lees meerKennisbijeenkomst cao Gemeenten in Sittard-Geleen
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst cao Gemeenten in Maastricht
Kennisbijeenkomst
lees meerAanpassingswetgeving WNRA: drie praktijkvragen beantwoord
Artikel
lees meerAdvies bij toepassing model arbeidsovereenkomst VNG
Artikel
lees meerAdvies bij toepassing model arbeidsovereenkomst VNG
Artikel
lees meerScan uw lokale regelingen voor de invoering van de Wnra
Artikel
lees meerMedewerker ziek uit dienst? Pas op voor verhaal Ziektewetuitkering!
Artikel
lees meerWetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans aangenomen door de Tweede Kamer
Artikel
lees meerToch geen doorbraak: geen transitievergoeding bij slapend dienstverband
Artikel
lees meerNieuw toetsingskader Regeling voor vervroegde uittreding (RVU)
Artikel
lees meerNieuw: Wnra-helpdesk voor vragen over normalisering
Nieuws
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 4e kwartaal 2018
Artikel
lees meerDe gevolgen van de Wnra voor privatiseren en deprivatiseren
Artikel
lees meerCao Gemeenten: technische omzetting met verregaande (inhoudelijke) gevolgen?
Artikel
lees meerBrochure: De Hybride Docent aan het werk
Brochure
lees meerGewijzigd toetsingskader verwijtbare werkloosheid WW
Artikel
lees meerCursus Actualiteiten en verdieping WIA
Cursus van 1 dagdeel over de ins en outs van de WIA
lees meerGeschillenbeslechting in de cao Gemeenten
Artikel
lees meerHet wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans: weer een verandering in het arbeidsrecht?
Artikel
lees meerAanpassingswetgeving Wnra: veel ‘techniek’ maar ook ‘praktisch relevant’
Artikel
lees meerGeorganiseerd overleg wordt lokaal overleg buiten ondernemingsraad om
Artikel
lees meerBovenwettelijke uitkeringen en de transitievergoeding
Artikel
lees meerDe Capra Academie in 2019
Artikel
lees meerOver de Wnra, de (concept)cao gemeenten en diefstal
Artikel
lees meerCursus WIA en het eerste en tweede ziektejaar
Na deze cursus weet u de weg binnen de WIA
lees meerCursus Normalisering rechtspositie ambtenaren en de Wwz
Wat betekenen de Wnra en Wwz voor uw organisatie?
lees meerCursus Disfunctioneren in het arbeidsrecht
Goed voorbereid op disfunctionerende medewerkers
lees meerCursus Eigenrisicodrager Ziektewet en WGA
De rechten, plichten en voordelen als u eigenrisicodrager bent
lees meerCursus Cao-recht
Cursus over de gevolgen van het vaststellen van een cao
lees meerTellen dienstjaren als ambtenaar mee bij het berekenen van de transitievergoeding?
Artikel
lees meerMoet de werkgever zieke medewerkers milder beoordelen dan gezonde collega’s?
Artikel
lees meerDe ambtenaar en overgang van onderneming, heel normaal of niet?
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 3e kwartaal 2018
Artikel
lees meerRe-integratie van zieke medewerkers: het blijft opletten geblazen!
Artikel
lees meerHoge Raad: ‘Sociaal plan met vrijwilligers- en plaatsmakersregeling kwalificeert niet als RVU’
Artikel
lees meerOntslag op staande voet zes dagen voor einde van de arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerWendbaar werken bij de overheid
Nieuws
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 2e kwartaal 2018
Artikel
lees meer12 Vragen en antwoorden over de AVG
Artikel
lees meerUitgesproken: Klimaatbeheersing
Artikel
lees meerKantonrechter zeer kritisch over ongeschiktheidsontslag
Artikel
lees meerDe Capra Academie en Normalisering van het ambtenarenrecht
Artikel
lees meerHet wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans: gaat het arbeidsrecht wéér veranderen?
Artikel
lees meerJuryrapport Jo Maes / Capra Advocaten scriptieprijs 2017
Nieuws
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 1e kwartaal 2018
Artikel
lees meerDe taken en verantwoordelijkheden van de bedrijfsarts
Artikel
lees meerUitgesproken: Frans Naerebout
Artikel
lees meerEigenrisico dragen voor ZW en WGA: wat betekent dat?
