De meeste lezers zullen bekend zijn met het arrest van het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschap van 20 januari 2009, C-350/06 en C-520/06 (Schultz-Hoff e.a.). Dat is het arrest waarin is bepaald dat ook bij langdurige ziekte een medewerker (of hij nu ambtenaar of werknemer is) vier weken vakantie per jaar opbouwt. Het Hof baseert dat op artikel 7 van Richtlijn 2003/88 EU, waarin staat dat de lidstaten de nodige maatregelen treffen opdat aan alle werknemers jaarlijks een vakantie met behoud van loon van ten minste vier weken wordt toegekend.
Dat geldt dus bij ziekte, maar hoe zit dat als een medewerker wordt ontslagen en een rechter dat ontslag met terugwerkende kracht ongedaan maakt?
Vakantiedagen bij einde dienstverband
Die vraag kwam voor het eerst aan de orde in een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van 1 mei 2015, ECLI:NL:CRVB:2015:1302. Een politiemedewerkster had ontslag gekregen wegens functionele ongeschiktheid en dat ontslag was door de rechter herroepen. Zij trof vervolgens een minnelijke regeling met haar werkgever, waarbij haar uiteraard haar achterstallige bezoldiging werd toegekend, en vermoedelijk nog wel wat meer. In de regeling was opgenomen dat zij bij het nieuwe einde van haar dienstverband de normale eindafrekening (dus vakantiegeld, eindejaarsuitkering en opgebouwde maar niet genoten vakantiedagen) zou ontvangen. Over dat laatste element, die vakantiedagen, voerden partijen vervolgens een nieuwe juridische procedure.
De medewerkster stelde dat zij op grond van artikel 7 van Richtlijn 2003/88 EU recht had op uitbetaling van vier weken vakantie per jaar die haar niet waren toegekend omdat zij ten onrechte als ontslagen was aangemerkt. De werkgever weigerde haar die aanspraken te betalen.
Wel of geen vakantie opnemen
De rechtbank Zeeland-West-Brabant gaf de medewerkster gelijk, en de werkgever ging in hoger beroep. De Raad constateerde dat het standpunt van de werkgever steun vond in het Besluit algemene rechtspositie politie (Barp). Daarin staat, in artikel 19, vierde lid, dat de ambtenaar over kalendermaanden waarin hij in het geheel geen dienst verricht geen vakantie opbouwt. En de medewerkster had nu eenmaal in de periode waarin zij als ontslagen te boek stond geen werkzaamheden verricht. De Raad overwoog vervolgens dat enerzijds gesteld kon worden dat de medewerkster achteraf bezien doorlopend in dienstbetrekking was geweest en dus vakantie had opgebouwd, en dat zij niet in de gelegenheid was gesteld om die op te nemen. Anderzijds, aldus de Raad, kon ook gesteld worden dat de medewerkster in de periode tussen het eerste ontslag en de herroeping daarvan feitelijk geen dienstbetrekking had en dus ook geen vakantie behoefde op te nemen om vrij te nemen.
De Raad vond artikel 7 van de richtlijn hierover niet echt duidelijk en besloot daarom prejudiciële vragen te stellen aan het Europese Hof voornoemd. Hij vroeg – korter en oneerbiediger gezegd dan de Raad het deed – het Hof om aan te geven of artikel 19, vierde lid, van het Barp wel toelaatbaar was, gelet op artikel 7 van de richtlijn. Die beslissing legde de Raad neer in zijn uitspraak van 1 mei 2015, met de mededeling dat hij de zaak verder in behandeling zou nemen als het Hof uitspraak zou hebben gedaan.
Ik las die uitspraak van 1 mei 2015 destijds met bijzondere interesse, want ik was in een nagenoeg soortgelijke zaak betrokken. Een medewerker van een gemeente was ontslag verleend wegens functionele ongeschiktheid, en ook dat ontslag was door de rechter herroepen. Ook met hem was een regeling getroffen, en ook hij verlangde uitbetaling van de vakantiedagen die hem in de periode waarin hij ten onrechte als ontslagen te boek stond niet waren toegekend. En ook de CAR/UWO kent, in artikel 6:2:3, tweede lid, een bepaling dat de ambtenaar geen vakantie opbouwt over perioden waarin hij zijn functie niet vervult.
Ik had bij de rechtbank – korter en oneerbiediger gezegd dan ik het destijds deed – betoogd dat de medewerker door de gang van zaken en de hem alsnog betaalde bezoldiging al een paar jaar vakantie met behoud van loon had genoten. De rechtbank Overijssel was daarin meegegaan. De medewerker had hoger beroep ingesteld.
Ik meldde de klant dat de behandeling in hoger beroep wel op zich zou laten wachten tot het Hof van Justitie de vragen had beantwoord, en dat dit lang kon duren, maar dat we na dat antwoord ook meteen zouden weten wie gelijk had.
Maar dat antwoord kwam niet. De politiemedewerkster en haar werkgever troffen – vermoedelijk moegestreden – een schikking. Daarmee kwamen de prejudiciële vragen te vervallen. Je kunt als nationale rechter het Hof van Justitie nu eenmaal niet vragen stellen in de trant van: “Stel nou eens dat …”; de vraag moet een concrete, lopende procedure betreffen.
Prejudiciële vragen
Mijn zaak werd door de Raad behandeld, en ik verwachtte niet anders dan dat de Raad het Hof dezelfde prejudiciële vragen zou stellen. De Raad kondigde ter zitting ook aan dat te overwegen.
Maar dat gebeurde niet, en dat kwam doordat de medewerker van mijn klant, anders dan de politiemedewerkster, in de periode waarin hij was ontslagen ander werk had gevonden. Hij had eerst – net als de politiemedewerkster, naar ik aanneem, gelet op de ontslaggrond – een WW-uitkering genoten, maar na enige tijd had hij een andere baan gevonden. Ik had betoogd dat hij over de periode waarin hij die andere baan had in elk geval geen vakantie had opgebouwd, omdat hij bij zijn nieuwe werkgever ook al minimaal vier weken vakantie per jaar had genoten, en hij aan artikel 7 van de richtlijn geen aanspraak op acht weken vakantie per jaar kon ontlenen. Als er al vakantie moest worden toegekend, dan alleen over de WW-periode.
De Raad volgde mij daarin niet alleen, hij ging een mijl verder met mij mee. De Raad overwoog dat de medewerker ook in de WW-periode recht had op vier weken vakantie met behoud van uitkering, gelet op het bepaalde in artikel 2, eerste lid, van de Vakantieregeling WW en IOW. Daar had ik nog niet eens aan gedacht.
De Raad oordeelde dat noch artikel 7 van de Richtlijn, noch het arrest Schultz-Hoff e.a. meebrachten dat iemand twee keer vier weken vakantie met behoud van loon per jaar zou moeten krijgen, en stelde mijn klant ook in hoger beroep in het gelijk (CRvB 20 oktober 2016, ECLI:NL:CRVB:2016:3992). Gelukkig maar, want ik blijf vinden dat het wel erg zot is als iemand – hoe naar dat ook voor hem is – jarenlang niet hoeft te werken en wel zijn loon ontvangt en hem dan achteraf niet genoten vakantie uitbetaald zou moeten worden.
Strafontslag en vakantiedagen?
Maar er is nog een vraag die niet beantwoord is: wat nu als een strafontslag wordt herroepen? De medewerker zal dan vermoedelijk geen WW-uitkering hebben gekregen. Wat gebeurt er dan met zijn vakantieaanspraken? Daar zal de Raad naar ik aanneem, als er zich een geschil hierover aandient, prejudiciële vragen over stellen aan het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschap.