Artikel
lees meerCentrale Raad staat ongeschiktheidsontslag toe ondanks gebrekkig dossier en niet gevolgde interne gesprekkencyclus
Artikel
lees meerVervolg: Vrijwillige vertrekregeling in sociaal plan is geen RVU
Artikel
lees meerHerplaatsing en een transitievergoeding? Niets is wat het lijkt
Artikel
lees meerRechtsbescherming onder de Wnra
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 4e kwartaal 2017
Artikel
lees meerNieuwe aanbevelingen rechtspraak voor schikking ter zitting in Wwz-zaken
Artikel
lees meerMaakt normalisering een einde aan procedures over beoordelingen?
Artikel
lees meerVerstoorde verhoudingen, toch geen ontslag
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 3e kwartaal 2017
Artikel
lees meerIn beeld: het ontslagrecht na de normalisering
Artikel
lees meerGastcolumn: Bewijsvoering en opbouw dossier cruciaal bij ontslag
Artikel
lees meerRe-integratieperikelen: loondoorbetaling terecht gestaakt?
Artikel
lees meerVerzekeringsarts: verlengstuk van Uwv of onafhankelijk deskundige?
Artikel
lees meerOverzicht van uitspraken over de toepassing van de CRvB-formule
Artikel
lees meerGeen sector-cao maar een eigen cao? De Wnra biedt ruimte voor ‘maatwerk’!
Artikel
lees meerWat zijn de gevolgen van de Evaluatiewet WNT?
Artikel
lees meerWet normalisering rechtspositie ambtenaren: nieuwe ontwikkelingen en vervolgstappen
Artikel
lees meerHof ’s-Hertogenbosch: ‘Vrijwillige vertrekregeling in Sociaal Plan is geen RVU’
Artikel
lees meerUitgesproken: Hoofddoek
Artikel
lees meerCentrale Raad van Beroep: “payroller geen ambtenaar”
Artikel
lees meerWerkgevers opgelet: uitbreiding no-riskpolis en mogelijk tussentijds oordeel UWV
Artikel
lees meerOverzicht van recente tuchtrechtspraak over de bedrijfsarts
Artikel
lees meerDe komst van nieuwe ambtenaren: welkom bij de club
Artikel
lees meerDe rol van de bedrijfsarts in de gewijzigde Arbowet
Artikel
lees meerWet normalisering: Minister presenteert “spoorboekje”
Artikel
lees meerSpraakmakende veranderingen in de SAW bij de waterschappen
Artikel
lees meerDe geschorste topfunctionaris
Artikel
lees meerNieuwe verzoekschriftprocedure geldt ook voor verzoek om vergoeding schade opgelopen tijdens dienst
Artikel
lees meerHoge Raad: payrolling is soms een uitzendovereenkomst
Artikel
lees meerVan ambtenarenrecht naar (civiel) arbeidsrecht
Artikel
lees meerHerhaald verzoek medewerker: ‘Al te goed is buurmans gek’
Artikel
lees meerSociale media: screening van sollicitanten en het gebruik door medewerkers
Artikel
lees meerWorden ambtenaren normale werknemers?
Artikel
lees meerKennisbijeenkomsten Wet normalisering rechtspositie ambtenaren
Nieuws
lees meerDe Wet normalisering rechtspositie ambtenaren: meer ambtenaren in meer soorten; wat betekent het voor uw organisatie?
Artikel
lees meerEen normaliseringsspecial voor u
Artikel
lees meerDe transitievergoeding, uitkeringsrechten op grond van een cao en de Wet normalisering
Artikel
lees meerNormalisering? Ik ben er wel klaar mee!
Artikel
lees meerBestuursrechter prikt door payrollconstructie heen: payrollkracht kan aanspraak maken op ambtelijke aanstelling
Artikel
lees meerKennistafel over zelfsturende teams
Nieuws
lees meerBuitengriffier
Artikel
lees meerWel of geen voorwaardelijke ontbinding onder de WWZ?
Artikel
lees meerEen andere manier van werken
Artikel
lees meerCapra Select: arbeidsrechtelijke actualiteiten in de zorg
Nieuws
lees meerDe Ondernemingskamer gaat om: beperking van het adviesrecht bij de overheid
Artikel
lees meerAfschaffing VAR-verklaring leidt tot onrust zzp’ers in de zorg
Artikel
lees meerDe ongeschikte schooldirecteur onder de Wwz
Artikel
lees meerWwz-landschap verder ingekleurd
Artikel
lees meerDe Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd: minder bescherming voor AOW’ers
Artikel
lees meerDe no-riskpolis; een korte bespiegeling van een stukje Ziektewet
Artikel
lees meerDe Wet werk en zekerheid bij de Rijksoverheid
Artikel
lees meerVerjaringsperikelen
Artikel
lees meerLoonsanctie verhalen op de bedrijfsarts?
Artikel
lees meerHelp: mijn ex-werknemer vordert schadevergoeding voor wettelijke vakantiedagen van voor 2012
Artikel
lees meerHet overgangsrecht van de Wgr
Artikel
lees meerHerplaatsingsonderzoek verplicht?
Artikel
lees meerDe “zieke” werknemer versus de “zieke” ambtenaar
Artikel
lees meerKlaar voor de normalisering?
Artikel
lees meerOntduiking Wwz?
Artikel
lees meerCapra Dossier Normalisering Ambtenarenrecht
Nieuws
lees meerKennisbijeenkomst ‘Wet werk & zekerheid’ in het onderwijs bij Merces
Nieuws
lees meerFlexwerk bij gemeenten, let op de nieuwe ketenregeling en opvolgend werkgeverschap
Artikel
lees meerDe WNT haalt geen streep door ‘passende regeling’ bij ontslag
Artikel
lees meerDe bedrijfsarts: onderwerp van wetgeving en procedures
Artikel
lees meerIs de Wet gemeenschappelijke regelingen alweer aan herziening toe?
Artikel
lees meerPraktijktips Wwz: de aanzegplicht, het concurrentiebeding en de pro forma ontbinding
Artikel
lees meerDe prijs van de ‘wet normalisering’ na de WWZ: grotere verschillen tussen ambtenaren en niet-ambtenaren bij ontslag
Artikel
lees meerCongres HRM in de zorg
Nieuws
lees meerPayrolling, keep on rolling? Het kabinet slaat bres in payrollconstructie
Artikel
lees meerWet aanpak schijnconstructies (WAS)
Artikel
lees meerLaatste stand van zaken Wet werk en zekerheid
Artikel
lees meerOntslag op verzoek en het recht op een WW-uitkering
Artikel
lees meerHoe de transitievergoeding productiever zou kunnen worden ingericht bij het vinden van nieuw werk
Artikel
lees meerFlexibele arbeidsrelaties in het onderwijs
Artikel
lees meerPrincipieel is ook een optie, sprak de opportunist
Artikel
lees meerWorkshop over duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers
Nieuws
lees meerAmbtelijke rechtspositie anno 2017
Artikel
lees meerWacht uw organisatie tot de quotumheffing wordt geïnd?
Artikel
lees meerWachtgeldgegevens en de Wob
Artikel
lees meerDoorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd
Artikel
lees meerKan het nog flexibeler
Artikel
lees meerTerugblik bijeenkomst flexibele arbeidsrelaties in de zorg
Artikel
lees meerNiet elke fout is een integriteitsschending
Artikel
lees meerJaarlijkse personeelsbeoordelingen bij gemeenten noodzakelijk per 1 januari 2016?
Artikel
lees meerSalarisverlaging slecht functionerende ambtenaren?
Artikel
lees meerHoe bereken je de vergoeding aanzegtermijn en transitievergoeding uit de WWZ?
Artikel
lees meerDe Participatiewet en Quotumwet in vogelvlucht
Artikel
lees meerUpdate Normalisering rechtspositie ambtenaren
Artikel
lees meerGenormaliseerde integriteitsdiscussie
Artikel
lees meerVerbod op nuluren-contracten in de zorg (voorlopig?) van de baan
Artikel
lees meerHoge Raad haalt streep door “vierde jaarcontract”
Artikel
lees meerDe reparatie van de WNT
Artikel
lees meerNieuwe gedachten over bestuurlijke samenwerking: de gedeelde wethouder
Artikel
lees meerFraude op school- let op de onverwijlde mededeling!
Artikel
lees meerActieve rol overheidswerkgever vereist bij re-integratie ex-medewerkers
Artikel
lees meerDe Wet werk en zekerheid en de aanzegtermijn
Artikel
lees meerAanpassing Ontslagbesluit per 1 januari 2015- de payrollwerknemer beschermd?