Contact over dit onderwerp
Gerelateerd
- Alle
- Onderwijs Arbeidsverhoudingen
- Overheid Arbeidsverhoudingen
- Zorg Arbeidsverhoudingen
- Uitgesproken
Actualiteitendagen 2020
Vierdaagse interactieve cursus over actualiteiten verspreid over 2020
lees meerArbeidsrecht voor managers en leidinggevenden bij de overheid
Korte introductie van het arbeidsrecht voor managers en leidinggevenden
lees meerMasterclass Vaststellingsovereenkomsten
Masterclass over vaststellingsovereenkomsten binnen het publieke domein
lees meerCursus Dossieropbouw voor de overheid in het arbeidsrecht
Praktische cursus over de opbouw van een goed personeelsdossier in het arbeidsrecht
lees meerHet arbeidsrecht in de publieke sector: een terugkomdag
Interactieve cursus over actualiteiten in het arbeidsrecht
lees meerKennisbijeenkomst Wnra, Cao Gemeenten en integriteit
Kennisbijeenkomst
lees meerOntslag tijdens de proeftijd
Artikel
lees meerArbeidsrecht in de praktijk: Arbeidsrecht in de zorg
Artikel
lees meerCao Gemeenten: toch passende regeling bij verstoorde arbeidsverhouding
Artikel
lees meerSeminar Arbeidsrecht voor het primair en voortgezet onderwijs
Seminar Arbeidsrecht voor het primair en voortgezet onderwijs
lees meerGeen algemeenverbindendverklaring voor de Cao Gemeenten
Artikel
lees meerLoondoorbetaling is geen beëindigingsvergoeding
Artikel
lees meerTerugblik kennisbijeenkomst Wnra en fiscaliteiten
Kennisbijeenkomst
lees meerSelectie van jurisprudentie voor de zorg 3e kwartaal 2019
Artikel
lees meerRegiobijeenkomst Wnra en Wab in Hardinxveld-Giessendam
Kennisbijeenkomst
lees meerZiekenhuis in verlegenheid gebracht: Overdrachtslijsten in winkelwagentje
Artikel
lees meerLet op bij het maken van een concurrentiebeding, ook in de zorg!
Artikel
lees meerHet belang van een zorgvuldig proces bij conflicten en ziekte
Artikel
lees meerWNT verhindert uitbetaling van niet-opgenomen vakantiedagen
Artikel
lees meerStaken in de zorg, een allesbehalve onbegrensd recht
Artikel
lees meerSelectie van jurisprudentie voor het onderwijs 3e kwartaal 2019
Artikel
lees meerVereniging van bedrijfsartsen publiceert richtlijn Conflicten in de werksituatie
Artikel
lees meerArbeidsrecht in de praktijk: “Kunt u hem niet overplaatsen?”
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Wet arbeidsmarkt in balans en de positie van de zzp’er in Maastricht
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst Actualiteiten Wnra en arbeidsrecht in Heerhugowaard
Kennisbijeenkomst
lees meerVia een participatietraject in dienst bij de gemeente?
Artikel
lees meerArbeidsrecht in de praktijk – de overplaatsing
Artikel
lees meerZorg aan Zet Limburg: kennissessie Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)
Bijeenkomst in samenwerking met Zorg aan Zet
lees meerPayrolling onder de Wab
Artikel
lees meerOver disfunctioneren en (het opzegverbod tijdens) ziekte
Artikel
lees meerZorgseminar “Welkom arbeidsrecht”
Zorgseminar Wnra in de zorg in Utrecht
lees meerCapra Advocaten maakt uw gemeenschappelijke regeling Wnra-proof
Artikel
lees meerOverzicht van recente rechterlijke uitspraken over ontslag binnen de zorg
Artikel
lees meerFeitenonderzoeken en privacybescherming
Artikel
lees meerConsultatie: ‘Wet tegengaan ontwijking WNT’ (in de zorg)
Artikel
lees meerVerslag van presentaties arbeidsrecht voor Zorg aan Zet
Artikel
lees meerDe Cao Gemeenten beschouwd
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 2e kwartaal 2019
Artikel
lees meerHet belang van urenregistratie
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Flexibele arbeid, tijdelijke dienstverbanden en andere praktische zaken na invoering van de Wnra
Kennisbijeenkomst
lees meerOver het aanbieden (en weigeren?) van een schriftelijke arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerCapra Advocaten stelt model-arbeidsovereenkomsten beschikbaar
Artikel
lees meerPrivacy schending en de eis van onverwijldheid bij ontslag op staande voet versus strafontslag
Artikel
lees meerRechtspositionele maatregelen voorafgaand aan de normalisering
Artikel
lees meerLeergang Arbeidsrecht
Een gedegen en actueel overzicht van het civiele arbeidsrecht
lees meerKennisbijeenkomst cao Gemeenten in Kapelle
Kennisbijeenkomst
lees meerCapra Advocaten zorgseminar Wnra in de zorg
Zorgseminar Wnra in de zorg in Utrecht
lees meerBrochure: De Wnra in de zorg
Brochure