Artikel
lees meerFlexibele arbeidskrachten- van VAR-verklaring naar Beschikking geen loonheffing
Artikel
lees meerCRvB schept duidelijkheid over voorschotverlening ZW-uitkering
Artikel
lees meerHet katoenen jubileum van de ambtenarenrechters-formule
Artikel
lees meerHet grote risico van het eigen risico
Artikel
lees meerWWZ-scan biedt helpende hand
Artikel
lees meerDe Wet werk en zekerheid en het concurrentiebeding
Artikel
lees meerUitkering bij ontslag op andere gronden en de WNT
Artikel
lees meerWeigering aangeboden passende externe functie te aanvaarden
Artikel
lees meerDe Wet normering topinkomens en variabele beloningen
Artikel
lees meerEen nieuwe cao gemeenten
Artikel
lees meerOnderhandelaarsakkoord cao VVT 2014-2016: eindelijk!
Artikel
lees meerDe WWZ: de rol van de vakbonden en het “tailored fit-arbeidsrecht”
Artikel
lees meerSurfen onder werktijd
Artikel
lees meerOver de (zieke) medewerker die niet meewerkt aan re-integratie
Artikel
lees meerUitkeringen gemeenteambtenaren tot 67 jaar: opmaat voor een nieuwe prepensioenpraktijk?
Artikel
lees meerTransitievergoedingen
Artikel
lees meerDe wet Werk en Zekerheid: een nieuwe juridische werkelijkheid
Artikel
lees meerHet Hof van Justitie en de onregelmatigheidstoeslag tijdens vakantie
Artikel
lees meerDe WWZ: een feest van herkenning voor beoefenaren van het ambtenarenrecht
Artikel
lees meerEinde wachttijd: WIA-uitkering of loonsanctie?
Artikel
lees meerStand van zaken weigerambtenaar, de Wet werk en zekerheid en de normalisering rechtspositie ambtenaren
Artikel
lees meerPayrolling, een risico of een verlossing?
Artikel
lees meerWerkgever heeft geen haast om zijn rechtspositieregeling na wetswijziging aan te passen
Artikel
lees meerArbeidsmobiliteit
Artikel
lees meerAanpassing Ontslagbesluit per 1 april 2014
Artikel
lees meerBestuurlijke samenwerking – Wijziging Wet gemeenschappelijke regelingen
Artikel
lees meerDag aanstelling, hallo arbeidsovereenkomst!
Artikel
lees meerFlexwerk bij de overheid: de ketenregeling
Artikel
lees meerDe Hoge Raad koestert het primaat van de politiek
Artikel
lees meerDe Wet normering topinkomens: werk in uitvoering
Artikel
lees meerGratis webinar ‘flexwerk bij de overheid: wat zijn de mogelijkheden?’
Artikel
lees meerHet primaat van de politiek
Artikel
lees meerDe redelijkheid en het UWV
Artikel
lees meerWetsvoorstel Werk en Zekerheid
Artikel
lees meerDe nieuwe werktijdenregeling in de CAR/UWO
Artikel
lees meerVerplicht met vakantie?
Artikel
lees meerVormen van samenwerking op bedrijfsvoeringstaken (PIOFACH)
Artikel
lees meerStaat aansprakelijk voor niet uitbetaalde vakantiedagen bij arbeidsongeschiktheid?
Artikel
lees meerBestuurlijke samenwerking: structure follows strategy
Artikel
lees meerOntwikkelingen rond de RVU en stamrechtvrijstelling
Artikel
lees meerStage lopen na je studie
Artikel
lees meerVerwijtbare werkloosheid, wel of geen WW?
Artikel
lees meerLeidt loonbeslag tot strafontslag?
Artikel
lees meerDe samenwerkende overheid
Artikel
lees meerHet Model Sociaal Statuut: een kritische noot
Artikel
lees meerSectorenmodel
Artikel
lees meerOngeschiktheid voor de functie, herplaatsingsinspanning en re-integratiefase: nieuwe jurisprudentie
Artikel
lees meerIs RSI (of CANS) een hersenschim?
Artikel
lees meerDe “no risk polis”; een tegemoetkoming in de kosten van loondoorbetaling bij ziekte
Artikel
lees meerDe “no risk polis”; een tegemoetkoming in de kosten van loondoorbetaling bij ziekte
Artikel
lees meerOver Capra Maastricht en bestuurlijke samenwerking
Artikel
lees meerDe Ziektewet is gewijzigd
Artikel
lees meerWerk, zorg en jeugd
Artikel
lees meerDe zorgplicht van de overheidswerkgever: geen woorden, maar daden
Artikel
lees meerHoe hard is de flexibele schil? Rechtbank Almelo slaat bres in payrollconstructie
Artikel
lees meerDe afgewezen interne sollicitatie kandidaat
Artikel
lees meerVWNW-gedoe
Artikel
lees meerDe ambtenarenrechtersformule
Artikel
lees meerOntslaguitkering gewone functionaris ook openbaar maken op grond van de WNT
Artikel
lees meerDe arbeidsongeschikte politieke ambtsdrager
Artikel
lees meerCapra Maastricht: de eerste ervaringen
Artikel
lees meerLidmaatschap Hells Angels en Satudara reden voor ontslag?