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 1e kwartaal 2019
Artikel
lees meerUitgesproken – New Hairstyle
Artikel
lees meerZorg aan zet Limburg: Workshop duurzame inzetbaarheid en de rol van de bedrijfsarts
Bijeenkomst in samenwerking met Zorg aan Zet
lees meerZorg aan zet Limburg: Workshop dossiervorming en ontslag
Bijeenkomst in samenwerking met Zorg aan Zet
lees meerKennisbijeenkomst cao Gemeenten in Venlo
Kennisbijeenkomst
lees meerZorg aan zet Limburg: Workshop Flexwerk: de ‘flexibele schil’
Bijeenkomst in samenwerking met Zorg aan Zet
lees meerMasterclass Organisatieveranderingen in de zorg
Cursus van een dagdeel over de arbeidsrechtelijke gevolgen van reorganisaties
lees meerCursus Dossieropbouw
Praktische cursus over de opbouw van een goed personeelsdossier
lees meerCursus Inleiding arbeidsrecht voor de overheid
In twee dagdelen een eerste overzicht van het arbeidsrecht
lees meerKennisbijeenkomst cao Gemeenten in Sittard-Geleen
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst cao Gemeenten in Maastricht
Kennisbijeenkomst
lees meerAanpassingswetgeving WNRA: drie praktijkvragen beantwoord
Artikel
lees meerHet openbaar onderwijs normaliseert verder
Artikel
lees meerAdvies bij toepassing model arbeidsovereenkomst VNG
Artikel
lees meerAdvies bij toepassing model arbeidsovereenkomst VNG
Artikel
lees meerScan uw lokale regelingen voor de invoering van de Wnra
Artikel
lees meerMedewerker ziek uit dienst? Pas op voor verhaal Ziektewetuitkering!
Artikel
lees meerWetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans aangenomen door de Tweede Kamer
Artikel
lees meerToch geen doorbraak: geen transitievergoeding bij slapend dienstverband
Artikel
lees meerNieuw toetsingskader Regeling voor vervroegde uittreding (RVU)
Artikel
lees meerNieuw: Wnra-helpdesk voor vragen over normalisering
Nieuws
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 4e kwartaal 2018
Artikel
lees meerUpdate over het wetsvoorstel Normalisering voor het onderwijs
Artikel
lees meerDe gevolgen van de Wnra voor privatiseren en deprivatiseren
Artikel
lees meerDe rechtspositie van de medisch specialist
Artikel
lees meerCao Gemeenten: technische omzetting met verregaande (inhoudelijke) gevolgen?
Artikel
lees meerMasterclass integriteit en bewustwording voor leidinggevenden in de zorg
Masterclass over integriteit voor leidinggevenden in de zorg
lees meerBrochure: De Hybride Docent aan het werk
Brochure
lees meerGewijzigd toetsingskader verwijtbare werkloosheid WW
Artikel
lees meerUitgesproken: De Bourbon Naundorff (2)
Artikel
lees meerCursus Actualiteiten en verdieping WIA
Cursus van 1 dagdeel over de ins en outs van de WIA
lees meerGeschillenbeslechting in de cao Gemeenten
Artikel
lees meerHet wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans: weer een verandering in het arbeidsrecht?
Artikel
lees meerAanpassingswetgeving Wnra: veel ‘techniek’ maar ook ‘praktisch relevant’
Artikel
lees meerGeorganiseerd overleg wordt lokaal overleg buiten ondernemingsraad om
Artikel
lees meerBovenwettelijke uitkeringen en de transitievergoeding
Artikel
lees meerDe Capra Academie in 2019
Artikel
lees meerOver de Wnra, de (concept)cao gemeenten en diefstal
Artikel
lees meerMasterclass Intimidatie op de werkvloer vanuit arbeidsrechtelijk perspectief
Masterclass over intimidatie op de werkvloer binnen de zorg
lees meerCursus WIA en het eerste en tweede ziektejaar
Na deze cursus weet u de weg binnen de WIA
lees meerCursus Normalisering rechtspositie ambtenaren en de Wwz
Wat betekenen de Wnra en Wwz voor uw organisatie?
lees meerMasterclass Disfunctioneren in het arbeidsrecht
Goed voorbereid op disfunctionerende medewerkers
lees meerCursus Dossieropbouw voor sector Onderwijs
Praktische cursus over de opbouw van een goed personeelsdossier
lees meerHet Participatiefonds: modernisering en aanscherping van regels
Artikel
lees meerCursus Normaliseren kun je leren
De eerste stappen naar het arbeidsrecht
lees meerCursus Eigenrisicodrager Ziektewet en WGA
De rechten, plichten en voordelen als u eigenrisicodrager bent
lees meerCursus Cao-recht
Cursus over de gevolgen van het vaststellen van een cao
lees meerCursus Arbeidsrecht voor UMC’s
Gevolgen van de Normalisering voor de UMC’s
lees meerUitgesproken: De Bourbon Naundorff
Artikel
lees meerTellen dienstjaren als ambtenaar mee bij het berekenen van de transitievergoeding?