Artikel
lees meerVwnw-contract, de nieuwe term bij reorganisaties
Artikel
lees meerOverheidswerkgever en bovenwettelijke uitkeringslasten
Artikel
lees meerOnrechtmatig verkregen bewijs
Artikel
lees meerEen redelijke regeling, of niet?
Artikel
lees meerSollicitatieperikelen
Artikel
lees meerWat verandert er door de ‘Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector’?
Artikel
lees meerAanstelling in algemene dienst: oude wijn in nieuwe zakken
Artikel
lees meerRegeerakkoord VVD-PvdA: bruggen slaan!
Artikel
lees meerCapra Maastricht: grenzeloze advisering
Artikel
lees meerRegeerakkoord noodzaakt tot bezinning over arbeidsverhoudingen binnen de overheid
Artikel
lees meerDe Wet normalisering rechtspositie ambtenaren, van wetsvoorstel tot werkelijkheid? Aflevering 3
Artikel
lees meerHet politiek primaat in de zin van artikel 46d WOR
Artikel
lees meerHet COA en de CAO
Artikel
lees meerKabinetsplannen voor aanpassing van het ontslagrecht en de WW
Artikel
lees meerTerugkomen op een al gegeven akkoord?
Artikel
lees meerOntslag wegens het niet meewerken aan re-integratie geeft recht op WW en kost de overheidswerkgever geld
Artikel
lees meerFlitsontslag
Artikel
lees meerIntergemeentelijke samenwerking: Wat gebeurt er met de rechtspositie van de ambtenaar?
Artikel
lees meerMinder salaris voor (te) dikke Nederlandse agent?
Artikel
lees meerDe Wet normalisering rechtspositie ambtenaren, van wetsvoorstel tot werkelijkheid? Aflevering 2
Artikel
lees meerDe Wet normalisering rechtspositie ambtenaren, van wetsvoorstel tot werkelijkheid?’
Artikel
lees meerWijziging in de AOW per 1 april 2012
Artikel
lees meerEen ‘wenselijk’ ontslag …
Artikel
lees meerKortere uitkeringsduur voor Rijksambtenaren
Artikel
lees meerEen nieuwe maat (man/vrouw)?
Artikel
lees meerGrensarbeid, een complex verhaal, deel II
Artikel
lees meerStaat aansprakelijk voor schade als gevolg van onjuiste vakantiewetgeving
Artikel
lees meerGrensarbeid, een complex verhaal
Artikel
lees meerGetob over aftoppen topinkomens
Artikel
lees meerDetacheren, uitzenden en vaste aanstelling
Artikel
lees meerDe (niet) terugkerende wethouder
Artikel
lees meerVakantiedagen, verjaring en ziekte
Artikel
lees meerKind badwater en kosten
Artikel
lees meerOpbouw van verlof tijdens ziekte (deel IV)
Artikel
lees meerPayrolling? Bezint eer gij begint..
Artikel
lees meerHet blijft oppassen met detacheringen en uitzendconstructies
Artikel
lees meerWerkgever sneller aansprakelijk voor psychische arbeidsongeschiktheid als gevolg van het werk
Artikel
lees meerEen nieuwe tijdelijke baan aangeboden tijdens de re-integratiefase. Wat dan?
Artikel
lees meerKijk goed naar uw detacheringsovereenkomsten
Artikel
lees meerRegeling voor vervroegde uittreding of niet?
Artikel
lees meerWijziging rechtspositie vrijwilligers bij de gemeentelijke brandweer
Artikel
lees meerZiek op de laatste werkdag van het dienstverband. Nou en?
Artikel
lees meerWet verrommeling rechtspositie ambtenaren?
Artikel
lees meerEn dan denk je het geregeld te hebben…
Artikel
lees meerDe Flexwet hoe zit het ook al weer?
Artikel
lees meerDat is beloofd!
Artikel
lees meerEen onduidelijk adviesje
Artikel
lees meer