Artikel
lees meerMoet de werkgever zieke medewerkers milder beoordelen dan gezonde collega’s?
Artikel
lees meerVier actuele uitspraken voor de sector Onderwijs
Artikel
lees meerDe ambtenaar en overgang van onderneming, heel normaal of niet?
Artikel
lees meerEerste Kamer neemt voorstel aanpassing Wet BIG aan
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 3e kwartaal 2018
Artikel
lees meerHoge Raad: Ook transitievergoeding bij gedwongen vermindering van arbeidsuren
Artikel
lees meerScheldende docente behoudt toch recht op bovenwettelijke uitkering
Artikel
lees meerRe-integratie van zieke medewerkers: het blijft opletten geblazen!
Artikel
lees meerHoge Raad: ‘Sociaal plan met vrijwilligers- en plaatsmakersregeling kwalificeert niet als RVU’
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Zorg 2e kwartaal 2018
Artikel
lees meerOntslag op staande voet zes dagen voor einde van de arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerWendbaar werken bij de overheid
Nieuws
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 2e kwartaal 2018
Artikel
lees meerMinister schort invoering verplicht lerarenregister op
Artikel
lees meer12 Vragen en antwoorden over de AVG
Artikel
lees meerEen veilige schoolomgeving? Twee uitspraken
Artikel
lees meerUitgesproken: Klimaatbeheersing
Artikel
lees meerKantonrechter zeer kritisch over ongeschiktheidsontslag
Artikel
lees meerDe Capra Academie en Normalisering van het ambtenarenrecht
Artikel
lees meerHet wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans: gaat het arbeidsrecht wéér veranderen?
Artikel
lees meerJuryrapport Jo Maes / Capra Advocaten scriptieprijs 2017
Nieuws
lees meerUMC’S uitgezonderd van de normalisering?
Artikel
lees meerZorgbestuurders niet groepsgewijs uitgezonderd voor WNT
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 1e kwartaal 2018
Artikel
lees meerGelden voor onderwijswerkgevers zwaardere eisen als het gaat om duidelijk, consequent en controleerbaar handelen?
Artikel
lees meerDe taken en verantwoordelijkheden van de bedrijfsarts
Artikel
lees meerUitgesproken: Frans Naerebout
Artikel
lees meerEigenrisico dragen voor ZW en WGA: wat betekent dat?
Artikel
lees meerCentrale Raad staat ongeschiktheidsontslag toe ondanks gebrekkig dossier en niet gevolgde interne gesprekkencyclus
Artikel
lees meerVervolg: Vrijwillige vertrekregeling in sociaal plan is geen RVU
Artikel
lees meerDoor Normalisering verdwijnt ambtenarenstatus onderwijsmedewerkers
Artikel
lees meerHerplaatsing en een transitievergoeding? Niets is wat het lijkt
Artikel
lees meerHof: medicijngebruik geen excuus voor vervalsen diploma
Artikel
lees meerUitgesproken: Waarschuwing
Artikel
lees meerRechtsbescherming onder de Wnra
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 4e kwartaal 2017
Artikel
lees meerWaarschuwing of toch een berisping?
Artikel
lees meerUitgesproken: Hooghoudt
Artikel
lees meerAfspraak is afspraak? Actualiteiten WNT in de zorg
Artikel
lees meerNieuwe aanbevelingen rechtspraak voor schikking ter zitting in Wwz-zaken
Artikel
lees meerDe gevolgen van de Wnra voor het personeel van openbare universiteiten
Artikel
lees meerRegeerakkoord: de ‘normalisering’ gaat door en de WWZ wordt deels teruggedraaid!
Artikel
lees meerUitgesproken: Lees maar, er staat niet wat er staat
Artikel
lees meerMaakt normalisering een einde aan procedures over beoordelingen?
Artikel
lees meerVerstoorde verhoudingen, toch geen ontslag
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 3e kwartaal 2017
Artikel
lees meerIs een rector een topfunctionaris in de zin van de WNT?
Artikel
lees meerIn beeld: het ontslagrecht na de normalisering
Artikel
lees meerGastcolumn: Bewijsvoering en opbouw dossier cruciaal bij ontslag
Artikel
lees meerIs onrechtmatige inzage in EPD reden voor ontslag op staande voet?
Artikel
lees meerRe-integratieperikelen: loondoorbetaling terecht gestaakt?
Artikel
lees meerAfspraak is afspraak
Artikel
lees meerVerzekeringsarts: verlengstuk van Uwv of onafhankelijk deskundige?
Artikel
lees meerMedisch specialist valt niet onder de Wet normering topinkomens
Artikel
lees meerUitgesproken: Trinity Lutheran Church v. Comer
Artikel
lees meerOverzicht van uitspraken over de toepassing van de CRvB-formule
Artikel
lees meerGeen sector-cao maar een eigen cao? De Wnra biedt ruimte voor ‘maatwerk’!
Artikel
lees meerUitgesproken: Luxe broodjes
Artikel
lees meerWat zijn de gevolgen van de Evaluatiewet WNT?
Artikel
lees meerWkkgz versus arbeidsrecht: Botst goede zorg met goed werkgeverschap?
Artikel
lees meerGerechtshoven zijn duidelijk: overgangsrecht ketenregeling geldt voor cao PO 2014-2015
Artikel
lees meerOok PGB-houder moet transitievergoeding betalen
Artikel
lees meerWet normalisering rechtspositie ambtenaren: nieuwe ontwikkelingen en vervolgstappen
Artikel
lees meerTussen servet en tafellaken: de studentpromovendus in arbeidsrechtelijk perspectief
Artikel
lees meerCapra Advocaten kijkt terug op succesvol Zorgcongres
Nieuws
lees meerHof ’s-Hertogenbosch: ‘Vrijwillige vertrekregeling in Sociaal Plan is geen RVU’
Artikel
lees meerUitgesproken: Hoofddoek
Artikel
lees meerCentrale Raad van Beroep: “payroller geen ambtenaar”
Artikel
lees meerWerkgevers opgelet: uitbreiding no-riskpolis en mogelijk tussentijds oordeel UWV
Artikel
lees meerEen vakbekwame zorgcoördinator gaat over de schreef
Artikel
lees meerHet lerarenregister: een papieren tijger?
Artikel
lees meerOverzicht van recente tuchtrechtspraak over de bedrijfsarts
Artikel
lees meerDe komst van nieuwe ambtenaren: welkom bij de club
Artikel
lees meerDe hulp in de huishouding
Artikel
lees meerIs het ziekenhuis aansprakelijk bij uitglijden medewerker?
Artikel
lees meerArbeidsverhoudingen in de zorg, hoe complex kan het zijn?
Artikel
lees meerWet normering bezoldiging Topfunctionarissen: wijzigingen per 1 januari 2017
Artikel
lees meerDe rol van de bedrijfsarts in de gewijzigde Arbowet
Artikel
lees meerWet normalisering: Minister presenteert “spoorboekje”
Artikel
lees meerSpraakmakende veranderingen in de SAW bij de waterschappen
Artikel
lees meerDe geschorste topfunctionaris
Artikel
lees meerDe integere zorgbestuurder?
Artikel
lees meerNieuwe verzoekschriftprocedure geldt ook voor verzoek om vergoeding schade opgelopen tijdens dienst
Artikel
lees meerHoge Raad: payrolling is soms een uitzendovereenkomst
Artikel
lees meerVan ambtenarenrecht naar (civiel) arbeidsrecht
Artikel
lees meerHerhaald verzoek medewerker: ‘Al te goed is buurmans gek’
Artikel
lees meerTijdelijk is de uitkomst
Artikel
lees meerSociale media: screening van sollicitanten en het gebruik door medewerkers
Artikel
lees meerAansluitende uitkering na 65 jaar mogelijk in het Primair Onderwijs
Artikel
lees meerWorden ambtenaren normale werknemers?
Artikel
lees meerEen update over de positie van de tijdelijke onderwijsmedewerker
Artikel
lees meerOvernames in de zorg. Wat betekent dat voor het personeel?
Artikel
lees meerDe Registerleraar – deel 2
Artikel
lees meerKennisbijeenkomsten Wet normalisering rechtspositie ambtenaren
Nieuws
lees meerDe Wet normalisering rechtspositie ambtenaren: meer ambtenaren in meer soorten; wat betekent het voor uw organisatie?
Artikel
lees meerEen normaliseringsspecial voor u
Artikel
lees meerTerugblik congres HRM in de Zorg 2016
Nieuws
lees meerHallo Registerleraar, dag bekwaamheidsdossier?
Artikel
lees meerDe transitievergoeding, uitkeringsrechten op grond van een cao en de Wet normalisering
Artikel
lees meerEen dementerende patiënt een nacht op het toilet laten zitten geen reden voor ontslag. Rechterlijke misslag?
Artikel
lees meerNormalisering? Ik ben er wel klaar mee!
Artikel
lees meerCapra Advocaten aanwezig bij CKC-congres HRM en het onderwijs 2016
Nieuws
lees meerBestuursrechter prikt door payrollconstructie heen: payrollkracht kan aanspraak maken op ambtelijke aanstelling
Artikel
lees meerKennistafel over zelfsturende teams
Nieuws
lees meerBuitengriffier
Artikel
lees meerWel of geen voorwaardelijke ontbinding onder de WWZ?
Artikel
lees meerEen andere manier van werken
Artikel
lees meerNieuwe cao’s voor de sector PO en VO?
Artikel
lees meerCapra Select: arbeidsrechtelijke actualiteiten in de zorg
Nieuws
lees meerDe Ondernemingskamer gaat om: beperking van het adviesrecht bij de overheid
Artikel
lees meerDe Wwz in het onderwijs: spannende tijden
Artikel
lees meerAfschaffing VAR-verklaring leidt tot onrust zzp’ers in de zorg
Artikel
lees meerDe ongeschikte schooldirecteur onder de Wwz
Artikel
lees meerWwz-landschap verder ingekleurd
Artikel
lees meerDe Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd: minder bescherming voor AOW’ers
Artikel
lees meerDe no-riskpolis; een korte bespiegeling van een stukje Ziektewet
Artikel
lees meerUitzonderingen op de transitievergoeding: twee onderwijsgeschillen
Artikel
lees meerDe Wet werk en zekerheid bij de Rijksoverheid
Artikel
lees meerVerjaringsperikelen
Artikel
lees meerVerruiming van het stakingsrecht
Artikel
lees meerLoonsanctie verhalen op de bedrijfsarts?
Artikel
lees meerEenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden in de zorg
Artikel
lees meerHelp: mijn ex-werknemer vordert schadevergoeding voor wettelijke vakantiedagen van voor 2012
Artikel
lees meerHet overgangsrecht van de Wgr
Artikel
lees meerPesten in het onderwijs in arbeidsrechtelijk perspectief
Artikel
lees meerHerplaatsingsonderzoek verplicht?
Artikel
lees meerDe “zieke” werknemer versus de “zieke” ambtenaar
Artikel
lees meerKlaar voor de normalisering?
Artikel
lees meerOntduiking Wwz?
Artikel
lees meerCapra Dossier Normalisering Ambtenarenrecht
Nieuws
lees meerKennisbijeenkomst ‘Wet werk & zekerheid’ in het onderwijs bij Merces
Nieuws
lees meerUpdate onderwijscao’s
Artikel
lees meerFlexwerk bij gemeenten, let op de nieuwe ketenregeling en opvolgend werkgeverschap
Artikel
lees meerDe WNT haalt geen streep door ‘passende regeling’ bij ontslag
Artikel
lees meerDe bedrijfsarts: onderwerp van wetgeving en procedures
Artikel
lees meerIs de Wet gemeenschappelijke regelingen alweer aan herziening toe?
Artikel
lees meerPraktijktips Wwz: de aanzegplicht, het concurrentiebeding en de pro forma ontbinding
Artikel
lees meerDe prijs van de ‘wet normalisering’ na de WWZ: grotere verschillen tussen ambtenaren en niet-ambtenaren bij ontslag
Artikel
lees meerCongres HRM in de zorg
Nieuws
lees meerPayrolling, keep on rolling? Het kabinet slaat bres in payrollconstructie
Artikel
lees meerWet aanpak schijnconstructies (WAS)
Artikel
lees meerDe onzekere toekomst van de onderwijsmedewerker binnen het primair onderwijs
Artikel
lees meerLaatste stand van zaken Wet werk en zekerheid
Artikel
lees meerOntslag op verzoek en het recht op een WW-uitkering
Artikel
lees meerJan Derksen
Artikel
lees meerHoe de transitievergoeding productiever zou kunnen worden ingericht bij het vinden van nieuw werk
Artikel
lees meerFlexibele arbeidsrelaties in het onderwijs
Artikel
lees meerOngeschiktheidsontslag in het onderwijs: zorg dat het dossier op orde is
Artikel
lees meerPrincipieel is ook een optie, sprak de opportunist
Artikel
lees meerWorkshop over duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers
Nieuws
lees meerAmbtelijke rechtspositie anno 2017
Artikel
lees meerVervanging in het primair onderwijs en de WWZ
Artikel
lees meerActualiteiten WNT in de zorgsector
Artikel
lees meerWacht uw organisatie tot de quotumheffing wordt geïnd?
Artikel
lees meerWachtgeldgegevens en de Wob
Artikel
lees meerActualiteiten WNT in de zorgsector
Artikel
lees meerDoorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd
Artikel
lees meerKan het nog flexibeler
Artikel
lees meerTerugblik bijeenkomst flexibele arbeidsrelaties in de zorg
Artikel
lees meerNiet elke fout is een integriteitsschending
Artikel
lees meerJaarlijkse personeelsbeoordelingen bij gemeenten noodzakelijk per 1 januari 2016?
Artikel
lees meerVerplichte kledingvoorschriften in de zorg; in strijd met een grondrecht?
Artikel
lees meerSalarisverlaging slecht functionerende ambtenaren?
Artikel
lees meerMedewerkers openbaar onderwijs geen ambtenaar volgens rechtbank
Artikel
lees meerDe cao vvt 2014-2016: een update
Artikel
lees meerHoe bereken je de vergoeding aanzegtermijn en transitievergoeding uit de WWZ?
Artikel
lees meerDe Participatiewet en Quotumwet in vogelvlucht
Artikel
lees meerOnderwijsambtenaar valt onder de Wet werk en zekerheid
Artikel
lees meerUpdate Normalisering rechtspositie ambtenaren
Artikel
lees meerGenormaliseerde integriteitsdiscussie
Artikel
lees meerVerbod op nuluren-contracten in de zorg (voorlopig?) van de baan
Artikel
lees meerHoge Raad haalt streep door “vierde jaarcontract”
Artikel
lees meerDe reparatie van de WNT
Artikel
lees meerNieuwe gedachten over bestuurlijke samenwerking: de gedeelde wethouder
Artikel
lees meerDoorhaling uit het BIG-register is doorhaling uit de zorg?
Artikel
lees meerDe gekozen burgemeester
Artikel
lees meerFraude op school- let op de onverwijlde mededeling!
Artikel
lees meerActieve rol overheidswerkgever vereist bij re-integratie ex-medewerkers
Artikel
lees meerDe Wet werk en zekerheid en de aanzegtermijn
Artikel
lees meerAanpassing Ontslagbesluit per 1 januari 2015- de payrollwerknemer beschermd?
Artikel
lees meerFlexibele arbeidskrachten- van VAR-verklaring naar Beschikking geen loonheffing
Artikel
lees meerMedisch specialisten – over communiceren en samenwerken
Artikel
lees meerCRvB schept duidelijkheid over voorschotverlening ZW-uitkering
Artikel
lees meerHet katoenen jubileum van de ambtenarenrechters-formule
Artikel
lees meerHet grote risico van het eigen risico
Artikel
lees meerWWZ-scan biedt helpende hand
Artikel
lees meerDe Wet werk en zekerheid en het concurrentiebeding
Artikel
lees meerDe BAPO op de schop
Artikel
lees meerUitkering bij ontslag op andere gronden en de WNT
Artikel
lees meerWeigering aangeboden passende externe functie te aanvaarden
Artikel
lees meerDe Wet normering topinkomens en variabele beloningen
Artikel
lees meerJaarcongres HRM & het Onderwijs 2 december 2014
Artikel
lees meerEen nieuwe cao gemeenten
Artikel
lees meerOnderhandelaarsakkoord cao VVT 2014-2016: eindelijk!
Artikel
lees meerOntbinding arbeidsovereenkomst verpleegkundige wegens schending geheimhoudingsplicht!?
Artikel
lees meerDe WWZ: de rol van de vakbonden en het “tailored fit-arbeidsrecht”
Artikel
lees meerSurfen onder werktijd
Artikel
lees meerWebinar arbeidsrecht in de zorg
Artikel
lees meer